Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 40 213
  • 911
  •   1
Отговори
# 165
  • София
С уточнението, че изобщо не съм голяма разбирачка, ще се копирам (и допълня) от една друга тема, защото и да дам линк към нея, там нищо ново не е писано от миналото лято:
=============
Доколкото са ми обяснявали на мен, септичната яма е това, което знаем от детските години на село (или поне някои знаем) -  просто дупка в земята, по височината си е иззидана я с тухли, я с цимент, но дъното и е отворено и отпадъците реално попиват в земята (на дълбочина, разбира се). В някакъв момент това нещо земята вече не може да го поема и решението е било да се направи следваща яма. Не идва камион да ги изпомпва. Тези са категорично забранени вече.
Изгребната яма е шахта от бетон - отвсякъде изолирана от земята, като по тази причина не замърсява. Викаш камионче да я изпомпва. Не знам дали може да се пуснат бактерии в нея, които да папат отпадъка и така да намаляват честотата на идване на камиончето.
Локално пречиствателно съоръжение (ЛПС) е алтернатива на изгребната яма. Представлява голям пластмасов контейнер, който заравяш под земята. Има филтри, през които отпадните води се филтрират - течното излиза, а не течното остава в съда (съответно през някакво време пак викаш камиончето да изпомпва). Изтичащата от ЛПС вода отива към попивно поле (закопан под земята чакъл обикновено) и от там се просмуква в почвата, но заради филтрацията се предполага, че това е достатъчно чиста вода.  Можеш да си сипваш бактерии и ако не ги убиеш с битовите препарати, се предполага че тези бактерии като папат отпадъка, спомагат за по-рядко викане на камиончето за изпомпване (щото услугата си струва пари). Често търговците продават ЛПС като пречиствателна станция, но то не е!
И накрая, има на пазара и Локални пречиствателни станции - истинска прчиствателна станция, с изходната вода от която можеш да си поливаш двора (повечето хора казват, че все пак не си поливат зеленчуците с тази вода, но примерно за тревата става).
=============
Добавям какво съм научила от тогава покрай нашето ЛПС: не е вярно, че няма значение какви бактерии сипваш - пробвахме различни и понеже в началото бяхме с някакви прости от Практикер, за една година 2 пъти викнахме камионът за изпомпване (май първия път не беше нужно, ама пусто престараване). Цената се определя от обема на съда и удобството на достъпа на помпата (нашият е 2200 литра от Технопласт, супер лесно достъпен - цената е 150 лв).
Какъвто и вариант да изберете, внимавайте да си има нужните сертификати за УВЕ - преди 3 години инфото из нета беше, че чешките пречиствателни уж нямали нужните сертификати (ние верифицирахме с техническия за
 нашето ЛПС). Също, за ЛПС и изгребните ями искат договор с фирма за поддръжка, преди да дадат УВЕ (фирмата с камиончето-помпа ни взе 180 лв за него). За пречиствателните станции не знам дали важи същото. Петното за изгребната яма и при нас беше във визата за проектиране (купихме парцела с готова виза). Мислим след като вземем УВЕ, в близките 1-2 години да инсталираме истинска пречиствателна, каквато си изберем.

И малко всеизвестно инфо, ама знам ли, може да е ново за някого:
В канала не е добре да влизат мазнини и косми. Преди да пусна миялна или преди да мия нещо след готвене на мивката, забърсвам мазнините или ги изливам в торбичка, връзвам я и мятам в боклука. Звучи по-голяма занимавка отколкото е, лесно се свиква. И гледам да не попадат косми в канала в банята - решетката я махам само за почистване.
Препарати купувам уж биоразградими, но няма как да знам изтрепвам ли все пак бактериите или не (примерно миялната пускам с Феъри Платинум, защото все пак друго не измива чак така добре). Но както казах - не са скъпи бактериите.

