Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? - Тема 52

• 37 161
  • 763
  •   1
Отговори
# 420
Не мисля, че в ЕПК-та има ателиета.

# 421
Не мисля, че в ЕПК-та има ателиета.
Има,има!
В нашето епк има по средата един етаж със страхооооотни ателиета,всички с френски прозорци. Голямо попадение са Simple Smile
Дианабад това...

# 422
И аз потвърждавам, че има ателиета в (някои) ЕПК-та. По средата, на етаж с тавани, има по 1-2 жилища, които се водят ателиета, и на последния етаж с тавани, пак така. Даже в темата за обявите са пускани поне 1-2 обяви такива, едната май беше в Дружба. Това, по което се познават, е че част от вертикалните щрангове правят чупка от вертикално към хоризонтално под тавана и след това пак влизат нагоре към горните етажи.

# 423
  • София
Има ЕПК и цената е около 1300 Евро. Наскоро с Румка обсъждахме няколко линка от този район (ние сме близо до него) и цените там.

# 424
Много благодаря за конкретния отговор🌺

# 425
Ще перефразирам няколко пасажа от последната книга (все още само на немски) на проф. Макс Оте "Weltsystemcrash", имаща отношение по темата какво се случва реално и голямата картинка:

1. Цените на активите експлоадират от 80-те години благодарение на ниските лихвени проценти и намесата на централните банки;

2. Балонът на дълга пренасочи активи към и без това заможните, докато средната класа се занимава с разплащания към кредитори;

3. През последното деситилетие много борсови индекси са се увеличили близо 2-3 пъти (пр. S&P 500, MSCI World и др.);

4. За същия период заплатите в САЩ и Европа са нарастнали само с около 20-30%.

5. Паричните системи катастрофират  - младежката безработица 40-50%, държавни дългове и "спасителни пакети", стагнация и спад на доходите за много хора;

С една дума цените на недвижимостите и др. са неразумни и отдавна са надхвърлили нормалния марж на печалбата в другите бизнеси от 20-30% (и няма много общо с цената на желязото, дървесината, "нарастването на заплати" и др. обективни причини).

Големия въпрос е къде да се инвестира и професора е дал следния съвет за оптималната инвестиция: една трета в акции и облигации, една трета в недвижими имоти и една трета в чужбина (като това не заменя финансовия съветник и прочитане на книгата и др.). Сега за нашите мащаби и географска ширина незнам доколко е релевантно, но всичките яйца в една кошница не е добра идея. Аз лично в момента минимизирам всички ненужни разходи, инвестирам в обучение и търся начини за повишаване на доходите несвързани с НИ, тъй като смятам, че кризата след пандемията ще се задълбочава. Но точно в криза човек трябва да мисли най-трезво и да инвестира с поглед в бъдещето. Ето вече Пандемията "роди" нови 151 милионери у нас..

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2021/02/24/pandemiiata-rodi-novi … neri-u-nas.481081

Последна редакция: ср, 24 фев 2021, 21:19 от Пух

# 426
Големия въпрос е къде да се инвестира и професора е дал следния съвет за оптималната инвестиция: една трета в акции и облигации, една трета в недвижими имоти и една трета в чужбина (като това не заменя финансовия съветник). Сега за нашите мащаби и географска ширина незнам доколко е релевантно, но всичките яйца в една кошница не е добра идея. Аз в момента минимизирам всички ненужни разходи, инвестирам в обучение и търся начини за повишаване на доходите несвързани с НИ.

Ето ти отговора. Виж колко милиарда влогове има само в бедна България. А сега си представи, че 1/3 се насочат към недвижими имоти Wink

# 427
ЧС а според теб колко пари/злато има реално в банките (не в хранилищата им с данни) и какво наистина ще се случи, ако тези хора тръгнат да купуват НИ?!?

Все се каня да се разходя вечер из кварталите и да наснимам колко от жилищата светят. Според теб колко стоят заключени и как ако тръгнат пък тези да разпродават, подгонени например от данъчните, ще се отрази на пазара?

