С ОКТОМВРИЙЧЕ за ръка преоткриваме света! Тема 10

• 22 567
  • 743
  •   1
Отговори
# 180
Какви са твоите наблюдения- какво имаш предвид, че правят?
Привет, не съм съвсем запозната с Киндуро, имам бегла представа.
Аз съм по-скоро привърженик на Монтесори. Жалкото е, че стана доста модерно и много от градините от този тип не спазват реалния завет на Монтесори.
Доста е трудно с яслите и градините в София. Малката няма да се класира за държавна, а частна от 700 лв за нищо не бих дала. Като психолог и човек в системата вече ми е ясно какво правят в повечето частни и държавни.
Положението е трагично.

# 181
В яслите са мед. лица хората, които се грижат за децата. Няма период на адаптация, опознаване, обясняване. Няма език и думи. Предимно се гледа тв, гледат да ги опазят живи. Ходене на гърне под час, кое човешко същество може под час да ходи до тоалетна. Децата се сливат в едно, няма лични нужди, възможности, нищо.
Частните също не са кой знае какво. Не винаги персонала там е отдаден на каузата на децата и реално се прилагат заложените програми от тях.
Най-вече е проблемен моментът с адаптацията. Ако не се случи правилно може да доведе до регрес в развитието.
Затова е толкова трудно да се намери хубаво място където да уважават детето като личност и да се зачитат възможностите и интересите му.
Аз съм ужасно против деца под 3 да гледат тв, без значение причината. В яслата на близка децата гледат по 2,3 часа тв всеки ден. 🙈🙈🙈🙈

Какви са твоите наблюдения- какво имаш предвид, че правят?
Привет, не съм съвсем запозната с Киндуро, имам бегла представа.
Аз съм по-скоро привърженик на Монтесори. Жалкото е, че стана доста модерно и много от градините от този тип не спазват реалния завет на Монтесори.
Доста е трудно с яслите и градините в София. Малката няма да се класира за държавна, а частна от 700 лв за нищо не бих дала. Като психолог и човек в системата вече ми е ясно какво правят в повечето частни и държавни.
Положението е трагично.

# 182
Потвърждавам. 4 години ходене по държавни градини с допълнителна дейност.
Чистата ясла си е първите два месеца едни уплашени бебоци, седящи на столчета и ревящи често вкупом. Едно като ревне, другите започват. После малко се оправя положението. За някои лелки не искам да се сещам даже.В градините има и прекрасни специалисти, а на някои места е уджас. Гледайте преподавателката, тя е важна.

# 183
Ох, тези ясли са ми голяма мъка. Първо нямаме шанс за държавна и ще тр да търся частна, но освен всичко и с неговите множество алергии не знам просто как ще го оставя там и ще ми бъде спокойно. Какви ли не ужасии съм чела за децата с алергии по ясли и градини и честно казано изобщо не искам да го пускам. От друга страна какво може да направи човек иначе. Нямаме близък, на който да го оставим и реално само това ни е опцията. Пфу. Дано израсте алергиите до есента, та поне това да не ми е в главата.

# 184
О, с алергиите е много сложно. Стават гафове.

# 185
  • Белгия
Оле, да разкажа един случай, отпреди 30 години. Синът на приятелка на майка ми ходил на градина. Бил доста напред с говора - даже четял вече. Там той обаче отказвал обедния сън и просто седял кротко на масичката и чакал децата да се събудят. Госпожата им, явно и е писнало да го гледа. Може би не е могла да си пие кафето на спокойствие примерно..  И решила на своя глава да разреши "проблема". Тя го увила в пелена, като новородено бебе и го остави в леглото. Момчето е било в такъв шок, че моментално регресира в говора, и започва да заеква! Ужас, горката майка  го водеше после по терапии и неща... Сега момчето още заеква, ако е нервно.
А на госпожата- никой нищо.

Лошо ми става.

А тук, в Белгия, миналата седмица в една ясла учителката хвърли с всичка сила бебе на 10 месеца в креватчето му и бебето е с травма на мозъка в интензивно отделение.

Такива истории доста често чета тук и честно казано се радвам, че съм си вкъщи, колкото мога..

