Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 419
  • 911
  •   1
Отговори
# 285
  • Пловдив
Писала съм и преди,но хайде пак:) .
Няма такова понятие като "промишлен ток за еднофамилна къща.Токът бива монофазен или трифазен за битови нужди и е тип времянка.
За да е промишлен, трябва да е регистриран на търговско дружество,не на физ.лице.
Разликата в цената с влемянка  и токът в последствие след УВЕ е 10лв . и не зависи от изразходените киловати.Тези 10 лв са за "достъп до разпределителната мрежа".Разгледайте си обстойно фактурите и ще се убедите.
Така че ,fatalina,колкото сте плащали до  сега за отопление с ТП,толкова ще плащате и от тук нататък минус 10лв.

# 286
Писала съм и преди,но хайде пак:) .
Няма такова понятие като "промишлен ток за еднофамилна къща.Токът бива монофазен или трифазен за битови нужди и е тип времянка.
За да е промишлен, трябва да е регистриран на търговско дружество,не на физ.лице.
Разликата в цената с влемянка  и токът в последствие след УВЕ е 10лв . и не зависи от изразходените киловати.Тези 10 лв са за "достъп до разпределителната мрежа".Разгледайте си обстойно фактурите и ще се убедите.
Така че ,fatalina,колкото сте плащали до  сега за отопление с ТП,толкова ще плащате и от тук нататък минус 10лв.
Добре, дали се казва, времянка явно по Пловдивско, промишлен в Софийско или строителен по Самоковско няма никакво значение.
Цената обаче се формира и по други пера различни от обичайните сметки. Освен разход на електромера и разпределение има и акциз и такса задължения към обществото. Трудничко може да им разбереш как точно смятат. Събират круши и домати и получават краставици. Може да си права относно това, че цевата на киломат ще различава малко, но сметките ще са различи, като включим слънчевите панели и сложим термостатите.

# 287
  • Пловдив
От край време е известен като "промишлен ток" и тук идва масовото схващане,че е на други цени ,а не е.А,този,регистриран на фирми,използван в  производството наистина се води промишлен и е със съвсем различна цена която се определя и от  заявената мощност,т.е и той не е с единни цени.
Седнах един ден и изчислявах щателно две фактури-обикновена и на временен ток.Всички цифри са еднакви-акцизи,такси за разпределителна мрежа,цена на киловата.Просто ,временният има добавена твърда такса за "достъп до разпредерителната мрежа".
Замисляли ли сте се,защо има толкова "находчиви"българи,които не вадят УВЕ,за да не плащат данъци?Това, отпреди да влезе в сила изменението за данъчно регистриране на етап акт 14.
Ами ,ако имотите са големи ,респективно данъка също,защо да не минат само с тези 120лв на година надбавка за временен ток...

# 288
  • София
Нели, цените на квтч са (макар и минимално) различни, поне при ЧЕЗ. И аз съм проверявала Simple Smile Качвах май в предната тема и една наша фактура на не-битов ток. Достъп до разпределителна мрежа според мен не е твърда тарифа, пак е на база разходено квтч. Ето калкулатора, попълни еднакви данни и ще ти покаже разбивка по пера на фактурите: https://www.cez.bg/bg/za-klienta/bitovi-i-nebitovi-klienti/calcu … r-konsumacia.html

# 289
  • Пловдив
Toni,незнам..нещо ни се разминават нещата.
При EVN цените са идентични ,а в калкулатора на ЧЕЗ има небитов и битов клиент.Ние сме си пак битови,затова не се разрешава да си избираме доставчик.
Ако ни таксуваха по небитови,тогава ние щяхме да плащаме солена такса,защото сме пуснали мощност до 50 kw,не до 15 kw.
При небитови(промишлени)консуматори таксите се определят на база заявена мощност и са доста по-високи с всяко увеличаване на вощността-до 15 кw,до 50 kw,до 200kw.
Ще потърся отново фактурата и ще я сравня.Но много труд положих да разбера точно начина на ценообразуване,защото е по формула.