Последна редакция: ср, 24 фев 2021, 21:26 от Пух

# 428
На скептичните ще кажа, за Бога братя не инвестирайте в имоти, спрете да купувате защото няма смисъл както казвате, пък нека да остане някакъв хляб и за наемодателите все пак. Насочете се към криптовалутите и предимно биткойните, вижте например два биткойна струват колкото тристаен в СФ, едно време сте дали 300 евро сега купувате тристаен апартамент. В имотите просто няма  смисъл щом струват 1-2 биткойна 😉

# 429
Да, тухли не се ядат и трябва да има хляб и за хазяите. Темата не е специално за инвестиции или да кажем отчасти е за инвестициите в пазара на недвижими имоти. Но ще си позволя и няколко думи за криптовалутите - подозрително ми прилича на мрежов маркетинг.. Притеснява ме, че е волатилен пазара пр. влиза Елон Мъск в играта и се вдига цената.. после казва, че бил много скъп и цената пада.. За бинарни опции да сте чували? Страшна спекула цари.. В един момент, ако извадят тъмните сделки на светло може да падне с трясък. Ако е за живеене или за децата с двете ръце съм за покупка на жилище в най-правилния момент. Но за инвестиция не мога да кажа къде / какво - едни търкат билетчета, други учат, трети.. всеки сам си решава. Проблема е, че много хора искат да не работят и търсят бързи пари, а така реалната икономика не работи и следва катастрофа след катастрофа, пандемия след пандемия, война след война, провал след провал :-х

Последна редакция: ср, 24 фев 2021, 21:39 от Пух

# 430
знаете ли, преди много, много време,  в сайта за имоти имаше една обява: продава се цял такъв етаж в ЕПК. нещо като таванен етаж, за апартаментите от етажи 1 до 8. И това да е било, девети етаж. Беше изцяло опустошен. Липсваха прозорци, стени, беше си груб строеж. Ако го бяхме взели тогава/беше невероятно изгодно/ можеше да се раздели на апартаменти вътре. Но тогава не посмяхме, защото нито му знаех документите, нито имах толкова кураж.  Така че - да, възможно е да има ателиета в ЕПК, но са рядкост

# 431
  • София
По принцип, се водят мазета, а това че някой ги е направил на ателиета, добре.
Само че как ли са им сменили предназначението?

Реторичен въпрос, като знам какви изстъпления имаше.
Затова се чудя на някои сега, които са против промените в ЗУТ, опитващи за нормализират нещата.

# 432
AbsurT, тези ателиета са строени преди 1989 точно като ателиета, и са били раздавани на творческата интелигенция (имаше такъв термин, ти би трябвало да го знаеш), за да има къде тя да твори.  Естествено, на близки до властта, къде повече,къде по-малко,и според това е и мястото на ателието.  Не са нито тавани, нито мазета. Има ги и в тухлени сгради, в Лозенец има такива.

# 433
Това съм го чувала, приятелка в Надежда, в панел, ми е казвала, че на в блока им ниските етажи имат мазета, тези на високите - мазетата им са на 8-9 етаж.

# 434
ЧС а според теб колко пари/злато има реално в банките (не в хранилищата им с данни) и какво наистина ще се случи, ако тези хора тръгнат да купуват НИ?!?

Все се каня да се разходя вечер из кварталите и да наснимам колко от жилищата светят. Според теб колко стоят заключени и как ако тръгнат пък тези да разпродават, подгонени например от данъчните, ще се отрази на пазара?

Не разбирам въпроса - какво значи реално? Банките не са складове за пари и не ги държат в мазето, парите се въртят.  И ако всичко се излее в НИ цените ще скочат още, ясно. Ама няма как да стане, защото няма толкова НИ.
Аз просто направих забележка, че примерът ти как хората прекалено много купували, което не било редно е в противоречие с препоръките на онзи финансист.

Не виждам защо празните жилища изведнъж да почнат да се продават, още повече ако цените тръгнат надолу. Българинът е инат и ще си държи празния имот. А данъците няма да скочат рязко и силно, защото е политическо самоубийство.

Общи условия

Активация на акаунт