Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 48 089
  • 726
  •   1
Отговори
# 210
  • София
След като търсех причина за Хашимото и открих множеството хр.непоносимости,  т.е. увредени черва, мина на хр.режим+пробиотици и нещата се оправиха.

А как ги бяхте установили тези хранителни непоносимости? Какви изследвания правихте? Извинявай, ако си обяснявала вече (имам такъв спомен), но наистина не се сещам в момента какво точно беше при вас. Simple Smile

Да казвала съм много пъти Simple Smile , то им втръснах на хората с нашата история хаха. С кръвен тест за хр.непоносимости, но с него вече стигнахме до гастро-отделение, където правиха по-подробни изследвания и кръвни и фецес диагностика и започнаха да ни лекуват и следят. Някои ги отричат тези тестове, аз също не им вярвам на 100%, но когато излязат много неща и то с доста завишени стойности нещата са си ясни (при горна граница за да се смята за положителен над 1,7 за млечни му беше 144 , за глутен 43, за цитруси 19...), най-малко е извода, че червата са увредени и пропускат.
Здравейте , а в болницата установиха ли че имате проблем с тези видове храни?
Всъщност алергия и хранителна непоносимост са 2 различни неща, алерголога  обясни ,че реагират два различни вида антитела в организма.
И всъщност теста за алергия ,не дава информация за хр.непоносимост и обратното.

# 211
При нас алерголог, гастроентеролог не обърнаха грам внимание на тестовете. Единствено Димитрова се заинтересува от тестовете на дъщеря ми,( тя е пълнолетна и е ходила при нея), но пък и двамата имат слабо изразени непоносимости, нищо фрапантно.

# 212
  • София
При нас алерголог, гастроентеролог не обърнаха грам внимание на тестовете. Единствено Димитрова се заинтересува от тестовете на дъщеря ми,( тя е пълнолетна и е ходила при нея), но пък и двамата имат слабо изразени непоносимости, нищо фрапантно.
Ние също правихме такъв тест на дъщеря ми, защото лицето ѝ беше с пъпки, много гадни.
Показа проблем при 5 храни, вече почти година не ги яде, и разликата е огромна .
Стойностите бяха малки ,най- високата 2.6, но тя реши че няма да яде проблемните храни и вече 10 месеца се храни без тях.
Не е хич лесно, аз със Хашимото, тя с други хранителни , 2 големи мъже ,които си ядат всичко и екшъна е пълен.

# 213
Миленски да, абсолютно различно нещо е хранителна алергия и хранителна непоносимост. Отговарят и се изследват съвсем различни антитела. При алергията има реакция веднага след консумация и тя може дае тежка и животозастрашаваща, при непоносимостта рядко има веднага реакция или тя е лека. Принципно реакциите в повечето пъти са отложени във времето и водят до различни други здравословни проблеми (стомашни проблеми, мигрени, кожни проблеми, автоимунни заболявания и т.н. ).
В болницата не са правили и не правят, нов тест за хр.непоносимости за да потвърждават или отричат нещо. Правиха изследване за целиакия и казаха, че няма такава и е само непоносимост към глутен. Правиха изследване за лактозна непоносимост и се потвърди такава, правят един дексилозен тест който е за червата, изследване на фецес, преглед с видеозон  и т.н.
Приеха нещата от теста за другите храни като верни и ги махнаха от храненето, като добавиха към забранените и такива към които в теста е нямал проблем - мед, какао, ядки. Просто това си е оздравителна диета като протокол.

Иначе за храненето си е трудно със семейството факт.

Последна редакция: чт, 18 мар 2021, 21:32 от mibobo

# 214
Ще задълбая пак в тази посока тогава

# 215
  • София
Да попитам нещо , понеже ми предстои издаване на TSH ,в деня на теста да пия ли хормона или не?

# 216
Не пиеш преди изследването, като дадеш кръв и си го вземаш

# 217
Момичета, препоръчайте ми лаборатория в София, в която да направим теста за хранителни непоносимости. Гледам, че Кандиларов, Рамус, Цибалаб предлагат различни пакети като брой изследвани храни. В събота ще вземат ли такъв тип проба, или тр да отидем през седмицата? Мибобо, в какво се състои изследването? (Само да вметна, че мн трудно й хващат вена.😔)

# 218
Бонго кръвно изследване е да. Аз на това поне се радвам, че детето има добри вени като мен.
Ние правихме в Цибалаб просто защото при нас в града нямаше  друга алтернатива, но познати по други градове също са правили там и са доволни. Нашия пакет беше по спомен от 44-46 храни нещо такова, имаха и по-малък  но не си струваше разликата в цената. Но това беше преди 3г, сега може да имат нови пакети не съм гледала. В някои от лабораториите в София има с много храни над 100, но според мен този нашия обхващаше достатъчно групи храни .

