Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 37 162
  • 763
  •   1
Отговори
# 405
  • София, Bulgaria
Днес ти е 1000 лв. вноската, след 20 г. пак е 1000 лв. Днес с 1000 лв. пазаруваш храна и т.н. за семейството между 3 и 4 пъти на месец, след 20 г. с 1000 лв., колко ли пъти ще успееш да пазаруваш.
Вноската е сравнително константа, и да се дигнат лихвите в някакъв период ще стане 1200 лв. няма да стане 2000 лв. Някъде назад в темите бях разиграла различни варианти на лихви... мисля, че бях стигнала до 7%.
Виж наемите и всичко друго в дългосрочен план, може и да си удвоят цените...

П.С.
Скрит текст:
Сега си пуснах кредитния калкулатор и нещата изглеждат така:
200000 лв. кредит за 300 месеца при :
ГПР 3%- 948 лв. вноска
3,5 %- 1001 лв.
4%- 1055 лв.
4,5 %- 1111 лв.
5%-1169 лв.
5,5%- 1228 лв.
6%- 1228 лв.
7% -1413 лв.
8% - 1543 лв.

# 406
От калкулацията на Томева видях, че двойното увеличаване на лихвата резултира в 50% увеличение на месечната вноска - примерно от 3,5 на 7%, съответно от грубо 1000 лв. на 1500 лв. месечно. Сега вече идва мИкроикономическите съображения - ако заплатата в момента ти е 5000 лв., и 1500 лв. няма да те съборят. Но статистическите данни показват, че малък % от хората в България имат такъв доход. Т.е. за по-големия % хора, увеличаването на вноската с 50% може да се окаже голяма драма.
Да, може някои индивиди да имат увеличение на заплатата, а други индивиди - незначително увеличение или оставане без работа. Високите лихви не са ли в кризисни периоди?
И да кажа, че не разсъждавам като инвеститор, а като гражданин, който мисли за закупуване на собствено жилище за живеене, евентуално за второ като инвестиция за пенсия.

# 407
Аз съм съгласна с Томева - лихвите малко или много са константа, докато доходите растат. Може за някого и да не е така, но в масовия случай е. И затова кредитът тежи все по-малко, докато наемът няма как да си стои постоянен ако заплатите се удвоят.

# 408
Благодаря ви много за мненията относно моята чуденка къща или апартамент (до Южен парк).

Огледах района около Южния парк. Там ходя само с децата и то рядко. Чуждо ми е, но е добре устроено. Като минус- пренаселено, натоварен трафик, много сгради и никаква възможност за паркиране т.е. гараж задължително.

Сега започваме да оглеждаме района- в.з. Малинова долина, в.з. Американски колеж, с. Бистрица.
Добре оглиждате, това си трябва, но според мен първо трябва да решите за себе си дали искате къща или ап., а чак след това къде да е. Защото изредените от теб са добре за къщи, като преглъщаш минусите на локациата, поне имаш плюсовете на къщата. Но за ап са доста по-зле от Стрелбище.
Иначе замисли се сама защо в Стрелбище е пренаселено дори и при сравнително високите цени там-защото е добре уредено. За паркирането е въпрос на 1-2 години да стане зона и да се нормализират поне донякъде нещата. Разбира се, с гараж е по-добре, спор няма, но зоната решава доста от проблемите с паркирането.

# 409
Аз такъв бум на строителство като последните 5-6 години не помня, но ако имате цифри, давайте.

# 410
Ако купувача има 70к лв и вземе кредит 230к за 30 години идва да дава по 1000лв на месец, за 20 са 1300лв. Към тях трябва да се добавят всички разходи, данъци, ремонти и пр или ако е за 30 год ще е поне 1500лв на месец, а за 20 примерно 1200 минимум.
В момента минимума за такъв апартамент под наем е 600-700лв и нищо повече.
И лихвите и наемите ще се вдигнат някой ден, затова не коментирам.
Днес резултат е
1. Дават се 70к и се плаща още около х1,5-2 от идентичен наем за 20 -30 год.
2. Плащат се наем 600-700лв, не се дават тези 70к и се събират още толкова от спестените вноски.

