Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 36 656
  • 763
  •   1
Отговори
# 150
За всекиго има по нещо - има в Младост, има в центъра, има на село.

И още нещо за извън града - там е много по-вероятно да дерибейства някой Фончо и поколенията му - колкото по-далече от града, толкова по-вероятно. Което за жена с две деца и мъж с чести командировки, не е предпоставка за сигурност.

# 151
  • София
Хаха! Видяхте ли? На някои хора им харесва Младост повече от центъра.

Сега, според мен е малко некоректно да противопоставяме къща, на апартамент без гараж. За парите на къщата ще си имаш доста голям апартамент, с големи тераси, а и с 2 гаража.

Не е така, за мен поне.
Младост го обезобразиха отдавна.
Правя паралел между центъра, широк център и кварталите.
Центърът не предлага качествен живот, по причините, които изброих.
В широк център, има улички с относително добри показатели- по- малко шум, но всичко останало е същото.
А, доста голям апартамент с 2 гаража и големи тераси,  ще е 2 пъти по- скъп от къща в околностите на града.

# 152
От къде се навъдиха толкова много българи, та @някои хора@ да движи пазара. За Китай ли говорим? Където @някои хора@ са доста много хора, нещо като всички българи накуп ? Или за България ?

# 153
  • София
Този цитат, може да не си забелязала, е от 2008г.
Да, наистина, вследствие и на бодряческите твърдения на правителството, до последно се омайваха хората, за да купуват и теглят кредити.
Банките, буквално причакваха шараните по улиците и раздаваха пари на "кьораво и сакато".

И да, щом се появеше нова оферта на пазара, изчезваше за нула време.
Имала съм огледи, на които сме струпани няколко агенции, всяка с клиента си, и на място се е почвало наддаване, надцакване между тях, което беше безумие.

Не бяха богаташи, напротив- хора на заплата.

# 154
  • София
Хаха! Видяхте ли? На някои хора им харесва Младост повече от центъра.

Сега, според мен е малко некоректно да противопоставяме къща, на апартамент без гараж. За парите на къщата ще си имаш доста голям апартамент, с големи тераси, а и с 2 гаража.

Не е така, за мен поне.
Младост го обезобразиха отдавна.
Правя паралел между центъра, широк център и кварталите.
Центърът не предлага качествен живот, по причините, които изброих.
В широк център, има улички с относително добри показатели- по- малко шум, но всичко останало е същото.
А, доста голям апартамент с 2 гаража и големи тераси,  ще е 2 пъти по- скъп от къща в околностите на града.
Зависи какво се разбира под "околности"
За мен "околности" са линията бистрица, панчарево, лозен, симеоново, драгалевци, (бояна не я броя много), банкя.
И, разбира се, всички зони по линията, "камбаните" и подобни
Всичко друго от типа мало бучино, мировяне, световрачане, чепинци (гледам им имената по картата, не ги помня) са, не знам как да се изразя по-меко, ама баш СЕЛА. Не предградия на град.

За мен няма паралел между апартамент там и къща.
А и голям апартамент с 2 гаража може да се намери до около 220к евро. Ако си малко по-находчив.
Има ли някъде НОВИ (или до 5-10г строителство) къщи за тези цени? С гаражИ? С план от архитект, големи прозорци, високи тавани? А не самоделки, полузаконни, таванът ти опира в главата, от вратата влизаш в някаква мръсна, схлупена кухничка, с мръсна камина и сажди. Спалните, в най-добрия случай чам. Скърцащ гредоред. Малки прозорчета, все едно си в лудница (или планираш да ходиш), за икономийка на въглищата и дървата.

# 155
  • София
Зависи какво се разбира под "околности"
За мен "околности" са линията бистрица, панчарево, лозен, симеоново, драгалевци, (бояна не я броя много), банкя.
И, разбира се, всички зони по линията, "камбаните" и подобни
Всичко друго от типа мало бучино, мировяне, световрачане, чепинци (гледам им имената по картата, не ги помня) са, не знам как да се изразя по-меко, ама баш СЕЛА. Не предградия на град.

