Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 70

• 49 673
  • 742
  •   1
Отговори
# 255
Кате, сега е трудното постепенно паниката и страха ще се заменят с борбеност , после някакси се канализират нещата и животът ти започва да се върти на цикли от по 21 дни и колкото и да е гадно знаеш, че трепеш гадината. Трябва малко време да се възприеме диагнозата ,това удря като с чук ,всички сме минали по този път. Сега ти се вижда като черна дупка,но ще става по- добре , ще видиш. Успех 🍀

# 256
Wam, аз имах същите усещания в гърдите,плюс задух и суха кашлица. Получих ги още след първата червена, особено след Лонкуекса, затова на своя глава един път не го слагах и се чувствах добре, но знаех, че левкоцитите са ми над горна граница. По време на Доцетаксела продължи това състояние.След края на химията кашлицата малко поутихна, но като започна лъчето, пак се завърна с пълна сила и стана леко продуктивна. Аз съм с астма, която беше в ремисия, но явно лекарствата предизвикаха възпаление на лигавиците. На рентген уж всичко е чисто, не се виждат фибрози.Ако не започна с помпата, няма да се оправи, каза пулмолога.Онколозите казват, че не е от лекарствата, но аз не мисля така.По- добре се оплачи на пулмолог, ако оплакванията продължат

# 257
  • на20 километра от Бургас
GrinningТинтири,ето за това говорих,като казах мемоари,ми как да не се посмее човек, а и начина по който го представяте..с хумор и ирония,напук на всички придобити скапани екстри.                                                                                             Чукове,сега осъзнавам,че мъжа ми го изживява даже повече ,днес само спи милия,след като изпи сумати хапчета за успокоение и кръвно,а аз съм само с един валериан и валидолче.И съм съгласна за временната  черна дупка,а и помощта тук от всички е много ценна:hugs:

Последна редакция: вт, 09 мар 2021, 23:26 от катеринка

# 258
  • Бургас
Правя последен коментар за мястото където се лекувам, защото не искам да подвеждам никого:
Скрит текст:
Лечението на рак на гърдата е протоколно и еднакво навсякъде по света. Разликата е в диагностиката. Сами виждате, че не всяка от нас е на еднакви химии, продължителността и вида на терапията е спрямо направената диагностика. Тук вече мога да споря до зори, че в България диагностиката или се претупва или се бави ненужно много. Давам пример с майка ми, която след операция на огромен по всички стандарти тумор беше оставена без лечение близо 4 месеца, защото контролен скенер се правело 3 месеца след операция. Не направиха и пет скенер преди операцията, защото "Има време за пет скенери, нека първо махнем тумора" И така гадостите тръгнаха по другите органи напълно необезпокоявани. Иначе я оперира известен уролог .. светило в областта така да се каже, не кварталния хирург. Аз първоначално нямах намерение да се лекувам навън, отидох просто да си направя всички скенери, ямр-та, сцинтиграфии. В България с "връзки" успях да си уредя ПЕТ скенер най-рано след 10 дни и това ме отказа. Обаче като ме хванаха в болницата в Истанбул, ме разчекнаха от изследвания, не оставиха и 1% съмнение дали някъде нямам разсейка, защото това би променило лечението. И така .... харесах подхода и се оставих в техни ръце.

Кате, моят мъж пък го играе "Нищо ти няма ... сега си по-здрава и от мен", което в началото ме дразнеше, но като се замисля ... ми то си е така. Сега сме здрави! Цаката е да направим всичко възможно да останем такива Relaxed

# 259
  • София
Това, което липсва в България при лечението наистина е комплексния подход, за съжаление. В същото време лекуват по протокол от ЕС /длъжни са, слава Богу!/, както и правят съответните образни и други изследвания. Тоест не бива да е по-различно лечението, разликата е в някои детайли, които понякога може да са важни. Лично аз смятам, че за рак на гърдата човек може да се лекува в БГ и няма смисъл да се дават излишни пари в Турция или други държави, но ако човек ще се чувства по-спокоен и може да си го позволи, както и ако иска да получи по-комплексно отношение - защо да не отиде в друга държава. Но не смятам, че ще получи нещо по-живоотопределящо там.

# 260
Момичета, не  е само в бг така. В Англия е още по-зле. Тука хем става бавно, хем не ти правят пълни тестове, прегледи и проверки. Имат си някакви условия и стандарти, които си следват и това е.
В бг поне на частно е по-леснонда се отиде .
Аз гледах клиники в Израел, но нямам време да ходя никъде в момента.

Имам въпрос, към малките, които са били на золадекс. Имахте ли цикъл?
На мен ми направиха инфекцията миналата седмица и днеска ми дойде.

