С ОКТОМВРИЙЧЕ за ръка преоткриваме света! Тема 10

• 22 571
  • 743
  •   1
Отговори
# 195
Диди в Хасково има къде да то го изработят колието в бижутерия princess и янико. Янико имат страница във фб Янико-Yaniko-GOLD SILVER DIAMONDS.

Относно яслите аз не мисля така и въобще не ми минава през ума, че може да стане такова нещо. Предпочитам да мисля, че за него ще е по-добре да бъде на ясла и на градина, отколкото да бъде вкъщи при мен. Виждам нагледно как се отразява липсата на ходене на градина и ясла на някои деца.

# 196
  • Белгия
Благодаря за информацията, Калибра, за бижутериите! Веднага ангажирам майка!

ООО, спор няма, яслата може да бъде изключително положително преживяване, стига да са кадърни госпожите - да си харесват работата и да им се занимава. Аз говорех за случаите, които рядко (или не) за съжаление се срещат из тези среди.

# 197
И на мен ми е свита душата като си помисля за яслата... социална е иначе , кефи се като е сред деца , играе си , но като няма да съм там си представям как ще плаче . А и ако есента пак се затварят градини на поразия докато свикнат ще затворят яслите и после пак на ново. Днес в детския кът слушах родители да обсъждат точно това - как детето им тъкмо свикнало и затварят пак всичко . Имам колежка педагог в детска градина ... ужас направо като я чуя какво ми разказва . Върха беше като ми сподели как лелките си прибират половината продукти предназначени за храната и на децата им се готви с минимални продукти . А лелите си ходели с по една торба храна всеки ден . Ужас на ужасите . За това как им се карат и някои даже си позволяват да удрят деца не искам да коментирам. С племенника ми имам случай как ми звънят да го взема , че много плачел . Отивам и го заварвам в една кошарка , целия потен и червен ( видимо е , че е плакал дълго време ) и госпожата ме посреща с думите “ вижте го бе , вижте го как реве и буди другите “ . Дееба едно дете плаче и не могат да го успокоят ли ? Че много трудно да го занимава с нещо като не му се спи или да го успокои по някакъв начин . Че и с назидателен тон ... полудях казвам ви . Изкара го така , че детето е някакъв темерут дето моля ви се плаче . Последва скандал , баща му на малкия и той побесня и отиде да се разправя с директорка и да гледа камери . И аз работя с деца и знам колко изнервящо може да бъде понякога , но това са деца и не са виновни . Никога не съм си позволявала такова отношение към детенце , нито към моето , нито към чужди . Ако някоя госпожа или леля си позволи да ми нарани детето казвам ви , ще я потроша . После у нас ще си го гледам и няма да работя ако трябва, но никой няма да ми оскърбява детето .

# 198
Albz хахахаха изкефи ме! И аз бух спретнала голяма драма дори и после да се наложи да го гледам. В крайна сметка всеки сам избира какво да работи и ако работата не му харесва и се ядосва, значи не трябва да я работи. А когато се работи с хора, трябва просто да обичаш да го правиш това.
Абе големи драми ни предстоят хахах.
Те първа ще имаме да пишем многооо по темата.

# 199
  • Белгия
А сега, обратно към мъниците -

Аз започвам малко да се притеснявам. Виктор няма никякъв напредък с говоренето. Никакъв. Каквито думи казваше преди 2-3 месеца, с тях си и седи. Иначе много бърбори, мучи и бучи когато нещо разказва, сменя интонацията. Но думички не изкарва никакви нови. А аз постоянно му говоря и обяснявам какво правя и какво се случва.
Кога според вас да започна официално да се притеснявам?

# 200
Рано е, спокойно. Сега след 1.6 по големите бърборковци ще започнат да казват повече неща, но първи съществен напредък ще има към Октомври, за някой и след това.
Вчера едно имаше на площадката на 2.3 и то мучеше като нашите, едно друго на 2 и то нищо не казва. На моя приятелка на 2 говори много, повтаря всичко, казва си когато има Ако и Пиш, абе много напредна, но пак последните 2-3 месеца преди да стане на 2.
Така че аз не го мисля това, рано им е, но много вече ми се иска да казва поне какво му е и защо реве.

Аз искам да питам дали някой е въвел някакви ядки вече?

