Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 40 043
  • 911
  •   1
Отговори
# 750
  • Пловдив
galenaa,започвам да недоумявам,защо 20см каменна вата не е достатъчна във вашия случай  Thinking
Да,има го моментът ,че има нещо като не писано правило,че изолацията на покрива ,грубо трябва да е 1,5 пъти × изолацията на стените.Тоест ,при 20 см вата по стените се получава 30см .на тавана,просто топлото излиза по-лесно от там и затова се получава нещо като дискомфорт между етажите.
А,ватата на тавана между покривните греди ли е  или непосредствено на тавана над жилищния етаж?Второто е по-добрия вариант.

# 751
  • Sofia
LaDiDa, гледката ви е най- любимата ми на света! Разкошно е!

Може ли да се консултирам с вас по един басейнов въпрос.

Чл. 47 (2) Басейни, кладенци, чешми, септични ями и временни тоалетни се изграждат в
 урегулирания поземлен имот съобразно техническите и санитарно-хигиенните изисквания на разстояние не по-малко от 3 м от границите на имота.

Чл. 147. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Не се изисква одобряване на инвестиционни
 проекти за издаване на разрешение за строеж за:
 4. басейни с обем до 100 куб. м в оградени поземлени имоти;

Ние отстояние нямаме, но и обемът няма да бъде над 100 куб. м. и се чудя едното изключва ли другото, защото от проджект мениджмънта твърдят, че няма да има проблем, но да не се окаже че има проблем …

# 752
  • София
galenaa, и ние сме в такава къща, но строена от фирма. От една година и повече сме тук, нямаме този проблем. Покривът е студен, но с изолация (вата) над гредореда, не е между гредите. Само там, където са стрехите нямаме изолация, реално е положена само над жилищната площ.

Момичета, като видях за колко багери, други машини и бетон иде реч докато се прави вертикалната планировка, прави са мъжете ни да оставят тревата за накрая. Нашата сега се мъчим да я сгъстяваме и днес ММ я натори. Доматите ми растат, треперя им аз, обгрижвам ги, поливам ги, прекопавам, култуча ги, торя ги с органична тор и... днес разбрах какво е да завали градушка, като имаш нещо посадено Simple Smile Добре че беше ситна, ММ ще слага мрежа тези дни. После продължава с оградата, че купиха и парцела зад нас, та малко да се позаградим.
Скрит текст:
Това е позьорска снимка, тъкмо след валиране. Иначе е с доста плешиви петна ливдката, ама тук за пръв път имаше как да заприлича на Анфийлд Grinning

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 14:55 от ToniShu

# 753
  • Варна
galenaa, и ние сме в такава къща, но строена от фирма. От една година и повече сме тук, нямаме този проблем. Покривът е студен, но с изолация (вата) над гредореда, не е между гредите. Само там, където са стрехите нямаме изолация, реално е положена само над жилищната площ.
Да, зная, че къщата ви е такава - от много време чета тук, но не пиша, както вече обясних. Ватата е на пода на таванското /таван на спалните/, както и между ребрата на покрива. Мъжът ми смята, че е от капандурата на покрива и направи някакъв капак да го затваря през зимата. Конструкторът беше против когато го правихме, но като си имам пловдивчанин във Варна, и като видя морето от покрива, реши, че иска простор и много гледки. Сега излизаме на покрива само за зарята на празника на града, обаче....мерак.
Единственото, което не изпълнихме по проект е, че не затворихме ватата на тавана с OSB, а с тънък фазер. Затова и щяхме сега да наковем вагонната шарка. Но пак се отплеснах, а исках само да попитам познат ли е за някого този POLYNOR като материал.....

# 754
  • София
Сега като каза за фазера... излъгах. Имаме вата над стрехите, просто само над жилищната част е затворена с OSB-та (рядко се качвам и сега визуализирах в главата си). Явно ще да е от капандурата при вас, успех с POLYNOR-а; аз, за съжаление, не го знам Cry

# 755
  • Пловдив
Тук имаше съфорумка,която преди доста време бе показала проект на къща в Америка,по спомен.Запомних я с Джак енд Джил банята.
Всъщност,сега ми хрумна,че имам супер близък приятел в Канада,който е в строителството и ще даде мнение.Задължително ще драсна едно Л.С. после да кажа,дали го препоръчва.
 Ако капандупата няма никаква изолация си е чист енергиен вампир.Дори на металните капаци на шахти за ВИК ,хидрофор и т.н се слага по един фибран,въпреки,че в земята е по-топло,преминавайки точката на замръзване.

# 756
  • Sofiа
LaDiDa, лелеее страхотна  гледка от тази веранда! Размечтах се!
И аз купих на ММ за рождения ден миналата седмица бензинова косачка:joy:
Тази събота даже ще я изкара за първо кръгче за да подготви полянката за геодезиста, който ще идва да слага колчетата за къщата и живот и здраве другия понеделник започваме

# 757
  • Варна
Тук имаше съфорумка,която преди доста време бе показала проект на къща в Америка,по спомен.Запомних я с Джак енд Джил банята.
Всъщност,сега ми хрумна,че имам супер близък приятел в Канада,който е в строителството и ще даде мнение.Задължително ще драсна едно Л.С. после да кажа,дали го препоръчва.
 Ако капандупата няма никаква изолация си е чист енергиен вампир.Дори на металните капаци на шахти за ВИК ,хидрофор и т.н се слага по един фибран,въпреки,че в земята е по-топло,преминавайки точката на замръзване.
Ще бъда много благодарна за всякакво мнение! В същото време разбирам, че май е нов материал тази изолация и няма кка да е пробвана от много хора тук, в България. Така беше едно време и с  Депрон - бяхме първите във Варна, които го купихме при първи внос, но не се излъгахме в качествата му. После вече стана хит, понеже е много тънък и не отнема от стаите.
Да, капандурата изглежда не е хипер, супер изолирана - нямало как, защото е и с битумен покрив - заради вятър, малка площ, бла, бла....

