Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 48 785
  • 726
  •   1
Отговори
# 480
Както и предполагах. Перманентно ниски нива на фт4. От там и фт3 непрекъснато е ниско. Дозата ти не е 25 мкг. Вдигни я с още 12,5 мкг. Реверсивния т3 е много висок - много лоша конверсия на т3. Прочети повече за варианти за сваляне на реверсивния. Имаш инсулинова резистентност. На 120 мин си в сериозна хипоглекимия. Ти направо ще припаднеш някъде, бе, жена. Ниско е нивото на Б9. Почвай го (фолиева кна), защото с времето ще се срине и желязото. Обсъди инсулиновата резистентност с ендокринолог. Вероятно ще ти изпише метформин. Аз ти предлагам силови тренировки като алтернатива. Вкараш ли я в релси, ще ти дойде живецът. С този инсулин със сигурност и кортизолът не е наред.

# 481
Вярно щях да припадна на 2 часа и половина, факт, пих една кола да не загина. Но ендокриноложката каза, че нямам ИР, а просто по-бурна реакция на организма. 2 пъти съм си правила това изследване за последните 3 години, защото майка ми има ИР и двата пъти според нея нямам. За фт3 реверсивния психото ме посъветва да пусна, още лятото - като го показах на ендо-то каза, че това не се гледа и не е важно. Трябва да ида при някой, който е наясно с тази мутация на този ген, да ми каже какво точно да пия. Знам, че фолиевата има специална форма, за да се усвоява, но за другите не съм сигурна.

Rosa Linda, къде си намери читав психиатър? И после как спря АД? Мен това ме притеснява, лесно ще ги пия, ама после какво правим?

Благодаря на всички за коментарите, не искам да отговарям по отделно да не спалня темата, но съм ги прочела и оценявам времето, което сте ми отделили ❣️

Последна редакция: нд, 18 апр 2021, 22:49 от Khaleesi

# 482
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте. Нова съм в темата, но не съм нова в Хашимотото. Не помня кога ме диагностицираха, може би 2015 г., след проблеми с безпокойство и панически атаки. ПА успях да преборя с помощта на психотерапевт и без лекарства. Безпокойството си е периодично, както и да е. От тогава до момента пия еутирокс 0.25 и ТСХ ми върви между 1.5 до към 3.

Тук е добре да спомена, че ще бъде дълго. Извинявам се предварително. Ще скрия текста, да не разтегля много темата.