Допълвам се,защото при кооперациите без акт 16 нещата стоят различно.Там токът е регистриран изначално на юридическо лице.Затова,често чуваме,че има случаи на "опарени",плащащи различни цени.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 22:43 от nelina_london

# 290
Скрит текст:
Аз май само въпроси задавам, ама като с нищо не мога да се включа по разискваните въпроси Blush
Таааа, регистрирах вече къщата с акт 14 в данъчното...и продължаваме по-нататък.
Скрит текст:
Окабелихме къщата, прекарахме водопровода, та въпроса ми е как, кога и какъв е реда да си пусна редовен ток?
Защото сега включване един удължител с контакт от таблото.
Аз защо си мислех, че регистрацията в данъчното ще е след акт 16. Rolling Eyes
Би ли споделила повече за получаване на акт 14 и за тази регистрация в данъчното.
Строителното разрешение се издава за срок от 5 години. Т.е за 5 години трябва да  построиш грубия строеж, ако е окончателно още по- добре 😀
Но ако не се успее имаш право на още 5 години презаверка на строителното разрешение.
Според промените в ЗУТ, в рамките на тези 5 години, след приключване на строежа, се издава удостоверение тип АКТ 14,  от строителя. Вътре се подписва конструктора, надзора, издава се сертификат за бетона и с тези документи си длъжен в едномесечен срок да обявиш къщата за построена, за да плащаш данък 😄 това е.
Акт 15 и 16 нямат срок, когато си готов, а ако искаш може и никога да не вземеш акт 16, ако няма да я търгуваш или прехвърляш къщата.

# 291
Аз тези дни от Енергото получих писмо с текста по долу. Дават ми някакъв срок, при който ако не мина на битов ток, ще ми се случат някои неща-най-вероятно по-високи сметки. Ще се мъча дотогава да взема акт 15 а може би есента  и удостоверение за експлоатация. Иначе аз декларирах грубия строеж месец след него, още миналата година. Тази година пак имам начислена само такса смет, както всяка година и нищо друго. Все едно още има само земя. Ето част писмото на Енергото:
Уведомление до клиенти на типов договор
С настоящото писмо бихме искали да Ви информираме, че на основание § 15 от Преходните и заключителни разпоредби (ПЗР) на Закон за изменение и допълнение на Закон за енергетиката (ЗИДЗЕ, обн. ДВ, бр. 57 от 26.06.2020 г.) считано от 01.10.2020 г. снабдяването с електрическа енергия за Вашия/те обект/и  със номер...... се извършва служебно съгласно типов договор и при условия, утвърдени от Комисията за енергийно и водно регулиране.
Бихме искали да Ви обърнем внимание, че крайният срок за снабдяване с електрическа енергия при условията на типов договор е 30.06.2021 г.
Молим да имате предвид, че ако в срок до 10.06.2021 г. не сключите договор с търговец на електрическа енергия на свободен пазар, считано от 01.07.2021 г. снабдяването за обекта/ите ще бъде прехвърлено служебно към ЕНЕРГО-ПРО в качеството му на Доставчик от последна инстанция съгласно §15, ал.5, предл. второ от ПЗР ЗИДЗЕ.