Уф, май това е. И пак да кажа - изобщо не претендирам, че инфото ми е 100%-ово, просто споделям какво съм разбрала аз за себе си. По принцип ММ избира съда, купува и сипва бактерии, занимава се с попивното поле и ала-бала. Аз викам фирмата за поддръжка и плащам Simple Smile

# 166
  • Бургас
От повече от 10 години сме с Биотех. Нямам забележки. Водата после отива в резервоар и поливам градината с нея, включително и зеленчуците. Досега се наложи да сменим компресора веднъж, защото изгоря.
Ако още нещо ви интересума питайте.

# 167
  • София
Съвсем никаква поддръжка/профилактика ли не сте правили? Отговарят ли си според Вас препоръките на сайта за модел спрямо брой живущи? Как Ви се стори отношението на фирмата към Вас? И колко струваше смяната на компресора, ако е удобно да питам?

# 168
  • Враца
От повече от 10 години сме с Биотех. Нямам забележки. Водата после отива в резервоар и поливам градината с нея, включително и зеленчуците. Досега се наложи да сменим компресора веднъж, защото изгоря.
Ако още нещо ви интересума питайте.

Какви са разходите за поставяне на станцията /и какъв модел, какъв обем е/ ?
Какви са годишните разходи и горе-долу какво включват те?
Тоест, какво да очакваме...

Допълвам, сетих се още нещо важно- как стои въпросът с попиването през студения сезон, когато няма какво да се  полива?
И имате ли кладенец- имам планове да сме без водопровод, та се замислям дали тази отпадна вода няма да замърсява водоизточника...

# 169
  • София/Варна
Трън в Очите водоизточника Ви не може да е кладенец, а ще бъде сондаж, което означава,че ще черпите вода от пласт,който е на значителна дълбочина. Би трябвало водата от попивното поле да не стига до водовземния пласт.
Дамата по-горе писа,че я ползват от 10г. и цената дори и да я помни, едва ли е актуална.
Ето на какви цени попаднах аз. https://www.bioteh-bg.com/promocii

# 170
  • Бургас
Цената беше 3500 лв, виждам, че е и сега е същата. От обслужването нямам оплаквания. Дойдоха със станцията и резервоара от София, въпреки, че ние сме до Бургас. Точно този ден бяха спрели и тока и водата, но въпреки това монтажниците търпеливо изчакаха и всичко приключи за 1 ден. Предварително ми бяха изпратили чертежи какъв да бъде изкопа и ние го бяхме подготвили с багер.
През цялото време собственика се обажда на монтажниците да пита имат ли някакви проблеми, същото беше и после при смяната на компресора.
Когато преди няколко години изгоря компресора дойде човек от Варна, който го смени и тогава направи и някаква профилактика.
Тази година мислим да извикаме фекалка, но не знам дали ще стигнем до там.
Излишната вода от резервоара в нашия случай отива в съседното дере, до което сме прекарали около 40 м. тръби.
За годишните разходи не мога да кажа колко са точно, защото това е разхода на компресора за ток, който не сме засичали самостоятелно колко е.
Когато се пусне водата за поливане в началото има изтичане на тъмна и миризлива вода за около минута и после тече прозрачна  и без мирис, но това може и да дължи на смукача на помпата - сигурно ако е  по-нагоре в резервоара няма да го има.

# 171
  • Враца
Ами все пак останалите въпроси остават, вкл и този, свързан с регулярните разходи.

В сайта на тази фирма видях някакви мазнинозадържатели.
Та ето още нещо, което искам да попитам- Вашата станция има ли такова нещо, или не? Ако миете по-мазни съдове как проецдирате? -има ли нещо специфично?

# 172
  • Бургас
На практика регулярните разходи са само за ток.
 Не знам дали има мазнозадържател. Сигурно през тези 10 години са подобрили модела. Аз не съм забелязала да има проблем с мазнините, т.е. не правя нищо по-специално ката мия мазни съдове.

