Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 70

• 49 666
  • 742
  •   1
Отговори
# 240
Звънче, на мен от Доцетаксела ми стават така след всяко вливане/около 2-3 дни след това/ , но на втората седмица се нормализират.Не съм питала лекарката за това,защото като отида за следваща вливка ръцете вече ка си нормални. При мен освен че Си променят цвета започва и щипане при миене с топла вода например

# 241
  • Варна
Нормално ли е от ХТ (Paclitaxel) да има промяна в цвета на кожата - ръцете (около китката и пръстите) и долната част на краката да станат с ясно изразен тъмен цвят?
https://www.rxlist.com/consumer_paclitaxel_taxol/drugs-condition.htm
Според тази листовка потъмняване на крайниците и ноктите е сред честите странични ефекти. Една статия бях чела, в която мацката обясняваше, че по време на вливката си топяла ръцете ледена вода, за да не ѝ паднат ноктите. Аз много си пазех ноктите, късо изрязани бе лак.

# 242
  • на20 километра от Бургас
Ами,ето ме и мен,днес най-накрая,след 20 дневно чакане вече си взех хистологията,сега помагайте да я разкостя,че лекуващия е още в отпуск...Та ето какво пише- Инвазивен дуктален карцином  G-2,HER-2:1+ негативен резултат,Естроген:3+2=5;Прогестерон:3+2=5;Ki67-20%   Еритроцити,епителни клетки с реактивни промени .             В четвъртък ще ходя на  онкокомисия. Не знам там ли ще  ми назначат някакви скенери, в Бургас как стоят нещата. Solace,къде ще ти слагат порт,в Бургас ли реши да те лекуват ?

# 243
Ами,ето ме и мен,днес най-накрая,след 20 дневно чакане вече си взех хистологията,сега помагайте да я разкостя,че лекуващия е още в отпуск...Та ето какво пише- Инвазивен дуктален карцином  G-2,HER-2:1+ негативен резултат,Естроген:3+2=5;Прогестерон:3+2=5;Ki67-20%   Еритроцити,епителни клетки с реактивни промени .             В четвъртък ще ходя на  онкокомисия. Не знам там ли ще  ми назначат някакви скенери, в Бургас как стоят нещата. Solace,къде ще ти слагат порт,в Бургас ли реши да те лекуват ?

катеринка,
Скенер или образна диагностика ще ти назначат или хирург или онколог. Онко Комисията ще даде план за лечението, например операция, химиотерапия, лъчетерапия, ендокринна терапия...и т.н. Онко Комисията не е последна инстанция. На мен първата Онко Комисия ми беше написала само операция. След като направих консулт с онколог и решихме първо да мина предоперативна ХТ с цел тумора да намалее, ми сформираха втора Онко комисия, където вече бяха отбелязани освен операцията, химиотерапия, лъче, ендокринна, прицелна.
ЯМР си направих още преди консулта с онколога на частно в Токуда. Понеже видях, че по-напред си питала дали ЯМР може да покаже разсейки, ти отговарям - не мисля. ЯМР на млечни жлези може да покаже само и единствено какво става в тях и в съседните лимфни възли, защото самата технология на ЯМР на млечни жлези се прави като пациента е легнал по корем с гърдите надолу, слагат специална подложка и машината се върти около тях.
Не мога да разбера от написаното ХЕР 2 или ХЕР 1 е типът на рака ти, както и дали е + или -. Този знак би определил типът на медикамента, с който ще те  лекуват.
Относно естроген и прогестерон, явно туморът ти е зависим и от двата хормона, поради което ще ти предложат в някакъв етап след химиотерапия, лъче и т.н. да започнеш ендокринна терапия с цел да се подтисне отделянето в тялото на двата хормона.
Ки67 дава представа за склонноста на клетките на тумора да се делят бързо. Т.е. колко агресивно се увеличава на размер. Мисля, че 20 не е от най-агресивните варианти, но ако греша момичетата тук ще ме поправят. Моят Ки67 беше повече от 40.
Това е което мога да ти кажа към момента.

# 244
  • Бургас
Ех, Кате, така се надявах хистологията да излезе чиста .... нищо ... ще се справиш! Май от всички гадинки, твоята е най-малко гадна. Хормонозависима, Хер отрицателна, не супер-агресивна гад.
Това Ки-67 май е някаква пълна налучквация ... 4 пъти проверявахме моята тройно негативна гадост и 4те пъти различно Ки-67 вадят. Значи в Бургас го сметнаха 0% (да правилно четете .... изкараха го умрЕл гад), в София 40% Dizzy Face, в Турция първия анализ показа 32%, вторият анализ работен от човек отдал се на тройно негативните гадости - 8% ... правете си сметка колко е обективно Triumph G-то също ми варираше, според Бургаската патология е G2, според Софийската G3, според Турската G2-3 (така е написано и не разбрах добре какво имат предвид).

