Майка след 33г и някои притеснения

• 10 093
  • 165
  •   1
Отговори
# 30
Такива, родили на 18-23 и аз познавам.
Това е категорията "white trash".
Ако си от тях, много си закъсняла, наистина.

Егати грозното изкаване. Ако си майка на 33, си дърта, ако си на 20, си "white trash". После къде имало стереотипизиране...

# 31
Не виждам някаква драма с възрастта ти, тя си е в твоята глава. Прехласване по бебета, аз преди да родя моето, бебе бях виждала на снимка и за някакви кратки моменти, отдалеч на приятелки. И първата и сегашната ми бременност хич не са ми периоди на прехласване, имам си неудобства, които ми създават некомфорт и не обичам периода на бременността. Не ми пука кой се прехласва или наслаждава, не мисля, че е задължително да се прави. Сещам се с положителни мисли, когато е приключил 😁 Бебето не е да му се лигавиш, а да го обичаш и да полагаш адекватни грижи, отначало чисто първични като хранене, преобуване, къпане, приспиване през учене на основни умения, започване на ясла/градина, социализирането на това дете, избиране на подходящо образование и т. н. Детето е бебе кратко време, после идват по-сериозни и отговорни задачи от миенето на наакано дупе. Няма някакви неща, които ти държат пистолет до главата да следваш. Решенията се взимат от родителя. Все пак на 34 години би трябвало да имаш повече вяра в себе си и да не чувстваш нужда да угаждаш на външни хора.
Както всичко, свързано с едно дете, ти си тази, която ще реши на първо място ще го имаш ли или не. Но трябва да е решение, няма нужда да си измисляш оправдания за пред себе си. И да не искаш дете, твоя си работа. Пенка, Ганка и т. н. не са ти в семейството или живота, че да се съобразяваш с техните разбирания.

# 32
Родих на 33 след втори опит ин витро, мм е на 52, и изобщо не се притесняваме от хорското мнение. Страхът ни беше от увреждания, затова в десета седмица правихме пренатален тест и всичко е точно. Заради ковид не се срещахме с никого и никой не ми е коментирал корема и т.н. Беше ме страх от раждането - всичко мина и замина. Решила съм до 35-6, дай Боже да има и второ. Не бива да оставяме страхове да диктуват житейския ни избор.

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 11:42 от Atamagaokashii

# 33
Такива, родили на 18-23 и аз познавам.
Това е категорията "white trash".
Ако си от тях, много си закъсняла, наистина.

Познаваш, защото дъщеря ти е на тази възраст, ама можеш ли да кажеш, че е пълно с такива? Да помислим как ще е пълно с такива около 33 и кусур годишна. Нито са ѝ връстници с общо минало и интереси, че да поддържа някакви контакти с такива, нито на работа ще е пълно с бременни 18-25-годишни и с малки деца (хич не ги обичат работодателите такива хем без опит, хем бременни или с малки деца), нито в училище и университета е пълно с бременни или с бебета, посещаващи редовно учебни занятия, че останалите да ги виждат. То и 33-годишните студенти са рядко явление вдъщност. Къде е пълно с бременни на тази възраст около жена на тази възраст?

# 34
Не съм очаквала, че точно в София ще са толкова тесногръди. Просто не ги слушай и си живей живота. И аз супер се спичах от подобни "забележки" на доброжелатели. В Германия е нормално жената да ражда след 40 когато вече направила кариера и има стабилност под краката си. Никой не гледа с презрение на жени, които бременеят над 40 все едно са прокажени. Жените от разни други етноси раждат рано и то е защото цялото семейство се впряга да помага в гледането на бебето, но немските модерни баби не си мърдат пръста, за това и жените раждат късно.

# 35
Също така има много жени, които раждат второто или третото си дете след 30 годишна възраст. Така че на детските площадки и срещи в яслата и градината ще имаш много майки на твоята възраст. Изобщо в България не се смята за необичайно да раждаш през трийсетте си години. Няма смисъл да се притесняваш.

# 36
  • Замък сред облаците
Авторке, ще ме прощаваш, но много зависиш от чуждото мнение. Ако си намерила човек, с когото искаш да създадеш семейство, да не те брига какво щели да кажат хората. Ти какво мислиш и искаш? Той какво мисли и иска?
Ние почнахме с опити на 31, ако се получат нещата тази година ще родя на 32-33. От цялата ми компания от близо 10 двойки състуденти, само 3 си родиха деца на 28-30г възраст, а половината не са почнали още опитите защото искаха да се почувстват финансово стабилни и смятат да стартират в рамките на следващите 2-3 години.
За бабата дори няма да коментирам - ако имате деца, ще научиш че те миличките са най-жестоки в изказванията си, защото не разбират ефекта и смисъла на това, което казват - просто им изглежда смешно. Чули-недочули нещо от възрастен и го развиват и разкрасяват до чудовищни размери.

По превъзнасянето с бременността и бебетата съм на твоето мнение. Развитието и възпитанието на детето е най-важното и отговорно нещо, бременността е пълна с тревоги и дискомфорт, но е нормалният път даден ни от природата да се размножаваме. Ако забременееш и не ти се говори и споделя с никой, не си длъжна да го правиш - просто си следвай лекарските препоръки. Но първо се научи да не плащаш данък обществено мнение.

ЕДИТ: Наскоро прочетох някъде тук във форума, мисля, нещо от рода на - ако децата не се научат да отстояват себе си и бъдат възпитавани постоянно да уважават и да се съобразяват с мнението на по-възрастните, накрая самите те като порастнат ще се опитват цял живот да угодят на този и онзи, но няма да знаят самите те какво искат или как да го получат.