# 201
Ядките се въвеждат последни- според някои лекари дори след 4 години.

# 202
  • Белгия
Успокои ме, Америкас Hug - ще се притеснявам чак октомври Joy

И аз това за ядките щях да питам и забравих! Гледам в магазина бебешко (не детско) фъстъчено масло и се чудя дали да го взема или не.

Някой правил ли е на бебока тест за алергии?

# 203
Аз не съм се разбързала с ядките ама тук едната коншийка каза че на 1.7 нейното ядяло бадеми и останах изненадана.
Някой дават смлени орехи, други дават разни тахани.
Орехите ми се виждат добра идея смлени в някой мъфин.

# 204
За това е най- добре да кажат педиатрите. Аз ще се въздържам засега.
Вашите деца ядат ли цитрусови плодове?

# 205
Моето дете яде цитруси и много обича. Ядки не, но има алергия към тях. Иначе по новата мода знам, че тахани може да се дават. Все пак най-добре с лекар да се обсъди.

# 206
Нова, стара мода... да Ви кажа, при положение, че няма алергии детето, не виждам нищо лошо всичко да си хапва. Давам й фастъчено масло (него го яде директно от буркана 🤣) и тахани, опитвала е и смлени орехи. За цели ядки ще изчакам още доста, за да съм спокойна, че ще сдъвче внимателно.
Гледам всичко да приготвям домашно и да е с качествени продукти, да е здравословно и т.н., но например й давам от сладоледа ми като ям, яде по малко от един течен шоколад с лешници, без палмови мазнини и т.н. - обожава да й го мажа на гофрети. Всяка крайност ми се струва прекалена.

# 207
Да се включа и аз за детските градини. Решила съм, че в тази пандемия е безсмислено да го пускам на ясла/ градина преди 3г, а може и направо на 4 в предучилищна. Мисля да работя от вкъщи и да взема жена да го гледа. Аз лично съм била в две градинки хах. На първата ме дадоха на 3г и си спомням, че беше ужас. Спомням си, че много плачех и хич не исках да ходя. Според майка ми лелките не са били ок, държали са децата потни и тя все ме прибирала вир вода въпреки, че е пращала дрехи за смяна. Та и заради това съм била все болна. За една година я ми са се събирали два месеца градинка, я не. На 4 ме преместиха в една друга и беше супер. Лелките бяха много готини, направо втори майки и ходех с огромни желание. После с една част от детската група бяхме в едно училище и беше лесно преминаването.
Та лелките са важни, но на днешно време като знам какви хора завършват предполагам, че да се намери градинка със свястни лелки е като да спечелиш лотарията. От познати слушам, че в частните много ги глезят малките понеже ги е страх да не ги гледат на камерите и ги оставят да си правят каквото си искат и реално родителят хвърля едни пари за нищо.

За говорене още е рано мисля, макар че онзи ден едно дете  на площатката ми скри шапката. На същата възраст като нашите и вече каза: “ мамо, долу!”,  “здрасти”, къде бате?”. Направо се втрещих, а моят още не може да каже цяла дума. Засега има двусрични части от думи и това е. Запленен е от кабели и по цял ден върви и нарежда каба каба каба...

Иначе аз вече предлагам ядки, давам му смлени орехи или кашу. Понякога слагам в печивата, понякога направо една лъжичка му давам. Ядките са полезни и понеже засега няма реакция давам често, но по малко. Мисля само с фъстъците да изчакам.

# 208
Цитруси аз давам още отдавна, от края на миналото лято пие фрешове.
Обича портокал и лимонада с джинджифил и малко мента (въпреки че ми казаха др майки, че мента не трябвало да употребяват).

# 209
Привет, за децата е най-добре да са с деца разбира се. И аз затова ще пусна малката от септември евентуално.
За говоренето ами не е рано. Говора се развива както всичко друго, да различни са децата така е, но и това се стимулира с песни, с четене, с говорене. Хубаво е да говорите на детето директно, не до нега.
Малката говори доста, вече по 2,3 думи връзва, но от 6 месечна ѝ чета, пея песни и говорим. Никога никакъв тв, ние и нямаме.
При момичетата развитието настъпва малко по-рано за доста неща.

Общи условия

Активация на акаунт