Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 13

• 46 070
  • 770
  •   1
Отговори
# 330
Аз през май ставам на 46. Досега нямах никакви признаци. Но миналия месец ми махнах голяма киста на яйчника и го отстраниха. Лекарят каза,че няма да вляза в менопауза, тъй като ми остана един. Сега нещо ми се мъчи да ми идва и съхна и вехна. Още не съм подготвена психически. Все си мисля как ще се сбръчкам, ще надебелея още повече, ужассс..... Бая ме е шубе. Надявам се да не е толкова страшно.

Споко. От 13 години съм с един яйчник. Нито менопауза, нито нищо. Сега, на почти 42, започна скъсяване на цикъла. Единият  яйчник успешно замества отстранения. Живей си живота и си свиркай.

# 331
  • тук-там
Скъсяване на цикъла.След това и зацапване на 19-ден от цикъла(заради нисък прогестерон предполагам), по-оскъдн цикъл,но и зацапване след него. После започна да ми пропуска от време нс време, и се скъси като продължителност-2 дни само кървене,после още няколко дни зацапване. При мен в такава последователност  горе-долу се сличиха нещата.При мен също от 41гд  някъде започнаха.Сега съм на 46,още не съм в менопауза но малко по малко си вървят натам нещата.Към 50 очаквам да съм вече в менопауза..
Иначе горещи вълни и подобни нямам още,но и това предстои ..Не се случват веднага нещата. Една -две години скъсяване,една-две зацапване,една-две прескачане от време на време и т.н..
+1 - много точно описано! При мен баш същото и като поредица, и като време!

# 332
  • тук и там
To че днешните 50 годишни,могат да изглеждат като на 35..сигурно някои могат.Общо взето разкрасителните процедури,ботокса,филърите и т.н доста навлезнаха навсякъде. Няма лошо. Много жени спортуват усилено и следват здравословни режими,удължи се продължителността на живота..Всичко хубаво-уж качеството ни на живот се повишава, а на практика -рано ни започва и предменопаузата,и другите оплаквания.

# 333
  • В градината...
Според изследванията аз още на 39 не трябваше да имам цикъл, а вече съм на 47 и още имам. Е, 2-3 пъти ми прескочи за последните 2 години, ама си е нормално.
Моя приятелка над 50 имаше последен цикъл на 43. Така че не за всички е вярно по-късната менопауза при по-големите от нас.                          Мен много добре ми действат събиранията и купонясването, много ме освежават. Но заради това затъваряне вече година и нещо няма как да стане, та парата си стои.

# 334
  • В полите на Пирин планина
Според мен и психическото равновесие (и здраве) са много важни, за да се чувстваме добре в кожата си. На мен много ми помагат за положителна нагласа йогата и хобитата ми. Нямам много време за хобитата, но се старя да отделя поне по половин час на ден за някое от тях. Това ме зарежда вътрешно.
А иначе и аз мисля, че е най-важно да сме здрави, а няма как да сме вечно млади, пък и не е нужно, но поне се старая да изглеждам добре в собствените си очи, което включва и да се внимава с храненето естествено. Simple Smile

# 335
Аз пък не съм имала скъсяване, директно се почна с прескачане на 47 години, до сега 3-4 пъти за 2 години. Нямам други екстри и не съм изследвала хормони. Но пък ме удари в костите. Та един съвет - изследвайте си костната плътност, да не разбирате по кофтия начин като мен.

# 336
Оля, ти с остеопороза ли си, провеждаш ли някакво лечение и какво е то.
Аз също имам, предлагат ми инжекции, но се колебая.

# 337
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Ранната менопауза и репродуктивните проблеми, освен на заболявания в миналото, се дължат и на изкуствените естрогени- полови хормони, които поемаме с пластификаторите от ПВЦ- то, което все още е навсякъде около нас, дори храната си опаковаме в ПВЦ- фолио и с парабените от козметиката

Поливинил хлоридът (известен повече като ПВЦ, отбелязван с цифрата 3). Той не се използва за опаковки на храни, а за производството на дограми, подови настилки, тръби и пр.
От 2011 г. в ЕС е забранено пластмасовите шишета за хранене на бебета да съдържат бисфеноли. На тях трябва да има надпис BPA free (без бисфенол), но някои фирми си го пишат ей така, без да знаят какво е

# 338
Ами не съм правила още изследвания, но след счупване и операция докторът ми каза, познавал като мине с бормашината. И директно каза, че от разни добавки полза няма. Естроген спира развитието, но имам фиброаденом и не е хич за мен. Та остава качествено хранене и спорт.

# 339
Ами, все пак си направете изследване за костна плътност, за се знае какво е положението. Също така се правят и някои кръвни изследвания. Не винаги само храненето помага.

# 340
Кръвни и мамограф правя всяка година, всичко е ток и жица. Ще си направя и за костите по-натам, тъкмо проходих. 😁

# 341
Кръвните са Вит Д, паратхормон и др, едва ли сте ги правили.
Успех, с крака, и аз минах през това преди няколко години. 👍

Последна редакция: ср, 28 апр 2021, 15:47 от Lemy

# 342
  • Бургас
Не знам какво става, но аз за последната година започнах да се чувствам стара и уморена, а точно сега си живея най-спокойно и пълноценно.Днес се събудих с алергичен ринит, с това се сдобих от няколко години не разбрах точно как,  и при резки промени в темепературите се събуждам така.Място не мога да си намеря, пробвам с хомеопатия, масла, че не искам да пия нещо, което подтиска имунната система точно сега.

# 343
И аз точно се чувствам стара и изморена, въпреки че водя много динамичен и активен живот. Не знам къде и как точно я усещам тази умора. Не мога да преценя психически ли съм изморена, физически ли. Умората е някъде в бекграунда сякаш, макар и да не се спирам по цял ден от рано сутрин до късно вечер. Уикендите взех да ставам в 8, вместо в 6. От там на сетне ходя на фитнес и се мотая сякаш повече и като се прибера до обяд не мога да се оправя. Една такава неорганизирана, бавна за моите стандарти, хаотична....

# 344
Една такава неорганизирана, бавна за моите стандарти, хаотична....
Точно по същият начин се чувствам, и обвинявах хипото, даже се бях заканила да ходя да си пускам хормони. 😑
Тръгвам да правя нещо, спирам, разсейвам се, почвам нещо друго, после пак се връщам на първото, и така няколко пъти и то минал деня 🥴

Общи условия

Активация на акаунт