Създаваме живота нов, с мъничко вино и много любов ! ~бебеправене 384~

• 38 221
  • 808
  •   1
Отговори
# 255
Здравей! Пожелавам успех от втория месец и скоро да се преместиш в темата за очакващите мами!
Искам само да вметна, че аз съм със същия инсулин и ме водят с Инсулинова резистентност. Засега не съм на хапчета, но спазвам диета- без въглехидрати и захари! Според лекарите инсулин към захар на гладно трябва да в почти 1:1. Принципно не би трябвало да e проблем за забременяване, но може да е свързано с килограмите и по време на бременност е хубаво да се следи.
Смята се, че инсулиновата резистентност е предпоставка за Диабет тип 2 след 10-15 години. Хубаво е да се промени начина на хранене.
Здравейте, момичета! Следя Ви от известно време и днес реших и аз да се включа в темата за бебеправенето. Накратко за мен, на 26 години съм с 1 детенце на почти 6. Първия път забременях от раз , само с 1 опит за месеца и очаквах и този път да стане така. Всъщност сме още съвсем в началото на опитите, започнахме миналия месец, като тогава имахме опити на 14 и 15 ден от МЦ и не се получи. Отидох на преглед при АГ, всичко е наред, видя фоликул, на който му предстои ОВУ, изписа ми иногинол (нямам ПКЯ, но за подпомагане). Сега този месец правихме повече опити, пък да видим. Знам, че повечето момичета тук имат някакви проблеми и се надявам , че ще ме допуснете във вашата групичка, въпреки, че аз уж нямам такива. Знам, че форума е голяма подкрепа.
Това, което мен ме притеснява, че съм с доста излишни килограми и даже това ме спираше да правим опити до сега. Първия път нямах такъв проблем.
Правила съм си обременяване с глюкоза и трикратно изследване на инсулин, нямам инсулинова резистентност, макар че за мен инсулина ми е малко по-висок от необходимото (около 12 на първи час и 13 на втори при реф. граници до 25) и за това се старая да спазвам балансирана диета с намален прием на ВХ, но много бавно се свалят пустите килограми.
Успех на всички, които се борят за най-хубавото нещо в живота!

# 256
Благодаря, Мира! А на колко време е добре да се проследяват нивата на инсулин чрез обременяване?

# 257
По принцип обременяването с глюкоза си е тежко изследване и се прави по препоръка на лекар. Иначе общият случай е 6 месеца след назначено лечение и след това през 1 година.

Искам да добавя, че освен инсулина, щитовидната жлеза, кортизола и пролактина могат да имат отношение към килограмите.

# 258
Само че всички тези хормони според лекарите се подобряват след отслабване. Инсулинът особено пада след като се свалят нужните килограми. Разбира се, че има и ИР при слаби, но по мое наблюдение лекарите първо съветват да се оправи теглото, ако има проблем с него. На моя приятелка един лекар й каза за ИР и СПКЯ: ,,отслабни".

# 259
Висок пролактин и кортизол ми откриха, когато бях 53 кг. при ръст 165 см. Хашимотото ми е автоимунно и си го нося също от слабия период. Моя приятелка с излишни килограми и висок пролактин и кортизол си беше в калориен дефицит в продължение на година и не започна да отслабва преди да оправи хормоните. Не е чак толкова просто. За инсулина съм съгласна, но дамата написа, че след обременяване не е констатирана резистентност.

# 260
Благодаря, Мира! А на колко време е добре да се проследяват нивата на инсулин чрез обременяване?

Хера, не е необходимо да се обременяваш с глюкоза. Просто си пускаш кръв и инсулин на гладно. Прочети за ХОМА Индекс- идеята да се изчисли съотношението глюкоза и инсулин. Ако инсулина е 12, а кръвната захар е 4 означава, че Хома индекса е 3. Над 2.5 се смята, че имаш ИР. При твоя инсулин не мисля, че сериозно, но е хубаво да се внимава. Обременяването е вече на етап, ако ти е много висок инсулина или има съмнения за Диабет. При теб не мисля, че има нужда от това натоварване на организма.
За жалост много лекари не ти казват за това съотношение и хората виждат Инсулин 13-15 и мислят, че това е добре, понеже е в границите, но реално трябва да е доста по-нисък.
Килограмите и инсулина са свързани. От там тръгва и кортизол, пролактин и т.н. ТСХ как ти е?

# 261
Ясно, тя каза, че и с щитовидната няма проблем. Нейният инсулин може да е висок според някои, затова казах за него, че се оправя на първо време с отслабване. Иначе хормоните са много индивидуално нещо. Аз съм имала висок кортизол дълго време от стрес, но не съм имала проблем да сваля 2-3 кг (дори по това време имах плочки!) и не съм напълнявала от него. Просто преди да се филмира, че има някакви хормонални проблеми, най-лесното е да пробва с диета и спорт. Но аз не искам да се задълбавам в тази тема, защото си е лична. Давам само съвет.

