НОЕМВРИйчета 2❤2❤ тема 3

• 26 988
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
Не завиждайте! Божидар НЕ реве и НЕ спи Simple Smile
Плаче само, ако е много гладен и много насран Joy което обаче не ми донесе повече от 4 часа сън снощи Simple Smile

# 616
  • Варна
Цвети, аз днес измислих какво ще му е първото меню. Банан, морков, авокадо и картоф. Искам да е шарено и да има различни вкусове. Нямам търпение! Blush Той сигурно ще поеме два микрона от цялото това нещо, но това е друг въпрос... Grinning

# 617
Охх реве, сърди се и много му се спи. Не мога да разбера скок ли е, кривотия ли е, но му се приспива през час. И се започват крясъци и извиване на гръб. На почивката спеше по много, но и бяхме постоянно в движение, а сега седим само вкъщи, заради скапаното време. Имам чувството, че не може да се нагоди още след планината. Не мога и за пол час да го изкарам, имаше ужасно студен силен вятър днес... Милинкият, става ми жал чак. Снощи спахме всички на сешоар, за да не се буди преждевременно. И тази нощ ще е така, като гледам. Ама аз заспивам като мечка в зимен сън, въобще не го чувам как бучи. 😂

# 618
Момичета има светлина в тунела. При нас нещата взеха да се пооправят. Вече не е така истерично реване.
Аз не издържах и му дадох да оближе авокадо оня ден, много жално ме гледаше как ям. С изненада видяхме с ММ, че му хареса, дори мисля, че малко до грозна. Малък не малък, нищо няма да му стане. Поне да му стане интересно докато почна захранването

# 619
Аз поръчах тиква, тиквички, картофи, пащърнак и други зеленчуци от местен производител. В неделя ще дойдат и в понеделник почваме.
Плодове за сега не искам да давам, защото мисля че много деца стават злояди, понеже първо им се въвежда сладкия вкус и после отказват да ядат другото.

# 620
Духче, зеленчуците, които си намерила са от хора, които продават или произвеждат само за собствени нужди?
Аз успях да намеря картофи, но ще съм щастлива да намеря и други домашни зеленчуци. Ако продават ще ми пратиш ли на лични координатите?

# 621
Ангелче, произвеждат ги.

# 622
  • Варна
Духче, плодовете са друг вид сладко, не са пристрастителни като рафинираната захар. Децата много добре си регулират приема на всякакви вещества, ако човек им даде малко свобода. Няма дете или човек, който да изкара на сладко дълго време. Simple Smile Дори аз ако реша да ям днес само торти до вечерта ще умирам за нещо солено. Има едно много интересно изследване по тая тема от 1939г на американска изследователка и педиатър Клара М. Дейвис, обаче е много дълго та няма да влизам в подробности, но то показва, че децата най-добре успяват да си изградят балансирано и пълноценно меню според тяхните нужди. Например децата с дефицит на желязо избирали много често да ядат черен дроб и дори сурово телешко месо. И т.н. и т.н.
Aко на някого му е интересно:
Clara M. Davis and the wisdom of letting children choose their own diets
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1626509/

# 623
Лили, вероятно си права че децата сами си изграждат меню според нуждите. Но се чудя тогава четиригодишната ми племенничка, която отказва да яде друго освен солети и палачинки с шоколад дали следва тоя принцип или е просто детски инат . И въобще , при този подход да оставиш детето да яде каквото пожелае как се решават проблемите с пълноценното хранене ако детето зацикли дълго време на една храна или още по-зле - почне да тъпче джънк.

# 624
Ами Лили не на едно място прочетох, че децата имат естествено влечение към сладки храни, заради вкуса на кърмата и АМ (за мен АМ изобщо не е сладко, но карай) и че поради тази причина отказват по безвкусни храни.

Ако е под формата на пюре от плодове може и да не е толкова зле, но на сок си е чиста захар, която директно влияе на черния дроб.

# 625
  • Варна
Vessy, джънка е съвсем друга тема, тук говорим да се даде свобода на дете да яде здравословни неща. Simple Smile Конкретно говорих за плодовете, че са ок дори от самото начало. Тортата беше пример за мен, но може да се смени с ябълки например. В един момент ти втръсва и искаш протеин.

Духче, за соковете не знам, но и аз не смятам да давам в началото. :/

В този експеримент, който споменах по-нагоре, пишеше че в първите седмици децата често правили неуместни предпочитания (например изпивали 1 литър мляко, друго изяло 6 яйца, огромно количество червено цвекло), но въпреки това не получили никакви неразположения и в последствие намалили тези храни или съвсем ги отбягвали.
Така че децата добре си регулират нещата, стига човек да има волята и нервите да ги остави и да не се панира в началото Simple Smile И да им се предлагат здравословни неща, от които да избират!  Естествено, че като го питаш сандвич или броколи ще предпочете сандвича. И може да си кара на сандвичи с дни.

# 626
Веси, захраних баткото като следвах схемата зеленчуци, каши, месо, плодове. До година и половина приблизително си отваряше устенцата и си хапваше абсолютно всичко. След двете години отказа да яде всякакви плодове и зеленчуци, освен ако не са на сок или кокто днес смесих ябълка с прясно мляко и овесени ядки. Иска си бисквити, макарони, юфка, месото го мързи да го дъвче. Солети не яде, зящото не му предлагам, както и подобни храни от пликче.
Яко го тресе бебешкия пубертет. Каквато и да предложа винаги се започва първо с "НЕ" и с прилъгване, увещания, че ако това направи еди си какво ще получи. Та, според моя опит колкото и да се старае човек идва момент, когато среща отпор. Тогава е много неприятно, защото аз лично започвам да си задавам въпроса какво не правя правилно.

# 627
Лили, благодаря за полезната информация. Аз със сигурност ще предлагам плод, просто и аз още съм объркана от тая работа със захранването

# 628
  • Тук... някъде
Аз си свалих две снимки, споделени във фейсбук за захранването, въпреки че за нас е още рано, защото Биляна е родена в края на ноември,доста по-назад е от вашите бебчета и още има време, но може и да въведа безглутеновите каши, ако продължава все така да връща постоянно.
Качвам снимките, може и да са от полза за някой:

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 12:36 от KOKONDRELLA

# 629
Аз също подкрепям мнението на Лили. Пък ако му се падне злоядо дете, дали пък няма да го гоня цял ден ела яж това. Преди 2 седмици бяхме на гости на кака ми и сина й (5г) цял ден това не ми се яде, онова не ми се яде. Обикаля след него с един бургер само и само да яде. Аз не бих го правила, като поседи гладно после ще яде.
Може би за това не ми се занимава и с пюрета. 🤷 ще видим де

Общи условия

Активация на акаунт