Темата на Ибо 🎧 Ибрахим Челиккол и Демет Йоздемир в "Doğduğun Ev Kaderindir" №70

• 29 748
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
  • Плевен / София

Следователно Зейнеб пак ще трябва да се върне обратно и Мехди ще е кахрамана с парите , който ще спасява положението. Това най- би се харесало на техния зрител, но не и на нас. Така че, аз от следващия епизод ще решавам дали ще гледам нататък. Не дойдох за да гледам и тук поредната кримка. Техните такива ми идват трърде много.
Сакинето ще я оставят , трябва да намери сестрата. А и лоши образи не ни останаха. Джемиле се лута , Бенал скоро ще й писне. Така ,че 5% съм за Сакине (главно защото може и да ме изненадат).

Най ме хвана яд пак на Зейнеб , отдалечава  Баръш от себе си само и само да не му признае , че беше прав и че тя трябва да върви с охрана. Но той пак я уважи и не продължи темата. Зейнеб не заслужава Баръш и това е!
Не съм съгласна.... Охраната не винаги е панацея за всичко...Ето Мехди....колко охрана имаше около него, а минаха и стреляха....във въздуха, защото искаха да му се покажат, а не да убият...И на това ще дойде ред...Не искам Нермин да умира, защото има право да се порадва на спокоен живот с детето на , което отдаде сърцето и душата си. За мен тя е истинската майка на Зейнеп....Това, че Зейнеп може да остане отново без пари и да се върне при Мехди...за мен звучи несериозно....Защото тя се омъжи за Мехди, когато майка и Нермин имаше пари....Искам тя да понесе куршума, защото той е за нея и Мехди да разбере, че това богатство, което ще управлява няма да му донесе само облаги, а и много мъка, ако загуби близък човек..А той обича Зейнеп и аз вярвам....искам да вярвам, че той е затворил страницата със Зейнеп, като негова съпруга, но я обича и вярвам, че ще хвърчат глави , ако тя пострада.
Много грозна сцена направи Сакине....ще я видите сами и ще я почувствате....Тя е като пиявица впила се в Зейнеп и просто няма да миряса докато не и опрапасти живота до край....
Озлем...никога няма да може да разбере на какъв кръстопът е Зейнеп всеки път, когато иска да поеме живота си в своите ръце...Защото е отрасла в охолство и спокойствие, за което Зейнеп само може да мечтае....но мечтаеш за нещо, което си виждал или усещал...А какво е видяла и усетила Зейнеп в детството си...А сега...
Баръш чувствам как иска да изживява всеки миг със Зейнеп...и се чувства объркан, когато тя се затваря на моменти в себе си...Казвате да сподели....Кое по напред....Че не могат да си я поделят все едно е награда, или парче от торта, за което жадуват Сакине, Нермин и Мехди....Емине поне спря да се чувства на втори план в живота на Зейнеп и да я ревнува от работата и колегите и...Защото и този момент го имаше...
Колко от нас биха издържали толкова дълго колкото Зейнеп...?

# 166
Аз казах още снощи, но пак ще повторя - не знам какво точно е станало преди заветния финален момент с пистолета, но доколкото разбрах е имало много дългоочаквани конфронтации между Зейнеп и майките.

Виждам, обаче, че в последната сцена Невестулката в типичния си стил, с който подхожда когато всичко друго се провали - ходи след Зейнеп и хленчи, вечната жертва "Моля те, не ме изоставяй".

Вбесява ме, защото изхожда от логиката, че Зейнеп върши нещо лошо и несправедливо, в случай, че реши най-накрая да вземе да заживее собствения си живот и сама да си взема решенията, вместо докато стане на 50г да пита Сакинето за разрешение когато излиза до магазина... Дори и за Турция, където е по-прието възрастни хора да живеят с поколения назад в една къща, пак е нелепо.

Ако наистина искат Зейнеп да има някакъв прогрес и най-после да се отърси от това проклето чувство на дълг към целия свят, няма логика отново да я поставят в позиция, която ще върне всичко на изходна точка. Ако Сакинето застане пред нея и поеме куршума (и оцелее, понеже черен Гологан
Скрит текст:
невестулка
не се губи, ще е все едно се изплюват върху всичко, постигнато с толкова мъка дотук.