Благодаря на всички за търпението! Flowers Sunflower

# 758
  • Пловдив
Чух се с моята дружка.
Ще пиша тук,защото може да е полезно на някого.
 Започвам с пръсканата изолация.Моят приятел каза,че е и хубаво и лошо нещо.Хубаво,защото има неоспорими качества,а лошо,защото трябва да се изпълни от специалист.Категорично ,потвърди,че колкото и човек да е любител строител,трябвало така да се нанесе,че да има някаква циркулация ,която се замерва,и нямаше време да ми обясни чак толкова подробно,защото е подизпълнител на голям обект и е доста зает,но мнението беше да не се прави от човек,който не го е правил преди.
 Потвърди ,това което записах за съотношението на изолацията.При тях ,в Канада  решават колко изолация да се направи с изчисления на стойността R .При покрива трябвало да е със стойност 50,а при стените 25.Най-лаишки двойно.
Другото,което не ми бе просветнало е,че задължително при подобни случаи той използва термо камера.Зимата,естествено се вижда най-добре,откъде има изтичане-прозорци,капандури,проциви в изолацията.

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 15:50 от nelina_london

# 759
  • Варна
LaDiDa страхотна гледка!!! Преди време беше показала пак снимки, всички в къщи се възхищавахме.
И аз съм на вълна толоизолация на покривна плоча . Къщата ни е на 10 години, тогава не са се правили много дебели изолации. На стените 5см. външна и 5 см. вътрешна. На тавана нищо. И реших да изолираме тавана от към покрива. Имаме трегери високи 50 см. облякохме ги със стиропор 10см. Върху трегерите фибран. И на пода вата URSA SF 38. В събота започнахме . Сложихме между първите два трегера 3 слоя по 10 см. Никъде във Варна няма по дебела вата. Да не прекалихме? Към дамата от Лондон е въпроса. Защото си мислим да поръчаме 14 и 18 см , т.е. стават 32см. за останалата част. Днес даже получих оферта за два палета. Само не можаха да ми кажат колко са големи тези палети, събират по 24бр. рула. И ще чакам месец поне.  И съм в едни размисли сега.

# 760
  • Пловдив
fani,по принцип URSA SF38  е максимално 10 см.Знам,че може да се поръча и 20ка,но става с предварителна заявка от месец.Та,проблема не е Варненски:) .
 Ние редихме от нея на 3 пласта и накрая 5 см. URSA,но с по-ниска ламбда.
 Не виждам нищо лошо,трегерите да се опаковат хубаво,защото на външните стени пред тях изолацията не е много.За покрив не бих се поколебала,защото ПК в БГ са с около 50см на покрива и 26-28 см на стените.
 Но и затова има ОВК специалисти,които смятат над какви сантиметри няма смисъл,или ефектът над каква дебелина  намалява драстично и става нерентабилна инвестиция.
 Когато,  питах нашият архитект,каква изолация е заложена на основите,той ми отговори,че ще погледне каква се е получила при ОВК изчисленията.Няма универсално правило,зависи от зида,климата и изобщо топлинния товар на сградата и загубите.

# 761
  • София
LaDiDa, гледката ви е най- любимата ми на света! Разкошно е!

Може ли да се консултирам с вас по един басейнов въпрос.

Чл. 47 (2) Басейни, кладенци, чешми, септични ями и временни тоалетни се изграждат в
 урегулирания поземлен имот съобразно техническите и санитарно-хигиенните изисквания на разстояние не по-малко от 3 м от границите на имота.

Чл. 147. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Не се изисква одобряване на инвестиционни
 проекти за издаване на разрешение за строеж за:
 4. басейни с обем до 100 куб. м в оградени поземлени имоти;

Ние отстояние нямаме, но и обемът няма да бъде над 100 куб. м. и се чудя едното изключва ли другото, защото от проджект мениджмънта твърдят, че няма да има проблем, но да не се окаже че има проблем …

Отстоянията са задължителни.

# 762
  • София
Ееех, вие косачки, а аз утре ще му заръчам стълба, че в сряда е рожденник. Все си я купува тази стълба, от година и кусур вече... Пък и на мен ми трябва, да си измия прозорците като спре да вали Grinning

# 763
  • Пловдив
Toni,щях да ти похваля полянката а така се залисах...Днес станах леля за втори път .Погълната съм  от еуфория и съответно съм  доста разсеяна.
 Много се смях с притеснението покрай градушките.Не си само ти.Имам подарък дръвче маслина от nellytun.Шегувах се,че ще  и изпратя буркан маслини,но днес открих,че наистина е вързало 5 маслинки(засега Simple Smile Няма да напълня буркани,но за украса върху една шопски салата ще се съберат. Simple Smile
 Боже,ами все едно 5 дечица ми се родиха,гледам ги радвам им се...,защото нищо досега не оцеляваше при моя избирателен поливен режим.

# 764
  • Варна
Благодаря ви, момичета! На всички, но на "лондонското" момиче специални благодарности за отзивчивостта! Ще се консултираме и с нашия конструктор, който е много наясно с дървените къщи, но явно ще го мислим още и няма да мога да застана като голяма буква Ф и да поставя ултиматум за по-лесно решение. Явно консервативният ми мъж ще има последната дума:smile:

Поздрави от морето Ship

Общи условия

Активация на акаунт