Скрит текст:
Пиша, защото вече наистина не знам на къде да се обърна. Имам някаква драма последната една година и нямам идея какво я причинява и как да я реша. Може би има общо с Ковид, всъщност по всяка вероятност има, но не с болестта, а по-скоро със ситуацията като цяло. Проблемите ми започнаха миналата година по това време. Един месец задушаване, премина. И друг път съм имала такива периоди. После един месец стомашни проблеми, не знам от какво, минаха и те. Боля ме много кръста някакво време, ходих на гастро, ходих на невролог, ходих и при ендокриноложката ми. Почнах да излизам повече (имаше някакъв период, уж локдаун бяхме, даже бе се бях показвала от вкъщи). Усещах ужасяваща умора, неспособност да правя нищо. Един ден се взех в ръце, викам си - ще тренирам. Какво ти, направих 20 мин пилатес и 4 дена бях като болна. После дълго време не повторих. Реших, че ще започна с разходки, после пак някакъв период не излизах. Спомням си ярко един ден, в който времето се оправи и извръвях едни 25к крачки. И от тогава нещата съвсем се скапаха. На другия ден не можех да стана, краката ме боляха ужасно и трепереха. Изкарах го в леглото. От тогава, до момента, краката продължават да ме болят. Сутрин като стана са като уморени, като тежки. Като се навеждам болят отзад. Има дни по-зле и по-добре. Това е придружено с постоянна умора, липса на сили, имам чувството, че мускулите ми ги няма, не мога да свърша стандартни неща, които преди съм вършила, чисто физически имам предвид. Болят ме различни неща на периоди, не знам мускули ли са, стави ли са, понякога е по-слабо, понякога е нетърпимо, понякога е едно, понякога са повече неща. Има моменти, в които мозъка ми сякаш го няма - не мога да се съсредоточа, да върша работа, да свържа нормален разговор. Студено ми е често, краката ми вечно са лед, смяна на настроенията, изнервеност. Тресе ме и хипохондрия, осъзнавам го това. Постепенно се опитвам да правя неща, които да помогнат - да правя йога, да се разхождам всеки ден, когато имам повече сили нещо да потренирам... От към лекари - ендо ми е изписвала различни неща, имам дефицит на Вит Д, който така и не успявам да оправя. Декември по някаква причина успях да го вдигна до 33, което долна граница, последния път пак беше 23... пия през цялото време вигантол на различни схеми, към момента 22-25 капки 2 пъти седмично. Но в крайна сметка тя клати глава и ми казва, че не знае какво ми е и с друго не може да ми помогне по нейната специалност. Невроложката и нея я посетих N на брой пъти, нищо конкретно нямам,  пия Холеон (5 хидрокси триптофан) от ноември, последния месец го редувам през ден уж за спиране, но оня ден като бях при нея и й обясних, че нищо не се е променило каза и тя, че повече за мен нищо не може да направи и да ходя на психиатър (и направление си имам). И да ходя при личната да ми пуска изследвания на сърце, дробове, бъбреци, но тя други идеи нямала.
Ходих при доц. Русев ноември по препоръка на психотерапевта, ама той човекът си е вирусолог и по репродуктивни проблеми - въпреки, че бях отишла за умората и болките ми наши изследвания за забременяване за 700 лв. Там излезе, че вит Д ми е в норма, даже на горна граница, иди разбери. Интересното там беше мутация C667T в гена MTHFR, което пречело за усвояване на някой витамини (д, б12, фолиева) и други неща и някакви други работи. Нито ендото, нито неврото бяха чували за това, съответно не можаха да ми обяснят има ли, няма ли общо, какво, къде.
Интересен феномен беше, че началото на март се разболях от нещо. 1 седмица запушен нос, 3 дена температура, 5 дена стомах. Умирах от страх колко по-зле ще съм след това, обаче, за моя изненада, като оздравях се чувствах супер - както не съм се чувствала от една година. Имах енергия, сила, тренировки, настроение, желание. Не можах да си го обясня. И след 2 седмици, като мина "хубавото", пак съм в изходна позиция и ми остана споменът за 2 седмици, в които съм се чувствала човек. Какво, защо и как - никой не може да разбере.
В общи линии, след това безумно словоизлияние, се чудя какво да правя. Записах си час при друга ендо - д-р Таня Атанасова, някой ако е ходил бих чула мнение. За психиатъра се чудя също още, то и там е трудно да се намери някой читав, дето да не те нашие от вратата с хиляди хапове, което аз не желая... Ще пусна последната 1 година каквито изследвания съм си пускала, ако някой има какво да каже по темата, ще се радвам да го чуя. Просто вече се чувствам тотално отчаяна и в пълна безизходица какво да направя и как да си помогна, а за бебе трябва да се работи... как точно да стане това, като аз сутрин закуската не мога да си направя...
Изследванията:

Скрит текст:
Имаш инсулинова резистентност и много сериозни (дори опасни) вариации в кръвната захар оттам ти идват основните проблеми с умората, освен това провери жск и феритин (който най-вероятно ще е нисък), относно мутацията свързана е с неусвояване на определени форми на б12 и/или фолиева киселина (но това е свързано и с правилното хранене, щот 40% от хората има подобни мутации пък не всички имат дефицити), повечко зеленолистни растения в храненето ще помогнат, относно 25к крачки, претоварването вместо положителен ефект всъщност има негативен такъв, което и при мен се е случвало, относно витамин д пий или два пъти по 30 капки или всеки ден по 10, ама минимум 3 месеца и след това го изследвай след прекъсване от две седмици. Относно щитовидните хормони бонго е обяснила.Относно т.нар интересен феномен всъщност не е никакъв феномен, ако човек знае как се случват нещата в човешкото тяло, но бих ти дал следния пример, който се усеща особено отчетливо в големия град, кога въздуха е най-чист? След буря. И това въпреки, че изглежда без връзка, всъщност е пример, който буквално едно към едно показва какво се случва в тялото ти, което не е по-различна екосистема от всяка друга екосистема съществуваща в света. Колкото тялото е по-замърсено толкова по-бурно се опитва да се почисти от отпадъчните вещества в него. Относно депресиите хипохондриите и т.н., там вече единствено сама можеш да си помогнеш, определено слагането на фокуса върху положителните неща помага, има медитивни техники, има йога, има тес и т.н.

