Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 37

• 40 208
  • 911
  •   1
Отговори
# 660
  • Sofia
Аз не разбирам нежеланието на строителните фирми да оферират отделно материали и труд, но е факт, че 99% от офертите са такива. От моите, събирани около средата на лятото мин. година, успявам да извадя следните цени:
Само труд, една единствена такава оферта получих:
Изработка  кофраж на фундаменти, колони, греди, плочи и декофриране - 38 лв/м2
Монтаж арматура - 0,45 лв/кг
Полагане и обработка на бетон - 33 лв/м3
Зидарии - 20лв/м2, тази специално ми се струва висока, ние се договорихме за по-малко в крайна сметка
Изработка дървена покривна конструкция, наковаване дъсчена обшивка, монтаж челни дъски, полагане хидроизолационна мембрана, монтаж летви и контралетви, монтаж на керемиди (пакетна цена) - 45 лв/м2

От друга, която включва материали и труд за армировка имам заложени 2 лв, за кофражи 45 лв, за зидария 62 лв, бетон 230 лв.
Нямам под ръка в момента офертата, която избрахме, но цената на кв.м. беше малко под 500лв без ДДС с топло(10см) и хидроизолация на основите и полагане на ВиК в основите. Изчакайте и другите оферти, и аз бях получила една за около 1200лв/кв.м. Тъкмо след такава оферта другите ще ви се струват доста по-приятни. Успех!

# 661
  • София
Така е благодаря, надявам се наистина другите оферти да са по- приемливи!

# 662
  • Sofiа
Iva_K,
момичетата в тази тема са доста по-компетентни от мен по поставените от теб въпроси, но ще взема отношение по въпроса ти за конвекторите, тъй като в момента съм точно във фаза на проучване на отопление с темопомпа вода/вода + подово и конвектори.
Целта на конвекторите, освен охлаждането лятото е да вдигат бързо температурата. Подовото отопление предлага много равномерна и уютна топлина, но заграва бавно и отнема доста време за да стигне желаната температура. Целта на конвекторите е при пускане на отоплителната инсталация (за пръв път през отоплителния сезон или при отсъствие за някакъв период) да вдигат бързо температурата в къщата, да я затоплят и поддържат докато подовото достигне желаната температура. Също така след проветряване се включват автоматично за да компенсират топлозагубата.
Дали да се сложат сега или после е ваше решение, свързано най-вече с това дали искате да са видими или не. Ние например не искаме да имаме видими конвектори и планираме да ги враждаме - в стени или таван. Това предстои да го уточним.
@Минесота, в шок съм оот офертата, която сте получили. Стискам палци другите да са по-реалистични

# 663
  • Пловдив
И аз да се включа в темата с един въпрос. Нашата къща вече е почти готова на груб строеж. Остава да се направи покрива и трябва да се купят керемиди. С ММ харесваме тъмните цветове: антрацит или черно, но ни притеснява това, че през лятото тъмен покрив ще акумулира повече топлина. Моля за мнението ви.

# 664
  • Пловдив
Със сигурност черния цвят ще се нагрява повече от слънцето,но това важи и за зимата.Лятото няма да е по-вкуса ви,но зимата ще е бонус.
Изолацията на покрива е дори по-важна от тази на стените,независимо от цвета на керемидите.
 Ние сме с метални черни керемиди и тази седмица температурата на втори етаж е с 1° по-висока, от тази на първи.Нямаме подпокривна плоча,само 35см вата и гипскартон.
 Но,не съм сигурна каква ще е разликата с керамични керемиди,защото металните се загряват от слънцето ,но и много бързо се охлаждат вечер,докато керамичните продължават да отдават топлина.И каква ще е разликата между червени и черни би могъл да каже само някой ,ползвал и двата вида на един и същи покрив.