# 292
Аз защо си мислех, че регистрацията в данъчното ще е след акт 16. Rolling Eyes
Би ли споделила повече за получаване на акт 14 и за тази регистрация в данъчното.
[/quote]
Строителното разрешение се издава за срок от 5 години. Т.е за 5 години трябва да  построиш грубия строеж, ако е окончателно още по- добре 😀
Но ако не се успее имаш право на още 5 години презаверка на строителното разрешение.
Според промените в ЗУТ, в рамките на тези 5 години, след приключване на строежа, се издава удостоверение тип АКТ 14,  от строителя. Вътре се подписва конструктора, надзора, издава се сертификат за бетона и с тези документи си длъжен в едномесечен срок да обявиш къщата за построена, за да плащаш данък 😄 това е.
Акт 15 и 16 нямат срок, когато си готов, а ако искаш може и никога да не вземеш акт 16, ако няма да я търгуваш или прехвърляш къщата.
[/quote]
Нямаш срок, но нямаш и нотариален акт за къщата. Нашият СН ни каза, че не сме задължени на Акт 14 да декларираме строежа, но може това да е валидно само за СК и не сме го правили. Когато приключихме всичко и взехме УП попълнихме коригираща дикларация към декларацията ни за имота, направиха ни данъчна оценка и платихме данъка. При нас обаче сроковете от РС до пълно завършване на къщите беше 1 г. и 2 месеца. Възможно е и това да има значение и в тази връзка СН да ни е посъветвала така.

# 293
Във всяка община различни разпоредби и закони и подзакони. Аз изобщо не мога да ги разбера.
В нашето данъчно ми казаха, че след 2 години от обявяването на Акт 14 ще започнат начисленията на данък сграда. Т.е като изтече 5 годишния срок на действие на Строителното разрешение. До тогава ще плащам само данък земя.
С тези строежи много сложна, та едно, та второ, та трето, цяла стая с архив трябва да предвидил.

# 294
Има изменение в законите (не знам кой точно) и вече сме задължени в дву месечен срок да декларираме в общината, че имаме акт 14.

https://infomreja.bg/sgradite-zavyrsheni-v-grub-stroej-veche-pod … rirane-72999.html

# 295
  • София/Варна
Ох и аз се омотах, та до сега четох.

в ЗМДТ чл.14 пише -(2) (Нова - ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2020 г., доп. - ДВ, бр. 96 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) Не се подават данъчни декларации за облагане с годишен данък за новопостроените сгради, подлежащи на въвеждане в експлоатация по реда на Закона за устройство на територията. Необходимите данни за определяне на данъка на новопостроените сгради и/или на самостоятелни обекти в тях се предоставят на служителите по чл. 4, ал. 1 от възложителя на строежа в двумесечен срок след завършването на сградата в груб строеж по образец, определен от министъра на финансите.

в ЗУТ пише - Груб строеж" е сграда или постройка, на която са изпълнени ограждащите стени и покривът, без или със различна степен на изпълнени довършителни работи.

Акт 14 касае само и единствено конструкцията на сградата. Ограждащите стени не са конструктивен елемен.
Как точно се определя този 2-месечен срок. Че ти можеш една тухличка да не си иззидал и реално по определенитео в ЗУТ-а нямаш груб строеж. А това с довършителните работи прави обстановката още по-неясна.

Абе пак батак.

# 296
На нас в данъчното никой нищо не ни каза на въпреки, защо не сме подали декларация след Акт 14. Обаче може би си зависи от общината. Най-добре е да си питате в съответната община.

# 297
  • Враца
Когато аз отидах да подавам документи преди 5 месеца в общ. Витоша за един друг имот /не става въпрос за къща/, бяхме получили Акт 16 преди около месец. Поискаха ми всякакви документи за имота, сред които и Акт 14, и като стана ясно, че той е от преди 5-6 години, ми написаха данък за имота с 2 години назад. Тоест, не разбрах точно кое как сметнаха, но явно това ново изискване важи със задна дата и за не повече от 2 години.
Не съм запозната с текста, а и тогава отидох неподготвена за такова развитие.

# 298
  • Пловдив
Идвам аз със снимков материал от мъничката баня за гости.Квадратурата е около 3,5м2,вече не съм сигурна колко се е смалила от предстенните обшивки с гипс картон.
Още няма стъклен параван,но с него щеше да ми е по-трудно да снимам.

Ако ми остане време следобед,ще снимам и част от банята с вана.

# 299
  • Бургас
Нелина, прекрасна е! Браво!

Общи условия

Активация на акаунт