За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 423
  • 734
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 8 428
Просто се сетих,че някъде съм виждала блат с тиквичка,и такъв с карфиол.И понеже имам по малко и от двете,реших да попитам дали не мога да ги комбинирам.
При Лабрекс има пица с блат от тиквички. Правила съм, вкусна е. Виж тук, във форума местенцето на Лабрекс ("Опитайте, вкусно е").
https://m.bg-mamma.com/?topic=297129.msg15759042#msg15759042
Дано се получи линка

# 106
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 5 442
Моля предложете ми изпитана рецепта за цяла печена патица.

# 107
  • под тепетата
  • Мнения: 11 171
Ето, че пак научих нещо ново и интересно - за замразяване в зехтин.
Благодаря за идеята, Mikkey! Ще се възползвам!

# 108
  • София
  • Мнения: 12 221
Биляна, щом имаш салвия на двора, на есен ти препоръчвам да си замразиш листенца салвия. Нареждаш ги измити и подсушени във форми за мъфини. Нареждаш по 10-20 листенца и ги заливаш с малко зехтин. Замразяваш и после вадиш от формичките. Прибираш ги в торбичка във фризера и ще имаш цяла зима прясна. Така съхранен е супер за чипс от салвия, салтимбока, всякакви ястия, супи и прочие.
По същия начин се съхраняват босилек, магданоз. Така запазват аромата си.
Идеята ти е добра, но защо трябва да се замразяват, всичко това го правя в бурканчета, като заливам със зехтин подправките и ги държа в хладилник., основното ми е босилек. Това го видях при една италианка, която следвам, тя има разкошни рецепти, вкл. дава съвети , как да се съхраняват зимата подправките. Разбира се, че може и с  олио да се залеят, но тъй като разполагам с доста зехтин него ползвам. Важното е да са добре покрити, иначе ще се появи мухъл.

# 109
  • Мнения: 5 424
Вкуса на пармезана,като на нашия кашкавал ли е?Искам да направя някакви соленки/крекери,но не ми харесват кашкавала и сиренето и не ги ям.Усеща ли се вкуса им в печивата?С крема сирене дали ще стане нещо или с обезмаслената извара на Лидл?

# 110
  • In transit
  • Мнения: 14 217
Марчева, първо заради мухъла, който споменаваш. Второ защо да си заемам място в хладилника с бурканчета?  Правила съм босилек в зехтин в хладилник. Ами вкусът после е различен. Когато се замрази в зехтин и се прибере на малки порции във фризера се ползва 1 кубче, колкото за един доматен сос например. А вкусът му е като на токущо откъснат. Предимството на метода, който ти казваш е, че зехтина става с наситено зелен цвят и силно босилеков аромат. Почти всички италианки дават съвети как да си съхраняваме билките зимата. Идеята със замразяването е също е тяхна. Особено за салвията е ми е много полезна. Така винаги имам прясна салвия за крем супа от тиква, за ньоки, или за печено пиле. Всъщност освен салвия, босилек и малко нарязан магданоз (за много спешни случаи, когато нямам пресен), всички останали подправки ползвам целогодишно пресни от саксиите на балкона.
А забравих, че замразих и малко листа от мента за млечни салати. А по съвет на съфорумка, която живее в Италия замразих над 15 малки бурканчета с готово песто тази зима и съм много щастлива! Като го извадиш е като току що приготвено.

# 111
  • Мнения: 398
Моля предложете ми изпитана рецепта за цяла печена патица.
Преди няколко дни и аз питах същото. Ето какво ми отговори Ефибуш: "Като пиле със зеле може да се готви, но имай предвид че патицата пуска мноооооого мазнина и й трябва повече време за печене. Хубаво е да се набоде кожата с вилица на повече места, или с нож да направиш разрези по кожата на ромбове с цел да изтича мазнината. Овкусяваш по желание - сол, черен пипер, чубрица, може един лимон да изстискаш отгоре. Пече се в по-дълбока тавичка, най-добре става на по-бавна фурна, към 160С за 2 часа някъде. Ако искаш с гарнитура, остави патицата да се пече първия 1 час сама, тогава ще пусне мазнина, отваряш да изгребеш мазнината и тогава добавяш гарнитурата - или зелка нарязана, или картофи и моркови нарязани на половинки и лук на четвъртинки, овкусяваш ги със сол, пипер, чубрица и тях. И връщаш патицата с гарнитурата за още един час във фурната."