# 186
Мдаа това е най- страшното, че влязат ли вътре само Господ знае какво се случва. Въпреки че тук в Бг много се говори за това поради подобни инциденти, та уж и камери им слагаха и не знам какъв още контрол могат да измислят, но учителките определено могат да правят каквото искат. А когато двцата за под 2.5 не могат и да кажат какво се случва.
На моя позната нейното е една год по голямо от нашите, и един ден е отивала да го вземе от яслата и тя пък винаги наднича првз прозорницте хахаха за да види калво се случва и го видяла заключено в спалното помещение само и да реве. Веднага е попитала защо и те са казали, че това не е вярно.
И то никак не е добре и да се разправяш с тях защото си оставаш детето и тръгваш, а те остават с него...... :/

Последна редакция: пт, 19 мар 2021, 07:44 от Amerikkas

# 187
Камерите нищо не помагат. Има места без камери е персоналът перфектно ги познава и се възползва от това!

# 188
Ее, не може всички да са ужасни и да малтретират децата. Направо е отчайващо 😐😐😐

# 189
Не са всички, но са много Sad
Една позната започна да работи в администрацията в една детска градина (частна) и каза, че изпитва истинска вина, че си е дала детето на градина от рано като гледа какво става в тях.
Аз също имам негативен опит.

# 190
Но все пак има и хубави градини. Аз самата имам много положителен опит. Като бях малка ме водиха в една държавна градина, която обожавах. Много си харесвах госпожите. Помня, че жената, която готвеше ми беше първа приятелка. С децата също се разбирахме и помня, че уикенда мрънках да ходя на градина. Единствено спането на обяд ми беше проблем. Но става въпрос за градина - била съм вече на 4-5 години.

# 191
На моя приятелка детенцето цяла година плачеше като ходеше на ясла тя си мислеше че му е трудно да се адаптира после разбра че госпожата много им крещяла и детето е стресирано..
Аз съм втрещена от момиченцата на площадките без да звучи сексистко въпреки че са малко по големи от нашите то бутане на моето ,дърпане,играчките не си дават,последния път две момиченца ме помолиха да прибера бебето че им пречело да си играят ...и никой нищо !!!

# 192
Да, наистина има и хуабво градини държавни говоря. В София е Овча Купел има една, на моя приятелка и двете деца са там и ходят още от ясла и е много доволна, децата ходят с кеф.
Както беше написал някой, от изключително значение е персонала вътре, а не базата.
Ама как аджеба ще знаем лелките читави ли са като нямаме достъп до тях, нито ги познаваш, нито има опция да ги опознаеш, нито се влиза в градините сега....

# 193
  • Белгия
Едно време помня, в университета, имах съквартирантки, които учиха предучилищна педагогика. Мотивацията за това им беше - това е най-лесната специалност. Не ходиха на лекции и завършиха с пълни шестици.. Ми ей такива като ти станат лелки накрая, нищо чудно, че има ужаси в яслите.

Но това засяга и друг проблем в обществото ни -

Скрит текст:
необходимостта за диплома за единия статус... Познавам много хора, котио са учили нещо и накрая го захвърлят за да се занимават с нещо напълно различно. Една позната с диплома на архитект замина за Германия и започна да чисти. Сега има своя фирма за професионално почистване. Тя е толкова запалена по чистенето, по всякакви иновации в тази сфера, най-нови продукти и машини, но в България се гледа ужасно лошо на всички в тази професия. Тя ми беше разказвала как се е чувствала ужасно докато е учила под натиск на родители, нали умната, как ще чисти. А сега е по-щастлива от всякога.

Ние като родители сме отговрни да променим този негативен кръговрат. Да кажем и покажем на децата си, че няма лоши професии, всичко е нужно и всеки заслужава уважение. Може би тогава светът ще започне да бъде едно по-добро място и за лелките в яслите и за адвокатите и архитектите.

# 194
Лелките получават най-ниската заплата, работят много и не се изисква дплома. За учителките се изисква, ПУП, както някой по-горе писа. Има и прекрасни преподаватели, прекрасни хора. Има и много пълен бърн аут, които трябва да са вече пенсионирани, изтощени и изморени жени. И как няма, като ти тръснат 35 деца в една стая да ги гледаш, възпитаваш, обучаваш, приспиваш. Много са сложни нещата. Аз съм си избрала за големия син частно училище, че някои спомени ме товарят доста. Което не означава, че съм права, просто емоционален товар имам. Има прекрасни групи.

Общи условия

Активация на акаунт