# 262
Принципно не би трябвало да e проблем за забременяване,  

При ИР има голяма вероятност да има и проблем със забременяването, висок инсулин скапва качеството на яйцеклетките! Даже чух, че и инвитрото е било неуспешно при някои жени с ИР или други проблеми с инсулина. Бас държа, че ако Хера си покаже изследванията за ИР и ЩЖ на Денис ще й намери кусури 😁 Просто съм виждала на всякакви стойности да пише, че има ИР или хипофункция, или НЯР. До сега не съм видяла идеални стойности в този форум 😁 А лекарите най-често ни пращат у дома с думите, че всичко е наред. Все пак всеки лично си решава на какво да вярва и какви мерки да предприема за собственото си здраве.

# 263
Ееее хора, това намиране на кусури навсякъде не е ли контрапродуктивно? :Д Аз почвам да се филмирам от такива неща. Даже колкото повече чета за проблеми, толкова повече си въобразявам, че и на мен ми има нещо дори без да съм почнала. А дори и нещо да не е идеално, първата и най-важна стъпка вместо вторачване в изследвания не е ли успокояване и стъпки към по-здравословен начин на живот?

# 264
TSH ми е 2.046. НОМА индекс - 2.3 , изчислен от ендокринолога.
Аз благодаря много за съветите, определено са ми полезни.

# 265
Темата е лична, разбира се. Просто като човек, който в последното десетилетие е имал проблеми с килограмите, винаги скачам като опарена, когато някой напише "отслабни". Ей, Богу, всички диети съм пробвала, тренирала съм двуразово и после като ми кажеше лекар, че не правя достатъчно, със сълзи от яд съм си тръгвала от кабинета. Просто защото никой не ми е вярвал, че полагам усилия.

Mira, права си, че при инсулин 12 е ясно, че има проблем още със стойностите на гладно. Моята ендокриноложка ми го иска около 6, като гледа и НОМА индекса. Но натоварването с глюкоза може да покаже отклонения и при нормални стойности на гладно. На мен ми бе назначено такова натоварване при инсулин под 5 на гладно (и НОМА на здрав човек) и истината лъсна на 60 и 120 мин.

А високият инсулин скапва качеството на яйцеклетките, така е. За втори път в рамките на 24 часа пиша в тази тема, че нерядко е причина за аборти в ранните седмици.  Вчера препоръчах една книга, днес ще оставя едни клипчета от ютюб с авторката на книгата
https://www.youtube.com/watch?v=UxDY7CrliRg
https://www.youtube.com/watch?v=M0FCUqkQhyE
Тази жена е перфектният пример за човек с лош инсулин, поликистоза и слабо тяло. Лекар е и смея да твърдя, че ми промени живога за месец и половина.

# 266
Аз пропуснах да спомена стойността на инсулина на гладно, беше около 8, ще погледна с точност по-късно.

# 267
snowwhite12 да, контрапродуктивно е. Аз като почнах да чета някои теми във форума, си поставих 100 диагнози 😁 И преди съм писала, че много вероятно сама да си вредя и да си преча на забременяването (никога не съм отричала пдихолохическия фактор) Но не знам как да си помогна, шило съм си, не седя мирно и  все чета 🤣
Имам една позната, изобщо не се вълнува от тема здраве, мрази лекари, лекарства, дори добавки- забременя от раз, имаше супер лека бременност, един път не се притесни за нещо и бебето й е супер кротко

# 268
snowwhite12 да, контрапродуктивно е. Аз като почнах да чета някои теми във форума, си поставих 100 диагнози 😁 И преди съм писала, че много вероятно сама да си вредя и да си преча на забременяването (никога не съм отричала пдихолохическия фактор) Но не знам как да си помогна, шило съм си, не седя мирно и  все чета 🤣
Имам една позната, изобщо не се вълнува от тема здраве, мрази лекари, лекарства, дори добавки- забременя от раз, имаше супер лека бременност, един път не се притесни за нещо и бебето й е супер кротко

Точно. Даже мъжа ми вчера ми забрани да влизам във форума и каза, че не иска да прави бебе с психо. :Д

# 269
Момичета, всичко което пишете е вярно, но искам да ви успокоя огледайте се колко майки с малки дечица има и повечето са с наднормено тегло и са забременяло в този вид, в месеца в който нещата влезнат в норма ще сте бременни не се тормозете излишно, имам хиляди такива познати. Просто докторите като пушиш казват заради цигарите е, като има наднормено тегло отслабни ако няма нито едно от двете от стрес е Joy и кой не е подложен на стрес??? Всички бременни са стресирани и преди това са били, просто понякога докторите трябва да отговорят нещо иначе ще кажем 100/200 лева дадох и нищо не ми каза....

Общи условия

Активация на акаунт