# 483
Здравейте,
Четох доста, но продължавам да не мога да се ориентирам дали трябва да посетя ендокринолог за следните резултати:

TSH винаги ми е бил около 1.2 - 1.5, по време на бременността дори спадна до 0.6-7. Тогава правих консултация с Катя Тодорова, но тя ми каза, че всичко е наред. Сега обаче забелязвам повишение на антителата, не мога да си намеря всички стари изследвания, но определено са повече от преди... Има ли за какво да се притеснявам? Иначе В12 и Д са ми на дъното и започвам добавки, феритина и той е на почти долна граница, а желязото при норма 9 е 8.9, но личния каза, че е заради цикъла (бях в цикъл като пусках изследванията), не знам дали това има отношение и към щитовидните...
Имам ужасен косопад от много време, ту преминава, ту пак се засилва. Отделно себорея, която също ту затихва, ту се обостря. Половите хормони са ми ок, изследвала съм ги и през годините - винаги са били ок. Не знам вече какво да правя честно казано, потроших маса пари за изследвания, прегледи и изследвания... Sad

# 484
the doors попълни си дефицитите, това е много важно за правилното функциониране на жлезата. Според мен щитовидните хормони са ти добре към момента, антителата обаче ти вървят нагоре.

Khaleesi казали са ти основните неща, аз се включвам заради мутацията ти - трябва да приемаш усвоими форми на В-витамините, на В12 метил- или хидроксикобаламин, на фолиевата киселина (В9) - фолат, на В6 - пиридоксал -5- фосфат.... Лекар при който се ходи ако не бъркам е хематолог.

Относно идеята за психиатър, мое мнение разбира се, но аз съм против психиатър и сериозни лекарства, преди да се опита всичко преди това. Тоест да оправиш физиологичното си състояние (хормони на щитовидна, дефицити на витамини и минерали ...), да пробваш друга терапия , както Джерами е споменал, аз лично терапия с добър психолог препоръчвам.

# 485
Има в Базеда едно момиче, на което също бяха набутали антидепресанти, то се оказа Базед. Оправи се, след като си проведе лечението за щитовидната.
И за мен на този етап психиатъра е излишен.

# 486
И каза, че е категорична, че хормон се изписва само при стойност на TSH, която надвишава референтните стойности.
Това тук недей го казва. Бях питал веднъж в темата за ТСХ 2.5 което е точно на средата на референтните стойности и ми бяха казали, тук в темата, че това било много високо ТСХ и трябвало да се пият хормони. Като ги питах защо да е високо, след като е в референтните граници ми казаха, че българските лекари нищо не разбирали, че българските лаборатории използвали много завишени горни референтни граници и че ТСХ над 2 вече се смятало, от специалистите тук в темата, за много повишено ТСХ, при което трябва да се вземат хормони, въпреки, че лекарите не го смятат за повишено и според лабораториите е в референтните стойности.

# 487
Cure в предвид подигравателното ти отношение ми е чудно защо продължаваш да следиш темата?! Щом искаш да си слушаш сляпо лекаря защо пишеш по форуми? Във форумите всеки споделя своя опит, щом не ти харесва изчакай да излезеш извън референтните стойности и да вземеш мерки, проблема си е само твой нали ти е ясно?
Ако имаш желание да се информираш и прочетеш малко допълнителна информация в интернет - не ФБ групи и форуми, а медицински източници и ще разбереш за какво говорим. Но ти не искаш да си направиш труда, а когато някой направил го ти сподели мнение не ти харесва.

