Етажната собственост - такава, каквато си я направим 8

• 39 797
  • 777
  •   1
Отговори
# 390
Не, не рябва да заплаща. Абонаментната такса, както и тока за асансьора, са режийни и не се заплащат от отсъствуващите / до 30 дена само в годината са там, не повече време/.
Ремонта вече на асансьора, си е към фонд ремонт.

# 391
  • София-в сърцата на моите деца
Взимете и си прочетете ЗУЕС и какъв правилник ако въобще сте си приели на обкото събрание. С две думи - всеки собственик плаща пропорционално на своите идеални части % - дължащите суми по поддържане на общите части на входа . И сега кои са общите части на входа . Това са - асансьора, покрива , вертикалните тръби В и К , парните тръби , стълбищни площадки , вход , козирка на входа и коридорите в мазетата . Там където има подземни гаражи - проходите и подстъпите.  Какво трябва да плати всеки : Примерно имаш във Варна 200 м2 апартамент , но не живееш там . Какво ще платиш ? А срещу теб е боксониера 50 м2.  Ти ще платиш 4 пъти повече от таксата за асансьор спрямо този срещу теб. / имаш 4 пъти повече % идеални части /. Но тока за асансьора ще платиш само за теб , а ако не живееш там - няма . Но за чистачка плащаш 50 % от дължимите такси.  С това се занимавам всеки ден защото работя в районно кметство .
И смяната на дограмата на стълбищната клетка, както и смяната на входната врата-общи части! Вертикалните щрангове вървят  отделно за двустайни, отделно за тристайни и отделно за гарсониери. И при подмяна на вертикалните щрангове се делят по равно.

# 392
[quote author=teta75 link=topic=1303293.msg43019869#msg43019869 date=1624002170]
Не, не рябва да заплаща. Абонаментната такса, както и тока за асансьора, са режийни и не се заплащат от отсъствуващите / до 30 дена само в годината са там, не повече време/.
Ремонта вече на асансьора, си е към фонд ремонт.

[/quote]

Не не е така , таксата за асансьора си плащаш всеки месец - защото си СЪСОБСТВЕНИК на това съоръжение !!!!  Тока за него като не го ползваш - НЕ !  Но за чистачка + консумативи - 50 % - защото са разходи за поддържане на общите части.

# 393
От къде го взе това за 50% ?
Има 50%, ако отсъства за повече от 30 дни в годината.

Ние говорим за другата хипотеза - че не обитава. Тоест до 30 дни в годината само ходи да наглежда обекта. Тогава плаща 0% от режийните, по закон.

Справка - чл.51 ЗУЕС...отделните алинеи.

Таксата за асансьор е към режийните. Така че не се заплаща от отсъствуващ обитател!
Ремонта на асансьор вече е друго - за него плащат всички, независимо дали обитават или не.

Правете разлика, моля ви, и не подвеждайте.
Законът е ясен в тази насока. Казал е кое е към ремонта, и кое е към режийните, както и е уредил кой какво плаща...

# 394
Тета 75 - я сега дяй разяснение за следният пример . Купуваш си жилище в София със асансьор и си на 4 етаж примерно. , но живееш във Варна. Разходите за поддържане на общите части са : такса асансьор , канализация и водопровод вертикални щрангове и канализационна мрежа в мазетата, покрив , входна врата , домофонна уредба. Текущи разходи са - ток асансьор , стълбище и вода за чистачката ако има стаичка със отделна чешма и водомер примерно. Когато да го купиш това жилище в този красив саниран блок със тези екстри -си дал и съответната сума защото се ПОДДЪРЖА от живущите и цената му скача. Има 10 души собственици като теб купили апартаменти и не живеят в тях , но не ги и отдават под наем примерно. Чат пат в годината ходят за по 2-3 вечери . Какво тези хора ще платят ??  Да те не ползват асансьора и ток асансьор им е примерно 1 левче , но таксата за поддръжката ,  нали в нотариалният акт има едни 1,45 % ИДЕАЛНИ ЧАСТИ и в тези идеални части ти си съсобственик именно на този асансьор , абонатна , покрив , входна врата , пощенски кутии , домофонна уредба и т.н.  Ако ги няма тези "екстри" ,  жилището му пада цената - нали ?  И сега селските тарикатлъци по български да ги кажем . Купуваш си жилище в София - 100 м2 и хич не те интересува за таксата на асансьора , че канализацията се запушила ама като отидеш искаш всичко да ти е о кей , да работи асансьора , да се изкъпеш и т. н.  Аз освен , че се занимавам с тези въпроси административно съм и домоуправител и във нашият вход ВСИЧКИ плащат от първия до последният етаж - ТАКСА асансьор / защото са съсобственици на това съоръжение / и им е записано във нотариалният акт като % идеална част .  Ток стълбище и асансьор се ПЛАЩА от всеки живущ / ток асансьор не плащат първите два етажа , не го ползват /  , но има един комшия в Гърция който си идва за по 20 дни на Великден и Коледа и сме се разбрали да дава по 5 лв / ток асансьор и ток стълбище / и момчето си плаща, а не бабите от входа да му плащат неговите разходи. И има едно нещо записано във ЗУЕС - Какво и от какво да определи да не плащаш и плащаш - ОБЩОТО СЪБРАНИЕ !  Е нащето общо събрание , така е решило и така поддържа общите части , защото не се ли съберат пари във касата ..тоя вход го пиши бегал. Смрад , мизерия , мръсотия , междусъседски простотии  и не ми се говори повече.  Хората които не живеят във входа - САМИ купуват по едно шише препарат и го оставят пред вратата на чистачката , без да си искат парите за това ..те не са 5 лв , а искат да е чисто и да живеят в разбирателство със тези които живеем постоянно. Наше задължение е да им наглеждаме жилищата ... Както се казва - "Хвърли пред теб , за да има и зад теб "