За мен няма паралел между апартамент там и къща.
А и голям апартамент с 2 гаража може да се намери до около 220к евро. Ако си малко по-находчив.
Има ли някъде НОВИ (или до 5-10г строителство) къщи за тези цени? С гаражИ? С план от архитект, големи прозорци, високи тавани? А не самоделки, полузаконни, таванът ти опира в главата, от вратата влизаш в някаква мръсна, схлупена кухничка, с мръсна камина и сажди. Спалните, в най-добрия случай чам. Скърцащ гредоред. Малки прозорчета, все едно си в лудница (или планираш да ходиш), за икономийка на въглищата и дървата.

Мога само да ти кажа, че между всички изброени от теб места, има голяма разлика в цените, местоположението, застроеността и т. н.
Мисълта ми беше, че в центъра, ако намериш апартамента, който си описал, ще струва двойно на къща със същите показатели, в зоните, които си изброил.
Но, няма да имаш чистия въздух и двора.

ПП. Описваш разни къщички, които по времето на бума също се предлагаха на безумни цени,  по селата.
В града, почти всичките съборетини се предложиха на предприемачите и на тяхно място цъфнаха блоковете, прозорец до прозорец, че да се здрависват съседите без проблем.

# 156
  • София
Ако на някой му се занимава, може да потърси обяви.
Тук във форума сме обсъждали много обяви. И на апартаменти с тераси или двор, и на къщи от южната зона и от северната зона.
Къща в Бистрица или Симеоново и района трудно ще намериш за 200к. Само парцелът ти е толкова.
Не знам изобщо защо го говорим, супер очевидно е. В противен случай цяла София щеше да се премести в Лозен и Симеоново. В къщи.

Центъра не го броя изобщо. Той е за хора с други възможности.
Говорим за квартали от типа Младост, Дървеница, Дианабад, Ст град, около южен парк, по-скоро към северната и западната му зона. Лозенец също не го включвам.
Буквално до преди месеци (а може би и все още е валидно), имаше в Мал Долина големи апартаменти с двор или покривна тераса на по 750 Евро квадрата. Това са 333 квадрата за 250к евро.
Каква къща ще намериш за 250к евро?
От друга страна имаш 333квадрата. Ако отнемеш 2 гаража (между 5 и 10к евро вървяха, средно 7.5) остават 313кв. Махаш 20% общи части, остават 250кв чиста площ. И то ако терасите или дворът ти са на пълна цена. Защото понякога са на 1/2 от цената на кв, а и по-малко.

# 157
  • София
Това вече е друго- ние говорехме за центъра, когато ти се включи с размислите за големия апартамент с 2 гаража.
От друга страна- на оферта и карта, нещата изглеждат съвсем различно.
Малинова долина, в коя част?
Каква инфраструктура има около този блок?
Как се стига зимата до него?
Дали е включен в канализацията или е на септична/ изгребна яма?

# 158
Чета, чета и почвам да се чудя деца извън околовръстното на София живеят ли въобще и без дискотека как оцеляват, сигурно стават хилави такива, не виреят добре? Satisfied Но пък и други неща четох напоследък, някаква статия пишеше, че  автомобилните пушеци и замърсяване пречели нещо умственото развитие. Не си спомням точно, ама нещо такова беше.

Между другото София няма предградия, всичкото са си села. Тепърва се строят нещо като предградия, макар и в много далечен смисъл. В някои също има къщи.

И още нещо за извън града - там е много по-вероятно да дерибейства някой Фончо и поколенията му

Да уточним, че "провинцията" не е едно селище, състои се от доста такива, най-разнообразни. Който иска да живее там може да се поинтересува. Wink

самоделки, полузаконни, таванът ти опира в главата, от вратата влизаш в някаква мръсна, схлупена кухничка, с мръсна камина и сажди. Спалните, в най-добрия случай чам. Скърцащ гредоред. Малки прозорчета, все едно си в лудница (или планираш да ходиш), за икономийка на въглищата и дървата.

