Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 37 199
  • 763
  •   1
Отговори
# 345
Ами от схеми сме на това дередже.. А от това страдат основно коректните. Държава и пазар на абсурдите.

https://trafficnews.bg/absurdi/miastoto-plovdiv-zastinalo-sredno … itsite-se-201579/

# 346
Глупости!
Ако ни беше умен народа, нямаше да купува безумия и да стимулира това, което е в момента.
Щом има хора, които дават един вагон пари за НС в земетръсна, свлачищна зона, без улици, училища, лампи и т.н., защото някой и обещал, че това което купува е новият Клондайк и "скоро" там ще има улици, училища, метро и ще цената на имота ще е поне три пъти по-висока и този сценарий се върти има няма 30 години...

Моля Ви, схемите ли са виновни?

# 347
Шийте знамето и излизайте на площада! На мен ми мина времето... С възмущения по форумите нищо не се променя.

# 348
Всеки си решава къде и какво да купи, не налагам и мнение, просто си даваме полезна информация. Аз харесвам коректни хора, фирми и т.н  Колкото повече премълчаваме схеми, корупция, недосегаемост, безнаказаност и оставаме равнодушни толко повече ще се отдалечаваме от добрата стара Европа. 

А за ателиетата ме интересуваше ще се изравни ли данъка с апартаментите след промените с по-нисък, свободно ли ще се правят адресни регистрации, аз съм на висок етаж  доста е светъл,  има и паркомясто, но е северен и може ли и има ли смисъл да се променя статута?

# 349
Глупости!
Ако ни беше умен народа, нямаше да купува безумия и да стимулира това, което е в момента.
Щом има хора, които дават един вагон пари за НС в земетръсна, свлачищна зона, без улици, училища, лампи и т.н., защото някой и обещал, че това което купува е новият Клондайк и "скоро" там ще има улици, училища, метро и ще цената на имота ще е поне три пъти по-висока и този сценарий се върти има няма 30 години...

Моля Ви, схемите ли са виновни?
Не е точно така. Попринцип не всички са геолози (за да знаят земетръсните и свлачищни зони) или пък експерти по градоустройствено планиране (за да знаят къде ще има улици, детски градини и училища). Щом контролният орган (държавата) издава разрешение за строеж, значи би следвало гражданите спокойно да могат да купят.
Не разбирам защо доста хора се опитват да отклонят истинските виновници за тези работи, прехвърляйки отговорността върху купувачите и инвеститорите.

# 350
  • София

Не е точно така. Попринцип не всички са геолози (за да знаят земетръсните и свлачищни зони) или пък експерти по градоустройствено планиране (за да знаят къде ще има улици, детски градини и училища). Щом контролният орган (държавата) издава разрешение за строеж, значи би следвало гражданите спокойно да могат да купят.
Не разбирам защо доста хора се опитват да отклонят истинските виновници за тези работи, прехвърляйки отговорността върху купувачите и инвеститорите.

По принцип, не всички сме производители на зеленчуци, но като отидем да си купим кило домати, ги оглеждаме, че и стискаме, и проверяваме за натъртвания.
Не е разумно да изсипем една торба пари за жилище, без да проучим нищо, само харесвайки апартамента  на чертежа и евентуално- изложението.
Длъжни сме да се осведомим каква инфраструктура има и ще има, за да преценим дали ни устройва.

И ако предупреждаваме да не се купува със затворени очи, то е по тази причина- не за да се оправдава държавата и предприемача.

# 351
И ало измамници има и вскякакви други. Няма как да се очаква, че някой ще ни спаси от всяко зло.
По-интересното е, че като се поличи поредното недоразумение и се казва, ее да толкова пари какво искаш?
Едва ли, ако искаш да е добре х2, все едно са някакви много евтини другите.
За това и ще се продължва да се стои на кг, някои няма да имат улици, други Акт 16 и т.н.
Аз такова масово купуване на чертеж години наред не знам да съществува по света. Все едно ги дават поне на 50%

# 352
  • София
В последните години от надуването на предишния балон, продавах НС само на един инвеститор- строител, който правеше по 1 блок от - до и след акт 16 организираше започването на друг.
Опитвала съм се, колкото и непрофесионално да е, да вразумявам разни младоци, на които родителите са дали парите от продадените ниви, да не се хвърлят на кимизарниците, обявени като  ателиета,  или на "двустайни", със спалня 2Х2.5 и кухня- хол- трапезария от 12 квадрата.
И да взимат кредит на 120% от цената,  но когато някой реши да се затрие сам, няма спасение.
На Запад има книги, специално издадени за купувачи на имоти, в които са описани подмолните камъни.
Не знам дали тук има вече такива ръководства, но и да има, ако някой е решил че трябва да купи със затворени очи, защото държавата и предприемачът са длъжни да го пазят, едва ли ще се възползва.

# 353
"Държавата" - са едни хора, които живеят от това да продават скъпо, едни неща построени на място, на което никой не би строил и няма ни най-малък интерес това да се променя.
Както по-горе пише, като купуваш домат го оглеждаш, не разчиташ продавача да ти гарантира най-доброто качесто в твой интерес.
Ако не се купуваше на килограм, нямаше да има такива недоразумения.

