Седмокласници 2020/2021 - Тема 8

• 32 416
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
Прави са дамите, не ми е мястото тук Simple Smile Оттеглям се. Само не е лошо да помнят уважаемите дами,  че "пилците се броят наесен".  И тогава се вижда кой се е излагал и кой не. Което си е само за негова сметка, разбира се. Със здраве!

# 511
Неее, много е полезно!
Донякъде стратегията за гимназия зависи накъде евентуално може да се насочи детето след нея.

Попеа, не е нужно да се оттегляш.

# 512
Мислиш ли? Скоро се обсъждаше кой къде иска да учи. Нямаше много с ясна представа. Ако сега добавим и бъдещо кандидатстване след 5 години, сигурно ще ни се изясни съвсем Simple Smile

Зададох въпрос в предния си пост и наистина искам да знам отговора!

# 513
# 514

Обсъдихме ли го това предприемачество в ЕГ? За мен е новост и се чудя какво ще се учи, с какво е по-различно, дали е въведена тази паралелка заради някакви нови изисквания или е някакъв наистина интересен и полезен профил. Вижам, че при нас е заменило география и икономика като трети предмет в паралелките на ЕГ.

Запозната съм, затова ще ви обясня. В 8, 9 и 10 клас в профил "Предприемачески" се учи абсолютно същото, както и в другите профили - чужди езици, география и икономика и пр. По решение на педагогическия съвет може да се прибави по една "предприемаческа" дисциплина с хорариум от 1-2часа/седмично. В нашето училище в 8 и 9 клас се учи "Въведение в предприемачеството", а в 10 клас - "Маркетинг." Други училища са избрали "Практични финанси", "Зелено предприемачество"или нещо друго.

По друг начин стоят нещата в 11 и 12 клас. Тогава всъщност започват часовете от профил "Предприемачески". Задължителни са 4 учебни часа, разпределени по следния начин:

- в 11 клас: 1час седмично Модул 1: Предприемачество и кариерно развитие; 2 часа седмично Модул 2: Пазарна икономика и 1 час седмично Модул 3: Стартиране на собствен бизнес. Оттам насетне училището, заедно с учениците могат да изберат до 4 часа допълнително часове по предприемачество. Какви ще бъдат те, зависи от самото училище. При нас това е "Учебна фирма".

- в 12 клас обучението продължава отново със задължителните 4 часа, но разпределени по следния начин: Модул 3 продължава от 11 клас, но този път с 2 часа седмично. Добавя се и Модул 4: Управление на предприемаческата дейност, също с 2 часа седмично. Отново можгат да бъдат избрани до 4 часа с допълнителни икономически дисциплини, по усмотрение на самото училище. Това обаче не е задължително. Задължителни са само по 4 часа в 11 и 12 клас.

Накрая учениците могат да изберат да се явят на матура по Предприемачество, но могат да изберат и чужд език или пък втория си профилиращ предмет (напр. информатика). Матурата ще е от 3 части - първата част от 30 въпроса с избираеми отговори, втората част от 15 въпроса с отворени отговори и 3 част - казус за анализ. Въпросите ще бъдат само от 4-те задължителни Модули, които се изучават в 11 и 12 клас.

За момента има издадени само учебници за Модул 1 и Модул 2. В процес на разработка са учебниците за Модули 3 и 4. Докато вашите деца стигнат до матура, ще има и учебници, и няколко минали вече матури, така че процедурата ще бъде отработена (ако междувременно МОН не реши нещо друго).

Въвеждането на този профил в езиковите и математическите гимназии е нещо много полезно и авангардно. От поне 10-ина години колеги от тези училища подготвят свои екипи (това при тях се изучава факултативно) и печелят постоянно национални състезания по предприемачество, организирани от Джуниър ачийвмънт. Предимството на тези деца е езикът, защото класирането на национални състезания ги изпраща на международни. Но също така и умението да учат, да се концентрират, да решават проблеми. Блестящи успехи имат езиковите гимназии във Варна и Смолян, Математическите от Русе и Бургас. И това са деца, дето изучават предприемачество в свободното си време. Представете си как биха се представили, ако предприемачеството е в учебната им програма.

Ето някои примери:
https://tvn.bg/vicem-ot-pmg-baba-tonka-naj-dobra-uchebna-kompaniya-na-balgariya/
https://www.teenstation.net/uchilishtna-kompania-shto-e-tova/

Да не се чудите откъде знам всичко това - преподавам в такъв профил, водя тези дисциплини и подготвям отбори за състезания.

# 515
  • София
Не знам колко е паднало нивото в ЕГ и в сравнение с кое, но дъщеря ми, след връщане от училище днес /първа смяна/, не е спирала да учи. Продължава и в момента, а утре става в 6. А тя учи бързо.

Ех, Санака, за оплюване писах, какви са тия хвалби Joy

# 516
Влизам да споделя резила от ПИ по математика. 65т. Глупави грешки на първа част, само 13т.  на втори модул, като на черновата е разписала едната задача почти изцяло вярно, но защо пък да го преписва и разписва в беловата, та там 1.5т. То било ясно кое как се извежда. Направо не знам какво ще правим.

# 517
Предполагам за присъствен изпит става въпрос?
Може ли да се предаде черновата вместо беловата, след като се види, че времето няма да стигне за преписване?
Всяка задача на отделен лист белова ли е и номерирани ли са?
За реалното НВО питам.
Защото ако листите са номерирани и пише къде коя задача да се започне, ако детето пише по-рзкрачено и ползва беловата и за чернова, съответно задраска нещо и после пише друго, може да изпише цялото място за задачата и да му трябва още. 

Последна редакция: ср, 03 мар 2021, 14:21 от Дъждец

# 518
  • Пловдив
MianaNia, всеки един изпит и състазение са полезни. Дори да няма успех в конкретния ПИ - на матурата повечето деца се събират и успява да дадат всичко от себе си. Важно е да има малко тренинг при сравними условия с тези на матурите.
Грешките най-много учат.

# 519
Дъждец,  на НВО, истинското Simple Smile, няма как да предадеш чернова вместо белова.  Беловата е с надпис "белова" и за мат. мисля с написано зад 21, зад 22...т. е. С място където да се пише всяка задача. Тази година черновата няма да се проверява.

# 520
Точно и аз това видях някъде как има оставено конкретно място за всяка задача. Е, ако това място не стигне, тогава какво правим? И ако черновата не може да се предаде, то няма никакъв смисъл да се пише на нея. Бих посъветвала детето да пише всичко на беловата, че поне да вземе някоя точка. Но ако мястото не стига? Особено когато има големи чертежи.
Вие го коментирахте това за черновата, но чак сега Мианиа  като писа, разбрах какво значение има да не се проверява черновата.

# 521
А може ли да си решава задачите директно на белова. Моят син никога не пише чернови, дори на преразказ. Твърди, че няма за му стигне времето, но аз мисля , че просто го мързи да преписва после на белова.Отделно забелязвам, че още като види ,Че някоя задача му е непозната и трудна, директно я зарязва - въобще не помага усилие да я реши.

# 522
Може ли да се предаде черновата вместо беловата, след като се види, че времето няма да стигне за преписване?
Всяка задача на отделен лист белова ли е и номерирани ли са?
За реалното НВО питам.
Преди известен брой страници пуснах инструктажа за ученика. Може би е добре да го погледнеш.
Във видеоинструктажите от предходни години може да се види как е изглеждал изпитният комплект. Тази година ще е малко по-различен.
https://bg-mam.ma/p/1305875/42406438
А може ли да си решава задачите директно на белова.
Белова има само за втора част. За първа част е лист за отговори. Всеки работи, както намери за добре. Няма санкция за това, че не си използвал чернова.
https://bg-mam.ma/p/1305875/42408232

# 523
Четох го инструктажа тогава. Не се сещам да е имало обсъждане на мястото, но може да съм го пропуснала.
Едит:Върнах се да го прочета пак и пак не намирам отговор на въпроса си.

Ако някой знае, ще съм благодарна да ми отговори директно.
Ред, и моето дете не пише преразказа на чернова, защото няма да й стигне времето. Няма проблем да решава по мат. директно на беловата, но някъде видях, че има само ограничено място за задачите от втори модул. Има надпис 21 задача, оставено празно място и после надпис 22 задача като в тетрадките за попълване. Затова питам ако мястото не стигне, как се процедира.

Попаднах на това видео на АК за Трети март и много ме развълнува: https://www.youtube.com/watch?v=CUxlHIZZvas&feature=emb_logo … U7gTjCETVI_3tFRLA

Последна редакция: ср, 03 мар 2021, 15:08 от Дъждец

# 524
Аз мисля, че има право за допълнителни листи белова. Така са ми отговаряли учители.

Общи условия

Активация на акаунт