Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 40 172
  • 911
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Благодаря за изчерпателните отговори, нямам търпение да започнем, и на копката ще съм доволна, да знам, че нещо се случва 😂.  Като гледам тая празна поляна с ограда ме погва един драматизъм и ми се     струва невъзможно да изглежда като дом

# 691
Ще споделиш ли как са ви оферирали? Може и на ЛС, ако се притесняваш.

# 692
  • Sofia
Честито и от мен за избора на строител!
След издаване на РС общината по служебен път уведомява ДНСК, сигурно това си чела. Текат две седмици и след това влиза в сила. Иначе, да, веднага щом получиш РС отивай в ЧЕЗ, че те не са от най-бързите. Подготви се, че от отиването ти в ЧЕЗ до фактическото поставяне на времянката си отнема време и помислете за алтернатива в този период евентуално. При нас си минаха три пъти по 20 дни може би, ако не бъркам, но по-малко не беше.

# 693
  • София
Разбирасе, излиза около 420 евро на кв, но имаме отстъпка в тази цена, заради общи близки приятели, говорим за груб строеж и покрив, като има мазе на дълбочина 2,50, и основният покрив е четирискатен,

Последна редакция: вт, 01 юни 2021, 12:01 от minesota

# 694
  • София/Варна
minesota след като ти напишат разрешението за строеж има 14 дни срок за обявление, общината служебно придвижва нещата с ДНСК. И след този срок вече ще е влязло в сила, чак тогава можеш да сключваш договор с ЧЕЗ. Преди да започнеш да строиш, обаче трябва да внесеш в общината проект по ПБЗ - план за безопасност и здраве. След като ти го одобрят подаваш заявление в общината за откриване на строителната площадка. Към него трябва да приложиш договора със строителната фирма, лиценз или не знам как се казва че са регистрирани в камарата на строителите, диплома на човека който ще е технически, договор с надзорна фирма и договор за авторски надзор. Имаше още някакви неща, ама не помня какви.

Писали сме заедно с Di.Gi

# 695
  • София
Да, тези неща архитектите са ми ги сложили в една папка, в смисъл като обяснителна какво ми трябва и бланки за попълване точно с тези неща ПБЗ и там други непонятни за мен, с две думи улеснили са ми повечето неща, като на всяка папка е лепната бележка кога и как се подава, само ЧЕЗ и ВИК не бях мнго наясно. Всъщност ПБЗ е готово с печати подписи и обяснителни записки. Какво е авторски надзор?  Нали има технически, фирмен, но авторски кой тр да е човека?

Последна редакция: вт, 01 юни 2021, 12:34 от minesota

# 696
Здравейте, исках да ви питам понеже нямаме още акт 16,а до 10 юни трябва да изберем търговец на свободна енергия иначе ще сме на по-скъпо електрозахранване от 1.07.2021 г служебно, някой знае ли колко по-скъпо ще плащаме до акт 16.

# 697
  • София
Ние тъкмо сменихме ЧЕЗ с Токи, ей сега преди минутки подписах договора (пратиха по куриер) и каквото ще да става. Поне е безсрочен и мога да го прекратя с 30 дни предизвестие.
Поскъпването в офертата на ЧЕЗ първо беше малко, после стана по-голямо и ми отказаха да ме оферират пак на по-ниската сума. Договорите, които предлагат са само двугодишни. Последно оферираните цени за киловатчас:
дневна старо без ДДС = 0.12996 лв
нощна старо без ДДС = 0.09982 лв
дневна ново без ДДС = 0.179 лв
нощна ново без ДДС = 0.149 лв
еднотарифно ЧЕЗ (първа оферта, която после отпадна, но така и не получих нова по-висока) = 0.150
еднотарифно Токи без ДДС = 0.149 лв
Като питах Токи за цена с ДДС, се оказа, че тотала излиза към 0.30 стотинки (ама с включени онези задължиелните такси, другата част от фактурата, които и ЧЕЗ ги начисляват). Аз смятах, ММ смята... с цените на тока оправия няма и на всичко отгоре двата търговеца оферират по различен начин и при въпроси дават различна информация Sad Накрая решихме да се махнем от ЧЕЗ най-вече защото опитаха да ме манипулират и защото са неотзивчиви. Иначе от ЧЕЗ Разпределение отърване няма - мрежата и всичко свързано с нея си остава същото Simple Smile
Колко точно ще е оскъпяването, ще мога да ти кажа след първата фактура, но тогава вече ще ти е късно Sad Точно по такава причина изобщо се спряхме на Токи - имаха безсрочен договор, все ще свърши работа колкото да не ни прехвърлят служебно на баш скъпото. И после ще го мислим (пък дай Боже и УВЕ-то да е готово до края на лятото и да станем битов абонат). При Токи-то няма разлика в цената за битов абонат и небитов абонат. И фактури се плащат май само онлайн.