Е като говорим за села и къщи, поне излезте да видите няколко Hands Plus1

# 159
Говорим за квартали от типа Младост, Дървеница, Дианабад, Ст град, около южен парк, по-скоро към северната и западната му зона. Лозенец също не го включвам.
Буквално до преди месеци (а може би и все още е валидно), имаше в Мал Долина големи апартаменти с двор или покривна тераса на по 750 Евро квадрата. Това са 333 квадрата за 250к евро.
Не мисля, че е удачно квартали като Малинова Долина и Ст Град да се сравняват с такива като Младост, Дианабад или Стрелбище.

Изборът къща или апартамент не е само до финанси. Зависи и от начина на живот и от предпочитанията.

# 160
И още нещо за извън града - там е много по-вероятно да дерибейства някой Фончо и поколенията му

Да уточним, че "провинцията" не е едно селище, състои се от доста такива, най-разнообразни. Който иска да живее там може да се поинтересува. Wink

Не разбирам защо си ме цитирала - някъде да съм писала, че провинцията е едно селище?
Написала съм, че извън големия град, фончовци, ценкочоковци и всякакви подобни е по-вероятно да дерибействат.

В такива теми винаги някой е обиден и се стига до непродуктивни реплики, дуплики, контри - а някой е написал минус на селото - напр. че отоплителният сезон е няколко месеца по-дълъг и това означава сажди от въглища във въздуха, че инфраструктурата се държи на косъм, че сот-ът отказва да отиде до къща на черен път и т.н., - а са скочили десет човека да обясняват "ама вие на какви се правите".

# 161
В момента има голяма липса на читави апартаменти, пък ако искаш да добавиш 1 или 2 паркоместа/гаража - хич.
Много хора се набълбукаха инвестиционно - да видим какво ще стане. Така или иначе в момента няма какво да се купи и ще си чакаме - дали по-добри времена за купувачите (ниски цени) или пък по-добри времена за продавачите (които преценяват, че вече е изгодно да си осребрят инвестицията).

# 162
  • София
Това вече е друго- ние говорехме за центъра, когато ти се включи с размислите за големия апартамент с 2 гаража.
От друга страна- на оферта и карта, нещата изглеждат съвсем различно.
Малинова долина, в коя част?
Каква инфраструктура има около този блок?
Как се стига зимата до него?
Дали е включен в канализацията или е на септична/ изгребна яма?
В долната/западна част. Слав Строй строяха на тия цени, всичките си сгради.
Няма как точно да ги опиша, но в гугъл може да се намерят повечето.
Да, има улици, (нови) и се стига зимата. Даже отвреме на време наминавам с колата да огледам. Зимата.
Повечето сгради са "на" или "до" ул "Киркор Назарян", която е широка (4 ленти) и нова. Излиза на НСА.
Не са със септична яма, канализация е.
Планирано е училище буквално на метри от сградите.

# 163
Стига ги мислихте "набълбуканите", като теглиш чертата пак някои са с апартаменти, а други чакат заветната криза.

# 164
  • София
В долната/западна част. Слав Строй строяха на тия цени, всичките си сгради.
Няма как точно да ги опиша, но в гугъл може да се намерят повечето.
Да, има улици, (нови) и се стига зимата. Даже отвреме на време наминавам с колата да огледам. Зимата.
Повечето сгради са "на" или "до" ул "Киркор Назарян", която е широка (4 ленти) и нова. Излиза на НСА.
Не са със септична яма, канализация е.
Планирано е училище буквално на метри от сградите.
Дотук добре, а дали са планирани детски градини, супери и други най- необходими неща или за всичко трябва да се ходи " в цивилизацията"?
И кога ще бъдат изпълнени, планираните строежи?

Задавам въпросите, защото уличната регулация там беше готова на хартия някъде преди/ около 2006г.
Тогава се накупиха имотите от хора, които можеха да си позволят да извадят на каса огромни суми от офшорки.

Общи условия

Активация на акаунт