Тоест ако живее под наем ще пести 7000 годишно, за 20 години 140 000. И когато се пенсионира и вече не може да плаща наем от заплата, с тези пари евентуално пак ще може да живее под наем. Въпросът е дали ще ги запази или похарчи. Ако съумее да ги инвестира и умножи нещата стават различни. Но повечето хора харчат.
Иначе обаче все ще живее в компромисно жилище, няма да може да се почувства в дом, да му е като хората и по вкуса му... То парите се дават и за кефа. А ако го купи след време заплатата му ще скочи и ще го изплати предсрочно. От друга страна наемите също ще скочат за двадесет години. Излиза, че ако човек не е много добър инвеститор е по-добре да се преосигури с апартамент, според мен.
Забрави и вкараните 70к самоучастие.

# 411
  • София
Скрит текст:
Благодаря ви много за мненията относно моята чуденка къща или апартамент (до Южен парк).

Огледах района около Южния парк. Там ходя само с децата и то рядко. Чуждо ми е, но е добре устроено. Като минус- пренаселено, натоварен трафик, много сгради и никаква възможност за паркиране т.е. гараж задължително.

Сега започваме да оглеждаме района- в.з. Малинова долина, в.з. Американски колеж, с. Бистрица.
Добре оглиждате, това си трябва, но според мен първо трябва да решите за себе си дали искате къща или ап., а чак след това къде да е. Защото изредените от теб са добре за къщи, като преглъщаш минусите на локациата, поне имаш плюсовете на къщата. Но за ап са доста по-зле от Стрелбище.
Иначе замисли се сама защо в Стрелбище е пренаселено дори и при сравнително високите цени там-защото е добре уредено. За паркирането е въпрос на 1-2 години да стане зона и да се нормализират поне донякъде нещата. Разбира се, с гараж е по-добре, спор няма, но зоната решава доста от проблемите с паркирането.

Да, сега ще оглеждаме за къща. Да видим на какво ще се спрем. Ако е ап., най-вероятно ще е в района на Южния парк. Апартаменти по в.з. няма да търсим.

# 412
ОК, и да съм забравилa тези хипотетични 70 000 (които не всеки има) това не променя принципа. Домът носи някаква стабилност и сигурност. После даже и хляб с кисело мляко да ядеш, ще оцелееш. Защото може и криза да дойде, девалвация, инфлация и какво ли не, но домът си е дом - моята крепост Wink

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 21:44 от Черна станция

# 413
Говорим си днес с приятелка, която търси активно тристаен, праща ми обяви... На цените, на които аз миналата година гледах тухли и ЕПК, сега са само панелки. Ако искаш.

# 414
Мога да ти кажа, че познаваш кой колко имота има, колкото познаваш цените на арматурата. 😄 Ми купувай в София бе, да ти е луксозно и да си покачиш стандарта на живот. И чакай сега, кой ги разтяга локумите? Рудата колко била, апартаментите в Македония колко били. От 10 кладена вода.
По твоята логика и аз мога да кажа, че тука любителите на високите цени са някакви фантазьори. Купили или наследили 2 имота през живота си и вече големите инвеститоири и специалисти. Или изтеглили кредите за 30 години и се утешават, че са на далавера. Само комплекси и фантазии - едната била от Лозенец на не знам си коя улица, другия му звъняли брокери, третия не знам си какво и всякакви фантазии и мокри сънища. 😄 Само мога да го кажа, не го казвам.

Това два за лев така и не разбрах кой го казва. Един за лев ще е, бъдете спокойни.