Порта ми ще го слагаме в Турция ... там избрах да се лекувам. Не защото смятам всичките Български специалисти за некомпетентни. Напротив. Даже правих справка с БГ доктори дали назначеното ми лечение в Турция е правилно и те потвърдиха. Просто ме е страх и не понасям некомпетентността, незагрижеността, циничността и грубостта с която се сблъсквам понякога тук. Покрай майка ми прекарах последната година в местния онкоцентър и съм отвратена. А и лечението ще ми излезе около 4000-5000$ ... пръснато за 6 - 7 месеца не е толкова скъпо. А транспорта ми до Истанбул излиза точно толкова, колкото и до София.

Кате, знам мнението на Хрусанов за предварителната образна диагностика - не е фен. На обратното мнение бяха Полихронов, Гаврилов, Ангелов (от Бургас) и всички доктори в Турция. Преобладаващото мнение беше да се направи ПЕТ скенер преди операцията и лечението да се наглася според резултатите. Говори пак с Хрусанов.
ЯМР може да покаже проблеми в меките тъкани, мозък, черен дроб, ако има такива. За кости и бял дроб - сцинтиграфия, КТ.

# 245
Solace
на едно и също стъкло ли измериха различно Ки67?
ПЕТ скенер е най-добрия вариант за образна диагностика. Назначава се от онколога или от хирурга. Тогава е безплатно. Може и на частно - в Александровска през лятото на 2020 г. струваше 3000 лв.

# 246
  • Бургас
Solace
на едно и също стъкло ли измериха различно Ки67?

О, не знам. Оставям цялото пликче, 2 блокчета със няколко стъкълца. Кое са гледали нямам идея.

# 247
Мили момичета,много ви благодаря! Lea_Lea , HER - 2,след него пише 1+негативен резултат.Мисля и за повторен тест  в лаборатория в  София или Плевен ,ама като пробата е от биопсия,а не от по-голяма тъкан,кой знае дали ще стане.Solace,моя мъж като му казах за Турция,вика,ако трябва и там ще идем,само с езика как ще се оправяме,то това ще е проблема. Хрусанов е в отпуск до 12 март,а комисията е в четвъртък 11 март,не знам дали той също участва в комисиите.След решението на комисията дали ще може да се  консултирам за  лечението и с други специалисти и какви да са те.Сега и аз треперя да няма разсейки.Днес даже не мога да заплача,така ми се е стегнало всичкоМного съм объркана.Няма да мрънкам,и на вас не ви е лесно,пък аз не мога да помогна все още с нищо ,освен да ви желая от сърце сила и леко преминаване на лечението!

Последна редакция: вт, 09 мар 2021, 21:13 от катеринка

# 248
Плевен е добър вариант. Лабораторията там е референтна за част от България. Търси доктор Поповска.

# 249
  • В царството на игрите:)
Мили момичета,много ви благодаря! Lea_Lea , HER - 2,след него пише 1+негативен резултат.Мисля и за повторен тест  в лаборатория в  София или Плевен ,ама като пробата е от биопсия,а не от по-голяма тъкан,кой знае дали ще стане.Solace,моя мъж като му казах за Турция,вика,ако трябва и там ще идем,само с езика как ще се оправяме,то това ще е проблема. Хрусанов е в отпуск до 12 март,а комисията е в четвъртък 11 март,не знам дали той също участва в комисиите.След решението на комисията дали ще може да се  консултирам за  лечението и с други специалисти и какви да са те.Сега и аз треперя да няма разсейки.Днес даже не мога да заплача,така ми се е стегнало всичко Много съм объркана.Няма да мрънкам,и на вас не ви е лесно,пък аз не мога да помогна все още с нищо ,освен да ви желая от сърце сила и леко преминаване на лечението!
Аз не разбирам от къде идва паниката и какво очаквате да направят в Турция? Общо взето нещата са в начален стадий с добри показатели, доколкото рака може да е с такива. Повторен тест ще направите, но щом хера е един +, то вероятността да се промени е малка. Химиотерапията, каквато сигурно ще имате е стандартна за този стадий, така, че не може да очаквате нищо качествено ново, колкото и консултации да направите. Според мен вече имате резултат, „акате комисия и ще започнете лечение, така, че трябва да се успокоите и да се опитате да разсъждавате рационално. На мен, разбира се, трудно ми се получаваше, но аз не съм добър пример. Страхът от метастази винаги ще има, но се опитайте да се съсреодоточите върху това, което предстои. Много мои познати консултираха лечението си в други европейски държави и навсякъде им казваха, че лечението е по протокол и е назначено правилно. Е, турците са малко по - меркантилни и назначават техни си изследвания, дават се едни пари допълнително, но не знам там да лекуват РМЖ по различен начин и да са измислили топлата вода. Бъдете спокойна и търпелива.

