Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 13

• 45 089
  • 770
  •   1
Отговори
# 705
Тарти, хормонална терапия според мен се предписва при някои състояние извън нормите. Примерно обилен цикъл, години, които не предполагат все още предмено, болки  в гърдите(известни като хормонални болки), да се стабилизира определено състояние, което само по себе си не е ок.... То, че нещата са тръгнали е ясно.

svinkata, при теб как е положението? Ще ни разкажеш ли? Защо се наложи да тръгнеш по доктори? След поставената диагноза чувстваш ли облекчение?
Ами нямах симптоми, дори напротив, кожата и косата са ми в топ форма, фигурата ми също е в най-добрата си форма, просто липсваше цикъл и пуснахме хормони и се оказа, че според изследванията съм в менопауза. Оказа се, че според доста читави доктори ( посетих такива и в България, и в чужбина) все по-често се случва абсолютно здрави жени да влизат в менопауза без обяснение като генетични фактори, наднормено тегло и т.н. Писах и във форума тук, оказа се, че тук жени с такива като моите проблеми не пишат, запознах се с други дами като мен, ами доста е разпространено да влезеш в менопауза ей така от раз. Иначе честно да си призная косата никога не ми е била толкова жива и без косопад, имам някакъв прилив на енергия и жизненост, която не мога да си обясня. Храня се много обилно, а съм 53 кг на 165 височина. Който и да ме види, ме пита какво съм си правила и защо изглеждам толкова добре!?!

# 706
Е-хеее. Щастливка.

# 707
  • Нидерландия
Не зная, толкова много изчетох за храна - хормони че се обърках съвсем, освен това всичко е все едно и също: броколи, бобови, много зеленчуци риба и пиле. Това е меню за здравословно хранене като цяло . А за цикли, без цикли, има ли значение? Важното е да няма нежелана бременност и болести. От мирена спиралата почти нямам цикъл, е направо се преродих и нямам търпение да си облекла бели и други светли панталони, поли рокли и вече няма да влача тампони и превръзки по самолети и море.

# 708
  • тук и там
Ами какво да кажа. ..Искам и аз така.Ама при мен започнаха промените на 42,скоро ще навърша 47,като гледам още поне няколко години ще се случват нещата. .Очаквам следващите години и най-тежко понасящите се симптоми- горещи вълни ,учестен пулс и сърцебиене .Иначе си минавам през всичко-от зацапванията,после прескачания,напълняване и трупане на мазнини , проблеми с паметта, твърде голяма емоционалност,честа смяна на настроения, напрегнати гърди  и т.н..Да не ги изреждам..
Та ако се влиза в менопауза от раз,без това да носи негативи за жената-окей,аз съм "за". Но за съжаление, не съм от тях..

# 709
Ами какво да кажа. ..Искам и аз така.Ама при мен започнаха промените на 42,скоро ще навърша 47,като гледам още поне няколко години ще се случват нещата. .Очаквам следващите години и най-тежко понасящите се симптоми- горещи вълни ,учестен пулс и сърцебиене .Иначе си минавам през всичко-от зацапванията,после прескачания,напълняване и трупане на мазнини , проблеми с паметта, твърде голяма емоционалност,честа смяна на настроения, напрегнати гърди  и т.н..Да не ги изреждам..
Та ако се влиза в менопауза от раз,без това да носи негативи за жената-окей,аз съм "за". Но за съжаление, не съм от тях..
Ами може и да сте права, но от опит ви казвам, шокът е голям и рисковете от влизане в ранна менопауза са много по-сериозни от горещи вълни и честа смяна на настоенията. При естрадиол почти 0, всеки доктор казва, че трябва да очаквам скоро проблеми с костите. От друга страна съм жена и съм суетна, и ужасът от това, че вече си стара и даже и не си разбрала как е станало, е меко казано стресиращ. Ако добавя и рискът от сърдечно-съдови заболявания и високият холестерол, май предпочитам менопауза на 50 и 7 години пременопауза. С две думи, не е нормално на 43 да влезеш в менопауза, рисковете са големи и най-вероятно става въпрос за автоимунно заболяване. Твърдо решена съм да го открия и да си върна цикъла, отказвам да съм в менопауза на 43, та мъжете още се обръщат след мен ...

# 710
  • оттам, откъдето започва България
Satisfied
Щом сега мъжете се обръщат след теб и в менопауза да си пак ще се обръщат след теб.

# 711
  • Варна.
Аз лично съм приемала примолут нор заради зацапване извън цикъла. Имах зацапване,което запчваше на 19-ти ден  от цикъла,продължава седмица.После два дни пауза и ми идва след това пък  менструация. Така се оказва че половин месец нещо не ти е наред-я зацапване,я направо си в менструация-все си със някакво кървене. Иначе прескачането не ме притеснява толкова,но дълъг цикъл,обилен цикъл,или зацапвания извън цикъл си създават дискомфорт .

Подобно, мина един МЦ след 40 дни пауза, после на 18-тия ден след края му започна зацапване, което продължава вече две седмици.  Не знам дали зацапване е точно при мен, в някои дни, обикновено около обед ми се появява малко количество и това е, друг ден пак малко, но по няколко пъти дневно.

Имам някъде рецепта за Примолут нор, сега ще си я потърся, дано спре! Омръзна ми!

Забелязвам и "частична амнезия" Simple Smile.
Днес трябва да предам един материал, за да го комплектовам е нужно да получа отделни части от колеги. Проверявам и виждам, че един не ми е дал своя дял. Започвам да му звъня и на служебен и на мобилен телефон, той не ми вдига, аз започвам да се набирам, защото срока естествено е вчера.
Хващам се с нещо друго и ровейки из документите виждам, че онзи когото щях да го сдъвча, ако си беше вдигнал телефона, не само че ми е дал листЯта, ами и бележка жълта съм сложила отгоре с текст собственоръчно от мен написан.
Първо се притесних, защото никакъв спомен нямам как е станало, после ми стана смешно.
Добре, че не работя с пари.

# 712
  • В градината...
Аз съвсем доскоро още очаквах да се случи чудо и да забременея естествено. Уви, не стана. Сега, както ми прескача, няма вече надежда, а и вече се притеснявам.
svinka, пусни едни щитовидни.

# 713
Аз съвсем доскоро още очаквах да се случи чудо и да забременея естествено. Уви, не стана. Сега, както ми прескача, няма вече надежда, а и вече се притеснявам.
svinka, пусни едни щитовидни.
Пускала съм два пъти за един месец
TSH се движи около 2.5
FT4 една седмица е на горна граница, една седмица е на долна граница
TAT e 239 ( при норма до 115)
Лекарите нищо особено не казват, просто твърдят, че съм в постменопауза и е от това Sad

# 714
  • В градината...
Е, ТАТ е доста над. Пиши да видим Денис какво ще ти каже.

# 715
Е, ТАТ е доста над. Пиши да видим Денис какво ще ти каже.
Писала съм й, каза, че имам хипофункция и Хашимото, а според лекарите при Хашимото с такива стойности лечение не се налага.
Според Денис лекарите трябва да кажат защо е висок ТАТ,. а те ми казват, че стойности над 1000 са притеснителни, моите били нормални като за постменопауза.
Аз им обяснявам, че до онзи месец си имах цикъл, но те си знаят тяхното...постменопауза и това е, според повечето от тях, вкл. и изследванията аз нямам цикъл поне от години.

# 716
Още ти е рано да ти се проявят симптомите като горещи вълни и останалите негативи, които менопаузата влече със себе си при положение че, ако от един-два месеца си така. И аз бях супер щастлива когато ми спря цикъла оооо виках си ,че ми е чистичко, нищо ми нямаше чувствах се супер здрава, енергична, красива и т. н.. Казваш, че няма други жени като тебе, които пишат по форуми, но аз съм една от тези, на които изведнъж на 40 години настъпи менопауза доказана с изследвания на хормони, както при теб, явно не следиш темата, много сме и на други места засичам.😘. Горещите вълни започнаха 6 месеца след спирането на цикъла до една година вече бях супер зле. Стягай се, че е тегаво.

# 717
  • Бургас
Досега мислех, че горещите вълни и т.н. са през критическата, и през менопаузата всичко изчезва, направо ме плашите, аз съм на 47 и още нямам вълни, викам си като дойдат, все ще ги изтрая няколко години -  и после спокойствие, а излиза, че не се знае до кога може да ги влачим с години

# 718
Не се плаши радвай се на живота. Всеки човек си е индивидуален и различни прояви има, колкото по-късно настъпи менопаузата, толкова по-добре. Няма да има много горещи вълни. При сестра ми беше така, на нея й спря на 55, пи някаква хомеопатия и сега е долу-горе добре.

# 719
  • Бургас/Пз
Аз съм на 43, всъщност след по малко от 2 месеца ставам на 44. Оплакванията са ми само от изпотяването, завишено кръвно и проблеми със съня отвреме на време. Все още нямам закъснение в цикъла, но пък ми се скъси времето от 30 дни на 24-25 и кървенето е само 3-4дни. Все още се надявам, че са съвсем ранни симптоми или е някаква пост ковид реакция, но въпреки това съм решила да си видя хормоните - половите и щитовидните.
Иначе и аз като svinkata съм в една от най-добрите си форми. Коса, кожа, нокти, мускули, кг - нямам оплаквания.

Общи условия

Активация на акаунт