# 173
  • Враца
Разбрах. Много благодаря, беше ми полезно!

# 174
  • Sofia
Дам, Радинна беше едната, на която вируално досаждах с въпроси за пречиствателната. Благодаря и сега, че се включи тук, споделеният опит е по-ценен от четенето на всякакви спецификации и описания на технологии Simple Smile

Ние сме пречиствателна на ROTO, словенски са.
Ползваме я от юни миналата година и за момента нямам забележки или оплаквния. Откакто е включена юни не сме се занимавали нищо с нея.

Ние си купихме техен резервоар за водата от сондажа, пречиствателни съоражения не знаех, че предлагат. Ще потърся, но, ако и ти можеш да споделеш нещо, ще е полезно.

Иначе май за повечето разходът е консумацията на ток на компресорите. Тези ЛПС, както ги е формулирала Тони, за мен са по-... несигурни да ги нарека, но пък ето при тях нещата се получават. Лично за мен това с бактериите би било затормозяващо да ги мисля, със сигурност ще ги моря ежемесечно с нещо попаднало в канала.
Трънче, Gerundiq е права, водата ви ще е на доста по-сериозна дълбочина, предполага се, че всякакви повърхностни води, които все пак (биха могли да) достигат до там, са филтрирани. Нашият сондаж е 52 метра. Моя лаишка логика.
От друга страна когато ни го оборудваха с помпи и всякакви джаджи, човекът ми обяснява доста подробно, колко е важно да се изследва водата редовно. Спомена за случаи на вкарани в регулация пасища и как години по-късно във сондажната вода се открива "незнамсикакво" от урината на животните, което си е стряскащ факт.
Та така, българска реалност, ще рече човек, че строим на километри от цивилизацията, а не в рамките на населени места или дори прехвалени квартали на столицата.

# 175
  • София
Di.Gi, нашата е този модел, поне според фактурата Simple Smile)
Пречиствателна станция – RoEco 2-5 - с капацитет до 750 л./ден
Взехме я от фирма Креация. Доволна съм обслужването, разбрани хора. Даже тя престоя доста месеци в двора немонтирана, че имаше забавяне по наша вина, те се съобразиха, изчкаха ни, монтираха и чак тогава платихме и то разсрочено, защото малко преди това ни бяха обрали котелното и финансово бяхме зле.
При самото пускане, човекът зареди еднократно с бактерии и това беше. Каза че би се наложило пак зареждане с бактерии при по-продължително неползване, като 1 месец например.
Предупредиха ни за стандартните неща -  да не хварляме харития, мокри кърпи, косми и т.н.
За използване на специални препарати в домакинството каза, че не е задължително, може да ползваме каквото искаме, при условие, че няма да изливаме шишета с белина на едно чистене например. Смисълт беше, че  с малки количества от време на време не можем да повлияем драстично и да избием всички бактерии.
Питах кога трябава да викаме камион за почистване, каза че поне 2-3 години не би трябвало да ни се наложи и щели сме да разберем като потрябва Simple Smile
Пречистената вода се оттича в попивно поле, което направихме. Не сме имали проблем с попиването до момента, миризма също няма.
Това е, което се сещам, ако мога да помогна с друго инфо съм насреща.

ПП. Пропуснах да напиша - единствения разход по време на експлоатация, който имаме до момента е токът за компресора, който е с мощност: 0,039 kW, което е нищожно.

Последна редакция: вт, 02 мар 2021, 15:13 от Chaplet

# 176
  • Бургас
Аз исках на Хьорман, но представителите за нашият град не ме впечатли ха. Особено за външната врата. Малко отклонение, няколко пъти ходя в магазина и е затворено. Накрая звъня да питам, защото няма работно време и....
Bar B Q, едно към едно и при нас! Никога не съм попадала на такъв непрофесионализъм. След 1 ден гледане на каталози в Интернет, и то вечер за по час-два, вече знам всички линии врати. Тези хора, в този магазин не знаят какво продават. Да не говорим, че от миналия петък искам да ми направят официална оферта и вчера, след като се обадих да попитам дали най-накрая са я направили, жената му отговори: е, нали ти ги казах цените горе-долу: около 1500-1600 лв с магнитни брави, с 200-300 лв по-малко, ако е без, какво да го пишем!
В същото време попаднах на промоционална брошура на Хьорман, която е дадена до края на годината,  същата врата се предлага за 678 лв.
Скрит текст:

За външната врата същото нещо: казвам им, че искаме остъкляване, но без инокс около стъклата. Нямало такава опция, всичките били с инокс. Взима мъжът ми един каталог от стелажа в магазина, отваря го и им показва първата картинка в него, без иноксови елементи: аааа, много интересно, не сме виждали, явно са нов модел такива.... и после: защо да нямало инокс, това, че аз не мога да го чистя, не съм била купила професионални препарати за него и прочие щуротии изприказваха. А тяхната врата, изложена там: целият инокс по нея в петна!!!!

Виждам, че и Роял Клима са дилър на Хьорман. Утре ще пробвам да получа цена и от тях. Ако не, ще търся вариант да ги поръчам от друг град и да уговорям монтаж тук. Не искам да правя компромис с вратите, само защото в града ми няма кой да ми ги продаде.

# 177

Пречиствателна станция – RoEco 2-5 - с капацитет до 750 л./ден
Взехме я от фирма Креация. Доволна съм обслужването, разбрани хора. Даже тя престоя доста месеци в двора немонтирана, че имаше забавяне по наша вина, те се съобразиха, изчкаха ни, монтираха и чак тогава платихме и то разсрочено, защото малко преди това ни бяха обрали котелното и финансово бяхме зле.
При самото пускане, човекът зареди еднократно с бактерии и това беше. Каза че би се наложило пак зареждане с бактерии при по-продължително неползване, като 1 месец например.

Ние я видяхме тази фирма на едно изложение. Много време ни отделиха да ни разкажат за техните продукти. Добро впечатление ни направиха. Тогава ни дадоха оферта за пречиствателната станция. Сумата беше 4500 с монтаж. Сега може и да се е променила цената.

LaDiDa , много фирми предлагат продукти на Хьорман. Пробвай друга фирма. Аз търсих външна врата и поисках оферти от различни фирми, които предлагат техни продукти и цените доста варираха (говоря за една и съща врата).

Последна редакция: ср, 03 мар 2021, 19:45 от nellytan1

# 178
  • Sofia
LaDiDa, наистина неприятно, но по-голяма част от консултантите са статисти. Аз се изненадвам, когато ме обслужат и посъветват адекватно, не обратното, за съжаление.
Chaplet, Nellytan много ви благодаря, прибавям ги в списъка и ще говоря с тях. При същите закупихме и ние резервоара, те май са официалните вносители за Бг. Цената споделена от Нелитан също е ок, дори и да е малко нагоре.
Аз продължавам да чакам оферти за хидроизолацията, една отхвъляме най-вероятно, с ПВЦ мембрана, нещо не ми вдъхва доверие материала. Надявам се останалите фирми да не се бавят много и да избираме окончателно. Ще споделя накрая за архивите, какво сме решили.

Щях да питам и пропуснах... Chaplet имаш ли спомен каква ви е почвата(може би от геоложкия доклад, ако сте правили) Питам заради тези попивни полета, вашето колко е дълбоко? При нас горния слой около 1,5 м е уж някакъв чернозем, но е много гаден и непропусклив. Под него вече е по-добре.

Последна редакция: ср, 03 мар 2021, 12:35 от Di.Gi

# 179
  • Бургас
La Di Da. Аз и в Роял Клима ходих. Там има маааааалко по добро, ама и там не е това което подхожда на немското качество и немската точност. Разгледай им сайта. Само климатици. Къде са вратите, с лупа да ги търсиш. Монтажа дали ще е на ниво. Аз се бях амбицирала да пиша до Германия. Но явно не могат да намерят по качествени и са се примири ли, след като и представителя за България не се впечатли.

Общи условия

Активация на акаунт