Седмокласници 2020/2021 - Тема 8

• 32 381
  • 749
  •   1
Отговори
# 450
  • На морето!
За предпочитане е това, което искаш. Език ( езици), математика, история, предприемачество, компютърни мрежи...
Обсъдихме ли го това предприемачество в ЕГ? За мен е новост и се чудя какво ще се учи, с какво е по-различно, дали е въведена тази паралелка заради някакви нови изисквания или е някакъв наистина интересен и полезен профил. Вижам, че при нас е заменило география и икономика като трети предмет в паралелките на ЕГ.

# 451
  • София
Паднало е нивото на цялото ни средно образование. Вижте учебниците на децата, когато се налага да помогна по нещо си вадя от моите от "вълшебния кашон" и така успявам да обясня. Почти по всички предмети (без история) съм намерила учебници от деведесетте години.
Не оплювам ЕГ, а казвам, който има очаквания на база личен опит от преди 20+ години (като мен) да се осевери, за да не остава излъган - промените в програмите са много и оказват влияние и то голямо - по-добре е да знаете. 
Безценното в т.нар. елитни гимназии са децата и родителите и една шепа непредали се учители. Никой не ви убеждава да пращате децата си в градинарския техникум, а да имате реални очаквания за това какво ще ви предложат в ЕГ.

# 452
Аз мисля, че сред професионалните гимназии има такива, които се стараят. Има една тема за гимназии от втори ешалон и там се виждат много доволни момичета. Както има и недоволни от ЕГ.

Ще съм много благодарна, ако някой сподели ПИ по БЕЛ на Вектор Simple Smile Възползвах се от този по мат. Ние сме на Регалия и Междучасие и СМГ, засега.

# 453
Иланг, и аз помня клипчетата. Важно е да е здрав младежа. Моята девойка по същия начин заради болки в коленете и ревм.артрит след скарлатина се отказа от баскетбола.
Добри, честита ви лична карта. Само един родител беше ли достатъчен за документа?

# 454
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
достатъчен е един.
детето е задължително да присъства Wink и с прическа, че го снимат. Simple Smile
безплатна е картата, може обикновена, може бърза, за експресна само на Мария Луиза.
после картата се получава от родител. Simple Smile
на заявлението отзад се пише името на родителя, независимо какво казва Г-н Вече-имам-карта-и-сам-си-попълвам-заявлението.

и понеже вчера "присъствах" на спор в класа - според едно от децата "може да си я издадеш, ако искаш, но не е задължително". първата лична карта е задължителна. ако родителя не направи организацията за издаване и получаване на такава в срок от един месец от навършване на възрастта, носи наказателна отговорност.

в подкрепа на думите на Арино - големия син беше приет с изпит (тогава не беше задължителен) в елитна паралелка, в елитно училище. Sad след подготвителния клас заяви, че не иска да учи там, не е неговото, преподавателите са кофти... искал в техникум в Плевен.
побеснях, направих му скандал, заплаших със съд баща му... в края на краищата се съгласих, но с уговорката, че ако нещо не ми хареса ще изхвърчи от там и ще учи където аз му избера. оказа се много читаво училище - имаха сключен договор с БМВ в Германия и децата карат там практика през лятото. но не всички, а само тези с успех над 5.5 и оценка 6 по немски.
показвал ми е сними от стажа, показвал ми е снимки от работилниците в училището, разглобяваха двигатели, участваха в състезания-ралита...
знам, че не всички техникуми са като този, но има и такива редки птици.

Simple Smile без проблем го приеха в МЕИ след техникума.

Последна редакция: вт, 02 мар 2021, 09:52 от st. Dobri

# 455
  • Русе, у дома
Обещаните комбинации на шуслеровите соли, които ползвах с голямата щерка преди две години.
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрийншотнала съм ги от някаква книга, но не помня заглавие.
Дали имаха плацебо-ефект не знам, но и бяха полезни, давах комбинацията - 2, 5 и 7.

# 456
  • Варна

Обсъдихме ли го това предприемачество в ЕГ? За мен е новост и се чудя какво ще се учи, с какво е по-различно, дали е въведена тази паралелка заради някакви нови изисквания или е някакъв наистина интересен и полезен профил. Вижам, че при нас е заменило география и икономика като трети предмет в паралелките на ЕГ.
[/quote]

ЕГ са притиснати да намаляват броя на езиковите си паралелки, затова измислят паралелки с други (приемливи) профили.  Едва ли това ще се отрази по някакъв начин на първия чужд език. Евентуално негатив ще има при  втория чужд език. Тази година във Варна би трябвало да се закрият поне 4-5 езикови паралелки. Интересно ще е какви решения са взели училищата - закриват или заменят със STEM профил.

# 457
И аз съм давала 2, 5 и 7 за главоболие в училищна възраст, изписани от лекар. И разбра се добър режим, което означава лягане  в прилично време.

# 458
Първа и " Жолио Кюри"  са заявили по девет паралелки ( същия брой като миналата година), но в Първа една е с профил Математически, а в четвърта – една е с профил Природни науки. Пета залагат само на профил
 Чужди езици, но със заявени шест вместо седемте миналогодишни.

# 459
  • София
И най-интересното е, че ние още не знаем какви ще са профилите. Само в разни статии четем, че езиковите ще са с 25% по-малко. Кой знае с какво ще ни изненадат.
Вече се знае, че НПМГ ще приемат с 2 паралелки по-малко, 73то - с една по-малко, 35-то от миналата година са една по-малко.

# 460
  • Варна
Дидева, много полезно, благодаря. Значи не са 4-5 закрити паралелки, което много ме стресна, а по-скоро променят профила. За пета се учудвам, само там май намалят с 1.

# 461
Със сигурност ще има и други промени. Най-засегнати ще са средните училища, които често разчитаха на паралелки с профил Чужди езици.
Само в разни статии четем, че езиковите ще са с 25% по-малко.
Ако става дума за София, намалението в абсолютни стойности е от 112 на 97.

# 462
  • Варна
Първа и " Жолио Кюри"  са заявили по девет паралелки ( същия брой като миналата година), но в Първа една е с профил Математически, а в четвърта – една е с профил Природни науки. Пета залагат само на профил
 Чужди езици, но със заявени шест вместо седемте миналогодишни.

В Първа ще има една паралелка по-малко с немски, защото тази с математика ще е с английски език.

Става въпрос за 4-5 закрити паралелки с чуждоезиков профил.

# 463
Не мога да разбера какво означава това, което пишете. Нали в ЕГ първите два профила са БЕЛ и първия език.?Следващите два профила са по избор след 10ти клас. Сега с тези профили Природни науки, за които говорите, не е ли пак така и защо трябва да намаляват броя на паралелките?
От 9 паралелки х ще са природни науки, 9-х ще са хуманитарни. Защо трябва да ги намаляват на 6-7-8 примерно?

# 464
  • София
В ЕГ обикновено първите два профила са първият и вторият език, не БЕЛ.

Общи условия

Активация на акаунт