Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 41 425
  • 911
  •   1
Отговори
# 630
Queen L, няма действащ ПУП  все още, не знам как можем да разберем. За момента момчето си е извадило скица и там е един парцела.
Преди 30г и ние имаме опит точно с такова разделяне на парцели - доброзорно. Писах в друга тема, че големият парцел на дядо ми го разделиха на 5 парцела по кадастър и накрая леля ми и майка ми изравняваха деловете си в петия парцел с пари

# 631
  • София
Ни в клин, ни в ръкава аз.... ама не мога да се сдържа, порасна ни тревичка! Една година и кусур гледам двора как прилича на строителна площадка, а сега поне отпред зеленее Simple Smile Насипахме 10 кубика хумус и в същия ден сложихме и тревата (адксия зор беше с греблата, ама пък даде резултат). ММ вече спретна поливна система и поне тестово сработи. Ето я, на 10 дни как изглежда; има нужда от дооправяне (старае се), ама като не слагаш чимове си е процес и не ставало от раз.

скаридка, в общината не могат ли да ти покажат предстоящия за обявяване ПУП?

# 632
  • София/Варна
ToniShu пожелавам ти да направиш страхотна градина и с кеф да си пиеш кафето съзерцавайки я.
Голяма тръпка е това.

# 633
  • София
Много благодаря! Аз, ако щеш вярвай, в момента и с толкова тревичка съ щастлива Simple Smile
Иначе май нещо ще се окажа запалена по доматите и пипера. А ММ, като виден фен на футболния Ливърпул, смята да прави тревна площ като Анфийлд стадиона; вчера ми обясняваше, че май знаел и как трябва да се коси на черти и форми Grinning

# 634
  • София/Варна
Яко, значи ще имате добре поддържано игрище с домат и краставици вместо трибуни и между тяк столчета и масички за зрителите , за директна консумация на продукцията.

# 635
  • Пловдив
Тони,завиждам,къде благородно,къде не Simple Smile
И гола тревичка да е,след пущинака всичко гали погледа.
По-вкусно от домашните домати,краставици и чушки няма!Ако на нас нямаше кой да ни дава органик продукция,и аз щях да запретвам ръкави и да ставам производител.
Как звучи само- на шопска салата пред Анфийлд.
 Била съм на Емирейтс няколко пъти и само вида на зелената им трева ми разтупка сърцето,нищо общо с родните стадиони,за съжаление.

# 636
  • София
Оф, английските стадиони и по телевизията като ги гледам ми пълнят душата... Simple Smile Ще се водим на Анфийлд някой ден, ама като гледам колко работа имаме, след 4-5 годинки ще е поне Grinning

Лафовете с трева+домати така ме разсмяха, че за малко да се издъня в служебната среща, по време на която ви чета Grinning Иначе сте оптимистки, де - аз само съм ги посадила, то не се знае длаи няма да ги уморя дорде им дойде време за плододаване Grinning

# 637
  • Бургас
Утре от компа ще ви разкажа как да гледате зеленчуци без да пипате мотика. И за съвсем начинаещи работи.😃

# 638
  • София
Хайе, radinna, вече е утре Grinning

# 639
  • Бургас
ToniShu, точно твоята тревичка ще влезе в употреба.
От 5-6 години си направихме повдигнати лехи и ги пълня с всичката окосена трева, смлени клони и събрани есенни листа. Целта е почвата да бъде винаги покрита с дебел слой от горните. По този начин се запазва влагата много повече и дори в най-големите жеги мога да поливам само два пъти в седмицата. Освен това почвата е рохка и растенията виреят много добре. И понеже почва не се вижда няма нужда от копаене и плевене/преди много ме мъчеше мотиката:laughing:/
Миналата година пуснах и капково и вече имах повече време да си почивам.
Ако случайно някоя леха остане да презимува без да е затрупана на пролет почвата е сбита и се налага обработка, докато другата може дори само с ръце да се работи.

# 640
  • София
Хахахахахах, е, не може даже колците да са ни еднакви (не знам защо камерата ми променя цветовете, не жътеят така в реалността) Grinning Мисля догодина да ги направим по-дълбоки и нашите лехи.
Скрит текст:

Схванах идеята, няма да спамя повече темата. Благодаря много!

# 641
  • Бургас
ToniShu
Скрит текст:
Чудни са ти лехите! Няма нужда да са по-дълбоки, освен ако не искаш да минимизираш навеждането. При нас се наложи, защото има голяма денивелация. Сега остава да косиш и засипваш. Успех!

