Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 13

 • 33 802
 • 770
 •   1
Отговори
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 19 155
Добре дошли в новата тема!!! Flowers Hibiscus


Тя ще бъде за споделяне и взаимопомощ. Нека запазим добрия тон и доброто настроение! Grinning

Какво представлява това време на промяна?

Климактериумът (перименопаузата) е преходен период от живота на жената – овулацията спира и постепенно намалява продукцията на полови хормони от яйчниците. Този период се подразделя на три фази – пременопауза, менопауза и постменопауза.

Пременопаузата (40 – 49 години) е фаза, през която постепенно започва отслабване на яйчниковата дейност. Първоначално, през втората половина на цикъла, количеството на един от яйчниковите хормони – прогестерон, е недостатъчно. По-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка, като през целия цикъл се отделят само един вид хормони – естрогени.
Проблемите, възникващи пред жената през тази фаза от климактериума, са свързани главно с нарушения в менструалния цикъл. Отделянето от яйчниците само на естрогени предизвиква силно и неправилно разрастване на ендометриума.
Най-често след забавяне на очакваната менструация настъпва обилно и продължително маточно кръвотечение. Това са така наречените функционални маточни кръвотечения, дължащи се на неправилната дейност на яйчниците, при появата на които е задължителна консултацията с гинеколог.

Менопаузата (49 – 51 години) се определя ретроспективно – една година без кървене, считано от последната спонтанна менструация. Това окончателно бележи и края на репродуктивния период на жената. Най-често менопаузата настъпва около 50-та година.

Постменопаузата (52 – 60 години) е последната фаза на климактеричния период, през която настъпва пълното или почти пълното угасване на яйчниковата дейност.

Причина за настъпване на климактериума е намаляване на хормоналната активност на яйчниците, в резултат на което постепенно спада нивото на женските полови хормони.
Първоначално, в пременопаузата, намалява нивото на прогестерона и това води до нарушения в менструалния цикъл – нередовни менструации, забавяне на очакваната менструация, обилни маточни кръвотечения. По-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка, като през целия цикъл се отделят само един вид хормони – естрогени.
Недостигът на естрогени е причина за множеството симптоми – горещи вълни, нощни изпотявания, безсъние, тревожност, раздразнителност, понижено самочувствие и либидо.
Липсата на естрогени води и до атрофичните изменения в кожата, лигавиците, пикочно-половата система.

Симптоматиката на климактериума се нарича още климактеричен синдром и представлява комплекс от оплаквания. Климактеричният синдром е с различна степен на изява, индивидуален и с различна продължителност при всяка жена.

Основните групи оплаквания са:
•   менструални нарушения – чести, обилни менструации, нециклични кръвоизливи, липса на мензис
•   невровегетативни и нервнопсихични оплаквания – топли вълни, нощни изпотявания, безсъние, нервност, депресия, плачливост, чувство за малоценност, намалено либидо
•   атрофични промени на кожата и лигавиците
•   метаболитни промени – в липидния профил, остеопороза

Най-типичното оплакване в климактериума (при около 80% от жените) са така наречените “топли вълни”. Започват като внезапен пристъп на затопляне на лицето, шията и гърдите. Продължават най-често 1 – 2 минути и са съпроводени с видимо зачервяване на кожата. Броят на топлите вълни за денонощие е различен – от няколко до няколко десетки. Могат да продължат до пет години след менопаузата.

Към невровегетативните оплаквания спадат и изпотяванията, главоболието, световъртежът и безсънието. Много чести са и невро-психическите оплаквания – при всяка четвърта жена. Тe включват: меланхолия, депресия, плачливост, повишена раздразнителност и немотивирано безпокойство.

Жените, занимаващи се с умствена дейност, съобщават за трудна концентрация на вниманието и за отслабване на паметовите възможности.

Ниското ниво на естрогените е причина и за настъпване на различни атрофични промени в пикочно-половата система.

Източник: http://spisaniemd.bg/md/2010/06/klimakterium


Благодаря на Как` Сийка за предложения текст! Flowers Blossom
Добре е да има и полезна информация.

Благодаря и на Lemy за предложението! Flowers Four Leaf Clover

Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7
Тема 8
Тема 9
Тема 10
Тема 11
Тема 12

И малко "дъвка" за очите: "Красиви жени над 40" - https://bul.primitivehuman.com/50-most-beautiful-women-over-40-5 … 7K-fltxY6kYn5iVs2

# 1
 • София
 • Мнения: 3 803
Честита тема:)

Аз от xeno.bg си взимам Естробан вече два пъти, сега пия и техния витамин б3. Пия и мажа секви буламачи😬

