Инсулт - сблъскване с тази болест. Моля споделете! - Тема 2

• 23 439
  • 365
  •   1
Отговори
# 345
За късмет е преминало бързо и без сериозни последици.
Но търсете причината. До колкото зная, инсултите са 2 вида - хеморагичен от кръвоизлив и исхемичен от запушване на съд. Запушванията са предимно от тромби. Невролог ми е казвал, че откъснати тромби от горната част на тялото удрят в главата, а от долната - в сърцето и белия дроб.  Не съм много сигурна дали могат и от холестеролни плаки да станат.
Ако е исхемичен инсулт:
Нещо, което може да се провери лесно и бързо е съсирването на кръвта - INR и другите, в лабораториите ги знаят, може и с направление. Може да е необходимо да се приемат антикоагуланти, или антиагреганти, по преценка на лекар.  
Също да следи холестерола и да се вземат мерки, ако е висок.
Консултирайте се и дали няма тромб, от който да се е откъснало парченце и да има опасност от още, може би ангиография.
Също добър кардиолог за регулиране на кръвното и да го следи. Кардиолозите преценяват дали има нужда от антикоагуланти.
Да се пази от напрежение, поне известно време.
Имайте предвид, че вит. С и К ( има го в зеленолистните) играят роля за съсирване, кортикостероидите също. На мен след сериозна тромбоза, лекарите ми казаха поне 6 месеца да избягвам плодове и зеленчуци, богати на С и К. Други лекари пък казаха, че е безсмислено, но аз предпочетох да ги избягвам, докато се стабоилизирах.
Ако приема някакви лекарства, да се прецени от лекар какви и дали имат роля.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 22:53 от Diorela

# 346
Кардиолог, доплерова сонография на мозъчни съдове, при отрицателен резултат пакет вродени коагулопатии, изследване за спин и сифилис.

# 347
По резултати от ЯМР инсулта е исхемичен. Кардилога казва, че сърцето му е добре. INR и други, които са пуснати са в норма. Холестерола също. Неврологът му направи доплер. Не каза да се вижда нещо. На дневен ред е психическото и емоционално състояние и осъзнаването какво се е случило.

# 348
Добър ден!
Нуждая се от малко надежда за която да се хвана... Баща ми претърпя сърдечна операция, вследствие на което е кома и на скенера се вижда увреждания в мозъка. Казаха ни, че шансовете да се събуди са намалели. Възстановяват ли се мозъчните клетки?Има ли шанс поне частично да се възстанови?Благодаря Ви!

# 349
За съжаление не може да кажат докторите със сигурност.
Едва ли е успокоение, но при такива по-сложни случаи винаги ни подготвят за най-лошото.
Много зависи сигурно и в кой дял на мозъка и размерът на уврежданията кои функции може да засегнат.
Да разбирам, че по време на операция прави инсулт и изпада в кома?
Надежда винаги има. Дано баща ви се оправи!
За кураж да ви споделя, че баща ми докато беше жив, с поредните инфаркти и инсулти, винаги е бил между живота и смъртта и поне 5 пъти е отписван.

# 350
Мозъчните клетки не се възстановяват, но съсезни поемат функциите на повредените. Това става с рехабилитация. Дано имате късмет!

# 351
За съжаление не може да кажат докторите със сигурност.
Едва ли е успокоение, но при такива по-сложни случаи винаги ни подготвят за най-лошото.
Много зависи сигурно и в кой дял на мозъка и размерът на уврежданията кои функции може да засегнат.
Да разбирам, че по време на операция прави инсулт и изпада в кома?
Надежда винаги има. Дано баща ви се оправи!
За кураж да ви споделя, че баща ми докато беше жив, с поредните инфаркти и инсулти, винаги е бил между живота и смъртта и поне 5 пъти е отписван.
Казаха ни, че по време на сърдечна операция, може да се случи всичко.Процесите на кръвообращение са нестабилни и всичко може да се случи.
Физически е стабилен, вече 11 ден.Мен ме притесняваше как и дали ще издържи сърцето му. До колкото можах да се ориентирам в информацията, при такива операции първите 48 часа са много трудни
Изобщо не предполагах, че ще се сблъскаме с това... Казаха ни, че има  реакция на болка.
Благодаря Ви за отговора и куража!

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 08:35 от Сем Бойчеви 777580