А може би сценаристите искат да внушат точно това - един вид да окуражат младото поколение да не се поддава на разни ми ти еманципирани глупости, а да си седят на д....-тата и да си кретат край мама и тате докато не ги оженят/омъжат, че и после.

# 167
А може би сценаристите искат да внушат точно това - един вид да окуражат младото поколение да не се поддава на разни ми ти еманципирани глупости, а да си седят на д....-тата и да си кретат край мама и тате докато не ги оженят/омъжат, че и после.
Беа, съгласна съм с всичко, което казваш, но с това тук не съм убедена.. Съмнява ме Демет и Ибо да застанат зад такава идея и да насърчават младите (които иначе толкова защитават, особено Демет) да живеят под натиска на майки, бащи и други възрастни роднини. Не знам дали актьорите изобщо имат право на глас или играят каквото им е казано, но първосигнално това си помислих, когато те четях.

# 168
  • I Love You 3000
Понеже гледам да пиша по -кратко не се изяснявам докрай.

И аз не съм съглсна , че охраната ще реши проблема. Но имах предвид , че Зейнеб ясно осъзна на няколко пъти , че някой я следи. И докато беше в колата и докато се разхождаше пеша. Постоянно чува какво й казват всички , че Мехди не е същият и че вече е по - опасен. И Емине, и Нермин си й го казаха. Баръш на няколко пъти й каза , че се притеснява за нея , защото е видимо , че Мехди се е забъркал с незнайно какви и дори и да не се страхува от Мехди , той се страхува от хората с него. Ама тя не искала да говори затова и приключиха темата. После взе да го отклонява , той като я кани да се видят , ама в този момент някой я следи. И тя не ще да му каже или дори на някой да каже , че може би са прави и , че е в опастност. Видимо се страхува. И сега като гръмнат някоя от майките , ето още една вина на главата й , че ако не си беше мълчала , можеше и да се опазят.

От всички най - не искам Нермин да умира. Затова и казах , че много зависи дали ще гледам след следващата серия. Ако занулят Нермин и оставят Зейнеб без никаква подкрепа, няма да ми се гледа изобщо. Казвам без подкрепа, защото с Баръш всичко още е ново , а и той ще се уплаши ще й назначи охрана и т.н. На нея няма да й се хареса и не се знае как ще се задържат.
А това , че Мехди ще спасява положението с пари го казах в следния смисъл: На комшиите хич не им се нрави Мехди да е лошият и всячески сценаристите ще търсят как да го избелят. При едно евентуално убийство на Нермин, която ако не е завещала нищо на Зейнеб. Зейнеб , Сакине и другите две остават отново на Зейнебината заплата и с никаква възможност да се защитят от Вейси. Така му се отдава шанс на Мехди да прибере Сакине , Султан и Емине , защото те няма да идат у Баръш, особено Сакине. Отново ще вменят вина на Зейнеб , че не може да ги остави и да иде при Баръш  и тя пак може да се окаже на ръцете на Мехди.
Този сценарий хич не ми се нрави , но предпочитам да се подготвя за най - лошото. Доста дизита съм изгледала за да усещам накъде духа вятъра и пак се надявам да не се изпълни.
То  е  ясно , че Мехди ще й тури охрана след това на Зейнеб, хич няма да я пита. Но поне се надявам Нермин да й е оставила наследство , за да може тя самата да си осигури охраната, а не някои от двамата мъже.
Какъв им е дерта с една независима жена на комшийте не мога да разбера? Затова загледах филма , но те всячески се опитват да сринат Зейнеб и не ми харесва това.

Надявам се се поизясних.

# 169
LovE_, хареса ми логиката ти, въпреки че при мен сякаш няма съмнения дали ще гледам. Не знам дали сериалът има стойност или на мен просто ми харесва, но ми се струва, че всички метаморфози в него са възможни в живота. Възможно е човек като Мехди заради мъжка чест да се впусне по стръмното и да потъне, възможно е човек да е толкова чувствителен, че да съсипе живота си от чувство за вина, възможно е да има толерантни и мили мъже като Баръш, егоистични майки като Сакине, благородни като Нермин, обсебени от роднина като Джемиле, глупави като Бенал, добри, но слабохарактерни като Нух. Всички образи са реалистични, сюжетът е динамичен, както каза и Катя, винаги има някакъв поврат на 180 градуса. Както Баръш и Зейнеп се носеха с вятъра покрай Босфора и хоп, Зейнеп отново е обсебена от своя конфликтен свят и няма време за човека, който иска да споделят грижите си.

