Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 36 573
  • 763
  •   1
Отговори
# 90
Ох, като почнат едни коментари Confounded
За краткосрочно наемане - букинг и airbnb, кой турист търси напълно оборудвана кухня? Да тръгнеш на ваканция/екскурзия, за да готвиш?
Куци или не (най-вероятно не са куци), но са в центъра на София - туристи има целогодишно. Всеки би предпочел жилище в центъра за настаняване, така или иначе туристите се мотаят само в центъра. То иначе къде да ходят и какво да гледат в София? Така са си на пешеходно разстояние от всичко, което заслужава да се види. Не е нужен ГТ, който не става за туристи, най-много за някакви младежи, тръгнали да опознават "екзотични" дестинации.
Короната ще мине, дори в някои от периодите, през които заведенията бяха отворени, и въпреки рестрикциите при пътуване, по Витошка имаше туристи, макар и малко - говорещи италиански и испански. Не бяха семейства, само двойки.
За калкулацията (цена и потенциални приходи) не мога да се изкажа - не разбирам от бизнес.

# 91
  • София
Не виждам как ще направиш по 1600лв чисто от студио на месец в София "след всички данъци и разходи". Иначе в имот.бг може да си напишеш каквото искаш

# 92
Те хората са си написали - ДО 16 000 на месец Wink  Те ако бяха сигурни тези 16 000 това прави 10% нетна доходност на годишна база. Кой ще продава такова нещо, а?

# 93
Не ми трябват хотели и морета, Не съм тръгнал да го купувам и това. Пуснах го да го изкоментираме. Странно защо ако се очаква възстановяване на туризма го продават. Единствено се сещам ако затъва в кредити, но пък нали има мораториум. От друга страна жената тук ми разправя за почивки в дубай, че билета бил 200лв в двете посоки и хотелите били без пари. И се замислих, ами ако навсякъде всичко е евтино, кой ще се грабне да идва баш в София на туризъм. Та дали ще се възстанови туризма специално в София следващите години или ше е дълго и мъчително възстановяване? Според мен по-скоро второто. Явно и продавача на този бизнес го е осъзнал, но пък цена от 1660е/кв за обзаведени апартаменти в център плюс 4 паркоместа и 1 гараж и безплатни мазета, не е зле ако е на топ локация, ама едва ли ще е. В крайна сметка, не е изгодна сделка, но не е ли лоша.
Танграта да тегли кредит и да я взима, за мен 1% от печалбата да почерпи Simple Smile

# 94
Това го бях видял преди няколко месеца във фб, но не успявам да намеря публикацията. Доколкото помня, цената беше 980.

# 95
Продават го,защото е куцо. Търсене няма, няма и да има за повече от 20% заетост. А без кухня и гардероби, за нищо друго не стават,освен за стаи за по час.Ама те били дизайнерски обзаведени,а ползвателите на стаи за по час няма да искат да плащат много.
Туристите сега са спестили покрай локдауна и ще идат на по-готино място,малко ще са тия,дето ще идват на градски туризъм в София.

# 96
За всеки влак си има пътници.
За на морето, ако си с бизнес в София, може да ти е трудно да управляваш бизнес толкова надалеч. И затова да не желаеш там да си изхарчиш парите.

Все пак, никой не го е видял на живо дали може да има кухня. Общата пералня в мазето звучи много добре. В щатите все така бяха. Пратиш място, не си овлажняващ жилището. Социализираш се с комшиите. Добре си беше.

# 97
  • София, Bulgaria
Когато някой инвестира няма нужда да гадае... Гледат се документи, приходи, разходи... математиката не лъже.
Продавачът може просто да иска да излезе от тази инвестиция или от този бизнес, което не го прави лош, неперспективен и т.н.
По-добре да провериш, отколкото бързо да решиш, че щом го продава, значи задължително не става, иначе не би продавал. Мотивацията може да е всякаква.
Разработваш бизнес и го продаваш, това си популярен бизнес модел.  Нямам предвид конкретния случай, говоря по принцип.
Може собственикът да има други по-добри бизнес планове и просто излиза от тази инвестиция. Аз лично съм го правила преди десетина години... просто вече не ме влечеше дадената сфера. Следващият собственик го разви още по-добре, докато аз бях зациклила вече, а и интересите ми бяха другаде.

# 98
1600 евро/квадрат за купуване на едро ми се вижда множко.

# 99
Томева, права си принципно. Ама за тези от нас, нямащи интереси да купуват такова нещо, остава само да си кажем мнението. А ако някой иска да купи може пък да му е полезно да прочете за намерените кусури и да ги обмисли.

# 100
Снимка на сградата има ли с тези 10 апартамента? Това с пералните в мазето може да върви добре в Америка, но в България няма как да накараш хората нито да държат чисто, нито да пазят и въобще някакви правила да въвеждаш е смешно. Перални се цапат, чупят и амортизират.

# 101
Какви кусури сме намерили ние тук, като не сме видели нито локацията, нито поне елементарна снимка на "инвестицията"? Можем да се изказваме само като потребители на подобни апартаменти.

# 102
Изчезна ми линка към обсъжданият имот.
Но излезеше следващ такъв:

"Инвестиционен проект!
Реновирана аристократична къща в централната част на София, намираща се в близост до Централни Хали и Женски пазар.
Имота разполага с 8 изцяло ремонтирани и обзаведени апартаменти в микс от индустриален и минималистичен дизайн, които се предлагат на краткосрочни наеми тип AirBnb и разполага с отлични оценки във всички платформи, което предразполага продължаването на текущия бизнес модел без допълнителни разходи.
В сградата има общо 2 тристайни и 6 двустайни апартамента, всеки със собствена баня и кухня. Сигурността е осигурена с 24-часово видео наблюдение и контролиран достъп до обекта. Зад къщата има и градина, която се ползва като зона за релакс, а тихата улица гарантира пълно спокойствие за живущите.
Имота носи среден месечен приход от 12 000 лв, което след разходи и данъци докарва годишна възвръщаемост от 5.7%.
При желание, може да се предостави пълна история на приходи и разходи за обекта, както и процент на заетост."

Да има какво да нищите и да съвпада с темата.Innocent

# 103
# 104
Поредния интересен разговор днес. Намерих собственика на един имот в Младостите-София. Имота е 3 стаен, блока е сторен преди 10 години, тогава е получил и акт 16. До днес имота си седи на БДС, а поне от година се продава-проучено през едни и други брокери.
Обадих се, казах, че знам къде е имота и факта, че се продава доста време.

Отговора на отсрещната страна беше, че да, доста време била загубила с фирми и брокери, била вдигнала и цената, ама сега вече всичко вървяло както трябва, каквото и да значи.
Обаче веднага след това ми допълни, как нямало да има строителство в Младост вече, всичко се е променило и че тя смятала да вдига още цената..
На последното отговорих, че аз се обаждам да искам отстъпка, на което ми отговориха насмешка, че те ще вдигат, не знам кога днес-утре или другия месец.

Доста странна птица, но се обзалагам, че и след 1 година пак ще се продава.

Общи условия

Активация на акаунт