Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 383
  • 911
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
Iva_K_,добре дошла!:hugs:
 Решението да се закупи къща от инвеститор не е толкова лоша.Спестявате си всички неволи и неуредици покрай парцела,но те до някаква степен биват заместени от точно такива съмнения относно качеството.Хубавото е,че вие няма да я закупите напълно готова,а може да видите какво е направено до момента и да участвате в решенията до завършването и.
 Изключително добре сте синтезирали информацията и въпросите си.След като ,сте чели темите назад,предполагам сте забелязали,че всяка от нас се е поспецилизирала,колкото и нескромно да звучи,в дадени детайли от строежа.
 Има съфорумки,които ще вземат отношение и за дренаж,пречиствателна станция,щорите и термопомпата.
 От мен съвет само за изолацията. Simple Smile
 На ниво сутерен е нормално да се ползва XPS,но нагоре,не.Убедена съм,че инвеститорът ще продължи с EPS(фибранът е прекалено скъп),но погледнете проекта преди да го направи.По действащата наредба  за ЕЕ,за да се получи нужният коефициент с тухли Младост, трябва да се използва минимум 12 см ЕPS.Не бих се учудила ,ако е 10см,но са предвидили двоен гипскартон отвътре,който в последствие няма да бъде изпълнен.
 Уточнете вида и марката на финалната мазилка,камъка/гранитогреса за цокъл.
 Погледнете и каква дограма е сложена.Ние назад сме задълбавали в конкретни спецификации,но на вас ще ви е нужно да знаете поне дали е с двоен или троен стъклопакет и какви са механизмите.

# 646
Къщата би трябвало да си има проектна документация, в отделните проекти е описано всичко. Прегледайте ги и нека ваш специалист ви консултира дали нещата се/ще се случват според проектите, със същите или с по-добри материали и т.н. Относно топлоизолацията - и аз смятам , че едва ли цялата къща ще е с XPS, вероятно само цоклите и терасите/верандите, т.е. в случая той е за повърхности, сериозно застрашени от вода или подложени на по-голямо натоварване (натиск) и не е редно да се използва за цялостна изолация, най-вече защото не е "дишащ" материал. Вероятно нагоре за фасадите ще се използва EPS, който е дишащ. Имайте пред вид, че едни и същи по външен вид, тип, цвят, материал и форма топлоизолационни панели могат да имат съвсем различна плътност и оттам различни изолационни свойства. EPS дебел 10 см. с плътност 10-12 кг/м3 въобще не е същото като EPS 10 см. с плътност 18-20 кг/м3. А над една определена плътност топлоизолационните свойства започват да падат, така че не бива и да се прекалява. Погледнете проекта по част Архитектура и най-вече проекта по част ОВК и Доклада за ЕЕ - там съвсем точно специалисти са сметнали и описали кое от какъв материал с какви коефициенти е и как ще се изпълни, защото тук по форумите всичко е само насоки за размисъл и понякога за грешки и обърквания, докато точната информация, която ви интересува е в проектите и в главите на специалистите по съответната част.

# 647
  • Пловдив
Съгласна съм с всичко написано.В проектната документация винаги са записани коефициентите  като ламбда,килопаскала и т.н .,но никъде не се споменават марки.
 Част от материалите,нямат такива  спецификации, опоменати на опаковката,а информацията е единствено на сайта производител.
 Затова,когато се седне и се обсъдят всички части на довършителните операции,инвеститорът трябва да определи конкретната марка и подвид на продукта,който ще използва за бъдещите дейности,защото крайният клиент едва ли е запознат с всички видове тръби,изолации,мазилки и ел .части.
 Няма лошо да се доверите на специалист,който да провери проекта,но доколкото разбирам всичко е вече на етап довършителни работи,а в проектната документация винаги са заложени стойности,които да покрият действащите разпоредби.Какво ще се използва в действителност трябва да се доуточни с инвеститора.

# 648
  • София
Здравейте, включвам се за първи път, след 6 месеца купуване на парцел, документи, проект и т.н до дни чакам разрешителното за строеж. Очаквам оферти от няколко строителни фирми, но снощи ми пристигна първата и съм в тотален шок 😔. Все си бях правила сметки, но не очаквах такава цена за груб строеж до керемида! Да ме осветлите и вие, че ако са така цените.... та оферта за 298 кв къща до покрив е 315 387 лв ! Направо не очаквах такава цена ....