Хареса ми как Озлем накара Баръш да се замисли дали наистина Зейнеп не е научена да обича само хората в нужда. Той не е човек в нужда (на пръв поглед) и Зейнеп няма работа с някой, който не е зависим от нея. За да е до него Зейнеп, Баръш трябва да е изпаднал и окаян. Да видим дали наистина Зейнеп не може да обича равностойни и силни хора.

# 170
  • Плевен / София

Хареса ми как Озлем накара Баръш да се замисли дали наистина Зейнеп не е научена да обича само хората в нужда. Той не е човек в нужда (на пръв поглед) и Зейнеп няма работа с някой, който не е зависим от нея. За да е до него Зейнеп, Баръш трябва да е изпаднал и окаян. Да видим дали наистина Зейнеп не може да обича равностойни и силни хора.
Пак да си кажа....Зейнеп се влюби в Мехди без той да е изпаднал и окаян....Така, че отдръпването и на моменти е защото иска сама да решава проблемите си, а не да очаква помощ от мъжа до себе си....Мисля, че това е достойно. Зейнеп не иска мъж до себе си на всяка цена и за всичко....Тя може да успее и сама....Уверена е и затова каза, че може да напусне къщата и да се погрижи за себе си, когато Нермин и Сакине и се скараха за поетото дело.
Не искам още никой да умира...Сакине да се докаже, като майка и да намери голямата си дъщеря, Нермин да заживее без Екрем до себе си, а Мехди да опита от жилото на богатството....

# 171

Много грозна сцена направи Сакине....ще я видите сами и ще я почувствате....Тя е като пиявица впила се в Зейнеп и просто няма да миряса докато не и опрапасти живота до край....
Озлем...никога няма да може да разбере на какъв кръстопът е Зейнеп всеки път, когато иска да поеме живота си в своите ръце...Защото е отрасла в охолство и спокойствие, за което Зейнеп само може да мечтае....но мечтаеш за нещо, което си виждал или усещал...А какво е видяла и усетила Зейнеп в детството си...А сега...
Баръш чувствам как иска да изживява всеки миг със Зейнеп...и се чувства объркан, когато тя се затваря на моменти в себе си...Казвате да сподели....Кое по напред....Че не могат да си я поделят все едно е награда, или парче от торта, за което жадуват Сакине, Нермин и Мехди....Емине поне спря да се чувства на втори план в живота на Зейнеп и да я ревнува от работата и колегите и...Защото и този момент го имаше...
Колко от нас биха издържали толкова дълго колкото Зейнеп...?
Още не съм гледала никакъв превод.
Но тази част от поста на Гости много ми хареса. Тоест с не много думи е показана истинската същност на героите.
Сакине толкова ненавиждам тази героиня, та чак съм убедена, че артистката е същата като героинята си. Всичко - физика, действия, приказки са в "хармонично" единство.
Озлем още не съм успяла напълно да я възненавидя, но самото й отношение към обслужващия персонал като към низши същества дълбоко ме отвръщава.
Баръш всъщност смята, че Зейнеп трябва да е с него. Макар че той веднъж не успя да я защити от Мехди, когато беше...ПРИ него, но той иска Зейнеп да бъде С него...Между другото и аз мисля, че така ще е най-защитена, но...сценаристите си знаят.
Зейнеп отново ще получи удар от живота, който при нея е един постоянен екшън...

