Кръщене - организация, общи въпроси, традиции, подаръци

• 54 833
  • 353
  •   1
Отговори
# 300
  • Melmak
Здравейте, пак съм аз!

В крайна сметка подготвихме
- големи кърпи за децата (поръчах да бродират имената и датата на кръщенката)
- поръчах китка за поръсване
- златни кръстчета

Сега мм ме шокира с две неща - не си намира кръщелното.. явно ще впишат мен и в двете кръщелни, а си го знам къде ми е.
И второто, че в заръката от попа пише прилично облекло и в скоби дълъг ръкав. Утре ще е 32 градуса, какви ръкави.

Роклята ми е това:

Освен да търся някакъв шал, но как ще изглежда на снимките.. няма да е съчетан много с роклята, защото не нося големи феерични шалове..

Като съм гледала снимки от кръщенета не са с дълги ръкави. Вие какво мислите?

# 301
Аз ще кажа само браво на попа. На последното кръщене, където бях гост, майката беше с гол пъп, горнище с падащи ръкави (демек голи рамене и половината гръб и деколте), и пола, и двете бели и полупрозрачни. Кръстницата с рокля нощница с тънки презрмаки в цвят пепел от рози и без сутиен, а не беше подходящ избор, меко да се изразя. Всичко това под носа на попа, беше много неподходящо. Иначе разбирам, задушно е в църквите, но все пак има някакви правила как се влиза в църква. Виж наистина за шал, роклята ти е в хубав цвят и изчистена, почти всичко можеш да сложиш на нея.

# 302
Здравейте, пак съм аз!

В крайна сметка подготвихме
- големи кърпи за децата (поръчах да бродират имената и датата на кръщенката)
- поръчах китка за поръсване
- златни кръстчета

Сега мм ме шокира с две неща - не си намира кръщелното.. явно ще впишат мен и в двете кръщелни, а си го знам къде ми е.
И второто, че в заръката от попа пише прилично облекло и в скоби дълъг ръкав. Утре ще е 32 градуса, какви ръкави.

Роклята ми е това:

Освен да търся някакъв шал, но как ще изглежда на снимките.. няма да е съчетан много с роклята, защото не нося големи феерични шалове..

Като съм гледала снимки от кръщенета не са с дълги ръкави. Вие какво мислите?
Болеро?

# 303
  • София
Хечи, всичко сте приготвили, но задължително мисли за нещо връхно. В църква трябва ръцете и краката да са покрити. Роклята ти е прекрасна, но наметни отгоре шал или някаква лека риза (ако имаш от модерните едноцветни сатенени ризи). След това ще я махнеш, когато излезете от църквата и ще се снимаш и с голи ръце. Става и с някакъв фин рисуван шал от коприна. Има на много места, където продават аксесоари, чанти и подобни. Дори и за утре имаш време да отскочиш до мола и да вземеш, а сигурно и вкъщи имаш някой или някоя приятелка може да ти заеме.

# 304
  • Melmak
Разбира се, Мелузин, не ме разбирай погрешно, аз не одобрявам непристойно облекло в никакъв случай. Преди няколко години бяхме на сватба в Монтана. Изрично питах булката дали предвижда шал или наметка, аз бях с рокля без презрамки и с корсет. Тя даже ме изгледа странно, никой не беше предвидил такова нещо от гостите, а сватбата беше лятна и жените бяха масово с голи гърбове, ръце и т.н. Но и самият поп беше като от скеч с отец Нафърфорий и се държа странно, меко казано.

Иначе описаното от теб не го одобрявам и аз не ходя така в ежедневието си, камо ли в църква.

Иначе роклята не прозира и не е по тялото, разкроена е, не описва. Макар да изглежда с голямо деколте, не е.

Просто ръцете са голи, мм ще е с риза с дълъг ръкав.

Ще потърся някакъв шал, да се наметна.
Барака, имам едно болеро май е по-скоро като сако, но само до талията. Много късо. Не пасва много, но колкото в църквата за ритуала… или шалът примерно. Едно от двете ще бъде, просто въобще не зацепих, че без ръкав не е ок.

Сега за сватбата… не знам. Предстои ни венчавка през септември. Роклята ми е разголена по мое мнение.

В бюстието има телесен цвят тюл, който е доста секси и модерен, но ме вкарахте в размисъл… не знам на тази рокля какво да мисля за отгоре!

Благодаря ти, фивър! Имам една такава сатенена риза, но е в едно синьо, което се бие с роклята и съвсем не седи.

Ще изровя шала и болерото и явно ще е едно от двете. Дано не ми се сърдят децата, че кръстницата не е стилна на снимките! 😄

# 305
Здравейте, канени сме септември на кръщене на по-голямо детенце на 6г, роднина. Мисля дали да дадем парички и родителите да изберат нещо подходящо или да е някакъв подарък тип бижу? Семейството ни е голямо 5-членно. Каква е нормалната сума за този празник? В тесен кръг ще е.

# 306
  • София
На кръщене, особено пък на по-голямо дете винаги даваме пари и подарък, но не бижу. Обикновено вземаме лего и децата много се радват. На едното кръщене тази година ние бяхме единствените с предметен подарък и детето беше много щастливо, че има такъв.

# 307
  • Велико Търново
Всичко е толкова относително. Пак зависи от детето,  не всички харесват лего (въпреки че аз съм голям фен). Но се присъединявам към мнението, че е хубаво с паричките да има и някаква играчка,книжка и пр. Колкото до сумата също зависи - колко сте близки, колко голямо е кръщенето, какви са ви възможностите. Лично аз бих отделила минимум 100 лв и вече нагоре си преценявате спрямо възможностите.

# 308
  • Melmak
И аз мисля, че е хубаво да има нещо предметно освен парите. Нещо за самото дете - играчка, книжка, лего ми се вижда прекрасна идея!

Но вече зависи и колко сте близки, за мен минимума е 100 лв на възрастен. Вече ако сте повече хора, сложете още малко отгоре.

# 309
  • София
Е, да, легото е просто пример. Всичко може да е. 😃

# 310
След месец-два сме на кръщене на близнаци около 2 годишни. Двама възрастни ще сме и мислим да дадем пари в плик, но нямам идея колко да дадем. Досега само аз съм ходила само на 1 дете и то преди доста години и съм оставяла 100-150 лв. + някое малко подаръче. Каква сума би била разумна и нормална към днешна дата? То вярно всеки според джоба си, но горе долу ако може да ме ориентирате.

# 311
Здравейте,
Бихте ли споделили каква е църковната такса за кръщене в София (ако сте правили наскоро).
Дали някой е кръщавал дете в църквата в близост до хотел Маринела?

# 312
Здравейте! Как се процедира при допусната грешка в кръщелното? Сбъркан е полът на детето.
Дубликат ли ще издадат? По същия начин ли ще изглежда?
Дали да се обадя в църквата?
Кръщенето беше днес и съм малко разочарована...

# 313
Здравейте! Как се процедира при допусната грешка в кръщелното? Сбъркан е полът на детето.
Отивате днес до църквата и говорите евентуално да се поправи кръщелното.

# 314
Ще анулират това и издадат ново. Този документ освен в църковните регистри, не участва никъде, така че е една формалност да се замени. Не е документ за самоличност например.

Общи условия

Активация на акаунт