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 18:32 от Paperina

# 395
Още в вачалото на поста ти има грешка - пишеш поддръжка на общи части, а имаш предвид фонд ремонт.

Две са таксите
1.фонд ремонт общи части
2.поддръжка и управление на общи части.

За т.2 има легална дефиниция що е то такса поддръжка и управление и там е сложена абонаментна такса за асансьор.

Ти я слагаш към фонд ремонт, което е грешно.

За това не се разбираме Grinning

# 396
Здравейте, моля ако някой може да ми помогне.
Председателят на управителния съвет почина. Не намирам в ЗУЕС разпоредба какво да се прави. Предполагам, че трябва да организираме ново общо събрание, на което да изберем нов председател. Така ли е?

# 397
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
да.
и след това да го регистрирате в общината

# 398
  • София
Някой скоро извършвал ли е вписване в кадастъра на самостоятелни обекти в сграда? Трябва ни малко инфо за процедурата и най-вече финансовата част на нещата...

# 399
Още в вачалото на поста ти има грешка - пишеш поддръжка на общи части, а имаш предвид фонд ремонт.

Две са таксите
1.фонд ремонт общи части
2.поддръжка и управление на общи части.

За т.2 има легална дефиниция що е то такса поддръжка и управление и там е сложена абонаментна такса за асансьор.

Ти я слагаш към фонд ремонт, което е грешно.

За това не се разбираме Grinning

Teta 75 - пак не си в час  и по - този въпрос . Къде отиде в суми за текущ ремонт ..бе жена . Във входа се събират 3 вида суми . 1-Такса асансьор / такса абонаментна поддръжка съоръжение / - 24 апартамента плащат по 2,50 лв / като поп / защото са СЪСОБСТВЕНИЦИ !!! 2. Вторите суми които се събират са  суми за текущи разходи и това са : ток асансьор , ток стълбище + мазе, чистачка и 3. - третите суми са фонд ремонти - ние събираме по 2лв. на апартамент, а не както е по ЗУЕС по 10 % от минималната раб. заплата.  Или за апартамент на 4 етаж със 3 души , месечната сума е : 2,50 такса асансьор + 3 х 0,50лв ток стълбище и 3 х 1,50лв /ток асансьор за жилищата над вторият етаж/,   чистачка 2,50 лв - тук се събират и остават към 10 лв повече за препарати, гъби , кофа  и сумата е за апартамент + 2 лв фонд ремонти или към 11-13 лв някъде на АПАРТАМЕНТ . Кучета , дошли роднини - не се заяждаме с хората .. защото ДАКЕЛА / както казва чичко Снегов и той е ЧОВЕК ! /.   Казвам ти с това се занимавам ежедневно и ги знам тия неща наизуст ..  Няма те ...не живееш - ПЛАЩАШ таксата за асансьор и даваш по някой лев за чистачка и ток когато се веснеш да си видиш имота. Правиш ли се на дръж ми шапката ...ще те намразят, а намразят ли те .... хората във входа не е хубаво ...

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 18:40 от Paperina

# 400
Паперина
Моля те да ми развиеш твоята теория , за нашия вход :
1,2,3,етаж не ползват и не плащат , нито стотинка Асансьор + ток + ремонт за него! няма сила на света как това да се промени вече 10+год
искат по 50%   такса  от необитаемите апартаменти месечно, за да може останалите 5 апартамента да ползват асансьора. Но не искат от 1,2,3 ет. пари за същия ето аз съм на ет.4
Къде е правото ..

# 401
Паперина, текущ ремонт НЕ СЪМ СПОМЕНАВАЛА.

Казвам как е по ЗУЕС. Две са таксите. По закон.

По Паперина може и 5 да събирате. Ваша воля. Но не е по закона.

