Нашите кухни - тема 86

• 57 458
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна
Когато плотът е дълъг, една фаша (май така се казваше) не стига и се налага лепене. При нас е така, понеже платът е почти 5 метра дълъг и съм с 2 парчета. Уж не се вижда много, ама мен си ме дразни още.
Да, ясно е, че като не стига една се лепи, но в коментара се говори за 5 плочи, а ме съмнява да е 15 метра кухня, та затова питах.

# 646
  • Раковски
Цената на квадрат е с много условности, хората смятат  АхБ и айде цената готова, обаче хората трябва да си изберат профил на камъка, дебелина, отвори, етажи... все такива може и дребни неща, но вдигат цената. Това е  горе-долу и при кухните с цените на линеен метър които са от 500 до 1000 (примерно), и тук има едно обаче което включва повече неща свързани с материали, механизми и т.н. Тъй, че ако някой ви даде цена за квадрат тя със сигурност няма да е същата в вече оформената оферта.

# 647
  • Пловдив
В двете ми жилища,двете ми кухни са с естествен гранит(плот и гръб),котлоните са газови,големите котлони са от вътрешната страна,на 1-2см от кухненския гръб,повече от 10год. няма проблем.Също така горещи тенджери,тави от котлона или от фурната слагам върху гранитния плот,няма спукване,петна също не се задържат(проблемът е,че препарата Marmo e granito не се намира в паралелният внос,а само в Италия).Първата кухня е правена през 2008г,а втората-през 2012г от пловдивска фирма(Монолит 94),имаше цена на метър-140-180лв,но подробностите по рязане,лепене и др. не знам,дебелината на камъка е 2см.

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 08:14 от artemida

# 648
  • София
Когато плотът е дълъг, една фаша (май така се казваше) не стига и се налага лепене. При нас е така, понеже платът е почти 5 метра дълъг и съм с 2 парчета. Уж не се вижда много, ама мен си ме дразни още.
Да, ясно е, че като не стига една се лепи, но в коментара се говори за 5 плочи, а ме съмнява да е 15 метра кухня, та затова питах.
На 5 парчета е гърбчето - Г образна е кухнята, има коминно тяло, от едната страна завършва с  полу-стена, на която е също има парче.
Плотът е от две части, тъй като нямаше да може да се напъха в мястото цяло Г образно парче.
Мястото където се свързват двете парчета на плота е около 20 см и почти не се забелязва.

# 649
Колко е най-малкото допустимо разстояние между плота и горните шкафове? На предишната ми кухня беше 60 см и за мен това е високо, тъй като съм 150 см. Обмислям 54-55 см - дали би било проблем с оглед на котлоните, например?
Писнало ми е да се протягам и да ползвам помощни стълбички за всяко нещо Sad

# 650
Между другото и аз питах за топлоустойчивостта на техническия камък. Казаха ми, че принципно при много висока температура може да си смени цвета (да стане петно), но това само ако човек е пекъл пица на 300 градуса или е пържил на много висока температура и после е толкова глупав да просне тигана на плота. Нормална тенджера с манджа не може да го направи, но и не виждам смисъл да я слагаш на плота.  Обаче казаха, че ако се сложи нещо голямо и много топло то ще нагрее плота и ще предизвика разширяване (нормална физика) и камъкът като няма как да се разшири може да се спука.

Иначе аз слагам тенджери по плота само ако вече искаме да си лягаме, а тенджерата е още топла за хладилник. Това я слагам на плота и той изсмуква много бързо и ефективно топлината. Ако трябва я местя на още едно или две места и е студена за нула време. Много е удобно.

# 651
Колко е най-малкото допустимо разстояние между плота и горните шкафове? На предишната ми кухня беше 60 см и за мен това е високо, тъй като съм 150 см. Обмислям 54-55 см - дали би било проблем с оглед на котлоните, например?

Аз не мисля, че има проблем за малко по-малко разстояние между плота и горните шкафове. Единствено за аспиратора съм чела, че има задължително минимално разстояние между котлоните и аспиратора (по съображения за сигурност, мисля). Иначе си мисля, че ако плотът е по-нисък със съответните сантиметри, пак може да се получат тези 60 см. между плот и горен ред.
Аз съм в обратната категория - едновремешните социалистически шкафове долен ред са ми ниски и винаги ми е било неудобно да стоя леко приведена и да режа/кълцам нещо. Слава богу, с регулируемите крачета вече нещата са много по-добре. По това, което съм чела, като застанеш пред плота и си сгънеш ръката под прав ъгъл, разстоянието между ръката и плота трябвало да е 5 пръста/1 педя, за да е ергономично. Винаги обаче може да има вариации според лични особености.

# 652
Вторият път оставиха малко луфт. Но разстоянието между котлоните и гърбът е твърде малко. Един по голям тиган или тенджера опира в гърбът и от нагряването на газта се получава точно температурна разлика и се спука.
Първият път не бях сигурна точно от какво е, но втория път при спукването бях там.
Отчитам го като наша грешка това. Ако бяхме направили плота на 65см това нямаше да го има като проблем. А място имах.

# 653
Да, с газов котлон човек трябва да е по-внимателен. Сега или ти трябва някакъв протектор за плота зад котлоните или да минеш на индукция Simple Smile

# 654
  • София

Доколкото знам, най-малкото е 45 см. Обаче няма проблем фирмата, която ви прави кухнята, да съобрази височините с вашия ръст. Долните шкафове трудно могат да слязат под 85 см, ако има вградени уреди, така че, ако горните ви шкафове са на 135 см от пода, между тях и плота ще има горе-долу 48 см и би трябвало да стигате до средния рафт без стълбичка.

# 655
Да, с газов котлон човек трябва да е по-внимателен. Сега или ти трябва някакъв протектор за плота зад котлоните или да минеш на индукция Simple Smile
Слагам протектор вече. Индукция при наличие на централна газ, няма да сложа:).
 Взехме решение като се спука целия безвъзвратно и грозно:) да го сменим заедно с плота и корпуса на долните шкафове. Има възмжност да дръпнем 5см.
Писах това да го имат на предвид и другите ако са на газ.

# 656
Аз от Стоун Център и Терра Стоун, с които работи нашият майстор получих оферта за плот за баня с 400лв. разлика. SKV изобщо не сме ги гледали, защото в момента не са добре нещата там. Не знам как са им били сроковете на СЦ преди, но в момента се чака сумарно 30 работни дни за взимане на размери и монтаж. Ние се спряхме на технически камък, но ни бяха препоръчали и керамични плотове, като уж по - температуроустойчиви.

# 657

Доколкото знам, най-малкото е 45 см. Обаче няма проблем фирмата, която ви прави кухнята, да съобрази височините с вашия ръст. Долните шкафове трудно могат да слязат под 85 см, ако има вградени уреди, така че, ако горните ви шкафове са на 135 см от пода, между тях и плота ще има горе-долу 48 см и би трябвало да стигате до средния рафт без стълбичка.
Много благодаря! Икейска е кухнята, долният ред с вградени уреди, така че те влизат в картинката, но може още сантиметър-два под 90. Щом 45 е най-малкото разстояние между плот и шкаф, значи имам място за вариации Simple Smile

# 658
Ако не се лъжа, на повечето мострени икейски разстоянието между горен и долен ред е около 50 см, т.е така или иначе не отговаря на “бг стандарта”.
Моите са на 50, не съм се съобразявала с бдс-та

# 659
Не мога да си представя как ще се мушкам под шкафове на 45 см.

Общи условия

Активация на акаунт