# 219
Здравейте, Хашита!

Скрит текст:

Изледвания от декември миналата година при доза от 100 мг Еутирокс прилагана 11 месеца. Преди първи преглед за инвитро сме, затова покачих дозата на 125 мг (целта ми е сваляне на TSH под 2.5) и след 45 дни прием, резултатите от днес са:
Скрит текст:

Никога не съм изследвала FT3 преди, така че нямам наблюдения как се е движел, за съжаление. Очевидно конверсията не ми е добра. Как бих могла да я подобря?

ТАТ и МАТ при откриване на Хашимото през 2019-а ми бяха съответно 124.70 и 344.10. Явно приема на селен по 200 мг с почивки дава резултат!
Отскоро приемам цинк и пробиотик. От месеци колаген тип 1 и 3 и всички добавки препоръчани от Денис за подпомагане на репродуктивната система, тъй като искаме второ дете. Включват и калциева формула по схема, и магнезий, и витамин D, метилиран B-комплекс. Предстои да изследвам стойности на фолат, D и B12.

Допреди да започна да пия B-комплекс, калций и магнезий, често получавах тежки пристъпи на главоболие, с повръщане и отпадналост. Забелязвам, че първо отслабнаха и нямам от около месец. Мигрената симптом ли е на Хашимото?
Как се справяте с отоците по краката, ако имате такива, разбира се? На моменти доста осезаемо ми се отбелязват ръбовете на клиновете и ластиците на чорапитепри сваляне. Мисля, че и пръстите на краката са ми леко подпуханли Sad

Ще съм много благодарна за коментар и съвети от всички вас, които живеете с Хашимото от години! Hands Pray

Последна редакция: пт, 19 мар 2021, 17:56 от Lilyana Kiricheva 676492

# 220
Здравейте, имам Хашимото от около 5 години. Цикълът ми не е особено редовен. Често се влияе от външни фактори, но горе долу е на 32-34 дни. Този месец в началото изкарахме ковид. Всъщност до 15ти бяхме под карантина. Лекарства пих и доста след това. Включително аспирин. По време на ковид пих доста витамини, хранителни добавки и вит. Ц в големи дози. Та.. Цикълът ми го няма. Реално от първият ден от последния ми цикъл са минали вече 42 дни. Бременност също няма, правих няколко теста. Сега въпросите ми са два.. Има ли жени, с Хашимото, които след прекаран ковид, са имали проблеми с цикъла? И колко време според вас, трябва да мине от самия вирус, за да си пусна изследвания и за ЩЖ? Дали веднага е дал отражение, или трябва да изчакам още малко време да мине?
На гинеколог ще отида тази седмица, а на ендокринолог не знам кога да отида.
В момента има твърде много болни от ковид и никак не ми се обикаля по кабинети, но явно ще се наложи Sad

# 221
Моят цикъл дойде докато карах Ковид, следващия си дойде нормално. Но аз не съм пила вит.С, защото е факт, че големите дози могат да отложат цикъла, но пък аспирина действа обратно...
Относно изследвания за щитовидната аз лично пуснах след 2 месеца.

# 222
Здравейте. Някоя имала ли е проблеми с цикъла след прием на Еуритокс?  За един месец два пъти ми дойде, дали да не звъня на ендокриноложката?

# 223
Adiiinka, и при мен цикълът си дойде на време въпреки ковид. Аз дори от фраксипарина леко крънах на овулацията. Според мен е съвпадение и няма общо конкретно с ковида, а имаш проблем с инсулина. Много е вероятно заради лекарствата (или пак казвам съвпадение) и нарушената диета покрай ковида да е скочил заедно с кр захар. Аз имах такива големи закъснения заради фоликулярна киста и, докато не ми махнаха кистата (барабар с яйчника), цикълът никога не бях сигурна кога ще дойде (пкя са резултат от висок инсулин). Закъснява ми също, когато тсх скочи над 2. Падне ли под 1 пък, започва да идва на 26-28 дни. Питай аг дали нямаш пкя.

Evti, за пръв път ли пиеш хормон. Както писах по-горе, при предозиране и ниско тсх идва по-често. Пусни тсх, фт3 и фт4 за проверка на първия чист ден след мц.

# 224
Здравейте , мога ли да дам Авирон на дете с хипофункция, няма Хашимото.Чета ,че не се препоръчва при Хашимото.Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт