Седмокласници 2020/2021 - Тема 8

• 32 372
  • 749
  •   1
Отговори
# 435
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
илан-иланг пише, че втора година е освободен от физическо, значи не при него не протича толкова леко.

# 436
Да и честно казано съм изненадана от дългия срок. А и при тях е получен след спиране на активния спорт, който пък не е от най- рисковите. Вероятно има и друга причина.

# 437
  • Пловдив
И двамата имаха Осгут Шлатер. Големият и до сега коленете му са слабо място. Толкова беше зле, че като дядо на 100 год. слизаше по стълби.
Вече две години малкият е с подути и болезнени колене. В момента, в който ги натовари и се обостря.

# 438
Честита Баба Марта! Да сме здрави, че да можем да пием.
Честита първа л.к. на момчето на Добри.
Браво на всички дечица, които изкарват по 90 и кусур точки на ПИ, на мен ми идва от сутринта да пия.
А, като чета и за ЕГ, че ходят на уроци по първия език, ми идва да хвана гората. Нямам инфо за Пловдив, но щом в София и Варна е така, нямам причина да мисля, че тук е различно. Толкова труд да влезеш в ЕГ и после да учиш езика извън училище, не е нормално това.

# 439
  • Някъде на край света
Проблемът в образователната система не е само в децата и в това, че са по-отракани (ако мога така да се изразя) от тези през миналата десетилетка. Не е и само в учителите, които някак са много демотивирани и гледат само да претупат урока. Глобално е. Явно глупави хора се управляват по-лесно.
Не пия, но ми иде да си сипя, гледайки какво се случва с най-важното -децата ни!

# 440
  • Варна
Buzzy, тука сме се събрали все пияници. Тази година не просто "може", а "трябва" да се пие Simple Smile Така, че влизай в час Simple Smile

Това с коленете е много неприятно. За пръв път го чувам като название. Дано минава бързо и да не се обажда в по-късна възраст. В спорта на щерката също има опасност от прецакване на коленете, но по-скоро с кръста имат проблеми, ако стойката е лоша. И да, като се откажат от нещо, в което са били добри наистина май ние го преживяваме по-трагично от тях. Не че съм си представяла, че ще е световно известна прима балерина, но все се надявах, че ще задържи интереса по-дълго, за да развие онази особена грация, с която се движат балерините. Не стана, времето не стигна Joy Та си поревах тогава. Но съм сигурна, че синът на Иланг-иланг е усвоил и ще запази грациозните стъпки, които е научил танцувайки.

За ЕГ не знам вече и аз какво да мисля. След провала на втори пореден ПИ по математика, се замислих, че това си е най-логичния избор (по БЕЛ държи прилични точки засега). Но пък тя ревна, че не искала да учи нов език, щяла да седи до посреднощ да учи думи, щели на чужд език да й преподават не-дай-си-Боже ХИМИЯТА. Драма, както и да го погледнеш. Хем иска да й е лесно, хем да има среда с умни деца и нахъсани учители.
Оф, и да ви разсмея малко: снощи малко преди да изтече последния срок за домашното по БЕЛ (полунощ) идва да ми чете теза (щот пък аз много разбирам, нали, ама понеже изглежда, че не спя още) и точно беше писала нещо от рода, че Сюлейман ги нахъсвал да се бият (по-завъртянко беше, но като чух "нахъсва" така се разсмях, че спрях да слушам). А тя най-учудено: Е, нахъсва си ги, кво? Търчете, каза. Ми нахъсване си е, що се смееш?

# 441
  • Варна

Товa все едно аз съм го писала за IЕГ във Варна. Щерката каза -  едва на курса разбрах как да си подредя знанията. Преподавателката на курса пък беше пенсионирана  учителка , от същата гимназия и беше страхотна. Но както виждате , в осноеватаси няма разлика с нашите седмикласници - нали всички имаме и бел и мат в училище,   но ходим на школи и уроци.
[/quote]

Доколкото знам от мои познати. Миналата година тази пенсионерка си водеше курса и едновременно с това преподаваше в Първа на същите ученици и в редовните часове. Защо не им подреди знанията в клас, а трябва да се дадат едни пари допълнително !?

