Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 70

• 49 676
  • 742
  •   1
Отговори
# 270
Аз също не съм  присъствала на онкокомисията, не съм и държала да ходя.
В понеделник бях на диспансерен преглед, резултатите са добри, днес ходих на мамолог и тук  добре, а за другата седмица ми назначиха сцинтиграфия на костите. Не съм правила досега такова изследване, има ли нещо по-особено, което да имам предвид?

# 271
При нас не се присъства на онкокомисия. Говоря за моя случай, но всяка седмица има.
Относно финансиране то на лечението, така е. Всичко се поема от касата. Обаче, има едно много важно "обаче".
Ако доболничната помощ е малко по-достъпна, както и профилактиката, много хора нямаше да стигнат до това да натоварват касата с такива скъпи лечения.
И ако се обръщаше внимание на някои симптоми , преди да с еразвир някаква болест, вероятно мнигк хора, щяха да са живи.
Отделно, разбиранията,че само на же у над 50 може да им се появи рак.. Ми, аз в тия групи , в които съм едно 70% са млади момичета, говоря млади под 30г. И то в агресивни раци..
Еми, не мога да се съглася,че е много добра системата. Добра е в някои отношения, в други е crap.
Аз съм си много положително настроена, нищо че може би звуча малко панирана.  Това е зашото понякога се ядосвам точно на тоя crap  в системата. Като бившата ми медицинска сестра, която три седмици ми обяснява как няма да ме прати на скан понеже не tick-вам boxes -а им. А новата, вчера за два часа ми го уреди.
Можело. И аз зашо чаках три седмици за лечение ей така без нищо... резултатите за her2 and er+ излязоха преди две седмции.
Така де. Разбирам, пе им трябва технологично време, ама при положение, че са пропуснали да видят рак когато съм ходила профилактично, би трябвало поне сега малко да се размърдат.
Както и да е.
Сега всичко се нарежда.

Живот и здраве др седмица да почвам и да минава.
Днеска ходих да ми влеят малко витамин Ц. Мн добре се  чувствам.
Относно мъжете. Моят и той е в по-гиляма депресия от мен. Помага ми с каквото може, подкрепя ме, но го виждам как иска да се скрие в неговия свят и не иска да повярва, че това е реалност.

# 272
Никола, не съм твърдяла, че английската система е супер. И аз като теб не веднъж съм се ядосвала на недомислиците им, меко казано. Но като човек минал през три различни здравни системи, мога със сигурност да твърдя ,че няма съвършенни здравни системи. Като пример Германия дори няма да те погледнат, камо ли да те лекуват ако нямаш здравна застраховка, а те не са никак евтини.
Времената са такива, че поради високите разходи за здравеопазване и все по-големият брой болни хора, не зависимо от какво и колко годишни, днешните здравни системи разчитат и на нас самите да се наблюдаваме и ако открием някакви симптоми да реагираме.
Нагледала  и наслушала съм се на какви ли не глупости, от рода на това, че видиш ли само хора над 50 години хващат по-сериозни болести.  Сериозно ли ?!  SatisfiedSatisfiedSatisfiedПросто това е дежурното говорене на всички държавни институции, къде ли не по света.
Що се отнася до това как се разчитат образните диагностики, всичко това е въпрос на опит, знания  и отношение на самите специалисти, не е само до това в коя държава са. Всичко останало си е въпрос на късмет да попаднеш на нужния специалист с опит и отношение към теб, като пациент.

# 273
  • Варна
Аз също не съм  присъствала на онкокомисията, не съм и държала да ходя.

Не допусках,че така се отнасят тук ,в бургаското онко,някак е унизително.

Може би не всички пациенти викат на комисия. Аз мисля, че е много по-добре да се видиш с тях на живо. Така можеш директно да зададеш въпросите, които те интересуват. Затова държах да ходя лично. Иначе ти отнемат правото на обратна връзка.

# 274
Аз ли съм единственият случай в този форум, където на Онко Комитет, при доказан  рак с хистология и биопсия, е посочено единствено оперативно лечение?

# 275
Не си единствен случай. На мен след операцията в първото решение на онкокомисията  ми бяха назначили само ендокринна терапия. При това имах заразени 2 лимфни възела. Хирурът го върна за преразглеждане и в новото решение имах и химио и лъче освен хормоналата терапия.

# 276
Здравейте,
Майка ми е след след мастектомия и вече са й махнати конците, но кожата много я опъва, дори капчици кръв се появяват. Вие ползвали ли сте някакъв крем за мазане, който да облекчава това и който ви е препоръчан от хирурга/онколога?

