Етажната собственост - такава, каквато си я направим 8

• 39 782
  • 777
  •   1
Отговори
# 405
Ами ела си и си живей във апартамента ... ами тогава се въвеждат чипове и абонаментни карти ... за ползване на съоръжението .

# 406
То тази такса асансьор, за която  спорим, не е ли точно сумата за зареждане на чипа за ползване на асансьора, или за тока за него, ако няма чипове?
Ние нямаме асансьор, но така я разбирам тази такса?
Обитаваш- плащаш.
Отсъстващ си по смисъла на закона - не плащаш за чип.

# 407
  • София
Истината е една.Ако не искаш да си част от етажна съобственост и да имаш подобни  отношения и да се съобразяваш, отиваш на село, на  полето, в гората...и  нямаш съседи! В крайна сметка  на никого не му е кеф че трябва да влиза в режим на съсобственост, но всички сме знаели и съзнателно избрали жилище  в блок, който , разбира се е ЕС.И на всички трябва да е ясно че не сме се събрали да се харесваме или обичаме.НО  доколкото е възможно , трябва да намерим общ език и разбирателство  по въпросите, които касаят съвместното ни съществуване под този общ покрив!
И ние имаме съседи, които  просто си имат жилища, дълги години не ползват и съответно казват че не амортизират за да плащат, но в момента  в който  дойдоха, се започнаха с претенциите за поддръжка.Зажалост няма как да се принудят да заплатят дължимото.Ще се съдим в някакъв момент явно

# 408
То тази такса асансьор, за която  спорим, не е ли точно сумата за зареждане на чипа за ползване на асансьора, или за тока за него, ако няма чипове?
Ние нямаме асансьор, но така я разбирам тази такса?
Обитаваш- плащаш.
Отсъстващ си по смисъла на закона - не плащаш за чип.
Ами и аз така я разбирам. Проверката за изправност. Ремонта си е ремонт и си се плаща от "Фонд ремонт".

Teta75 вече обясни. Мисля, че и аз дадох адекватни примери за други разходи в ЕС, от които законодателят, по мое мнение, е освободил собстеници на необитаеми жилища, а не е редно...

Paperina, малко по-спокойно го раздавайте! И не сме достатъчно близки, за да си позволявате да ми говорите на "ТИ". Елементарно възпитание и уважение към събеседниците може да проявите. Всичко написано от мен е в кръга на хипотезата и гледаната точка на лице, което не ползва имота си (не на мен конкретно), ама вие си лайте да разпускате във форума, няма проблем Blush

sssani, за тях законът казва, че дължат за ремонти. Ако ги внасят всички и са в нормален размер, всичко ще се поддържа. Докато бях домоуправител единствената обща част в сграда от 54г, където имам имот и не беше подменена бяха тухлите ползвани за зидарията...
Сега се сдобихме с нова съседка платила 100 хил.евро за 45 кв.м. гарсониера и философства как таксата за ремонти била много висока, а говорим за 10 лв на месец и ще дава поредния си имот за Airbnb. Сподели, че трябвало да бъде за година Simple Smile))))

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 00:57 от drago_2008

# 409
  • Варна
Тази вечер домоуправителя ме изненада, имаше събрание на което не можах да присъствам, че го разпитвах какво са решили. Та до сега плащахме на апартамент, сега вече на брой обитатели. 2 ма сме с 2 кучета 😂 уплаши се човека вие вика много ще имате да плащате, ми викам щом трябва, какво да направя. Не можа да ми каже колко ще платя следващия месец.
Ще видя другия месец каква такса ще ми изчисли-  до сега беше 20 лв. По новите правила за 2 ма се плаща по 35 лв. Споразумяхме се с него да ме таксува все едно че съм с 1 куче. Реално винаги излизаме с 2 те кучета, рядко само с 1, асансьор не ползваме с тях, ние така сме си решили, че е редно, на 2 ет сме. Да не кажа че асансьор на слизане почти не ползваме иначе, само на качване, ама пак защото ми е по лесно да сляза 2 етажа, отколкото да чакам асансьор, по бързо става.
Та… ще изчакам да видя следващата такса и ако е 50-70 лв смятам да преговарям. Ще чистя аз входа- плащаме на чистачка 50 лв. и да ме освободят от такса за кучетата ако може, да си остана с таксата за 2 ма и да компенсирам кучетата с чистенето.
 Наистина ми се вижда много над 50 лв да плащам всеки месец за вход.

