Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 37 200
  • 763
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Всеки търси южен двустаен, ама в сграда с 20 апартамента са само 2-3 такива. И те се взимат още в началото, ако изобшо стигнат доо пазара. Винаги е било така и ще продължава да е така. Най-нормалното е накрая да останат северните ателиета. Ама и за тях виждаме че има пазар...
Южните двустайни рядко  се пускат с първите от блока.
Обикновено, на най- добрите етажи са предвидени за съединяване със съседен или съседни, за хора с много пари.
На другите етажи, пак е така- първо се пробутват с кофти изложението, в близост до асансьора и т.н.

Fuckforlife, темата е за имоти.
Дадох мнение, без да задължавам никого да го приеме.
Не е тема за политика и опитите ти да ме квалифицираш са жалки.

Последна редакция: пн, 22 фев 2021, 16:47 от absurT

# 376
Смяташ, че в пандемията двустайните трябва да са с по-високи наеми ли?

Или наемите трябва да се качат или цените на имотите да паднат, за да започнат инвеститорите да купуват отново. При това предлагане на наемния пазар в момента,  без изглед скоро да се промени аз бих заложил на спад на цените.

# 377
Съгласна. Оглеждането на доматите е аналогично на оглеждането на апартамента за течове, пукнатини, кривини, ориентация, разположение... Никой не купува без да огледа. Ама за това колко е здрава конструкцията, дали има добри основи, дали има дренаж, дали е на свлачище си има държавни органи. Нали затова всеки проект се разглежда и утвърждава, а не се строи ей така. И печатът и подписът върху проектите, разните му там актове от 1 до 16 са все сертификати за качество по същество.
Точно като оглеждането на  доматите е да видиш, че имотът, който ще купуваш, или мястото, където ще бъде той, е насред трънаците в полето и няма улица, няма транспорт, няма нищо. Не се иска никакво образование да го видиш с очите си и да не вярваш на хубавите приказки на тези, които искат само да ти вземат парите. Само малко здрав разум се иска. И според Фък всеки, който го има, е "герберуга".

# 378
Точно като оглеждането на  доматите е да видиш, че имотът, който ще купуваш, или мястото, където ще бъде той, е насред трънаците в полето и няма улица, няма транспорт, няма нищо. Не се иска никакво образование да го видиш с очите си и да не вярваш на хубавите приказки на тези, които искат само да ти вземат парите. Само малко здрав разум се иска. И според Фък всеки, който го има, е "герберуга".

Разбира се, и това. Ама в моя пост не ставаше дум за тези явни и видими неща, а за конструкцията свлачищата, адекватните основи, арматурата и прочее. Неща, които не се виждат и се разчита на одобренията от разните му там компетентни институции.

# 379
  • SF
Пак ще помоля някой, който има желание, разбира се, да ми пише на лични, за да му кажа за един имот - интересувам се от приблизителната му цена.

# 380
Пълни глупости пишете.
Новото стройтелство мазета,гаражи,парко места без значение от статута се продават отделно.Нали имам познат строител и знам как стоят нещата.
Ателиетата се преравняват към Апартаментите.
Разлика от тук нататък е че няма да правят вече Ателиета и да правят,ще бъдат без баня и тераса.
Вече няма да се строят ателиета за жилищни нужди, защото изискванията към тях се увеличават до тези на апартамент. Съответно никой строител няма да кръсти имот, отговарящ на всички критерии за апартамент, ателие.

Не виждам промяна за ателиетата за творческа дейност обаче (нежилищни нужди). Т.е. най-вероятно такива ще продължат да се строят и да бъдат значително по-евтини заради северно изложение,ниска височина, липса на достатъчно паркоместа за всички обекти в сградата.
Заварените ателиета ще си останат както са си.
Практически ако си купиш ателие в сградата,проектирана след промените в закона,в 99.99% няма да можеш да живееш законно в него, защото ще е за творческа дейност.