# 649
На прозорците на спалните ще сложим външни ролеви щори задължително, тъй като трудно спим и двамата. Но на прозорците на дневната/трапезарията обмисляме външни венециански щори. Но ми се струват доста скъпи и много трудни за поддръжка (как се чисти това нещо?). Плюсът бил, че можело да ти спестят пари за охлаждане лятото. Но пък като задухат едни планински ветрове, струва ми се че няма да издържат дълги години, хаха

Аз "наследих" огромни венециански щори от масивно дърво на по 40 и кусур години. Механизмите бяха простички, но добре замислени, бяха изгнили някои части долу до земята, където ги удряше дъждът, отгоре, където пази сачака, си бяха ок. Бяха пребоядисвани поне 2 пъти. Много мислих дали да реставрирам и запазя, но се отказах и сложих блиндирани, ролетни щори. Водих се по две причини...1во, че исках всичко да е смарт и електрифицирано, а в този случай моторчето щеше на остане отвън и това за мен не е безопасно от гледна точка на сигурност, 2ро, дори и да сложа допълнително резе, трябва постоянно да го махам и слагам всеки ден по два пъти, умножено по незнам си колко прозореца....не е практично. Харесва ми шарената сянка и дизайнът на венецианските...усещането е съвсем друго. Но искат поддръжка на хикс време, механично затваряне, мин. на резето, и относно чистотата, не пазят, всичко си влиза до прозореца. Между другото, и двете опции можеш да сложиш, ако кутията на ролетните е от вътрешната страна.
Отчитам за лична грешка, че не слоших вградени комарници в кутията на ролетните, можеш да погледнеш тази опция.

# 650
  • Пловдив
Здравейте, включвам се за първи път, след 6 месеца купуване на парцел, документи, проект и т.н до дни чакам разрешителното за строеж. Очаквам оферти от няколко строителни фирми, но снощи ми пристигна първата и съм в тотален шок 😔. Все си бях правила сметки, но не очаквах такава цена за груб строеж до керемида! Да ме осветлите и вие, че ако са така цените.... та оферта за 298 кв къща до покрив е 315 387 лв ! Направо не очаквах такава цена ....
То си е за шок!
Моите цени от преди 2 години вече не са актуални.Вече има 30-40%поскъпване на материалите от тогава.Предполагам цените на труд също са скочили.
 Фирмата даде ли ви разбивка на цената-желязо,кофраж,бетон,изкоп и насип,дървенария,покрив,хидроизолация?
Има или няма мазе,колко голяма е основата,колко сложен е покрива?Тези неща са определящи за цената.

# 651
  • София/Варна
minesota  ако това е цена само за бетон,тухли и покрив е шокиращо висока цена.
Обаче, ако има дограма, мазила,замазка и топлоизолация може и да си клони към нормална.

nelina_london е права, че ако има мазе и хидроизолации те също променят цената

# 652
  • Sofia
Iva_K_, добре дошла и от мен, желая успех и щастлива развръзка Simple Smile

Нелина вече е отговорила за изолации и дограми, аз ще се включа(не най-изчерпателно, а доколкото мога) по други въпроси.
Само ще вметна на кратко - полагането на топлоизолацията е изключително важно, за да изпълнява тя функциите си. Хубаво е, че са преправили, но ако същите ще продължават и нагоре бъдете внимателни как действат. Изговорете го ако трябва още веднъж с инвеститора.
За тухли Младост - ние сега привършваме зидарията с тях и сме ок със качеството - нямахме проблеми с трошливост, почти никаква фира, да, имат понякога някакви кривини, но нищо драматично.
И аз бих посъветвала да разгледате проектната документация със съответни специалисти, ОВК например, доста от въпросите Ви са в тази насока. Ще може да уточните изолацията с него, ако се налага промяна във вида и дебелината и. Ще видите с какви параметри е изпълнено подовото и ще прецените дали да добавите конвектори. Към тях трябва също да се пуснат тръби, а ако ще ги ползвате и за охлаждане(според мен препоръчително, иначе леко се обезмисля инвестицията при правилно оразмерено подово) ще трябва да решите и въпроса с конденза.

За пречиствателната станция - и ние сериозно обмисляме българска, събрах мнения  и са доволни ползвателите. Вариант е и словенска, имаме вече контакт с фирмата и са ок, но и тук като цяло мнението ми е теоретично.

За щорите пак сходен момент, ще слагаме външни ролетни на ет 2, за дневния тракт също ще има задължително, но и ние се колебаем поради изброените от теб причини дали да заложим на ламелните. Общо взето всеки препоръчва избраното от него и критикува другия вариант. Като цяло клоня към ролетни и там, но наистина е трудно решение. Каквото и да изберете обмислете докато е време скриването им с топлоизолацията. И при двата варианта се предлагат вградени варианти, ако решите да не са видими кутиите им. Опс, сега се сещам, че дограмата ви е монтирана, трябва да проучите по-подробно, заради ревизионните отвори, които понякога са и вътрешни, а при вас това няма да е възможно.

minesota, дай малко повече инфо, за да се опитаме да помогнем, защото груб строеж се оказва доста разтегливо понятие. Отделно количествата бетон и арматура дори и при еднакви условия и квадратура толкова варират, че е невъзможно да се обобщава. Конкретно при нас например - основите ни са около 2м при съседите около 1,2м сигурно, за мен фрапираща разлика, почва, денивелация, етажност, всичко долу горе еднакво и такава разлика. Или нашия консруктор е прекалил или техния нещо е объркал. Предполагам е първото, но пред свършен факт.
Някакви екстри може би са включени покрай тухли, бетон, керемиди - изолации, топло, хидро...

Понеже пиша фермана вече час на почивки Flushed , леко се затъпват отгорорите ни с момичетата, но няма да редактирам.