# 112
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 557
Вкуса на пармезана,като на нашия кашкавал ли е?Искам да направя някакви соленки/крекери,но не ми харесват кашкавала и сиренето и не ги ям.Усеща ли се вкуса им в печивата?С крема сирене дали ще стане нещо или с обезмаслената извара на Лидл?

Изобщо не е като нашия кашкавал. Вкусът му няма нищо общо и се усеща в печивата.

# 113
  • София
  • Мнения: 485
Mikkey , на мен ми стана интересен споделения съвет и ще се възползвам. Мога ли да попитам колко зехтин наливате? До върха на формичката ли?

# 114
  • София
  • Мнения: 12 692
Вкуса на пармезана,като на нашия кашкавал ли е?Искам да направя някакви соленки/крекери,но не ми харесват кашкавала и сиренето и не ги ям.Усеща ли се вкуса им в печивата?С крема сирене дали ще стане нещо или с обезмаслената извара на Лидл?

Соленки с пармезан

# 115
  • In transit
  • Мнения: 14 217
Mikkey , на мен ми стана интересен споделения съвет и ще се възползвам. Мога ли да попитам колко зехтин наливате? До върха на формичката ли?
Не, не до върха. Като наредя листата леко ги притискам с пръст. Наливам малко зехтин и пак притискам с опакото на малка лъжичка. Колкото да се покрият с мазнина. Ако не са се покрили, добавям още мъничко. Нареждам формичките върху една дъска (пластмасова) и внимателно ги слагам във фризера за няколко часа. Като се извадят от формичките са около 1см високи (за ориентир).
Като замръзнат ги вадя и прибирам в торбички по няколкото кубчета. Може и в пластмасова кутия да се държат добре затворена.
Имам едни квадратни формички за мъфини от лидл, много са удобни за целта. Също по-големи форми за лед ще свършат работа.

# 116
  • София
  • Мнения: 4 594
Eфибуш, благодаря за отговора. Ако искам да добавя маскарпоне, желатинът преди или след него следва?

# 117
  • София
  • Мнения: 12 221
Марчева, първо заради мухъла, който споменаваш. Второ защо да си заемам място в хладилника с бурканчета?  ...............................
Мики, нямам никакво място във фризера, имам само три чекмеджета, кое по напред да сложа, едното ми чекмедже е пълно със замразени плодове, вторто и третото са пълни с разните му продукти, затова пък имам повече рафтове в хладилника и затова там. Сигурно има вкусови разлики м/у залят със зехтин и такъв подобен във фризера, ама сега.... затова при мен е така.  Зелени подправки нямам никакви зимата, къде да ги гледам и ползвам сухи, колкото -толкова. Имах си саксийка с мента, тя все че умря, босилек ...нещо не става в саксия и босилек, при мен не върви добре, в началото е разкошен, аз късам листа, и накрая едни пръти останат, само оцеля розмарина, нищо му няма, сняг го засипа пак е жив, ама на, розмарин рядко ползвам. Та, така. Благодаря, Мики.

# 118
  • Мнения: 12 214
Да ви питам - днес видях в месарницата агнешки езичета и ми се приядоха, но не посмях да купя. Видяха ми се хубави - малки и имат черни шарки по тях - така ли трябва да бъдат? Продавачката ми каза, че се варят и може да не се белят, защото кожичката им била фина - вярно ли е? И какво мога да ги направя, като ги сваря?

# 119
  • Мнения: 17 116
Ако искам да добавя маскарпоне, желатинът преди или след него следва?
Аз добавям желатина най-накрая. То като омесиш плодовете и сиренето една смес се получава, и в нея се слага желатинът. (Нали знаеш че желатинът се подготвя предварително?)

Общи условия

Активация на акаунт