Математически турнири 1-4 клас. Тема №58

• 77 486
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
Имаме късмет МБГ да се прави в училище. Класният ръководител казва точките на децата устно, не ги изнасят, но ги знаем. Тепърва ще видя как стои въпросът с квотите. Синът ми е 2 клас, досега е със злато и сребро. На пролетния кръг има 31т, което било най-високото за випуска. Но и да не може да отиде на финал, здраве да е. По принцип провеждането в училище е по-удобно, но от друга страна в следобедните часове е вероятно децата да са по-разконцентрирани и да им се играе. Писах по-напред, че синът ми е предал за 38 минути този път, а предният кръг каза, че не е проверил, защото бързал да играе със съучениците си (пак някъде около 40тата минута беше предал).
Успех на всички, които ще се явяват днес или този уикенд!

# 511
. . . с дете от отбора на състезателите в СМГ май в 10 клас сподели, че още помагал със задачите. Аз не съм сигурна до кой клас ще успявам да помагам и много се надявам, ако влезне в СМГ да се изнесе учебният процес в училище, защото в момента на 100% се готвим вкъщи, . . .

80% от успеха в състезанията за големи ученици, да речем от 10-ти клас нагоре, зависи от самоподготовката.

Останалите 20% се разпределят между подготовката организирана от ИМИ на БАН (в по-голяма степен) и училищната подготовка (в по-малка степен).

Преди „големите“ международни състезания, за които се формират национални отбори, от ИМИ на БАН се организират подготовки под формата на лекции по различни олимпиадни теми и контролни (МОМ – 3 седмици, БОМ , EGMO, RMM – 1 седмица).

Подготовката в училище отстъпва на заден план и се фокусира най-вече върху по-стандартната алгебра и геометрия.

Съвременната олимпиадна математика изисква познания по теми, които въобще не се преподават в училище. Например: неравенства, функционални уравнения, полиноми, редици – в алгебрата; комплексни числа, барицентрични координати, въртяща хомотетия, инверсия, проективна геометрия – в геометрията; теория на графите, теория на множествата, рекурентни връзки, вероятностни техники – в комбинаториката; модулна аритметика, p-адични оценки, квадратични остатъци, квадратична реципрочност – в теорията на числата и т.н. и т.н.

Ако сам не се потрудиш, няма кой да те научи на тези работи.

# 512
  • Пловдив
О, да. И моите деца се явяват в училище. Удобно е от една страна. Но от друга, правят го по обяд или следобяд, а те наистина са уморени и не могат да дадат всичко от себе си. Друго е в школата, отиват наспани, сутрин, концентрирани. В училище го правят между другото... Simple Smile

# 513
Аз никога не съм харесвала МБГ, ползвахме го за вдигане на самочувствието през годините, тотално ме разочарова онлайн провеждането му миналата година....пародия!
Тази година в четвърти клас поиска само зимния кръг да отиде, заради гаджето 😉, тя го поведе. От МБГ е със злато до сега на всяко ходене, но това не е никакъв критерии.
За него е важно НОМ, Математически звезди, и сега Пролетното.
ЕК ходи веднъж, една квесторка го разплака и до там...не държим на него.
За нас кандидатстването започва от утре, утре му предстой първият изпит за прием.
От Пловдив сме, утре и в неделя са изпитите в Патриарх Евтимий, училище, което е мое желание, не негово, та няма да го бъде ама...

# 514
  • Пловдив
Аз никога не съм харесвала МБГ, ползвахме го за вдигане на самочувствието през годините, тотално ме разочарова онлайн провеждането му миналата година....пародия!
Тази година в четвърти клас поиска само зимния кръг да отиде, заради гаджето 😉, тя го поведе. От МБГ е със злато до сега на всяко ходене, но това не е никакъв критерии.
За нас кандидатстването започва от утре, утре му предстой първият изпит за прием.
От Пловдив сме, утре и в неделя са изпитите в Патриарх Евтимий, училище, което е мое желание, не негово, та няма да го бъде ама...
Ние го използваме (МБГ) за рутина, бързина и претръпване от състезания Simple Smile
А защо от утре (започва кандидатстването при вас)? Областният кръг от олимпиадата по математика беше първият изпит за прием Wink
Ние също утре и вдругиден сме в Патриарх Евтимий.Успех!

# 515
  • Пловдив
И аз съм от Пловдив, утре и моето е в Патриарха, но за нас това е последния вариант, защото той учи в Княза и след МГ, ще опита първо там. Но това не пречи, утре е една от възможностите, така че успех на всички!

# 516
  • София
При нас казват само ако попиташ. В училище си разглеждат нещата, децата уж знаят, ама моето е свръх разсеяно и никога не знае точните точки. Тук всички с големи амбиции, аз искам само да претръпне към формата. Някои и друг медал за самочувствие няма да откаже.

# 517
Ние го използваме (МБГ) за рутина, бързина и претръпване от състезания Simple Smile
А защо от утре (започва кандидатстването при вас)? Областният кръг от олимпиадата по математика беше първият изпит за прием Wink
Ние също утре и вдругиден сме в Патриарх Евтимий.Успех!
Да права сте за НОМ аз вече забравих за олимпиадата...
Патриарха ни е за всеки случай, както на всички де 😉 успех на децата утре.
Задачите не са трудни, всички ще се справят!

# 518
Днес беше ВМС някъде има ли задачите? По разкази на детето не са били трудни.

# 519
Как ви се стори теста по математика днес в Патриарха? Синът ми каза, че е бил 'ами не много труден'... объркал е 3 задачи и слава богу едната е 1ва 😉.
Утре сме и на теста по БЕЛ, там без абсолютно никаква допълнителна подготовка, та каквото направи.

# 520
  • Пловдив
Как ви се стори теста по математика днес в Патриарха? Синът ми каза, че е бил 'ами не много труден'... объркал е 3 задачи и слава богу едната е 1ва 😉.
Утре сме и на теста по БЕЛ, там без абсолютно никаква допълнителна подготовка, та каквото направи.

Ако говорим за 4-и клас, теста беше средна трудност, но това не означава, че е бил лесен за децата. Ако имате само 3 грешни задачи, сте отличници. Моята девойка има 31 точки по първи изчисления, което не е добър резултат, но това са й възможностите - трябва да сме на първо място реалисти.

# 521
Някъде да са дали грамоти на децата, класирани на ЕК тази година? В нета намирам информация само за Търговище...

# 522
Някъде да са дали грамоти на децата, класирани на ЕК тази година? В нета намирам информация само за Търговище...
Това е извадка от регламента:
30. В срок до 26.04.2021 г. училището координатор организира среща за отчитане на
резултатите от Националното математическо състезание „Европейско кенгуру“. На срещата
се канят учениците с трите най-високи резултати в областта за всеки клас и техните
учители. Канят се и най-добре представилите се ученици със СОП и на френски език. На
срещата се връчват грамоти, подписани от началника на РУО. Присъствието на родители и
представители на обществеността е пожелателно. В зависимост от развитието на
епидемиологичната обстановка към съответната дата и невъзможност за провеждане на
срещата в присъствен формат грамотите на отличените ученици се изпращат от училището
координатор до директорите на училищата, в които се обучават.

# 523
И това е извадка от регламента. Simple Smile
1. Националното математическо състезание „Европейско кенгуру“ се провежда на
18.03.2021 г. от 12:00 до 13:30 ч.

Регламентът отдавна трябваше да бъде обновен, както това се случи за олимпиадите.

# 524
Т.е. малките ще получат грамоти след провеждане и обявяване на резултатите на по-големите? За това не се бях замисляла.

Общи условия

Активация на акаунт