# 2
 • тук и там
 • Мнения: 7 999
Благодаря за новата тема. Heart

Преди пиех доста набавки-мазах прогестеронови кремове,пих витекс,вечерна иглика, див ямс..Никакъв ефект не съм видяла от тези добавки,или поне -не положителен  и ги спрях.От дивият ямс например -много ми се напраягаха гърдите,повече от обикновено. Муун райз също мазах -и от него не мога да кажа че е имало някакъв ефект. Примолут нор са ми изписвали и със него ми се регулира цикъла за половин година някъде, и после пак започна-един месец не ми дойде,три ми дойде и така. Не съм имала горещи вълни и т.н,но те се появяват на по-късен етап май..
Имах сериозни проблеми с  емоциите.Всъщност най-големите ми оплаквания бяха именно от такова естество през този период. Силна емоционалност,лабилност, лесна плачливост,склонност към депресия и тъга, а -и  палех на четвърт също така..Проблемът с емоциите -беше най-силно изразен 10-12 дни преди да ми дойде.  Сега всичко е наред-но пия хапчета "за добро настоение"  .Майка ми навремето мина през този период и тя със хапчета.Помня че беше на транксен за известно време. Сега е на 69 ,да е жива и здрава-жизнена и енергична,без всякакви добавки и хапчета-но ОНЗИ период не мина без тях,та явно ни е заложено..

# 3
 • Мнения: 32 642
Днес пак дадох кръв. Мрън.

# 4
 • тук-там
 • Мнения: 3 426
Кайсия, и аз съм само с емоционални нестбилности през половината време на МЦ. Ако не е тайна, с какво овладяваш тези “неврастении”?

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 3 315
има ли спасение от оредяване на косата, знам, че с напредване на възрастта се случва, но се притеснявам, че при мен става много драстично

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 4 641
Мен ме спаси къносването, но не е за всеки.Там си слагам масла и разни работи.Отделно си пия регулярно добавки.Сега и коприва пия на чай, уж за анемията и МЦ, но бялата  изтъняла коса нищо не може да я поправи.Другата обаче, която не е побеляла е в добро състояние.Капе, но съвсем по малко.

# 7
 • Мнения: 7 955
Здравейте! На 43 съм.
Цикълът ми е редовен. Нормално продължителен - 4 -5 дни.
Напоследък обаче първият ден се чувствам ужасно зле - високо кръвно, главоболие, отпадналост.
Вчера ми дойде и се чувствах замаяна цял ден, дори не мога да го опиша. Никога не съм се чувствала така, много неприятно. Свързвам го с цикъла. Днес съм добре.
Освен това забелязвам, че сякаш кръвотечението е с една идея по-обилно. Въпреки че при мен  по правило първите два дни е силно кръвотечение, а следващите вече не.

п.с. ПМС ме е мъчил през годините, сега направо не го усещам...

Някакви добавки ли да пия?
Преди време пих Агнес за ПМС и ми помогна. Но сега на практика не се оплаквам от ПМС.

Моля, дайте някакъв съвет!

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 775
В премено се променя ПМС. И при мен има разлика.

# 9
 • Мнения: 32 642
Утро, и аз забелязах по- обилен цикъл и се оказах с полип. Пореден. Та, лекарката ме пита, дали ми е станал по- обилен, щото това било симптом при полипите.
Косата ми е болна тема. Много болна.

# 10
 • тук и там
 • Мнения: 7 999
Кайсия, и аз съм само с емоционални нестбилности през половината време на МЦ. Ако не е тайна, с какво овладяваш тези “неврастении”?
С хапчета за отслабване..Grinning. Сериозно.Отидох при ЛЛ със оплакване за напълняване и невъзможност да сваля килограми,и като се заговорихме-стигнахме до лабилността и депресивните епизоди. Изписа  ми някакви дето се приготвят в аптеката,но са само с рецепта. Има транксен в тях и флуанксол  също(мисля че е със зелена рецепта във Бг също) ,ама и други работи в малки дози.Каза,че и на апетита за сладко могат да помогнат(да го намалят).
За това и не мога да помогна,във Бг май не ги приготвят.Но общо взето са си хапчета за добро настроение  и против тревожност,та само след консултация с лекар ! Аз ги пия през цялото време,не само преди цикъл. Но аз имах нужда от нещо такова,че покрай ПМС-то, предменопаузата и ковид историята,бях доста тревожна и емоционално нестабилна.

# 11
 • София
 • Мнения: 3 803
Аз пих агнес и див ямс тоя месец, заедно с вечерна иглика и инозитол. Пих 20 дни и миомин и нямах пмс този път и болезнен цикъл. Нещо от тея май ще е помогнало🤷♀

# 12
 • Събитията в живота ни са : минало, настояще и бъдеще.....
 • Мнения: 1 052
Ползвам стимулант за коса на Икаров, преди миене се втрива:

https://apteka.framar.bg/18002991/%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BE … -125-%D0%BC%D0%BB

Също и хининова вода.

# 13
 • Мнения: 17 515
Аз пих агнес и див ямс тоя месец, заедно с вечерна иглика и инозитол. Пих 20 дни и миомин
Мешано бащице 😸
Лейди, мерси за темата!

# 14
 • Бургас
 • Мнения: 4 641
Aurora,
къде го каза този миомин  сега и него да купувам, звучи ми точно като за мен Satisfied  От лекар ли ти  е изписан?

Общи условия

Активация на акаунт