Разочарована от себе си

• 14 780
  • 346
  •   1
Отговори
# 195
Прекалено много товар се слага върху жените, които поради една или друга причина не са имали възможност да родят преди 30-35г. Медицината е достатъчно напреднала и не е невъзможно да се раждат здрави, прави деца и след тази възраст.
Този товар после се изсипва и върху децата, защото къде мислите, че отива целият натиск с това "ама айде, кое време стана, ще останеш без деца, сама с котки и кучета". Или пък с "ама то щом не си омъжена и с деца до 35, значи нещо не ти е наред".
Има хиляда и една причини човек да попадне в такава ситуация. И вероятно натиска от роднини и общество, упреците и ровенето в това какво не му е наред, не помага особено, само задълбочава проблема.

Много вярно. И аз до скоро бях в такава позиция. Изобщо натискът не помага. Напротив - изнервя. Родих на 35г - прекрасна бременност и здраво бебче на финала, въпреки всичките ми безкрайни страхове. Времето преди това използвах да уча, да се развивам, да си подсигуря бъдещето, но не защото това ми е било приоритет пред създаването на деца, а просто, защото нямах подходящия партньор. Животът не търпи плановете ни. И понякога житейските събития не са в синхрон с биологичните. Не съжалявам изобщо, че родих на 35г. Осъзнато, отговорно и щастливо. И не бих съдила никого, защото понякога нещата не зависят от нашите планове и избори.

# 196
Съветите към авторката вече сме си ги дали, а тя и от споровете ни може да извлече някаква поука.

# 197
  • Blondeville
Andariel, когато сте заедно от студентските години, когато има осигурен покрив над главата, докато нямате свои доходи, и когато има баби и дядовци, които могат да ударят едно финансово рамо и да помогнат с децата, може да се роди дете и тогава, щом така го усеща двойката.

Ама моята специалност беше тежка, със задължителна магистратура, държавен изпит и дипломна отделно, и учене и бебе щяха да са колкото да се отбие номера и при двете Simple Smile Отделно, че като студентка не бях във връзка, в която да си кажа “това е половинката ми”, че да бързам да отмятам и ражданията. Да се насладя пълноценно на майчинството, без да трябва да го съчетавам с учене, и да разчитам на баби, беше един от най-хубавите периоди в живота ми. Въпреки това исках да родя преди 35, тъй като все пак биологията си е биология.

Та не всеки има подходящите условия да ражда деца като студент, най-малкото защото може изобщо да няма половинка в този момент, и защото не всяка специалност позволява да учиш и да кърмиш на поискване и да сменяш памперси същевременно. Но все пак е добре да има нещо като план кое кога да се случи, и да се вземе предвид, че бебето може и да не стане с вълшебна пръчка от раз Simple Smile

# 198
  • София
Блонди, за да не навлизам твърде много, само ще кажа, че не са ни изхранвали родителите - това са 90-те години, глад и мизерия за много хора. Просто не сме ламтяли за много и сме благодарни за помощта, която ни оказваха родителите, но децата сами сме си ги изгледали и основно сами сме се изхранвали. Не е историята как едните са давали, а другите са г ледали децата ни, докато ние сме ходили по купони. Децата се родиха няколко години след като се оженихме и работехме, но пак беше много трудно. От сегашна гледна точка зная какво се очаква като стандарт, но навремето беше друго - безработица, хиперинфлация. В този форум съм от повече от десет години, има и хора, с които лично се познаваме, знаем си историите.

Последна редакция: пт, 12 фев 2021, 16:02 от Не се сърди, човече

# 199
  • София
Не знам с какво ще помогне на дискусията, но работя хоум офис, ИТ, след като съм учил за "академик" до около 33. Simple Smile

# 200
  • София
Е, сега вече ще ти завалят ЛС-тата - като написа, че си ИТ, вече си много желан жених.

# 201
Само да кажа, че женската репродуктивност е концентрирана в доста кратък отрязък от време. Има едни 10 години, в които се забременява лесно и без проблеми и без някакви аномалии в плода. Жената е достатъчно развита и здрава за това.
Периода 20- 30, след това става все по- рисковано и дебнат всякакви рискове както за хромозомни аномалии в плода, така и за здравето на жената. В момента, по социални причина, този период се отлага, но ако попитате лекарите, на коя възраст е най- добре да забременеете, то ще е преди 30 и след 18, като след 18 също е по медицински причини, не друго Simple Smile

Това не е съвсем вярно. Гинекологът ми беше споделил, че напоследък се наблюдават тежки аномалии и при млади родилки, дори повече. Начинът и стандартът на живот според мен имат значение във всеки времеви период при раждане.
Не мисля, че ролята на жената е да се огледа от кого да роди, след като чукне двайсетака. Освен ако не може да си позволи бавачка, защо да се забива в битовизми?

# 202
  • София
Бит не беше лоша дума навремето.
Сега върлува мечтата всички да са от хай-лайфа. Да няма битовизми и някой да им прислужва.
Ролята на жената не, но една от основните роли, да.

# 203
  • София
Тогава да намери и кой да роди вместо нея, щом няма да се занимава с детето и с битовизми. Децата основно са битовизми, като най-гадните реклами за памперси и прахове за пране, капки за колики, сиропи за температура и кашлица. Децата акат, реват, цапат, боледуват, искат всичко и веднага, егоисти са по природа.  Че и искат да ядат по пет пъти на ден, а като станат пубери хладилникът няма напълване, като ламИ са, тропат с крак, правят простотии и ти казват колко не го разбираш живота. Wink Деца, какво да ги правиш!

# 204
Битовизмите крадат от личното време, ако не си създал семейство е по-лесно да съчетаваш ежедневните битовизми с времето за себе си, но когато имаш деца трябва да съчетаваш времето за децата, работата (професия) , битовизмите и себе си и понякога, често може и да не остане време за теб. На някои хора това не им пречи, но има и такива, които в депресия могат да изпаднат заради това и да се чувстват като ходещи роботи. Не знам, може пък всичко да е въпрос на правилна организация.

# 205
  • София
Организация, дръ-дрън!  Направо си е изтощаващо, особено когато са малки, а който се опитва да го представя в розови краски - или някой друг му гледа децата, или послъгва . Времето за себе си евентуално след 3-годишна възраст на детето, и то ако си го откраднеш.

# 206
А всъщност защо трябва задължително да търсим противопоставяне на работа/деца? Как едното изключва другото?

Аз докато следвах работех, и честно казано и без това имах тежка специалност, та изобщо дори не съм помисляла за деца. Даже прекъснах работа, за да се съсредоточа в следването, защото не исках просто да отбия номера с диплома. Завърших, работих, намерих си и попрището, развих се, срещнах мъжа си на 28, на 31 се роди първото ни дете, на 33 - второто. Сега пак работя след две слети майчинства без проблем. Имам възможност ако желая и да не работя. Но имането на деца не ми пречи да се развивам в работата си, нито пък тя ми е попречила да имам деца.
Точно. При мен същото, само дето първото го родих на 32, а второто на 34 г. И аз слях майчинството.
Аз не знам как да го обясня, но желанието за дете у мен просто надделя, чисто на биологично и емоционално ниво, някакси напълно естествено, като подтиг от женската ми природа. Изобщо не съм си представяла животът ми без деца. И наистина е точно както казват, след като родих животът ми се осмисли, не ме е страх, че ще умра, знам че не съм живяла напразно и дори и да ме няма, децата ми ще живеят. Това е смисъла на живота. Всички останали неща в живота ми са в периферията и мога да ги греша спокойно оттук нататък, колкото си искам, не ми дреме. Искам още деца🙂, искам трето, ама съм след 40 вече и ме е шубе....

# 207
  • Blondeville
Когато са малки, и когато е първо дете шокът е най-голям 😁 Няма спане, чудиш се правиш ли всичко правилно “сега защо реве, нормално ли е да се свива така, яде ли достатъчно, акото правилен цвят ли е” и тн. Имаше дни в началото, когато привечер се чудех измила ли съм си зъбите, и ако да - кой ден е било 😁 Ако трябваше същевременно да се готвя за изпит не знам как щеше да стане 😁

С второто, което е и породено, бяхме като войници с мъжа ми, че и изкъпана бях, и с крем и с гланц, и дрехите ми бяха чисти и в тон 😁

Като минаха първите 6, 7 месеца, майка ми започна да идва уикендите, за да идем на ресторант, на кино, да го ударим малко на живот. А това лято за пръв път имахме и “ергенско” море за 4 дни, първите 2 от които не знаехме какво да правим с времето си 😁

Та с децата вече нещата се променят, факт, но изтощението е някак сладко. Малката ми дъщеря е на 2 и почти 5 месеца, и малко ми липсват бебешките моменти, да се гушкаме, да я кърмя, да спи в мен, а мъжът ми да се суети наоколо с помпата за кърма 😁

# 208
Любопитна съм. Какъв смисъл влагате в "контрата", Андариел и Тангра?

# 209
Щом всеки ще си дава мнението по въпроси извън темата, аз не искам да правя изключение.

Не виждам нищо лошо в това да нямаш деца, да имаш домашна помощница и колкото си искаш котки.

Общи условия

Активация на акаунт