# 261
Момичета, не  е само в бг така. В Англия е още по-зле. Тука хем става бавно, хем не ти правят пълни тестове, прегледи и проверки. Имат си някакви условия и стандарти, които си следват и това е.
В бг поне на частно е по-леснонда се отиде .
Аз гледах клиники в Израел, но нямам време да ходя никъде в момента.

Имам въпрос, към малките, които са били на золадекс. Имахте ли цикъл?
На мен ми направиха инфекцията миналата седмица и днеска ми дойде.
Здравей, на мен януари ми беше първата инжекция золадекс и след нея цикъла ми дойде. Онколожката каза че е нормално. Сега след втората по календар трябваше да ми дойде вчера. Още го няма, но пък света ми е крив 🤣

# 262
  • Русе
Моят цикъл спря от химията, а след нея веднага започнах хормоните и така и не дойде по-вече.

# 263
Solace,той моя си вдига кръвно от време на време,и сега все пак и той се притеснява.А иначе ми дава много кураж,той е много силна личност,просто вече не сме първа младост,и сме преживели доста неща,които са ни се отразили.Аз си мисля,че ако не ми назначат ПЕТ скенер тук ,да отида до Турция ,по твоите пътеки,не мога да се примиря,и да стоя в неведение дали имам или не разсейки.   Имам чувстото ,че пандемията не е от Ковид ,а от другото многокрако,и все по-млади хора с това.То от въздуха вече ли се хваща сякаш ,не знам.

# 264
Като сте похванали темата за лечението, да дам и моето мнение. На никого да не се налага да преживява това, но в живота на някои хора това просто се случва.
Много от вас се оплакват от бавното обследване докато се стигне до същинското лечение. Но да видим какво всъщност се случва.
Първо вие намирате признаци на болестта и отивате на лекар. Той от своя страна  предприема действия и ви насочва към съответния специалист, който започва да ви изследва. Кръвни тестове, биопсии, образни диагностики и т.н. Но много от вас не разбират, че за да се направят качествено изследвания на биопсиите особено изисква технологично време, трябва да се отгледат наново, както ми каза  един мой познат, който работи в такава лаборатория. След това въпроса за образната диагностика, в различните държави си имат различни процедури, както в България -клиничните пътеки, те действат според здравните стандарти на съответната държава.  Оставам на страна действията на някой медицински специалисти, ако попаднеш на такъв, било то заради липса на професионални или лични качества, но и такива има.  Трябва да се има впредвид, че в световен мащаб хората с такива заболявания се увеличават постояно и заради това системите са претоварени, не само заради пандемията. Да не говоря за изключително високите разходи за лечение в зависимост от стадия между 50 000 и 200 000 паунда само за самото лечение, без допънителните, които ние правим в рамките на това лечение, за Англия говоря. Колко от нас могат да си позволят подобни разходи?
И в заключение ,дами не се ядосвайте,останете позитивни и с надежда ,че ще се излекувате и просто се движете напред в лечението според обстоятелствата .
Пожелавам на всички вас бързо и леко да протече лечението ви и дано да не се връщат тези гадинки.

# 265
Каквото и да си говорим, предварителната диагностика е много важна. За кой ли път ще се повторя, че на мен точно това ми спаси живота. Ако моят хирург след биопсията веднага ме беше насочил за операция, нямаше да разберем, че ракът вече е метастазирал и докато стигна до ХТ, разсейките сигурно нямаше да са само в черния дроб, а навсякъде. Цял живот ще съм благодарна на този лекар - хирург, който подходи с мисъл за мен, а не за клиничната пътека, която може би ще изпусне, както впрочем и стана. И въпреки, че не се върнах при него за операция (защото тази опция изобщо ми отпадна), той продължи да ми съдейства при организирането на следващите контролни ПЕТ скенери.

# 266
Сега разбирам,че тоя онкокомитет,взима решенията за лечението служебно,без да викат лично човека.Пращат им епикризата служебно и те пак така си действат,в следващите дни да си вземем решението.Навсякъде ли така действат?

# 267
  • Варна
Сега разбирам,че тоя онкокомитет,взима решенията за лечението служебно,без да викат лично човека.Пращат им епикризата служебно и те пак така си действат,в следващите дни да си вземем решението.Навсякъде ли така действат?
Не. В онкологията във Варна, комисията е присъствена. Знам, защото виждам хората, които чакат пред стаята, в която е комисията. Всеки път, когато съм на вливане. По принцип има онкокомисия всеки понеделник и четвъртък, аз засичам тази в четвъртък. Викат поименно всеки пациент и лично му съобщават решението.

# 268
Не допусках,че така се отнасят тук ,в бургаското онко,някак е унизително.

# 269
Имам 5 различни решения от Онко Комитети от 3 различни болници. Никога не са ме викали. Всеки път нещата са се случвали служебно.

Общи условия

Активация на акаунт