# 352
Здравейте, всички, който четете тази тема. Едвам успях да открия активна такава.
Истината е че преди почти две години претърпях исхемичен инсулт. В началото казваха че е много тежък. Напълно беше парализирана  лявата страна на тялото. С много кураж, с много инат успях да се изправя и да започна да ходя. Напредъкът ми свърши обаче дотук. Лявата ръка си остана неподвижна. То не беше рехабилитация, акупунктура, акупресура, токове и всякакви други болезнени усещания и нищо. Това което други пишещи темите споделят, че болните се променят много и изпадат в депресия е абсолютно вярно. Бях млад, изпълнен с живот и много ден човек. Обичах да правя всякакви неща с ръцете си. Сега просто седя като фикус. Пиша с глас.  Никой няма как да разбере как се чувства човек претърпял подобно заболяване. И по-добре да не разбира! Пълен ужас е! Да бъдеш затворник в собственото си тяло! Да не можеш да свършиш елементарни неща от ежедневието, като това да се облечеш сам, да се изкъпеш, да се нахраниш, да си оправиш косата (ако си жена). И най-гадното е,  да слушаш съвети от хора които не си им искал съветите не си им искал мнението. Утрепват се да ти обясняват колко си добре, колко си силен, как всичко ще ти се оправи и как трябва да си благодарен. Отвратително! Как е възможно да съществуват "човеци", които са здрави, а са лишени от всякаква връзка с главния мозък? На които липсва всякакво възпитание и такт? По-лошото е че ей такива дебили нищо лошо не им се случва и инсулт никога няма да ги споходи,  за съжаление! На всички тия дебили казвам следното нещо" когато ходите в моите обувки толкова време колкото съм ходила аз, само тогава имате право да говорите и да давате съвети"! Да, гневна съм ! Гневна съм, че лекари - светила проспаха проблема и сега съм саката. Гневна съм, че се е случило на мен ! И не ви щЪ съжалението или съчувствието ! Плюя на тях!!! предпочитам другите, които ме виждат като ходещ портфейл.

Въпросът ми към всички, които четат Темата е " Ако сте болен вие, ако болен е ваш близък, пробва ли ли сте лечение с ток, при което се слага електрод на главата и през него се пуска ток за лечение последиците на инсулта? Ако сте опитвали такъв начин на лечение моля да споделите до колко е бил успешен?"
           Преди повече от половин година рехабилитатор "зарибен" в частна болница която предлага процедурата, ми предложи На мен този вариант. Дъщеря ми като лекар каза категорично " не! Рисковете не са изследвани достатъчно добре и не са описани. По-добре да си така и да се бориш отколкото да те убият с ток или да се превърнеш в "абсолютна гугутка"!

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 21:22 от вещица под прикритие

# 353
Права е дъщеря ти, може да те осакатят.

# 354
Аз съм чувала, но за деца с аутизъм се прилага на запад. Това до колко е ефективно не знам. Може само да залъгват отчаяни родители. Идеята, че лекият ток стимулира определена част от мозъка. Не мисля, че може да навреди, най-много да не помогне. Също барокамери се използват за стимулиране, не знам дали пък те не са противопоказни за хора с инсулт.

# 355
Ние ходихме с детето след инсулта в барокамера, но не видях подобрение.

# 356
За съжаление и мъжът ми млад получи исхемичен инсулт ,къде ли не го водихме и какво ли не му правиха ,но така си и остана със засегнат десен крак и дясна ръка до сега.

# 357
Моята майка е на 59 години със исхемичен инсулт от 26 януари,със засегнати леви крайници,вече може да си движи левия крак,върви с чужда помощ,но лявата ръка има съвсем леки движения първо бяха от лакътя надолу,след това вече се раздвижи и рамото.Има напълно запушена дясна каротидна артерия,на 96%,има ли смисъл да се направи операция за изчистване на плаката или не.Много е раздразненителна и постоянно плаче,има затруднения да запомня какво си и казал.Говори повече от преди инсулта, понякога не можеш да и затвориш устата,иначе има говор ,разбира и се какво говори.Пие лекарства за разреждане на кръвта,Аспирин и добавки за холестерола,за разреждане приема Тромбекс.Понеже има проблеми със съня и давам Мелатонин, ходихме два пъти на скенер на мозъка, резултатите показаха,че артерията си остава запушена,в мозъка са се образували кисти,сега търсим добър съдов хирург.Препоръчайте ми добър такъв във София.

Последна редакция: чт, 15 май 2025, 22:51 от ivailomarinov8991

# 358
Има смисъл и не се бавете, защото ако се запуши на 100%, вече няма смисъл от стентиране. Няма да направят.
Окръжна, трета градска. Альовски.

# 359
Здравейте! Радвам се, че ви има!
Миналата седмица /13.03/ мъжът ми /45 г./ е откаран по спешност в спешното отделение със симптоми световъртеж, изтръпване на лявата част на тялото, леко завалян говор, също и повишено кръвно. При пристигането им в спешното лека- полека симптомите отшумяват. Карат го да си вдигне краката, ръцете... при пристигането ми, ги попитах дали няма да му се направи скенер /поне/. Дежурният лекар беше невролог, а след това дойде и  невролог от отделението... според тях нямало нужда от скенер... Изпращат ни вкъщи. Но искахме да да сме сигурни и затова записахме час за ЯМР за днес 17.03. От ЯМР стана ясно, че има прекарат инсулт на малкия мозък. Няма засегнати части от тялото, нито засегнат говор, все едно му няма нищо. Посетихме и невролог, който му назначи лечение.
Притеснена съм, че не са реагирали адекватно в спешното. Да сме пропуснали нещо? Ако има някой с подобна ситуация, моля да сподели!
Здравейте, а какво лечение му назначиха в тоя случай, че и при нас имаше нещо като мини инсулт и назначиха само сомазина 3 по 2 мл? Чудя се дали не подцениха нещата и дали да не търсим друг невролог.

Общи условия

Активация на акаунт