# 653
  • София
Дал ми е разбивка, като за марки на материали е дал само за тухли Младост, а керемиди Тондах Македо, на другите въпроси, има мазе 70 кв, на дълбочина 2,50 м , първи етаж е на 75 см над земята. В офертата са включени изкопни работи и всички материали до покрив. Няма фасада, няма дограма , всъщност има дренаж около къщата и това е. С две думи абсолютно груб строеж с покрив, всъщност два покрива с обща площ 235 кв, като едното е навес над веранда и все пак смятах, че за готов покрив от 235 кв цената е 65 575 лв с ДДС. Струва ми се прекалено, миналото лято направих покрив на друга къща за 23 000 лв 200 кв, като там имаше дори повдигане с два реда тухли и целия покрив от-до

# 654
  • София/Варна
Цената за покрива дори и да е с 10см. каменна вата с висока плътност пак е изключително висока според мен.
Предполагам, че другите ви оферти ще са далеч по-приемливи

# 655
  • Пловдив
Подкрепям Gerundiq.
Когато ние пускахме запитване за оферти ,получихме няколко абсурдни.Например 50лв/м2 за кофраж,като тогава цените бяха около 30лв,което беше оскъпяване с около 30хил лв.
 Има фирми,които имат много работа и предлагат абсурдни оферти  с цел да се откажете сами или ако се съгласите,биха изоставили други обекти на по-заден план и печалбата от вас да им е приоритет.
 Ясно е,че мазето оскъпява,но предполагам,че цените на доставка и полагане на желязо и бетон също ще са по-високи от средните в момента.

# 656
  • София
Прикачвам ви малко от офертата специално вижте покрива, покрив 1, покрив 2 и после покрив, после на общата сума сложете и ддс, аз съм доста боса, но като обща цена ми идва много....офертата е изключително дълга и не всичко ми е ясно, но като сравнявам някои цени на материали в интернет, останалото ако е труд значи е ужасно скъп, примерно за кв метър полагане на керемиди като махна цената на керемидите ми излиза около 40 лв незнам аз ли съм в грешка, да вдигнати са цените ама .....

# 657
Здравейте...  Покривите ви изглежда са четирискатни или някакви по-сложни... Ориентирам се по метража на улуците... Въпреки това цената е сериозна. Нормалната цена в момента е около 120-150 лв/м.2 за труд и материали (хубави материали). Може да поискате покривът да се изключи от офертата и да си наемете отделна бригада за него.
Бетонът ви сякаш е с около 50% повече, но това вероятно е защото желязото пък е по-малко... Обикновено е едното за другото, конструкторът преценява, предполагам всичко си е сметнато колко да бъде...  Не се вижда хидроизолация, може да е на друга страница, проверете си проекта и офертата, много е важно, особено във вашия случай (мазе).

Иначе на мен това удоволствие ми излезе около  350 или 400 Е./м2... Вече не помня точно колко, а сметките не са пред мен... Някъде съм писал из темите...  Само груб строеж, вярно по всички правила. Четирискатен покрив, клонящ към многоскатен заради чупки в архитектурата. Цената е само и единствено за голата сграда, за нищо друго. Но става дума за началото на миналата година. От тогава до сега цените на основни материали и труд се вдигнаха, някои значително. Според мен, щом имате и мазе, и два етажа отгоре, и два покрива (четирискатни или многоскатни), цената с ДДС е по-скоро в някакви горни, но нормални граници, като изключим покрива. Да, мазето ще ви струва много. Предполагам, че се е наложило да го правите заради някаква по-голяма денивелация, тя самата също оскъпява строежа. Проверете си за хидроизолацията.

# 658
  • Пловдив
Сумирах бетона и желязото.Наистина бетонът е доста,предполагам се определя от денивелацията и мазето,при все че нямате подпокривна плоча.
 Желязото наистина не е много,но цената при нас бе 1,80  за кг с монтаж,а при вас е над 3лв.Кофражът ви също е по-малко от нашия,за сметка та това имате част с оставащ кофраж,но е странно че цената му от 56лв/м2 е идентична с другия,който се демонтира.При нас цената бе 30лв/м2 с демонтаж.
 За керемидите не мога да взема отношение,но цената на подпокривната мушама е убийствена.
Това е нещо,което се поставя за 1 ден на такава квадратура.Ние закупихме най-скъпата,която бе под 5 лв/м2 (общо 200м2)и ММ я сложи за половин ден.
 Съмнява ме цената на дървените греди за покрива да включва конструктивна дървесина,съдейки от цената им,но двойната скара отново ми ке вижда скъпа.

# 659
  • София
Точно и цените са без ДДС, като са ми сложили и ДДС то накрая, свят да ти се завие, покривът е четирискатен, а другото е навес над веранда ето и първата част от офертата, абе ще чакам други оферти то е ясно, но ми беше полезно да си сверя , между другото мисля, че няма хидроизолсция. 

Последна редакция: сб, 29 май 2021, 17:51 от minesota

Общи условия

Активация на акаунт