Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 48 109
  • 726
  •   1
Отговори
# 225
Adiiinka, и при мен цикълът си дойде на време въпреки ковид. Аз дори от фраксипарина леко крънах на овулацията. Според мен е съвпадение и няма общо конкретно с ковида, а имаш проблем с инсулина. Много е вероятно заради лекарствата (или пак казвам съвпадение) и нарушената диета покрай ковида да е скочил заедно с кр захар. Аз имах такива големи закъснения заради фоликулярна киста и, докато не ми махнаха кистата (барабар с яйчника), цикълът никога не бях сигурна кога ще дойде (пкя са резултат от висок инсулин). Закъснява ми също, когато тсх скочи над 2. Падне ли под 1 пък, започва да идва на 26-28 дни. Питай аг дали нямаш пкя.

Evti, за пръв път ли пиеш хормон. Както писах по-горе, при предозиране и ниско тсх идва по-често. Пусни тсх, фт3 и фт4 за проверка на първия чист ден след мц.
От скоро съм с диагноза Хашимото, лекарката каза че няма странични ефекти Еуритокса. Но с друго не мога да си обясня цикъл за 1 мес. двапъти.

# 226
Аз пия Елтероксин от две седмици и сега ми подрани с три дни, но не знам дали е от това. Другият месец ще разбера има ли общо. Иначе други промени нямам в цикъла, продължителност или интензивност.

# 227
Здравейте, дами! Аз съм с Хашимото от 6 години, пия по 100 Ел-тироксин всеки ден. Гинекологът ми ми препоръча спирала Мирена като предпазно средство. Имам 2 деца, миомен възел, анемия и доста обилна менструация, затова препоръчва точно тази. Но разбрах, че Мирена се води хормонолна спирала и това малко ме притеснява...Има ли някоя от вас, която да е ползвала ВМС и дали би имала странични здравословни ефекти за такива като нас?

# 228
Здравейте, дами! Аз съм с Хашимото от 6 години, пия по 100 Ел-тироксин всеки ден. Гинекологът ми ми препоръча спирала Мирена като предпазно средство. Имам 2 деца, миомен възел, анемия и доста обилна менструация, затова препоръчва точно тази. Но разбрах, че Мирена се води хормонолна спирала и това малко ме притеснява...Има ли някоя от вас, която да е ползвала ВМС и дали би имала странични здравословни ефекти за такива като нас?
Аз също бях с обилен цикъл преди. Сега съм на 43 и се нормализира, но ми откриха проблемите със щитовидната жлеза. По скоро лекувай анемията, провери си половите хормони. Аз не бих сложила спирала. Моят гинеколог отказваше именно заради миома да сложи. А тя си е хормон, който излъчва постоянно. Според мен трябва ендокринолог и гинеколог да вземат общо решение. Но решиш ли проблем с анемията ще регулираш цикъла според мен. И зависи колко е голяма миома, може лапараскопски да се отстрани.

# 229
Не мисля, че Мирена ще прави проблем при щитовидната жлеза. На мен също ми я предлагат, заради нередовен и с доста отклонения проблем с цикъла. При мен желязото също се оказа под долна граница, но цикълът ми не е обилен. Аз съм с хипофункция, пия еутирокс 25, странното от всичко е, че гинекологичните хормони са в норми. Аз също обмислям поставянето, притеснява ме да не я отхвърли организмът ми, защото имам такъв опит, но беше скоро след раждане секцио.
Имам приятелка, която е трета година с Мирена, поставена заради миома. Миомата е в застой и не расте след поставянето на спиралата. Приятелката ми се чувства добре, казва, че няма проблем с нея. Доколкото четох, при хормоналната спирала хормонът е прогестерон.

# 230
  • В един копнеж!
Няма особено много теми за хашимото с хашитоксикоза, затова ще попитам тук.
Е, след N-години, пак се върнах към хашитоксикозата. Така открихме и хашимотото тогава, но това е друг въпрос.
Въпросът ми е дамите с хиперфункция, пиете ли добавки!? Позволени ли са ни изобщо?! Досега никога ендокринологът не ми ги е изписвал за пиене, нито пък е отваряла дума.

# 231
Само от вит. Д съм видяла полза, като общо състояние, от добавките нищо не ми е повлиявало на хормоните. Иначе съм пила магнезий, цинк, селен, разни витамини Б.

# 232
  • столицата
И в никакъв случай не се пият имуностимуланти.

# 233
  • София
Моят случай се разплита ,или аз така си мисля.
След 1 месец на хормон, днес бях на изследване, TSH - 1.86,    вит.д - 14.2 , което е ужасно ниско.
Точно преди месец Tsh- 23.29.
Утре съм на доктор, да видим какво ще каже.
Само това ме накара да пусна , а преди месец антителата ми бяха 1000, не съм пускала днес, не зная колко са.
Дали има шанс да спре хормона?

# 234
Аз лично не бих спряла хормона, при положение че без него стойност на някой от показателите ми е била пет пъти над нормата.
Моята жлеза вече се задъхва с производството на fT4, през последната година е в норма, но плавно върви надолу. Ако има лекар, който да ми изпише хормон, бих приемала, без да се замисля. Смятам, че е по-добре да приемам минимална доза от по-рано, вместо да чакам да ми се скапе жлезата, че да започна лечение.
Антителата, доколкото зная, не се влияят от хормон, така че там не би трябвало да има промяна. При мен спаднаха драстично с безглутенова диета.

# 235
  • София
При мен не са от глутен, нещо друго е.
Не съм яла глутен от 2 години.
Имам подозрения че е към млечните.
И другият проблем е ,че аз си се чувствам добре, нямам оплаквания и т.н., освен подутата жлеза, но вече спадна почти до нормална.

# 236
Спаднала е, защото си започнала хормон. Спри го и пак ще ти се надуе шията. Никой уважаващ себе си лекар няма да ти спре хормона. Пие се до прекрачване в другия свят. 1 месец е нищо. След още един, тсх може отново да е 10. Обикновено така става при започване за първи път до стабилизиране на дозата, което се случва за около година. Не разбирам какъв е тоя зор за спиране. Спирай го. Това е твой избор и решение. Друг не може да носи отговорност, защото това не е лекарство. Отговарям така, защото безброй пъти е задаван този въпрос, без болният да се заинтересува и запознае в дълбочина с проблема си. Защото Хашимото е проблем, и то сериозен. Това не е главоболие или грип. Хора, защо не четете коментарите в цялата тема?! Всеки един редовно пишещ от нас се опитва да помага на новите с опит, четене, познания. Четат се само отговорите на собствените коментари и дотам. 65 теми са! Ако ги изчетете, ще си отговорите на безброй въпроси. Жлезата ви е уголемена, защото част от нея е унищожена. Остатъкът от нея се опитва да компенсира нуждите на организма и чисто физически уголемява размера си, опитва се да компенсира и унищожената "площ". Това обаче ви помага до един момент, защото тези зверски антитела "изяждат" и останалата здрава тъкан. Хипотиреоидизъм и Хашимото не е едно и също!

# 237
  • София
Ауууу извинете че попитах.
Не разбрах само как решихте ,че не съм чела нищо и така съм си решила.
Вече чета цял месец , всеки ден.
Благодаря все пак, няма да ви занимавам с моите проблеми.

# 238
А прочете ли, че заболяването е с хроничен характер?

# 239
Аз разбирам, че е много неприятно да знаеш, че цял живот си зависим от хормона. Но това е факт. Нека се радваме, че го има!

Общи условия

Активация на акаунт