Инсулт - сблъскване с тази болест. Моля споделете! - Тема 2

• 22 745
  • 365
  •   1
Отговори
# 360
Търся мнение за добър физиотерапевт за рехабилитация и раздвиждане на лява ръка във Варна. В болнично заведение по НЗОК и без настаняване. За домашно посещение имаме човек.

Направих доста ресърч - има в Санита, в Марешки, в курортна, Терапията.. Къде ли не. Ама кой е добър конкретно за след инсулт? Моля за съвет.

# 361
По НЗОК има ли право да си избираш конкретно лице за физиотерапията от дадено заведение?
Мисълта ми е, ако практикуват 2-3 ма в дадена клиника, може ли да избираш кой да проведе по каса рехабилитацията?

# 362
Ако се уговориш с лекаря и рехабилитатора може. Лекар назначава процедурите, а рехабилитатора само изпълнява.

# 363
Здравейте!
Баба ми (69 години) претърпя исхемичен инсулт в петък. Първите симптоми са били на обяд към 13:00, но тъй като е била сама се е забавила помощта, а и са ѝ отказали линейка. Заведена е от майка ми в спешното (МБАЛ "Света Анна"- Варна)  в 16:30, а е хоспитирана в 19:30-20:00.
 Най-вероятно не е правена фибринолиза, защото прозорецът от 4 часа и половина след първия симптом е минал.
Не ни казват къде е инсултът, коя част на мозъка е засегната, общо взето сме в неведение. На нея по нейни думи също не ѝ обръщат кой знае какво внимание и каза, че визитациите минават рутинно, четат ѝ документацията и не обясняват допълнително.
Баба няма проблеми с говора, баланса, координацията. Напълно адекватна е. Единствено не можеше да си вдига дясната ръка. Вече може, но няма напълно възвърнат усет в пръстите и изтърва някои предмети.
Проблемът е , че кръвното й се вдига много. Не знаем по колко пъти го мерят и в какъв интервал, тя помни и ни казва само горните граници. В събота систоличната граница е била 206, в неделя–160, днес–170. Тя каза, че при нея горната граница рядко пада под 150. До колкото знам й бият инжекции, предполагам Хлофазолин, защото в началото с това я лекуваха. Нормално ли е това "скачане" на кръвното налягане? След като я изпишат къде можем да я заведем, за да получи адекватна помощ? Благодаря предварително. Simple Smile

# 364
Има една група във фб -Инсулт-възстановяване и рехабилитация-пишете там, доста хора пишат и отговарят. Тук аз поне не получих отговор.

# 365
БЛСМА, лява средна мозъчна артерия. Явно не е голям и изглежда се възстановява добре.
Вероятно е изписана вече.
Ако има установени стенози на съдове не е желателно кръвното да е много ниско.
Рехабилитация се прави или с рехабилитатор вкъщи, или в болница за рехабилитация.

Общи условия

Активация на акаунт