За твое сведение, детския ендокринолог е изписал хормон на сина ми при ТСХ 3, като за деца границата по лаборатория беше 6

# 488

Здравейте, може ли помощ?

Последна редакция: пн, 19 апр 2021, 14:07 от BBB business

# 489
Cure в предвид подигравателното ти отношение ми е чудно защо продължаваш да следиш темата?! Щом искаш да си слушаш сляпо лекаря защо пишеш по форуми?
Няма подигравателно отношение. Просто предупреждавам хората четящи темата, да не вярват на лекарите си, които им казват, че хормони трябвало да почнат да се пият, чак след като ТСХ излезе извън референтните стойности, защото според специалистите в темата, това изобщо не е така. И това че един лекар е казал, че хормони започват да се пият чак след като ТСХ излезе от нормите, не означава че специалистите в темата са съгласни с него.

# 490
Бг лекари наваксват полека лека с информацията, например за селен преди години не бяха и чували, сега почнаха масово да изписват, с пациентите отново са крачка напред, вече знаят, че може да се предозира. Витамин Д също взеха да изписват нашенските лекари, години след като се зашумя по света. Разбирам донякъде, че са предпазливи. Същото е с границите на лабораториите. Те са доста високи, и за тях, че и за кр. Захар също. За жени в детеродна възраст, за деца, има особености. Затова тук вече набързо в поста се казва "трябва да е до 2" и толкова. Писано е детайлно често, но не може всеки ден:). Сега, има хора, дето се чувстват добре с тсх 100 и не искат хормон. За тях какво да кажем...

# 491
Cure в предвид подигравателното ти отношение ми е чудно защо продължаваш да следиш темата?! Щом искаш да си слушаш сляпо лекаря защо пишеш по форуми?
Няма подигравателно отношение. Просто предупреждавам хората четящи темата, да не вярват на лекарите си, които им казват, че хормони трябвало да почнат да се пият, чак след като ТСХ излезе извън референтните стойности, защото според специалистите в темата, това изобщо не е така. И това че един лекар е казал, че хормони започват да се пият чак след като ТСХ излезе от нормите, не означава че специалистите в темата са съгласни с него.

Добре, извинявам се, явно не съм те разбрала правилно! Писмената комуникация понякога подвежда Simple Smile

🍀HAPPY 🍀 по повод това което казваш за бг лекарите, че почват да се образоват има надежда, особено за по-младите. Снощи даваха по новините на Нова за липсващия Л-тироксин, и ми направи впечатление, една млада лекарка като каза, как трябва да се дозира много точно, внимателно  и по-малко хормона. Докато моята първа и дългогодишна лекарка ме дозираше директно с 50мг 1 месец, после 2 месеца по 100мг и накрая аз с ТСХ 0,000...

# 492
В лекарската професия, като навсякъде, човек се учи докато е жив, ако иска де

# 493
Мен три години ме държат без хормон с tsh над 4 и МАТ около 300. Трима лекари ми казват, че е рано за хормон.
В резултат на това вече лекувам куп екстри.

# 494
Точно затова в края на поста написах, че съм преценила, че това няма да бъде моят лекар.

И каза, че е категорична, че хормон се изписва само при стойност на TSH, която надвишава референтните стойности.
Това тук недей го казва. Бях питал веднъж в темата за ТСХ 2.5 което е точно на средата на референтните стойности и ми бяха казали, тук в темата, че това било много високо ТСХ и трябвало да се пият хормони. Като ги питах защо да е високо, след като е в референтните граници ми казаха, че българските лекари нищо не разбирали, че българските лаборатории използвали много завишени горни референтни граници и че ТСХ над 2 вече се смятало, от специалистите тук в темата, за много повишено ТСХ, при което трябва да се вземат хормони, въпреки, че лекарите не го смятат за повишено и според лабораториите е в референтните стойности.

Общи условия

Активация на акаунт