# 172
  • I Love You 3000
И аз вярвам , че хора всякакви, съдби всякакви , избори всякакви. Но загледах филма с интерес около Демет исках да я видя в нещо по - различно. Хареса ми линията за еманципираната жена. Но тази линия все повече я размиват с цел да угодят на техните застарели разбирания и го превърнаха в мафиотски сериал с мутри и патлаци, че те това най - го обичат. Не вярвам първоначалният замисъл да е бил този , накрая всичко да е мафия.
А за Демет и Ибо играят каквото са им дали , имат договори не могат ей тъй да си тръгнат изведнъж. Промяната  на сценаристи по- средата на един сериал е една от най - големите грешки на тяхната кино индустрия. Тотално други филми гледаме. Ама гледаме , я защото сме фенове на актьорите и защото вече сме го захванали и не щем да се откажем.
Ибо не го знам , не съм го гледала другаде, само в онзи филм "Само ти". Там ми хареса. Тук добре си играе ролята човекът, не се оплаквам. Но съм тук заради Демет. А както й кепазят образа и ако го превърнат на мафиотски филм , може би и тя няма да ме задържи.
Такива са мо емоциите засега, пресни са и още ме държи от вчера. Сакинето ме побърка.Искам тя да е на прицела, но за Зейнеб това ще е много лошо после. Та не знам.

# 173
Беа, съгласна съм с всичко, което казваш, но с това тук не съм убедена.. Съмнява ме Демет и Ибо да застанат зад такава идея и да насърчават младите (които иначе толкова защитават, особено Демет) да живеят под натиска на майки, бащи и други възрастни роднини. Не знам дали актьорите изобщо имат право на глас или играят каквото им е казано, но първосигнално това си помислих, когато те четях.

Казах го по-скоро иронично, едва ли това ще е посланието, но ако забие в тази посока сериалът, ще се случи точно това.
Също както коментираме очевидното подчертаване на опозицията "беден, но горд и честен срещу богат, но лош, корумпиран, непочтен и т.н."...

# 174
Линията за еманципираната жена трая точно един епизод май. Епизодът, в който Зейнеп разби вратата, за да отиде на работа, и си намери квартира. След това се появи баща ѝ, доведен от Мехди, Мехди в квартала, нейното колебливо поведение и той я отвлече. След това вече няма линия за еманципирана жена, има линия за съвестна, чувствителна жена, която е едно голямо непораснало дете. Зейнеп не е категорична в нищо - нито че харесва Баръш, нито че не харесва Мехди, нейното поведение е несигурно, объркано, изпълнено с вина и разни съображения кой какво очаква от нея.  С такова отношение тя не трябва да изгражда близка връзка с никой мъж в момента. По-добре да нарани Баръш, да постави граници между двамата, а не да си играе с чувствата му (несъзнателно, но е така). При Зейнеп няма еманципация, има любов към страданието. Това е нейното битие и тя самичка си прави проблемите по-големи.

# 175
  • Плевен / София
При Зейнеп няма еманципация, има любов към страданието. Това е нейното битие и тя самичка си прави проблемите по-големи.
Тя без проблеми не знае как да живее
За комшиите самостоятелна жена, която да не чака на мъж да я крепи е като да им покажеш извънземно....Бащата на Зейнеп, нали първото, което каза е "каква е тази къща, в която няма мъж начело" А че мъжа в повечето случай е за украса и е "ен" на брой дете, за което жената да се грижи....Това не го виждат...Няма да им хареса.

# 176
  • Бургас
С мъка, но успях да изслушам някои важни моменти, с които да мотивирам решението си, че Зейнеп ще бъде ранена / между другото пистолета не е със заглушител и напълно възможно е стрелецът да не улучи, като на филм/
Много грозни думи си казаха майките и Зейнеп, но имаше толкова истина във всичко!
Сакине е като кърлеж впила се в Зейнеп, и само иска да смуче живец, защото това и се полага по правото, че я е родила. Къде останаха клетвите, че ще търси и другата сестра? Типичен балкански синдром / за БГ от миналия век/– най-малкото дете е длъжно на родителите си до гроб. Срамувам се за такива майки, затова и натрупах толкова неприязън към този образ.
Много се дразня от мнението, че Нермин е манипулатор и неблагодарница – не приемам поведението и като такова. Защото е по-важно да отгледаш едно дете, отколкото да го родиш, за да угодиш на мъжа си алкохолик и развратник. Чест и прави, че не се е наложила на Екрем, да я осиновят, и е запазила връзката с рожденната майка.
Баръш не разбира Зейнеп, защото заслепен от любовта си не вижда причината , поради коята тя понякога издига стени, за разлика от Озлем – тя видя основното при Зейнеп, че откликва на хората, които имат нужда от нея.
А що се отнася до това, кога призна и пред себе си, че е влюбена в Мехди? Мисля,че  когато му каза за бебето на Бенал и прие да е до него в този абсурд.
Лошото е , че винаги когато реши да отстоява решенията си, нещо се случва и отново я връща в лабиринта.
За мен, както и да продължи сценарият - ще бъде интересен и вярвам в авторите, че ще ни накарат да  дебатираме още по-ожесточено.Grinning