# 665
  • София/Варна
minesota количествата специално за бетона са нереални, подложния бетон е количество като за 230квадрата.
бетона за настилка е като за 50-70 квадрата, нещо не се връзва
изкопите също звучат много и в никакъв случай не им давай да изнасят всичките земни маси, все пак след като се направи къщата трябва да се върне земя около нея и ако са извозили всичко, ще плащаш после пак и земя да си купиваш
съотношението на стомана AI и AIII също не ми звучат добре
помоли конструктора ти да си провери количествената сметка

Нормално е оставащия кофраж да е на цена поне колкото другия, вярно не декофрират, но губят материала, който по принцип се ползва няколко пъти, а хидрофобния шперплат си е скъпичък.

# 666
  • Пловдив
Gerundiq,много ценя професионалното ти мнение.
 Винаги съм мислила,че оставащите кофраж трябва да е по-скъп,точно защото се губи материала.
Напълно подкрепям  да не се извозва всичката земна маса.
 Ако minesotaпокаже поне визуализация на бъдещата къща доста неяснотии ще отпаднат.
 Аз реших,че бетонът за настилка е само за веранда .Ако е за пътеки,задължително  първо се полага  изолация между къщата и пътеките иначе става хубав термомост.

# 667
  • София
Благодаря много, аз както казах съм съвсем боса и хич нищо не ми е ясно, дала съм им папките с количествените сметки и оттам не съм наясно, ще прикача снимки на проекта за да ви стсне по- ясна ситуацията, нямам включени пътеки, това е само за къщата 🙂

# 668
  • София/Варна
Аз съм на телефон, но не ти виждам снимките.

# 669
# 670
  • Пловдив
minesota,проектът е много красив!
 Много прилича на къщата на Мър Мяу,която не е писала отдавна и  чиито уши ще дърпам,ако се е нанесла и се спотайва Sweat Smile
Със сигурност би ти била много полезна,за да ти каже как изолираха между верандата и покрива и,който бе проблемен с малкият си наклон.

# 671
  • София
Супер, започвам да чета назад за да видя, хич не се бях замислила и за такъв проблем , явно  следващата година освен купона с три деца, ще имам и такъв с къщата 🤣

# 672
  • Пловдив
А вие на каква марка дограма се спряхте? На пазара има десетки фирми, да не кажа и стотици...Може би е обсъждано някъде назад из темите, но нямам време да чета.

# 673
  • София
Minesota, няма страшно - и аз потвърждавам, че ще получиш всякакви цени. Поне стряскащата е била в началото. Ние така с подпорната стена, като давахме КС на различни бригади получихме оферти от 3-4 хиляди лева, през 10-на, та един даже даде 30 и ММ го пита къща ли смята да строи. Онзи му казал "ами тогава ти предложи цена" Grinning Grinning Grinning Накрая ни излезе към 3 К, с труд и материали.

Абсолютно подкрепям да внимаваш да не замине хумусния слой на земята. Ние това го изтървахме и още сърбаме попарата с купуване, доставка, разстилане на хумус...

За отходната система мога да споделя, че нашето супер просто ЛПС (пластмасов контейнер с филтри, но не пречиствателна станция), изтичащата вода не мирише - преправяха го малко наскоро, та ММ даже се впечатли. Не мисля и че замърсява, филтрите си имат сертификация и всичкото му. Така че пречиствателна станция - дали българска или чужбинска - ако си има сертификацията, няма как да е прецакана работа. Чела бях, че хората с тази вода си поливат само тревата, но не и зеленчуците (макар че уж и за зеленчуци няма проблем). И да напомня, че лятото ще поливаш, ама зимата няма как, така че все някакво отичане ще трябва Simple Smile

Последна редакция: пн, 31 май 2021, 11:18 от ToniShu

# 674
  • София
Добре, че ми го казахте това със земята, изобщо незнаех, че ще ми трябва за приравняване после, ще ги следя зорко, ще видим и другите оферти тези дни и дано има и нормални сред тях, че така като си направих сметка тая къща ще излезе около милион, все едно на Малдивите строя, като сложа и цената на парцела, лошо ми стана 😅

Общи условия

Активация на акаунт