# 250
  • София /Абсурдистан
Лечението на тази болест в цял свят е еднакво. Излишно е да се дават пари и да се ходи извън страната. Имам преки наблюдения от лечение в Германия и от Китай, лечението е едно и също с тукашното.

# 251
Solace, ако е удобно тук или на лично - коя клиника в Турция? Нашите клонят към Acibadem, защото имат и транспорт (на цената на полет, но..). Там искат биопсия и геномен тест, според който по-прецизно се назначава химията, но гаранция дали ще има препарат точно за открития вид тумор няма. В другата клиника в Истанбул пък са назначили повторна хистология и Пет скенер, който си мисля, че по-добре да направим в България.
Всъщност за мен като страничен наблюдател Турция предлагат по-комплексен подход, тук в местния диспансер отношението в началото беше “Като си се оперирал в София, ходи в София”, от София пък комисията абсолютно, абсолютно нищо не е назначила освен скенер след 2 месеца, който в града така и не му направиха. Сега (4!! месеца по-късно) изглежда са попаднали на по-читави специалисти и поне има лечение, ще видим.

# 252
Lea-Lea да,за нея  четох, и че по спедитор може да се прати материал.                                                                                                                                                      
          milmich,да ти кажа,не съм паника,обаче като видях епикризата и нещо ми се обърна в стомаха и като ме стегна..все ми се щеше да е аденомче безобидно,не гадина.Докато си чаках резултатите,изчетох старите теми ,и съм очарована от духовитостта, положителната енергия,и настроението,които излъчвате.Мисля,че направо мемоари може да напишете с вашите  преживявяния,и се смях и плаках.И много ми помогнахте да не изпадна и в нещо повече от паника и безсилие.Благодаря ви!

Последна редакция: вт, 09 мар 2021, 22:29 от катеринка

# 253
  • Варна
Присетих се за следната случка по време на лечението - плешива съм, нямам вежди, нямам мигли, приличам на смръцафръцан снозмангър. Гърдата ми цялата е в мехури от лъчетерапията, морава на цвят, свлича се кожа...
Детето ме е ядосало и му чета конско много разплено, а то ме гледа с големите си очи, мига, мига... и казва: Мамо, ти си толкова съвършена, а аз не съм! 😵

Та, защо се сетих за този случай - защото диагнозата не е чак пък толкова страшна. Може би е важно с какви очи се гледа. Аз например през цялото време имах съзнанието, че всяко неразположение все пак е временно. Колкото и да е кофти, колкото и да е скапващо - ще мине и замине. Децата ми са здрави, не съм прикована на легло, чувам, виждам, чувствам, обичам, смея се. Ми... какво ми е всъщност?! ❤️

# 254
Значи ето и моя опит с Турция: мисля, че определено химията може и тук да се прави, но образните е хубаво да се дават.
Моя личен пример, тук 3ма доктори ми казваха, че нищо ми няма от ЯМР на таза, дадох в Турция диска за разчет усъмниха се за рецедив в пик. Мехур и ми казаха да си направя цистоскопия за по сигурно. Направих си е тук, познайте оказах се с рецедив. Пак се допитах до тях, казаха да почвам химията която казаха и тук. Почнах си е тук. Турците казаха след 3тата вливка да направя контролен ЯМР и скенер на тялото. Направих контрола и тук ми казват няма подобрение, рецедива расте ще сменяме. Даже имах назначена нова химия два дена преди да е почна получавам разчета от Турция там ми казват има регресия. Следователно при мен и двата пъти ми казват различно в Бг и Турция.
Така, че според мен е добре да се дават образните и там да се преглеждат, а лечението спокойно да се прави тук.
Разбира се това е моето мнение, което не налага, а само споделям.
Знам и вярвам, че съм от малкото такива пациенти, просто е на такова място където трудно се хваща от образни.

Успех на всички!!!

Общи условия

Активация на акаунт