Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 9

• 55 639
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
  • София
На 10 години гаджелъкът е от днес за утре. Най-много да се хванат за ръка, но и това не е сигурно.
Малко преди 14 февруари съученик на дъщеря ми й беше отправил предложиние да са гаджета само за празника. Имаше и комплименти колко е красива, явно за да я предразположи. Grin Моята обаче го отряза със " Сори, няма шанс".

# 151
  • Бистрица
Моята споделя често за гаджосването в нейния и съседните класове. Нещо като "пощальон" го раздава и е в час с клюките. Всяка седмица някой с някоя се е сгаджосал и скъсал с друга. Засега най-скандалното, на което е била свидетел е прегръщане през кръста и целувка по бузата (което аз заклеймих като тотално неспазване на дистанция и тя беше възмутена също). Моята има игра с едно момче от съседния клас от началото на учебната година. Признал и е, че я харесва и негов приятел е ходил да я пита дискретно, ако и предложи да станат гаджета дали ще се съгласи. Тя ми разказа и ме пита какво да отговори (аз упражних активно слушане и задаване на въпроси, а тя реши, че няма смисъл да си развалят приятелството с гаджелък, скъсвания, ревности и простотии и отклони предложението, въпреки, че и тя го харесва). Става дума за 4ти клас.

# 152
  • Пловдив/София
На дъщеря ми цикълът дойде няколко дни преди да стане на 12, сега е на 12 и 8 месеца. Когато се случи плака и каза,че не иска да порасва. Много драматично беше,аз и всички жени от семейството сме супер открити за тези неща и винаги сме говорели спокойно за това. Тя също е подготвена от доста време. Но  не дава и дума да казвам на никой,крие се не иска да се знае и така.
Не знам защо толкова го изживява. Не е на 8 ,да речем, в класа й има доста момичета с цикъл,но не иска да го приеме и страда,че вече не е съвсем дете.

# 153
Моето гардже е на 10 и още от детската градина има гадже. Но на въпроса какво разбира под гадже според нейните обяснения си е точно добър приятел. От втори клас си има гадже, ама само тя и той си знаят, решили да не споделят в клас за да не ги подиграват. Прихнах от смях, и я питам "и в какво се изразява вашата връзка?", отговора е в "Нищо, просто са решили да са гаджета" Joy
Иначе и аз съм обяснила за цикъла, но тях хич не искала да има такива неща.

# 154
  • София
Аз май в друга тема съм разказвала, но беше отдавна. Как изкарах акъла на майка ми когато ми дойде МЦ за първи път. Бях в 5 клас. Сама вкъщи. Вече бях подготвена с информация какво предстои и не се уплаших. Даже май се зарадвах Laughing, защото съм станала голяма вече. Laughing Много скоро спрях да се радвам де. Trollface
Но мисълта ми беше за майка ми. Идва си майка ми от работа и аз от вратата" мамо, дойде ми цикълът". И се хиля. Тя още нищо не казва. Аз добавям "Сложих си от твоите тампони".  Пак се хиля. Тогава цветът й се промени. Laughing Пита ме как съм си сложила тампон, а аз обяснявам като професионалист "ми взех един, свалих му наелончето и просто  разгънах рулцето, за да си го постеля на бельото. Той малко трудно се закрепи на гащите, но сега си стои там. Има и въженце, което не мога да сваля, но нищо". Тук вече тя разбра, че явно не съм го сложила по точния начин и ми обясни как се ползва и, че още е рано да ги ползвам.

За гаджетата. Моята щерка от детската градина започна да се гаджосва с разни момченца и не е спирала. Но и за ръка ги е срам да се хванат понякога. Само се водят гаджета, подаряват си сладурски рисунки и писъмца и толкоз.

# 155
  • España (Плевен)
Пандачина, много се смях с твоя разказ Joy

Голямата (14г.), също не се радваше, когато й дойде(11г.). Малко уплашено я караше. Не искаше да ходи с резервна превръзка в раницата на уч-ще. Не искаше да ходи в тоалетната на уч-ще, когато беше в цикъл. Не искаше никои в клас да знае, че има менструация. Абе, доста говорих и все си знаеше на нейната. Докато с времето сама си го асимилира, че без да си сменя превръзката, няма как да стане.  

Малката (април прави 10г.), има косми на триъгълника, гърдите се оформиха и е пълна с пъпки по лицето. Да видим, кога ли ще й дойде? И като знам, колко е по-чувствителна от сестра си, просто не знам, какво ме чака.. Cold Sweat

# 156
  • при палмите и алигаторите,FL
Кати, моите момичета са същата възраст.  Голямата ще навърши 15 през май, малката 10 през април.

# 157
А какви кремове за лице ползват вашите момичета?

# 158
Моята дъщеря е на 12г и засега с нищо не се маже. Само почиства с лавандулова вода вечер след баня

# 159
Освен почистващи продукти, друго не ползва. Стараем се да вкарваме минимум химия в ежедневието си.

# 160
Само в най-студените дни и то когато има излизане вън, т.е като бариерен крем, съм ѝ слагала Толериан на Ла Рош.
Обаче вече има нужда от по-сериозно почистване около носа и брадичката.Sad

# 161
Аз да се похваля 😊
Открихме Америка 🤗
Моята дъщеря която скоро навъшва 14, беше със страшно много пъпки по лицето и още 3 пъти повече по гърба и раменете. Питах в аптеката за нещо което ще и помогне и аптекарката ми даде това

Каза ми, че нейната дъщеря също е имала страшно много пъпки и с това се е оправила.

Гарантира ми, че до 2 седмици няма да има и помен от тях и, че ако не и подейства, следващия път като отида ще ми върне парите (4-5 лв.) 😂

И да ви кажа честно очарована съм!

Пиша рецептата : 1 тубичка спирт от 100 мл. 2 %
В цялата тубичка се слагат 4, повтарям 4 хапченца и се разклаща добре. Сутрин и вечер със памуче се минава лицето и това е 😃
Важно е да не се прекалява със хапчетата, моята щерка искаше да сложим 5 или 6, обясних и, че изрично ми казаха 4. Това е!

# 162
  • FRANCE
Ей това ми напомни младините. Тази рецепта я знам от поне 15 г 🤣.
Иначе девойката ползва хидратираш на Роше Позе

# 163
  • тук и там
Тази рецепта и аз я знам  от млади години,но по спомен беше със силицилов спирт.Благодаря! Бях забравила съотношението,сега си го запазих.
И един съвет от мен-ако дъщерите ви не са карали варицела-ваксинирайте ги. Моята в момента кара,зарази се от брат си. Той изкара с 10 пъпки и без всякакави неразположения.Тя(на 11 гд) е с много тежка форма на варицелата.Няма място без пъпка! Като се оправи пък,със месеци трябва да се маже на два часа със слънцезащитен крем,иначе лекарката каза,че ще и останат белези..Само на лицето има около 60 пъпки...Ужас е направо.

# 164
Тази рецепта и аз я знам  от млади години,но по спомен беше със силицилов спирт.Благодаря! Бях забравила съотношението,сега си го запазих.
И един съвет от мен-ако дъщерите ви не са карали варицела-ваксинирайте ги. Моята в момента кара,зарази се от брат си. Той изкара с 10 пъпки и без всякакави неразположения.Тя(на 11 гд) е с много тежка форма на варицелата.Няма място без пъпка! Като се оправи пък,със месеци трябва да се маже на два часа със слънцезащитен крем,иначе лекарката каза,че ще и останат белези..Само на лицето има около 60 пъпки...Ужас е направо.
Моята щерка я кара на 4г пак с толкова безумно много пъпки Thinking И синовете ми я изкараха на по 4г, единия с 3 пъпки, другя с 303... и има белег до едната вежда, добре, че с девойката опазихме лицето.

Общи условия

Активация на акаунт