# 442
Явно  е работила по заместване. Но то си е нормално - още по времето на щерката имаха ужасна нужда от учители по немски, то не бяха болнични майчински, сменяха учителки по две на година. Учителката в 11клас вече беше екстра, но чак в 11клас. Жалко че тази госпожа от курса не им е преподавала в училище. Говорим за един и същ човек явно. Между другото курса е за всякакви ученици, не само от I EГ.
Писала съм го и преди, съжалявам ако ще се повторя, чак когато щерката отиде в чужбина и се потърка сред българчета с немски каза че смг с немски са овър дъ топ. Недостижими са. Едва третата година се изравни с тях.

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 20:02 от _re_ge

# 443

Някой беше писал, че на втората задача от вторият модул дете от СМГ е намерило грешка. Учителката днес нищо не е споменала да грешна задача, а в сряда ще пререшат задачите от вторият модул, може тогава да изкочи нещо.
Моята решава този пробен на Междучасие вкъщи и не откри грешка на последната задача. Ако трябва да съм честна, аз не успях да се сетя как се решава последната подточка.

Скрит текст:
Здравейте, и успех на всички набори 7 клас и не само.
Включвам се с мнение на  вече преминали тази сага 7 клас - преди 4 години. Голямата дъщеря премина през тези изпитания в момента учи в т.н. елитно у-ще -  I НЕГ. Казвам така наречено защото очаквахме повече от това елитно у-ще.  Действително там са събрани амбициозни деца, които искат да  учат, но явно нивото не е  много добро. Очаквахме, че нивото на обучение на езика ще е отлично, но истината се оказа друга. В 8 клас попаднаха на греда учителка ВГ, която тотално не прояви интерес какво ще научат децата, а 8 клас е много важен. Чудно само защо директорката я държа толкова години, но след поредни оплаквания от много родители, тя вече не е там. Истината е, че ако искате да научите език в елитните гимназии трябва да ходи детето на допълнитени уроци. Разбира се не за всички, но като гледам 70% от децата го правят особено тези, които искат да учат в чужбина. Дори  някои деца от паралелките лайстунг ходят на  допълнителни частни уроци...
Та идеята ми е -   да не се напрягаме децата ни (включително и аз) да влезнат в елитни училища - да средата е много важна, но според мен титлата им е преувеличена. Единствено защото събират деца с много високи балове от там произлиза и елитността.
В момента отново съм в дилема 7 клас защото имам две близначки, но със сигурност дори да им стигне бала, като на голямата, най вероятно няма да са немските гимназии.
От друга страна си мисля, ако е така в елитните софийски гимназии, какво ли е в останалите училища!?!
Иначе подкрепям ПИ най вече на Веди и Регалия дават наистина орентировъчна оценка за подготовката на децата.
А накъде би ги насочила?
Да разбирам ли, че в 73-то не е по-различно от НЕГ или даже по-зле? Дочувам, че в темата на 73-то не се споделя толкова много за проблемите там, а в тази на НЕГ се говори открито, тъй като никой от ръководството не се интересува и не чете.
От друга страна, проблемните учителки по немски са само първата година и не е чак толкова непосилно да се плащат частни уроци. Въпросът е могат ли да се компенсират толкова много пропилени часове?
Не знам, няма полезен ход за тоя немски. Като си спомня мои приятелки от лайстунг навремето от Първа езикова как говореха като картечници. Сега не знам достижимо ли е това ниво без курсове.
При всички положения езиковите са за предпочитане, защото смятам, че до 18 год. едно дете е добре да знае по възможност 2 езика. Това вече не е  само богатство, но и необходимост в днешно време. Всички знаем как се учи език след 18 години. След това вече всеки може да си избере насока - медицина, финанси, психология и т.н.
За допълнителните часове  - частни уроци всеки си преценява, по скоро аз съм на мнение, че след като си в елитна гимназия би трябвало да научиш език на топ ниво без  ходене на допълнитни уроци, но много зависи  явно и  от преподавателите. Според мен това ниво както казваш не е достижимо без курсове.