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 15:55 от AAndreeva

# 37
Също така има много жени, които раждат второто или третото си дете след 30 годишна възраст. Така че на детските площадки и срещи в яслата и градината ще имаш много майки на твоята възраст. Изобщо в България не се смята за необичайно да раждаш през трийсетте си години. Няма смисъл да се притесняваш.

Зависи много от коя част на България си. В дълбоката провинция си е чист срам и позор - колко мои приятелки се омъжиха и родиха под натиск. Сега си трошат главите, ама нали не ги "говорят".
За София лично съм шокирана, че и там се говори - ама предполагам много провинциалисти са се преместили там.

# 38
Не е късно да имаш дете на 33+.
Като искам да си сверя часовника, влизам в отчетните теми по месеци и там повечето жени си пишат годините. Може и ти да погледнеш и да си направиш статистика горе долу, коя възраст преобладава.
Относно чуждото мнение - много ми харесва тази притча Simple Smile

"Баща и син се сдобили с един кон. На следващия ден тръгнали за някъде си през селото. Бащата казал:
– Сине, качи се ти на коня, а аз ще походя.

Като ги видели, селяните рекли:
– Ей, глей къв син – баща му ходи пеша, а той язди!

На другия ден бащата се качил на коня, а сина ходел. Селяните рекли:
– Бе къв баща бе, детето му ходи пеша, пък той язди!

На третия ден се качили и двамата на коня. Селяните:
– Нямат милост тия, ще уморят добичето!

На четвъртия ден и двамата тръгнали пеша, водейки коня. А селяните:
– Хахаха, глей кви глупаци! Кон имат, пеша ходят! Хахаха...

На следващия ден, от притеснение какво ще направят, конят взел, че умрял.
И бащата рекъл на сина:
– Виждаш ли сине, ако слушаш какво говорят хората, ще свършиш като коня!"

# 39
От една страна съм искрено учудена, че в тия времена някой би сметнал 30-35+ годишна майка за възрастна 😳 От друга, помня колко глупаво се почувствах, когато като бременна чух изказване, че съм "старичка за първескиня", а бях на 25-26. Живея в областен град, не в някоя паланка.
Както и да е, младите жени също не са застраховани от репродуктивни проблеми, възрастта е фактор при забременяването, но далеч не най- важният. Авторката бих посъветвала да не обръща внимание на хорското мнение, 33 е чудесна възраст за първо раждане. Доколкото знам, бременност при възраст 35+ се счита за рискова, като дори тогава  не е задължително да има проблем.

# 40
E, какво, да останеш без дете, защото хората говорят?! Ами те винаги ще говорят, след години пък ще говорят, че не си отгледала едно дете. Щом и двамата го искате, деѝстваѝте. Аз родих на 33 и на 39 години. Признавам си, че с второто ми минаваха и на мен такива мисли, но аз не живея в България и на никой не му пука млада ли съм, стара ли съм. Познавам две българки тук по испанско, които родиха вторите си деца на 47 години и не се прибират в Бг. точно от страх да не се подиграват на децата им. Но наистина, ако видиш жена на 50 с двегодишно, нормално е да се объркаш, друг е въпроса какво да коментираш и какво не.

# 41
E, какво, да останеш без дете, защото хората говорят?! Ами те винаги ще говорят, след години пък ще говорят, че не си отгледала едно дете. Щом и двамата го искате, деѝстваѝте. Аз родих на 33 и на 39 години. Признавам си, че с второто ми минаваха и на мен такива мисли, но аз не живея в България и на никой не му пука млада ли съм, стара ли съм. Познавам две българки тук по испанско, които родиха вторите си деца на 47 години и не се прибират в Бг. точно от страх да не се подиграват на децата им. Но наистина, ако видиш жена на 50 с двегодишно, нормално е да се объркаш, друг е въпроса какво да коментираш и какво не.

А не е ли тъжно това приятелките ти родили след 40 да не искат да се прибират в БГ поради тази причина?
По-добре е обаче да се живее в токсична среда стига да си родила преди 30. Това е слогана на българското общество. Ще падна. Много се радвам, че не живея в България. П.С. Вероятно като родя сигурно също няма да стъпя повече там, че да не ми се подиграват как дъртата чанта родила над 30.

# 42
Познавам едно семейство, запознахме се покрай децата. Родителите са с около 15 години по-големи от нас. Никога не съм си помисляла нещо лошо за възрастта им, винаги ме е впечатлявало колко адекватно се грижат за детето и самото детенце колко е възпитано и как си личи, че не расте с таблет в ръка. Прости хора, които си навират носа в чуждите работи винаги има и те са точно такива, слабо образовани, надничащи все в паничката на другия. Въпросът е колко се трогваш.

# 43
Ами тъжно е, но те така си го чувстат и усещат.

# 44

Зависи много от коя част на България си. В дълбоката провинция си е чист срам и позор - колко мои приятелки се омъжиха и родиха под натиск. Сега си трошат главите, ама нали не ги "говорят".
За София лично съм шокирана, че и там се говори - ама предполагам много провинциалисти са се преместили там.

В големите градове сред хората с висше образование - аз съм от тази част на България, натискът е по-скоро да не прибързваш със семейство и деца преди да си завършила университет и натрупала опит в професията си. Преди 30 натиск рядко има. За други части на България не знам.

Общи условия

Активация на акаунт