Кръщене - организация, общи въпроси, традиции, подаръци

• 52 616
  • 342
  •   1
Отговори
# 330
  • Melmak
Взаимното кумство не е прието, а кумството прераства после и в това да си кръстник. Не е ок, изобщо да си кум и кръстник е вид родство. Не знам каква е тая мания по взаимно кумуване и кръстничество.

# 331
Здравейте,

Интересно ми дали има някои, които са си взаимно кръстници? Тоест, както аз съм кръстила детето на моя приятелка, така и тя да кръсти моето дете или обратно. И дали е възможно, разбира се.

Чувала съм, че за църковен брак не може да сте си взаимно кумове.

Не, не е позволено от църквата. Майка ми специално ходи да говори със свещеника в църквата.

# 332
Вече са Ви отговорили, кумовете кръщават детето. В днешно време това най-често са приятели, нашето дете кумовете го кръстиха. Но аз пък съм кръстница няколко пъти и единият не съм била кума. Просто ме поканиха. Изберете други приятели.

# 333
Това с кумпвете, че са кръсбици повечето хора не го спазват. Аз лично съм била само на кръщанета, където кръсници са хора различни от кумовете.

# 334
  • Melmak
Това, че не го спазват, не значи, че няма такава традиция. В днешно време като не се оженят младите, реално нямат кумове.

Аз съм и кума, и кръстница на едно семейство. Първо правиха сватба, като се родиха децата ги кръстихме.

# 335
Здравейте, два въпроса имам:
Кръстчето и синджирчето може ли да не са златни? Всъщност, само кръстче без синджир може ли?
Кръстникът от същия пол като детето ли трябва да е задължително?

# 336
  • София
Може да не са златни, разбира се. Кой каквото може да си позволи или каквото харесва.
Може да не е и синджирче. Съпругът ми беше кръстник на момченце, чиито родители поискаха да бъде гривничка от типа малко златно кръстче на червен конец.
Аз бях кръстница на по-голямо момиче, което държеше на сребро.

Това за същия пол съм го чела тук във форума само.
Аз съм кръстница на деца от различен пол, съпругът ми също. Някои от децата ни имат кръстници от различен пол.
И всички кръщенета са били на различни места из страната, в различни църкви и при различни свещеници, а никой не е казал за такова изискване.

# 337
Благодаря ти.

# 338
  • Melmak
Няма изискване за пола на кръстника/кръстницата.

Няма изискване за злато, може да е сребро, друг метал, дърво. Повечето пъти се подарява злато, разбира се. Но това е по желание, все пак всеки би трябвало да може да се кръсти, без оглед на това дали е беден, богат и дали има пари за злато!

# 339
Здравейте! Да Ви попитам относно питите за кръщенето ние ще бъдем в съвсем тесен кръг около 10 човека една пита достатъчна ли е само в църквата?

# 340
Здравейте! Да Ви попитам относно питите за кръщенето ние ще бъдем в съвсем тесен кръг около 10 човека една пита достатъчна ли е само в църквата?
Нашата погача беше от Ни кай 2 килограма.
Не знам попринцип се правят по големи.

# 341
Най-добре е на мястото, където ще поръчвате да попитате за колко души стигат. Там, където ние поръчахме са еднакви като грамаж, но ако желае човек може да направят питката на 20 или на 30 парчета.
Със сигурност една питка ще стигне. Ние раздадохме на гостите, оставихме и на свещеника и на служителите в църквата. Това, което остана си взехме и хапнахме в ресторанта.

# 342
  • София
Някой път даже не се стига до питката в църквата, когато след това има друго кръщене и се бърза.
Обикновено се оставя в църквата, а останалото се разделя между гостите в ресторанта. Ако сте предвидили друг хляб, достатъчно е всеки да опита от питката по малко парче.

Общи условия

Активация на акаунт