Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 48 772
  • 726
  •   1
Отговори
# 495
Cure в предвид подигравателното ти отношение ми е чудно защо продължаваш да следиш темата?! Щом искаш да си слушаш сляпо лекаря защо пишеш по форуми?
Няма подигравателно отношение. Просто предупреждавам хората четящи темата, да не вярват на лекарите си, които им казват, че хормони трябвало да почнат да се пият, чак след като ТСХ излезе извън референтните стойности, защото според специалистите в темата, това изобщо не е така. И това че един лекар е казал, че хормони започват да се пият чак след като ТСХ излезе от нормите, не означава че специалистите в темата са съгласни с него.
Добре, извинявам се, явно не съм те разбрала правилно! Писмената комуникация понякога подвежда Simple Smile
И аз се извинявам, че съм го написал неясно.

# 496
Мисля, че ще успея да ида другата седмица при д-р Асьов. Него избрах, за добро или за лошо. Надявам се за добро Simple Smile

Искам преди това да си пусна каквото нямам от скоро, но не съм сигурна да не изпусна нещо.
Вит Д
Вит от групата Б (може ли да се пуснат всичките?)
Фолиевата к-на
Желязо
Вит К - изследва ли се за прием с Д?
Селен?
Моля, експертите, допълнете с каквото е нужно, да ида подготвена и да не ме бодат по 100 пъти.
ТСХ имам от преди месец, всички щитовидни от малко повече, не мисля, че е нужно да ги пускам пак?

# 497
Фолиевата киселина, всъщност, е Витамин B9. Simple Smile Неотдавна споделих в една друга тема, че си пуснах този списък с показатели за изследване:

Витамин B12
Фолиева киселина
Витамин D
Хомоцистеин
Витамин B1 (Тиамин)
Витамин B6
Литий
ПКК + СУЕ
Морфология на еритроцити в кръв
Желязо
ЖСК
Феритин
Трансферин
Калций
Йонизиран калций
Неорганични фосфати
Магнезий
Натрий
Калий
Хлор
Мед
Цинк

Списъкът е доста пълен. Тествах показателите в "Бодимед", излезе ми около 280 лв. Изследвай и инсулин + глюкоза на гладно, в случай че не си. Селен също може да си пуснеш, щом имаш желание.

# 498
Момичета,  помагайте, наслушах се на идиотии, и се обърках ...
Какво пиете при Хашимото ?
Какво пиете при Хашимото с хипо-функция?
По колко?

# 499
Явно, зависи....
Според ендокринолога ми за Хашимото нищо не мога и няма смисъл да пия. За хипото .. все още няма нужда от хормон, разбирай ще се влоши и тогава. Зададох въпроси как да стопирам и мога ли едното и другото . Отговорът беше незадоволителен. В обобщение стигнах до извода, че Хашимото веднъж диагностицирано не ги интересува. Следят хормоните и се опитват да го регулират, когато счетат за необходимо. До тук се заключва лекарската консултация/помощ.

# 500
Попълваш дефицити, след изследване,или ако не искаш да се изследваш, пий витамин Д и селен. Хранителен режим според разбиранията ти. Това е за щитовидната масово.

# 501
Според ендокринолога ,при който ходих е същото .Нямало значение Мат и Тат ,диетата било глупост ,добавки също,само селен 6 м(200 мг) и витамин Д.Няма значение ,че селена е по средата на референтните.Слес 6м на екография и само ТСХ.Не знам права ли съм,просто разсъждавам.Ако жлезата е почнала да се разгражда и задъхва ,така без нищо няма ли да стигна го пълното и унищожаване?
Моите стойностни са :
Тсх 3,124   при 0,350-4,940
Фт3 3.390.         1,580-3.910
Фт4 0.990.          0.700-1.480

Исках да ви питам за за феритина ,този вижда ли ви се нисък:
Феритина 24,84.    При 4,63-204
Желязото 20.                 6.0-26
Жск.           59.                 47- 77.00
Свободно желязо 39.     12.5-55.5

Само когато ТСХ при Хашимото е високо ли почват да се пият хормони?

# 502
  • Бургас
Здравейте,приятели!
Пак съм аз.
Не съм с Хашимото,с премахната изцяло жлеза съм,писала съм много и преди.
Доста ме притесниха едни изследвания.
Кръвното ми от много ниско,стана много високо.
Пулсът от много висок-нисък.
ТСХ ми е много ниско,но път и другите два са на долна граница...
Ще ходя на ендо,но тя е груба,не обяснява,все крещи да ходя по професори.Ами...нямам възможност.Ако имах,щях,естествено.
Ето изследванията:

# 503
  • София
Здравейте,
И аз да попитам има ли ваксинирани срещу Ковид, които да споделят как се
чувстват след ваксината? Имате ли промяна в показателите? Продължавам да чета много за ваксините при автоимунни заболявания. В Щатите Хашимотото и Базеда са описани като най-масови и “леки” на фона на останалите автоимунни,  като по тази причина съветват хората да се ваксинират без притеснение. При другите АИЗ насочват към консултация със специалист.
Продължавам да умувам за себе си, но се усещам, че вече нервите ми започват да не издържат на тази руска рулетка. Децата тръгват присъствено на училище, а аз да си чакам кротко присъдата у дома.
Около мен много хора лежат по болниците. Чудя се кое е по-добре за ЩЗ? Ковид с неясна тежест на протичане и последствия за целия организъм или ваксина...Не искам да предизвиквам полемики и спорове. Мисля, че всички тук сме повече против, отколкото ЗА, но въпросът е, дали рискът да не се ваксинираш е оправдан, защото все си мисля, че рано или късно няма да ни подмине заразяването.
Баща ми така и не разбра как и къде се зарази, като буквално не си сваляше маската от устата, пръскаше всичко със спирт, миеше плодове и зеленчуци със сапун...Мисля, че въпреки, че влезе в болница, първата ваксина, която имаше го спаси от тежки усложнения, при все че е и диабетик.
Ще се радвам пак да поразмишляваме заедно. Bongo и Mibobo са от преболедувалите. Дано антителата да държат настрана дълго тази гадост и да не се налага ваксиниране или не дай си Боже повторно боледуване.