Купуването на чертеж е като реденето на опашките. В гена на българина е. Да е пръв, да не го изпревари някой.

# 354
  • София
Купуването на чертеж си имаше и предимства, къде имагинерни, къде истински.
Повече бяха първите, според мен.
На първо място- цената, която е по- ниска, отколкото при излизане от изкопа и приключването на различните етапи.
Хората се очароваха от новото, от модерната визия на блока и така не обръщаха внимание на миниатюрните фоайета, през които, ако се наложи да се напусне бързо жилището, ще е невъзможно.
Не отчитаха, че таваните са по- ниски и така светлината е по- малко.
Не обръщаха внимание на миниатюрните санитарни възли и бани, в които се къпеш "на ребро".
Не си даваха сметка, колко са реално 8- 10 квадрата спалня и какво можеш да сложиш там и как ще стигаш до леглото, и като се появи едно дете, къде ще е неговото легло.
Имаше често изненади- в готов вид, стаите се оказваха по- малки от на чертежа, но вече беше късно за реакция.
Да, може нещо да ти приспаднат след големи главоболия, но си оставаш със стаята- килер.

# 355
А субсидии (данъци) на земеделските производители плащате ли? Защото на държавата плащаме. Тя в замяна трябва да предостави, ред, закон, инфраструктура, регулация. За съжаление в държавните служби работят хрантутници и тарикати, чиято цел не е общото благо, а личното облаготетелстване. Затова нещата изобщо не са ефективни.

Като си купувате домати, правите ли им изследвания за пестициди и хранителна стоиност? Не мисля! Разбира се че хората трябва да гледат и да мислят, но не всеки е експерт, не всеки може да прецени всичко.
Ако човек трябва да отделя време да проверява всички и всичко и да разбира от всичко, то живота му ще мине само в четене и проверки. Както съм казал и преди, правителството и централната банка не са ваши приятели и не ви мислят изобщо доброто, наивни са верващите. Дори и в момента всички помощи, които се раздават не са с цел добро за човека, а с цел поддържане на икономическите статистики и формули. Новата шефка на us treasury си го каза - стимулите не са предназначени за спасяване на хората, те са предназначени за спасяване на икономиката. Има много много примери, които са доказали исторически, че те не мислят за хората.

Последна редакция: пн, 22 фев 2021, 11:07 от Gogo1979

# 356
Аз не виждам никакво предимство в това, да налееш някакви пари в нещо, което го има само на картинка и после да палиш свещи то да се построи  - и ако се построи да е точно каквото си си го представял.

# 357
  • София
Ще го кажа така, пък ако разбереш, добре.
Никой няма да мисли за теб така, както ти би могъл и би трябвало да помислиш.

И ти за никого не си се хвърлил да мислиш и да му осигуриш безметежен комфорт.

Накратко, хората са го казали отдавна "Кьорав карти не играе".

Що се отнася до подпомагането на икономиката, а не на хората- ами, нали икономиката печели парите, с които държавата подпомага хората.
Ако не работи тя, не работиш и ти, не плащаш данъци и няма откъде да дойдат пари за подпомагането ти, както и за това- на всички групи, които не работят.

# 358
Има си предимства, но човек трябва много да гледа, проучва и мисли. Има си и удачни моменти за такава покупка. Примерно след 2010 до към 2018 беше удачно ако човек намери точен строител, локация и проект. Но в критични моменти и балони както е в момента, където цените на зелено не се различават много от тези на готови жилища, не виждам смисъл.

АбсурТ - на теория е така, на практика не. Има много по-добри и ефективни начини за стимулиране на икономиката и същевременно помагане на хората, но те не се практикуват, защото пречат на лични интереси.

Отделно, ако всеки мислеше за всичко само за себе си, до никъде нямаше да се докара човечеството. Различните хора стават различни експерти и си колаборират по между си, защото имат взаймна полза. В случая ако държавата не си върши работата, ние нямаме нужда и полза от управляващите и вместо да плащаме данъци, по-добре да платим на частна фирма, която има интерес да свърши работата качествено а не да прави ремонт на ремонта на ремонта. Ако някоя частна фирма се издъни, умира и друга я замества, докато в държавата управляващите държат контрола чрез хрантутници и тарикати.

Последна редакция: пн, 22 фев 2021, 10:31 от Gogo1979

# 359
Аз не виждам никакво предимство в това, да налееш някакви пари в нещо, което го има само на картинка и после да палиш свещи то да се построи  - и ако се построи да е точно каквото си си го представял.

Щеше да е така, ако на пазара имаше излишък от готови свестни апартаменти с акт 16. Но я виж - всички търсещи се оплакват, че не могат да намерят и до А16 остават само "огризки". И тогава какво, предимствата на покупката на зелено внезапно стават реални. Да не говорим за дребните промени по желание на купувача, които може да са дребни, но с много голям ефект.

Общи условия

Активация на акаунт