За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 365
  • 734
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 9 453
Бе май ще ги хвърлям и утре ще ходя за други. Като ги режа се тегли едно като лепило Confounded
като ги нарежеш ги сложи в гевгир и измий. Ще им се отмие нишестето и ще станат малко воднисти, но е по-добре Simple Smile отколкото да ги хвърляш.  После майонезата и другите продукти ще ги овкусят Случвало ми се е, нямам обяснения защо.

# 556
  • Русе
  • Мнения: 6 147
Скрит текст:
Оф пак имам аз кулинарни проблеми. Тръгнах да правя руската салата, обаче като сварих картофите те станах супер лепкави. С обелките ги варих. Защо се получи така? Досега съм варила обелени и нарязани и не съм имала такива проблеми..

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/01/blog-post_1.html

# 557
  • Мнения: 11 106
Мерси Fortuna, ще погледна рецептата.

Пеп-чо, късно е Simple Smile хванаха ме нервите и отидоха в коша. Утре ще си купя нови и ще си ги сваря обелени и така. Уж с обелки по-вкусни били, ама на мен ми излезе през носа. Явно като се варят обелени това нишесте отива във водата и затова нямам такива проблеми..

# 558
  • In transit
  • Мнения: 14 203
moonriver, това ми се е случвало когато не са читави картофите. По-добре, че си ги хвърлила. Дори с люспата да ги свариш не трябва да са лигави вътре и да се точи нещо. Иначе за руска салата винаги ги варя предварително обелени и нарязани на малки кубчета заедно с морковите и граха. Най-вкусно ми е така.

ММ каза, че тия картофи са били замръзвали.

# 559
  • Мнения: 24 583
До сорт картофи си е най-вече, различно се държат. А и вече си е краят на март, съхранявани са дълго - може и наистина да не са били читави вече, макар че обикновено им личи още преди да ги сготвиш.
Когато съм варила картофи за салата, съм предпочитала да го правя на пара повечето пъти. Така не остават "накиснати" с вода, че някои направо остават пропити с вода целите и стоят безвкусни.
За картофена салата съм варила и направо нарязани на кубчета, тогава слагам малко оцет във водата и остават стегнати, без да си развалят формата. Улеснение си е, че стават по-бързо така. Иначе цели се варят по-дълго, че ги отцеждам, че ги чакам да изстинат да ги обеля,  гледам тези неща да си ги съкратя.

# 560
  • Мнения: 11 106
Е и аз така варих, чаках да изстинат, едвам ги обелих, че много лепнеха, и след целия масраф - в кофата Sad по принцип трудно намирам хубави картофи, дори и в плод и целенчуците. Все са едни скапани, с много за изрязване, прораснали или пък спаружени Weary

# 561
  • In transit
  • Мнения: 14 203
Вчера взех от Била много хубави мити картофи. Мисля, че същите са и в Лидл и СБА.

# 562
  • Мнения: 1 937
Вчера взех от Била много хубави мити картофи. Мисля, че същите са и в Лидл и СБА.
Картофи от веригите поне от година не купувам. Изобщо не искам да знам с какво ги обработват дори. Открила съм напоследък картофи сорт Сорая и купувам само и единствено от тях. Вкусни, сладки, стават и за печене, и за варене.

# 563
  • Мнения: 5 409
С горчица на прах се правят и маски за коса.
Аз не съм пробвала,но била много хубава,подхранвала косата и бързо растяла.

# 564
  • Sofia
  • Мнения: 29 094
Значи и по двата начина става сместа за тестото за блатове медовик 🤔
Пробвах с дървено шишче да проверя дали са омекнали,лесно влезна,значи е ок...след 5-6ч ще се тества и на вкус 😁

# 565
  • Мнения: 24 583
Не помня в тази тема или в друга някой спомена горчицата на прах, та ми пуснахте мухата... Хем и магазинът е на две крачки от работата ми, сега само остава да измисля какво да правя с такова огромно количество Grinning Само това ме спира да си купя, не ям горчица особено редовно но пък я ползвам като мариновам мръвки. Май ще търся някого да си я разделим че тия 400 грама ще ми стигнат до края на живота иначе Grinning

# 566
  • In transit
  • Мнения: 14 203
Вчера взех от Била много хубави мити картофи. Мисля, че същите са и в Лидл и СБА.
Картофи от веригите поне от година не купувам. Изобщо не искам да знам с какво ги обработват дори. Открила съм напоследък картофи сорт Сорая и купувам само и единствено от тях. Вкусни, сладки, стават и за печене, и за варене.
Аз за първи път купувам, досега имах домашни, ама свършиха... Пък това за обработването е твърде крайно. Мият ги със сигурност, от майка ми знам, че като стоят на по-топло покълват, значи са ОК.

# 567
  • София
  • Мнения: 4 954
Ще правя пиле с ориз на Оберон

И бих ви помолила даа.ми дадете класическа изпитана тецепта и в какво съотношение ориз:вода ?

# 568
  • Мнения: 9 453
ето класическа, изпитана Simple Smile https://pep-4o.blogspot.com/2010/02/blog-post_07.html  обаче да знаеш, че всеки ориз е различен и може да е променливо съотношението вода/ориз.  Ползвам един и същ български, от близко село, когато нямам от него си купувам балдо. Имам си задължителни "процедури", независимо какъв е ()както ще бъде в случая утре на село при мама) Задължително го мия обилно на течаща вода/в цедка.  Запържвам колкото да ес оцъкли - това означава, че става леко прозрачен при запържването. Но не повече от 2-3 мин е Преди години слагах лъжица оцет, за да става пухкав и да не се слепва, сега не всеки път слагам, пак си е пухкав и неслепен. Заливам го с вряла вода. Като му налея водата - продължава да ври, не спира готвенето му. Ако го запържвам в тенджера - прехвърлям в тава, но фурната е предварително загрята на макс. Щом видя ,че и вътре ври - намалявам градусите да къкри.- Когато оризът набъбне, изключвам фурната, но оставям вътре за още 10-на мин - при изключването "масата" в тавата трябва да е леко тресяща се.
Твоят е ризон - виж какво съотношение пише на пакета ти, но според мен 1/3 поне ти трябва
Слагам ориз-вода - 1/3,5 части.

# 569
  • София
  • Мнения: 4 954

За съжаление не пише в какво съоъношение е

Общи условия

Активация на акаунт