# 504
Nnn82, съсредоточи се. Тичаш от тема в тема. Различни хора ти дават различни отговори. Покрай детето постепенно ще научиш всичко и сама ще се дозираш, вкл и него. Мисля, че и преди ти казахме. Вече си за хормон (12,5 мкг). Хормон се започва и при ниско фт3 и фт4. Товят фт4 е мн нисък, а тсх вече висок.

Мария, в изследванията, които си пуснала, няма нищо притеснително. Нямаш жлеза. Нарушена е линията хипофиза - щитовидна жлеза. Ти подаваш хормон отвън, но не си щж. "Нормално" хипофизата да не реагира адекватно. Като цяло си за вдигане на дозата. Гледам, че нямаш ковид антитела. Но боледувала ли си? Високото кръвно е пост ковид усложнение заедно с нисък калий в тялото. До 1 месец в повечето случаи се нормализира.

Скиорче, аз съм против ваксината. Не защото го преболедувах, а заради абсолютната неяснота около действие и защита, вреди в дългосрочен план. Все повече са хората с 1 или 2 ваксини, които се разболяват, а вече има и починали. Лично при мен, не усетих влошаване на показателите или след това някакви проблеми. А го карах тежко. Имаше момент, в който мислех, че няма да оцелея. Точно месец и половина след ковида показателите на щитовидните ми бяха супер, даже леко предозирани. Не съм антиваксър в никакъв случай, но точно тази ваксина има много въпросителни. Пред мен въобще не стои въпросът дали да я слагаме. Твърдо не. И за друго си права. Никой няма да го подмине. Колебаеш се сега, а ако трябва да слагаш през 6 месеца? Кошмар. А вече се говори за потретване на вече 2 пъти боцкани, че нещо май нямало нужния резултат. Готова съм да се откажа дори от туризъм - навън и вътрешен, ако трябва, вместо да експериментирам със семейството си.

# 505
Аз също карах Ковид ноември. След месец на контролни изследвания Тсх от 2 беше станало 3 и нещо.... След още 2 месеца слезе пак на 2. Иначе от октомври съм без терапия(пих 2 г Пропицил заради Хипер и Хаши). Мислех че Ковид ще разбърка хормоните ми повече, но Слава Богу-не... Март пусках антитела и бяха 390(над 50 имаш). Ваксина хич не искам да си слагам...

# 506
Skiorche аз съм на същото мнение като Бонго и ти знаеш де Simple Smile . Дори баща ми който беше единствения от семейството, се беше записал при ЛЛ, към момента се е отказал и то не заради нашето мнение.
Първо моето впечатление е, че хората които са ваксинирани буквално си се разболяват. Имам 3 такива случая около мен, две с Модерна и един с Астра Зенека. И едната жена с Модерна си изкара доста сериозно, че и зарази своя близка. Тоест вероятността да го караш не е изключена. Отделно на брат ми колежка е в болница  след първа доза на АЗ, на едно място постоянно прави тробми и лекарите не могат да се справят Sad ... Преди 2 седмици медицинската сестра с 2 дози на Пфайзер, хем се разболя хем почина, не им вярвам на тези ваксини и това е, Коритаров с първа доза и точно щял да слага втора и пак си замина.
Ако притеснението ти е само заради отражението върху самата жлеза, при мен също имаше влошаване след Ковид, но нищо фатално и непоправимо. Майка ми все пак на възраст с Хашимото и хипофункция, с диабет, високо кръвно изкара също и е добре.

Прецени си от кое по те е страх и направи така както го чувстваш. Всеки има свои си съображения.

Последна редакция: вт, 20 апр 2021, 13:50 от mibobo

# 507
Аз съм записана за ваксина, чакам ЛЛ да се обади. Довечера съм на кардиолог и очаквам да ми изпише бета блокер заради висок пулс. Ще коментирам с него поставянето на ваксина, въпреки че не вярвам да ми каже нещо против.
Иначе не знам вече от кое ме е страх повече- от вируса или от ваксината.

# 508
Ddani ,бе написала за нейния ендокринолог и споделих мнението на този при който бях,което съвпада,но за мен е лишено от логика.Ще посетя още един и надявам се да е по ок.
Не разбрах какво значи нисък феритина и желязо в норма?
Момичета ,между другото от кой детски ендокринолог сте доволни.

# 509
Желязото показва активното такова в организма, а феритина са железните запаси на тялото. Тоест имаш достатъчно в момента за ползване, но няма достатъчно натрупани запаси. Когато има достатъчно желязо в организма, но нисък феритин,най-често причината е лош баланс цинк/мед.
Аз не съм от София, така че не знам нашия детски ендо дали ще ти свърши работа.

Общи условия

Активация на акаунт