# 277
  • Русе
Аз се мазах с дефламол. Лекарката ми препоръча разни други като Цикатридина, но аз си харесвам дефламола.

# 278
  • София
Здравейте,
Майка ми е след след мастектомия и вече са й махнати конците, но кожата много я опъва, дори капчици кръв се появяват. Вие ползвали ли сте някакъв крем за мазане, който да облекчава това и който ви е препоръчан от хирурга/онколога?
Това е странно, определено! Най-добре да отиде да я види хурурга. Да не би да събира лимфа - капчиците бледорозови ли са, или истински червена кръв? Иначе Цикатридина много помога за заздравяване, ползвала съм при 3 операции.

# 279
Благодаря! Днес ще ходя до болницата за документи и ще питам и за крема, и за капчиците. Исках да сверя мнения предварително и да питам за конкретни кремове. Сега говорих пак с майка ми - първоначално след махането на конците са били капчиците, сега не са излизали скоро.

# 280
  • Бургас
Дами, имам въпрос.

Оперираната гърда стои по плътна и твърда от здравата. Да не говорим, че и на размер сякаш е по-голяма. Звучи ли ви нормално. Вчера питах хирурга, каза че изглеждало нормално и ми забрани да вдигам и нося децата Cry Това задържана лимфа ли е? След седмица почвам химията и се страхувам да не я отложат заради тая гърда. Иначе самата рана е зарастнала, дренаж не са слагали, и конци нямам. Там е спокойно ... леко подуто е под разреза и особено чувствително под мишницата ... снощи имаше и някакви стрелкащи болки там ...
Два дни след първата вливка съм на сватба ... голям оптимист ли съм, че си купих рокля вчера Joy така ми се иска да мога да отида и малко да се разсея от цялата тази драма, която нахлу в живота ми. Смениха ми химията ... ще съм на АС-Т протокол ... Паклитаксела си остава седмично.

# 281
Solace,
И моята дълго време след операцията беше така. Явно защото тъканта е много травмирана от интервенцията. И аз имах притеснения, как ще се отрази на шевовете химиотерапията. За щастие не се случи нищо особено. Следоперативната ми химиотерапия започна 6 седмици след операцията, за да има достатъчно време шевът да зарастне стабилно. На прегледа при онколозите преди старта на ХТ, казаха, че нещата се развиват добре. Обясниха ми, че болките и липсата на усещане под мищницата и в областта на ръката ще продължат още дълго, което е нормално.
По-сериозно ми въздейства лъчетерапията, от която усещах гърдата по-корава, по-голяма от другата и подпухнала някак. Не мога да изразя с думи усещането, но е факт, че я "усещах", за разлика от здравата, която възприемам като даденост.  Измина един месец от края на лъчетерапията ми и продължава да е една идея по-подута от другата. В някои дни я чувствам и по-корава. А вчера-онзи ден, преди да застудее и да се появи мартенския сняг, дори имах прободни болки в областта на шевовете. Точно както ти ги описваш - стрелкащи.
Не мога да кажа как би ти се отразила химията, но силно се надявам да устискаш и да нямаш странични ефекти, за да можеш да идеш на сватбата. АС-Т протокол какво означава? Моята следоперативна ХТ беше ЕС - Епирубицин, Циклофосфамид или така наречената червена химия.

# 282
Solace,
Независимо как понасяш химиото, не бих ти препоръчала да се буташ на сватба със 100 човека! Химиото сваля имунитета и всеки вирус може да те събори. Трябва много да се пазиш в този период! Аз ходех с маска на работа, въпреки че беше преди пандемията.
Heart

# 283
Solace,
Независимо как понасяш химиото, не бих ти препоръчала да се буташ на сватба със 100 човека! Химиото сваля имунитета и всеки вирус може да те събори. Трябва много да се пазиш в този период! Аз ходех с маска на работа, въпреки че беше преди пандемията.
Heart

Той и самият рак  е имуносупресор. Т.е. имунитета пада от самото заболяване.

# 284
  • на20 километра от Бургас
Solace,и аз мисля ,без да съм компетентна знаеш,че трябва да се пазиш. Хубаво е да се разсееш от всичко това.Двете тамагочита в къщи ,не те ли ободряват BlushНе знаех,че се правят сватби,не е ли забранено.                                  
               Моята онкокомисия беше днес.Добре ,че реших да отида,иначе е служебно.Оказа се ,че има разминаване в големината на топчето написана на прегледа и на епикризата,според която е около 5 см,а на прегледа е 1.8 см.Лекарката ме прегледа и каза,че е 1.8сми имам по два лимфни възела под двете мишници. Назначи ПЕТ скенера,но май ще е след десет дни,ако не се ме вместят по-рано,понеже съм с малко килограми.Изписаха ми да пия само Тамоксифен до скенера Какво да очаквам от тамоксифена.Как ще дочакам скенера,не знам:cry:

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 14:38 от катеринка

Общи условия

Активация на акаунт