Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Етажната собственост - такава, каквато си я направим 8

 • 13 371
 • 383
 •   1
Отговори
# 375
 • Мнения: 660
Аз не разбирам само защо не си оправите блока? Имате течове навсякъде, ака нали е калпаво строителството и си живеете така. Тече, всичко тече......

защото вече сме оправяли покрива 2 пъти за по 10 000 лева и вероятно не знаете изцяло нова фасада плюс отводняване/ тераси/ водостоци колко струва... Ако някой толкова просто и лесно може да извади няколко хиляди лева, а - не някой, ами всички, едва ли щеше да живее в блок.

# 376
 • In the land of Never Never
 • Мнения: 1 154
Не е ли водоснабден блока?
Ще погледна в наредбата..https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135493123

чл. 17. (Изм. - ДВ, бр. 70 от 2019 г., в сила от 04.10.2019 г.) (1) В срок от 5 работни дни след въвеждане в експлоатация на строежа съгласно ЗУТ всички собственици на самостоятелни обекти, лично или чрез представител, подават заявление по образец на оператора за откриване на индивидуалните партиди на всички самостоятелни обекти в присъединения имот, които са водоснабдени и заявяват готовност за извършване на първи отчет на инсталираните индивидуални водомери. Собствениците на самостоятелни обекти могат да определят възложителя за свой представител по предходното изречение.
(2) Към заявлението по ал. 1 възложителят представя разрешението за ползване - за строежите от първа, втора и трета категория, съответно удостоверението за въвеждане в експлоатация - за строежите от четвърта и пета категория.

да, може да е лично, но трябва всички вкупом да се явят. Ако не е лично, с представител(най-често домоуправител). И в двата случая един човек да липсва, не се откриват индивидуални партиди.
Само да кажа, че имам ваканционен апартамент на морето, от 2013 година, и не съм плащала изобщо вода, защото инвеститора на строежа трябвало той да подаде молба за отваряне на партиди. Той си е направил тези две блокчета до плажа, на няколко апартамента си е запазил собствеността, и си живурка за сметка на почиващите лятото и от таксата поддръжка, която някои собственици на апартаменти плащат, някои не, аз лично си я плащам, по 5 евра на кв.м, никак не е малко, но това е отделен въпрос. Пазел зимата апартаментите, чистачка, тревичката отпред, лятото, за това били парите.
Та ходих два пъти в местното ВиК, но ми казаха, че аз не мога нищо да направя. Останалите собственици повечето не ги знам, някои се появяват, други си дават апартаментите на роднини, под наем, и така. Безхаберие отвсякъде. Искам да плащам, ама не става. Аз какво съм виновна? Нали живеем в Абсурдистан.

# 377
 • Мнения: 5 870
Аз да попитам тук
12,50лв.на човек на месец само режийни - ок ли е ..на мен ми се вижда много ?!
разбито идвало така(6.50лв-асансьор; 1лв. -ток на асансьор, 1,50лв.чистачка;0,50-ток на стълби; 3лв.-за касиера)

Ако не е обитаем апартамента таксата била 7,50лв.

По Зуес необитаемите ап. не са ли без тези режийни?

# 378
 • Sofia
 • Мнения: 19 189
3 лв.за касиер ?
Колко човека са във входа?

# 379
 • Мнения: 5 870
18апартамента / сори не се уточних 3лв. за касиер са на ап.
12,50лв. е за един човек в ап.
2ри -3;4;.. е по 9.50лв.

# 380
 • Мнения: 50 278
Без режийни са необитаемите.
Но с такса фонд ремонт.

# 381
 • София
 • Мнения: 2 933
А необитаемите плащат ли за касиер? Имаме няколко жилища,които се дават под наем и постоянно има претенции .Сега имам наемател,после нямам,сега ги сменям,сега са двама души, сега трима...Едни непрестанни претенции и промени ,които няма кой и как да следи.Дайтвнсъяетнкяк да регламентираме всичко това ,както и калкулирането на разходите за тия апартаменти.Аз обяснявам че докато са не наематели,те водят на огледи.Толковс пък да ги бърка една такса за чистачка да спестят....Абсурдни ситуации

# 382
 • Мнения: 50 278
Заплата на касиер = режиен разход. Не плащат необитаеми.
Необитаем = до 30 дни общо има живущ там за година. Не повече.

# 383
 • Варна
 • Мнения: 948
Ние за 13 апартамента плащаме по 18,60 на апартамент средно, изчислено е според големината на апартаментите. Имаме професионален домоуправител и чистачка. В старото жилище панел на 9 етажа, плащахме по 13-14 лв и се плащаше на брой живущи в апартамент.

Общи условия

Активация на акаунт