# 444
  • София
иланг - иланг, много неприятно е това за коленете, което споделяш Worried . Но както и самата ти казваш, добре че детето се е отказало самО, а не е било принудено. Дано да израсте проблема скоро и никога повече да не се сблъсква с това в живота си. А аз ти благодаря за споделената информация, изключително важна и полезна да се знае.

За ЕГ - моето мнение е, че ако едно дете го влече точно ЕГ,  то не трябва да бъде спирано. Изобщо мисля, че децата трябва да бъдат подкрепяни във всички техни избори - всеки опит е опит, дори и негативният такъв. В тая гимназия ще попадне на кофти учител по език, в онази гимназия ще попадне на кофти учител по МАТ, в трета гимназия - на кофти учител по нещо друго. Идеално щастие няма. Но да се набъркам в желанието, мечтата и решението на детето си ми се вижда по-голяма грешка, отколкото той да изтърпи някаква неудача в  лицето на учител по пътя си. И ако трябва да му помагам с частни уроци, ще го правя. Наистина звучи абсурдно, но в нашата мила рОдина кое не е абсурдно? И сега наливам пари в допълнителни извънкласни занимания, въпреки че е в частно училище и се предполага, че не трябва да го правя, но ето нА - налага се, правя го.

Пуснах е-мейл в пощата, момичета Wink !

# 445
За предпочитане е това, което искаш. Език ( езици), математика, история, предприемачество, компютърни мрежи...
Но да се набъркам в желанието, мечтата и решението на детето си ми се вижда по-голяма грешка, отколкото той да изтърпи някаква неудача в  лицето на учител по пътя си.
Не бих могла да го кажа  по-добре. Винаги съм смятала, че като родител трябва да осигуря на детето си възможности и избор, а после... Искаш ли да научиш нещо, няма сила, която да ти попречи. Особено ако го правиш със сърце и душа.

# 446
  • София
Честита баба Марта.
Бъдете здрави и усмихнати.

Dive, поздравления за смелостта.
И аз имам нужда от промяна, в т.ч. и оттърване от кръглата форма.

Vox, при тези красоти само ти може дади търсиш липсващия бод

иланг-иланг, много неприятно и аз за пръв път чувам това име.

Значи езиковите гимназии са много гадно нещо - това Конското, пералните, Мария Луизияна, Валдемоското, ... добавете към тях Бузема и Прогресивното  ..
Дано се включат потърпевшите да помогнат с оплюването Joy
Скрит текст:

Днес девойката имаше ПИ по БЕЛ, не беше много доволна след края ... ще видим, но то и последните 2 седмици са ужасни... Контролни с брой = N², олимпиади, финализира с ПИ ...

# 447
Simple Smile Desem, не съм от София и не мога да коментирам, но и аз съм ги чувала... Simple Smile
Категорична съм, че в списъка няма да има нито една професионална гимназия или паралелка, пък ако ще и да е паднало трагично нивото в езиковите...сигурно е така, но ако там е паднало нивото,  в другите (нарицателните) е ударило дъното Simple Smile

# 448
  • София
Не знам колко е паднало нивото в ЕГ и в сравнение с кое, но дъщеря ми, след връщане от училище днес /първа смяна/, не е спирала да учи. Продължава и в момента, а утре става в 6. А тя учи бързо.

# 449
  • София

st. Dobri, честито порастване... и лична карта...
Иланг, аз помня как с удоволствие гледах клипчетата от състезанията... Танцувалните умения ще си му останат. Както и твоите главоболия с многото гаджета... Wink Дано отшуми бързо тази болест.

Общи условия

Активация на акаунт