# 410
Ама това коя от двете такси е?
Само за режийни ли, фонд ремонт трябва да е отделно.

# 411
  • София
Аз пък се хвана за репликата с почистването на входа.Има ли такива цени-50 лв?Ние плащаме 160 лв за 5 етажна кооперация ново строителство.И рядко може повече от веднъж седмично.Има намеци за увеличение.

# 412
  • Sofia
Не знам как ги решават тези неща, но се опасявам, че нещата опират до лош късмет по отношение на това, кой поддържа блока (чистачка, пазач, обслужваща фирма), но до не много отдавна бях на място 5лв на човек (и отделно още 5лв за фонд ремонт). Съответно съвсем добра цена. Сега временно съм на място където се плаща 25лв за режийни на човек. Така, че като сте в блок, умно си избирайте хората които ще ви обслужват защото разликата в цената може да е брутална. И това без да говорим за комплексите.

# 413
  • Варна
Аз пък се хвана за репликата с почистването на входа.Има ли такива цени-50 лв?Ние плащаме 160 лв за 5 етажна кооперация ново строителство.И рядко може повече от веднъж седмично.Има намеци за увеличение.
Не знам къде сте, но и аз съм във Варна , в НС-5 етажа с партера даже 6. И това е -50 лв плащаме за чистачка , веднъж седмично идва.

# 414
В София център 6 етажа с малки площадки плащаме 5,50 на човек (общо са 13 ап. повечето се обитават от 1 човек) - общо 22 души. Почистването е 50 лв, като се мете и мие, прозорци се мият 2 пъти годишно срещу 30 лв (нова дограма с 2 крила). 40 лв са заплатите на касира и домоуправителя общо, ток между 3,50 и 8 лв ако някой забрави крушката в мазето. Фонд ремонт по 10 лв на месец. Асансьор няма. С него предполагам сметката скача.

# 415
  • София
В  София сме.СЪбираме по 2.50 на човек/куче за почистване. Сумата , която се събира месечно  по това перо понякога стига и 200 лв( имаме  наематели  с променлива бройка).За фонд ремонт събираме по 10 лв на апартамент.Таксите са си ок.Просто се замислих за цената на почистването колко е нормална.Защото  има значение дали се чисти стара панелка и захабена мозайка, изрисувани дървени парапети и надрани стени, или  гранитогрес .Опитвам се да си сверя часовника спрямо изсквания към жената, която чисти и параметрите на услугата.Не я следя точно  кога  и колко чисти.Условието е да ни е чисто.НО явно  трябва да прецизираме нещата

# 416
  • София
drago_2008, сменете тази крушка в мазето с лед. Ще се избие още на първото забравяне Simple Smile

# 417
Здравейте, асансьорът  ни се развали. Събират се около 80 лв на апартамент. 1-2 етаж не искат да плащат, а едното семейство имаше последно натрупани задължения над 100лв. от такси.
При молба от моя страна да се използват парите от фонд ремонт  фирмата-домоуправител не се съгласи , а и не ми дава информация въобще каква сума е събрана. ( новодомци сме и чинно без възражения си плащаме и таксите и сумите за текущи ремонти)

Питането ми е как можем да накараме фирмата да си върши задълженията? Т.е  да събира парите от задлъжнелите съседи.
И др. ми питане ако платим ремонта на целият вход за да започне ремонта на асансьорът. ..имаме ли шанс след това да си върнем парите...вече две седмици сме без асансьор?
И как мога да свикам събрание точно заради нехайството на фирмата ( на два пъти за 6 месеца ми искат да плащам повторно такси...добре, че си пазя хвърчащите им касови бележки ).
Втори месец не свикват такова.

# 418
Фирмата е само управител. Тоест просто изпълнител на решенията на ОС.
Силата и властта е във вас..в общото събрание.

Съберете се, свикайте ОС, вземете решение за ремонт на асанкьора..той следва да се плати от фонд ремонт, защото Е обща част.

# 419
Можете дасвикате събранието заради неотложен случай.
От опит да кажа, че като стоят месец-два без асансьор рязко си променят мнението. Особено по-възрастните.
Ако платите вие ремонта, после по съдебен ред трябва да си искате парите. Я стане, я не. Зависи каква е сумата.
Фонд Ремонт трябва да ползвате. А професионалния ви домоуправител е за бой и уволнение...

Общи условия

Активация на акаунт