# 381
Ох, строЙтелство.
И как така ателиетата ще бъдат без санитарен възел? Това по пътя на каква логика? Един художник, който ползва ателието за ателие, няма да може да си вземе душ, така ли?

Явно цялата история с ателиетата е била заради врътката с отстоянията. Иначе и при СС има кооперации/блокове с кофти изложения, но с проектирането се е избягвало всички помещения да са към неблагоприятното изложение.

# 382
Мислите ли, че пазара е активен заради прибралите се от чужбина заради вируса?
И в този ред на мисли , това ще е за кратко, докато тези хора си купят жилища?

# 383
  • София
А от къде са се взели гадинките? Това ми е по-странното

# 384
Stefkagalevasss,не стига,че явно не разбирате от темата,ами влизате на нож.

Първо, опитайте да купите паркомясто отделно,опитайте и да вземете кредит от банка за него отделно,дали ще стане?

Второ, разрешенията за строеж се издават на база проект. В този проект детайлно се вижда броят обекти,техният предвиден статут,включително и брой гаражи и паркоместа. Целият проект трябва да отговаря на критериите по ЗУТ.
Моля, напишете в гугъл "критерии апартамент зут" и "критерии ателие зут". Няма смисъл да споря за неща,които ги има в закона.

И трето - това какво купувате вие (обичайно след етап  "разрешение за строеж") не влияе на проекта. Един може да има автопарк и да си купи едно ателие с 5 гаража и 2 паркоместа,друг може да е пешеходец и да купи 2 апартамента с 0 места за паркиране. Това не освобождава строителя от отговорност по критериите на ЗУТ. Слава богу,няма облекчителен режим.

# 385

Аз не мисля. Те си купуват и по принцип. Мисля също така, че тези хора основно са по селата и малките градове. Онзи ден попаднах на статия за парите от емигрантите - има срив на преводите. Което означава, че тези хора масово още не са се върнали на работа и са с намалени доходи. И да са купували, това е било.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2021/02/22 … cii_-_na_560_mln/

# 386
на някои хора, очакващи два за лев, срив от поне 40-50 %, копнеещи за балони, сфери и тем подобни, бих казала-хора, вижте съседните нам страни и техните цени. Да не ви казвам, какво ценово торнадо е в Западна Европа(и то нагоре) и на цени и на наеми... При това без хората там да се радват на повишени рязко доходи, радват се на досегашните си(ако имат късмет).... След няколко години влизаме и в Еврозоната.... Откъде у вас, толкова оптимизъм, за бай Тошови цени, не знам.... Влакът от 2008,отдавна замина... Заплатите спрямо тогава са в пъти по-високи... И всичко е по-скъпо, и ще става и остава така....

# 387
Смяташ, че в пандемията двустайните трябва да са с по-високи наеми ли?

Или наемите трябва да се качат или цените на имотите да паднат, за да започнат инвеститорите да купуват отново. При това предлагане на наемния пазар в момента,  без изглед скоро да се промени аз бих заложил на спад на цените.

Simple Smile
Не виждам да са изчезнали купувачите с инвестиционна цел. Дори са се добавили нови - такива, които търсят къде да спасят кеша. В други времена не са го мислили толкова, намирали са му друго приложение, но в сегашната обстановка са се ориентирали към имоти, злато и т.н.

Ако не се лъжа, ти чакаш на спад на цените от години.

# 388
  • София
Не ща да ви дразня, но повечето инвеститори, които познавам засилват темпото на инвестиране. Ако преди са купували по 2 по 3, после по 5, по 6, сега купуват по 20. А доста от тях и строят сами вече и преминаха в строителния бизнес.
Във всеки бизнес е така. Като си във възход, се развиваш. Ако не се развиваш, умираш.

# 389
Дай им темата, да прочетат, че балонът се е спукал.

Общи условия

Активация на акаунт