# 642
Момичета, търся читав геодезист в Пловдив, ако някой може да препоръча...Благодаря.

# 643
  • Пловдив
chortiz,препоръчвам моя.Много съм доволна.Пускам ти го на Л.С.

# 644
Здравейте, от няколко години следя темата, и до съвсем скоро бяхме на етап търсене на парцел около София, с цел строителство на къща. И докато издирвахме собственици, разпитвахме по общини, пазаряхме се за парцели с разведени съпрузи и с далечни братовчеди, попаднахме на къща, която се строи от инвеститор. Макар, че не покрива част от изискванията ни, изглежда като добър компромисен вариант между мечтаната къща и суровата действителност.

Къщата е с издаден Акт 14, и до няколко месеца следва да изкара Акт 15. В момента сме капарирали имота, като до месец трябва да подпишем предварителен договор, а на акт 15 да сключим същинската сделка.

Качеството на някои материали не е особено високо, но е задоволително - например ползват се тухли Младост и Мирково, които както четох по-напред в темата, не е страшно, стига да са качествено произведени, съхранявани и иззидани.

Строежът кипи с пълни сили, независимо от това дали ще подпишем предварителния договор (и съответно заплатим част от цената), и реално нещата се случват доста бързо. Имам няколко теми, които според мен са от голямо значение, а нямаме добра преценка по тях.

Голям плюс е, че инвеститорът живее в съседство и всеки ден е на строежа. Също така, много от решенията за нашата къща, той ги е приложил върху своята доста по-скъпа и голяма къща.

1. Външната изолация е 10см XPS - вече е положена на сутеренния етаж (всъщност, инвеститорът беше накарал да отлепят част от изолацията, и да я налепят наново с нов материал, защото според него беше некачествено/накриво положена). Има ли някакви спесифики при полагането й, на които задължително да обърнем внимание?
2. Понеже къщата е построена на терен с денивелация, инвеститорът изгради 2 дренажа - един плътно около къщата, и втори на около 1-2 метра от къщата. Вторият дренаж не е по проект, но той самоинициативно го сложи, с цел да е двойна защитата срещу течове. Тук има ли какво да ни притеснява, и какво да изследваме?
3. Отоплението ще е с термопомпа и подово отопление, като подовото вече е поставено и циментовата замазка изградена върху него. Термопомпата ние трябва да си я поставим. Няма предвидени конвектори. Тъй като е в един от планинските квартали на София, добра идея ли е да се сложат конвектори за допълнително отопление през студените месеци, или поне за охлаждане лятото? Сега преди да се сложи гипскартона (окабелено е навсякъде) или може и след това да се сложат конвектори?
4. За 300 квадрата къща (с гаражи и т.н.), получихме оферта от около 7к лева с ДДС за поставяне на СОТ + камери. Това включва обемни датчици, МУК-ове на прозорците/вратите, акустични датчици, периметрова охрана, камери. Това как ви се струва като цена? Колко от тези неща са нужни? В къщата няма да държим повече от няколко стотин лева и някое герданче, но мисля че един обир/влизане може да създаде големи травми в семейството, и най-вече в децата.
5. Няма канализация, затова ще е с пречиствателна станция, чиято вода можело да се ползва за поливане. Вие какво мислите, може ли да се ползва тази вода? Също така, станцията ще е българска, макар че ние предпочитахме европейска (немска, френска, чешка) - инвеститорът твърди, че поддръжката и съпорта на българската били по-качествени.
6. На прозорците на спалните ще сложим външни ролеви щори задължително, тъй като трудно спим и двамата. Но на прозорците на дневната/трапезарията обмисляме външни венециански щори. Но ми се струват доста скъпи и много трудни за поддръжка (как се чисти това нещо?). Плюсът бил, че можело да ти спестят пари за охлаждане лятото. Но пък като задухат едни планински ветрове, струва ми се че няма да издържат дълги години, хаха

Като цяло ако имате някакви съвети за какво да тестваме и за какво да разпитаме преди да подпишем Предварителен договор, ще сме ви благодарни. Просто са наистина много неща, строителството се движи бързо (инвеститорът строи и други къщи в съседство), и предпочитаме да загубим капарото пред това да задлъжнеем с големи кредити, за нещо некачествено. Благодаря от сърце!

Общи условия

Активация на акаунт