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 19:50 от aniksi

# 177
Отново много хубави коментари, много ценя колко сте проницателни и как, дори да има несъгласие с определени нюанси на тълкуване, всичко е в името на интересния анализ, а не да се стига до спорове и дърлене, както неминуемо се случва на други места.

Зейнеп наистина не знае какво иска, защото не познава себе си като самостоятелна единица. Тя знае само всичките образи, които е изградила, за да угоди на съответния човек край нея - една за мама Нермин, друга за Сакине, трета пред Фарук, после пред Мехди, четвърта, пета и щеста в работата, в съда и т.н.
Ако екранната Зейнеп беше реална личност точно такава, каквато я играе Демет (защото знам, че реалната Зейнеп от книгата има малко по-различна съдба), най-голямата трудност за преодоляване по пътя ѝ към по-пълноценен и хармоничен живот, ще бъде точно това - първо да се разграничи от всичко и всички, да си даде достатъчно време и пространство да се опознае и обикне, а после да обикне и спокойствието, което такава промяна би донесла.
Защото знаете, че когато човек е свикнал основното му състояние все да е на тревога, предстартова треска, едно такова балансирано живеене никак не е нормално, затова всячески сама ще се опитва да се вкарва в познатата рамка, като се замесва с хора и ситуации, които да ѝ я осигурят - дори да не е Мехди, някой друг ще е.

Не искам да убиват Нермин, LovЕ_ много правилно е забелязала дискретните намеци, че сякаш ще се случи нещо с нея - изтръпванията на ръката и др., а и връщането на парите е голямо щастие, нали знаете турците как се водят по "много хубаво не е на хубаво"...

Всички забравят какви обещания дават в момент на криза - и Сакинето не си е мръднала пръста да търси другата си дъщеря, нито Джемилето може да направи нещо (дори да поиска), за да изсели фамилията от Истанбул. Обещаното не е като даденото.

В Баръш досега ми харесва най-вече това, че освен да служи като антипод на Мехди, показва и дълбочина на разбиране и емпатия към Зейнеп като личност, не само като жена, а това никак не е лесно за един влюбен мъж, особено отраснал в патриархално общество, издигащо мъжката закрила в култ.
Пак има пориви да я пази и съветва, но не и да налага, както започна да прави Мехди в началото на пътя към деградация, и това е основната и най-важна разлика между тях.

Ехх, накарахте ме да си изгледам серийките, тъкмо се бяха понасъбрали, и сега какво? Пак чакам... Язък, бе! Да взема пак да почна ученето на Турски ли... Weary

# 178
  • Плевен / София
Ехх, накарахте ме да си изгледам серийките, тъкмо се бяха понасъбрали, и сега какво? Пак чакам... Язък, бе! Да взема пак да почна ученето на Турски ли... Weary
Беа няма само ние да се тресем в очакване....Друго си е и психолог да има с нас Heart Eyes
Повечето от нас са свикнали вечно да имат някакъв проблем за решаване и когато има момент на затишие...спокойствие,  ни е чак страх какво ли ни очаква....И в този ред на мисли Зейнеп е много реалистичен образ. Тя живее така както е научена. Дали ще намери друг по добър начин предстои да видим....
Чакам с нетърпение и другите момичета да се включат с коментари. Предполагам, че след превода на български ще "изригнем" с пълна сила Stuck Out Tongue Winking Eye

# 179
Момичета, мислех да чакам превода с бг, но вие сте неудържими. 😀
Ама то и на руски вече няма смисъл да гледам, всичко ми е ясно. 😀

Веа, да вадим учебниците по турски. 😀
Аз го направих, следващата стъпка да го отворя, но ще видим кога. 😀

Общи условия

Активация на акаунт