Или последната криза сте били деца, или тогава още не сте ги били наследили златните дворци. 😄

# 415
Мога да ти кажа, че познаваш кой колко имота има, колкото познаваш цените на арматурата. 😄 Ми купувай в София бе, да ти е луксозно и да си покачиш стандарта на живот. И чакай сега, кой ги разтяга локумите? Рудата колко била, апартаментите в Македония колко били. От 10 кладена вода.
По твоята логика и аз мога да кажа, че тука любителите на високите цени са някакви фантазьори. Купили или наследили 2 имота през живота си и вече големите инвеститоири и специалисти. Или изтеглили кредите за 30 години и се утешават, че са на далавера. Само комплекси и фантазии - едната била от Лозенец на не знам си коя улица, другия му звъняли брокери, третия не знам си какво и всякакви фантазии и мокри сънища. 😄 Само мога да го кажа, не го казвам.

Това два за лев така и не разбрах кой го казва. Един за лев ще е, бъдете спокойни.

Или последната криза сте били деца, или тогава още не сте ги били наследили златните дворци. 😄

Моя позната,нидерландка работи в супермаркет,управител на отдел ,заплата около 2500 еуро...от първи февруари и увеличиха заплатата с 2,5 %... т.е. сега е 2563 еуро....
апартамента ,който притежава(с ипотека) за последните 4 години е поскъпнал от 180000 еуро на 320000 еуро...тя добре ,че си го плаща на 165000 еуро,за колкото си го е взела преди 13 години....ами ако сега трябваше да си купува?   ако беше чакала да станат по за едно евро? ръстът на цените на имотите,сериозно изпреварва този на доходите,за наемите да не говорим....нещо което преди пет години можеше да се наеме за 800 еуро,сега е 1400-1500 .....

# 416
Гого ли щеше да инвестира в Турция - беше си харсал апартамент на зелено на 32-ия етаж в Истанбул, обясняваше каква изгодна сделка е за пускане през аирбнб. Да каже какво стана.

# 417
Аз наминавам само да кажа, че който се е напестил добре в хоум офиса от банички за закуска и таратор за обяд и ... не са планирали да прахосат спесяванията в околосветско ...
Доста се пести всъщност,  не само от обяда, но и от това че не излизаш никъде вечер, не ходиш по магазини да събереш един багажник торби, няма абсолютно никакви развлечения, няма пътувания, ски и летуване за които също да харчиш допълнително, няма изкушения. Като се замислиш колко отива натам се получават интересни суми. Най-малкото човек осъзнава че и занапред може да пести и жилищните вноски престават да изглеждат толкова страшни и невъзможни.

Безпрецедентен срив на емигрантските пари със 72% отчита България през 2020 г.
Ами затвориха хотели и ресторанти, няма летни бригади за бране на зелки, секна пътнико-потокът. Ама сега се отваря пак и ще наваксат. Междувременно никакви цени не спаднаха, значи да очакваме ли покачване заради задаващият се наплив на средства? Thinking

Банките нямат сметка от срив в цените на имотите и хиляди взети жилища и ще изчакат за вноските. 
Я посочи банка дето е толкова ларж да не си търси плащанията Satisfied

# 418
Естествено, че арматурата ще се вдига след като има много строежи и деманд, а защо не и спекула. В щатите дървесината е на невероятно високи нива, заради вдигането на цените на имотите. Тук не е толкова фрапиращо, защото няма 30 год фиксирани лихви с 2.5% лихва. Ако имаше такива, всеки щеше да тегли кредити и да купува имоти на килограм и текущите цени щяха да ни се струват смешно ниски. Да но тук не сме щатите и няма такива кредитни условия. Положението с арматурата е напълно логично и оправдано на база фактите и условията към момента. Но това е нещо моментно и ще се промени когато условията се променят.

# 419
Ориентирам се към ателие, ЕПК , зона Б18.
Как да се ориентирам каква цена е ок там?
Разбирам,  че зависи от състоянието, но да кажем средна цена , каква е приемлива?
Извинете за конкретния въпрос, благодаря за помоща.

Общи условия

Активация на акаунт