# 698
  • Sofiа
Какво е авторски надзор?  Нали има технически, фирмен, но авторски кой тр да е човека?
Договор за авторски надзор се сключва с проектантите. Аз имам един общ с всички проектанти по всички части- архитектура, констукции  ОВК и т.н.

# 699
Какво е авторски надзор?  Нали има технически, фирмен, но авторски кой тр да е човека?
Договор за авторски надзор се сключва с проектантите. Аз имам един общ с всички проектанти по всички части- архитектура, констукции  ОВК и т.н.

При нас са два отделни договора за авторския надзор. Един за конструктора и един за останалите проектанти.
На архитекта пращаме само снимки. Конструктора идва редовно на обекта (задължително преди полагането на бетона). Случвало се е да не приема конструкцията и да ги кара да донагласят някакви неща.

Относно смяната на доставчика на ток (аз лично това не го разбирам, защото той тока пак идва от ЧЕЗ) , на нас миналата година ни обясниха, че нямало нужда да си избираме доставчик, защото сме на временен ток. Правихме запитване към няколко фирми и всички това ни отговориха...Вече започвам да се чудя.

# 700
  • София/Варна
minesota архитекта Ви явно е много готин, с него трябва да сключиш договор за авторски надзор. По принцип е задължителен за всички специалности, но това реално май не става. За конструкциите е на 100% задължителен

# 701
  • София
Да точно това ще направя и без това имам да им доплащам проекта, тъй като услугите им бяха до взимане на разрешително и непременно ще искам да продължа с тях и конструктора, който работи с тях, така ще дъм по- спокойна, защото са изключително прецизни. Местни са и геодезиста също е техен така, че смятам че ще бъде по- лесно, досега не съм имала върнат документ, включително чез и Вик

# 702
Да точно това ще направя и без това имам да им доплащам проекта, тъй като услугите им бяха до взимане на разрешително и непременно ще искам да продължа с тях и конструктора, който работи с тях, така ще дъм по- спокойна, защото са изключително прецизни. Местни са и геодезиста също е техен така, че смятам че ще бъде по- лесно, досега не съм имала върнат документ, включително чез и Вик
Точно така с местни архитекти, проектанти и т.н. се действа най-добре и най-бързо. Те си имат своите контакти в общината и нещата вървят бързо. Ние действахме така и РС ни излезе супер срочно. Препоръчвам ти и строителният надзор да е местен. Дори питай архитекта те с кой работят и си наеми него. Дай му пълномощно да ти движи всички документи и не се занимавай с нищо повече по проекти, строителни линии и т.н. СН най-добре знае кога, къде и какво да прави.
Успех!

# 703
Честито на всички, които успешно построиха своите домове, и аз съм една от тях 🙂
Направихме и външната изолация със стереопор 10см.
Сега ни предстои да правим вътрешна замазка. Спряла съм се на измазване с турбозола, може ли да споделите мнения и някоя фирма/майстор за района на Пловдив?

# 704
  • София/Варна
Ние правихме мазилка с гипсова във всички помещения освен гаража и баните. Там правихме циментова. Така и не ми стана ясно какво означава турбозол, по скоро е машината с която мятат мазилката по стената май.
Гипсовата след дъъъълго съхнене, че съхна през зимата я шпакловаха и после боядисаха. Циментовата направо я боядисвахме.
Замазка е за пода, мазилка е за стените.
Замазка правихме цименто пясъчна и я бъркаха и мятаха по земята със същата поне на вид машина като тази за мазилката. Бяха ни предложили саморазливна, но тук една от дамите имаше много проблеми с такава и заложихме на класиката, макар и не на 100% хоризонтална замазка.
Не сме в пловдивско и не мога да ти препоръчам бригада за мазилката.
Нашата я правиха двама младежи, майстора на цели 30години, помищника му на 22. Е няма такива факири. Въртяха 4 метрови мастари. Само като ги гледах и ме заболяваха ръцете. На финала всичко бяха изчистили, дори прозорците.

Общи условия

Активация на акаунт