Едно е как е по закон.
Друго как ти го тълкуваш.
Но тук място за тълкуване НЯМА, защото ЗУЕС е пределно ясен и ачик ачик го е написал, че ТАКСА ЗА АСАНСЬОР е към фонд " Управление и поддържане на общи части" . В параграф 1 от ДР на ЗУЕС.
А кой плаща за фонд "упр.и поддържане на общи части", законът е казал в чл.51.

Пак ти казвам, за трети и последен път - ти бъркаш фонд "Ремонт на общите части", с фонд "Управление и поддръжка на общи части" !

Спирам по този пункт, да говоря, защото се повтарям.

# 402
Абе Тета ти нещо явно бъркаш понятията . Остави тия ремонти и фондове настрана , остави тоя ЗУЕС .... Има три суми които трябва да се искат 1. Сума такси съоръжения / асансьор , абонатна , и в тоя ред но СЪОРЪЖЕНИЯ на които се плаща месечен абонамент / Плащат всички , защото имат дял, а това съоръжение е ОБЩА ЧАСТ и им е записано като % ид.част в НОТАРИАЛНИЯТ АКТ - Я ми отговори обща част как се поддържа , от кого от балъците във входа а тарикатите дето са си купили жилища и ги няма им ДРЕМЕ - така ли ? Ама като дойдат да си видят "Апартаментчето на 7 етаж искат със асансьора да се качат - нали така ...а тоя асансьор иска месечни такси и подръжка.  2. Вторите суми са КОНСУМАТИВИ - ток , стълбище , асансьор ,мазе , вода общо стълбише и тем ходобни ако щеш и консумативите и парите за чистачката са там. и 3 третите суми са РЕМОНТИ или бели пари за черни дни ... Анадънмо ! Какво ми цитираш шибаният член 51 от ЗУЕС ..В нашият вход така сме решили и няма мърдане . Тоя асансьор не е само мой и на хората от 3 тия етаж нагоре...защото това е екстра която вдига цената на жилището ако щете на първият етаж.. Срещу нас имаше един вход и им се развали асансьора ..4-5 години не могат да съберат пари за ремонта му. Жилищата ако щете и на първият етаж им се продаваха по - евтино защото кой ще вземе жилище на 6-8 етаж без асансьор ??? Луд има ли ..           А намерих нещо и то е в Закона за собствеността - вземи и го по прочети , какво е обща част , какво е съсобственост , как се поддържа , кой коълко дължи и дали е освободен от суми по подръжка само защото "не живее в жилището "  http://pravenanaliz.eu/2018/08/15/obsti-chasti-etagna-sobstvenost/            По прочети и се ограмоти малко , а не като буквояд да цитираш само ЗУЕС . Относно какви суми ще събираме за фонд РЕМОНТ и ПОДРЪЖКА не ЗУЕС а ОБЩОТО СЪБРАНИЕ го е определило в нашият вход . И като изникне не дай си боже нещо като авария или изгори нещо се досъбират ако се налага и няма пари в касата ... Ние си водиме сметките и си ни е чист входа . Но всеки си знае мястото в тази съсобственост . А изтървеш процеса и го оставиш на самотек и съзнание ...виж Пинко какво пише ....ядове , безразличие , простотии , затлачване на проблемите и го отнасят малкото съвестни хора във входа.. Пинко във твоят случай не виждам светлина в тунела .....изтървана работа . И аз доста зор видях докато убедя едни хора във входа , че не си заслужава за цената на една кутия цигари /5,30 лв / на месец да се изпокараме във входа ... Много нерви ми костваше този процес ...

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 21:15 от Paperina

# 403
Paperina вие може да си събирате суми както желаете и както си гласувате. Любопитна съм някой по-оправен твой съсед, ако го знае закона и откаже да плаща нещо, което не е длъжен (по закон) как ще го принудите...
Тета ти обяснява как е по закон. Шибан или нешибан такъв е в момента.

# 404
В ЗУЕС няма 3 вида такси! Абсолютно по аналогия хората, които не обитават апартаментите си не плащат за заплати на домоуправител и касиер такса, да ама ако имат проблем с някоя обща част му звънят?! И преди сме дъвкали колко некоректно е, но такъв е закона. Също и охраната, която се плаща, хем им пази жилището, хем не е част от "Фонд ремонт".
Айде сега пък да ми обясните този асансьор, който не ползвам, защото живея в чужбина и на който частично съм собственик се амортизира, мен кой и по какъв начин ме обезщетява?! Купувам в нова сграда и заключвам апартамента. Вие го ползвате обаче всеки ден и то няколко души (мъж, деца, баби). Връщам се след 15 г в БГ и асансьора изрисуван, скърца и т.н. Междувременно плащам по закон за ремонтите му, ама защо аз, като аз не съм допринесла грам за амортизацията/износването!? Поддръжката при нас включва проверка дали е пригоден/безопасен, тя касае ползващите...

Общи условия

Активация на акаунт