За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 352
  • 734
  •   1
Отговори
# 615
  • София
..................
Ала-Бала, пробвай да почистиш формата със спирт и салфетка. Преди това я измий още веднъж добре с препарат и гореща вода. Някои форми стават така, предполагам е от силикона, но не я хвърляй. Просто следващия път я намажи с мазнина преди да печеш в нея. Ползвам такива форми от години, наред с другите форми. Не съм имала проблем. Даже имам една за кекс, по-плитка дето ми е супер удобна и много лесно се вади кекса от нея. Може да я ползваш за студени десерти като панакота, семифредо, някое парфе.
Включвам се, защото и аз участвах в този диалог,  и споделям, че винаги преди ползване я намазвам добре, за да съм сигурна, че няма да ми направи проблем, но това че се кандилка и ми прави грозна форма на сладкишите не мога да го приема, това с измиването вече някак си ще го преглътна , а ако я сложа в машината излиза перфектно чиста, ама да пускам машината за едната форма няма да ми се случи. Всичко гореизброено зависи от вида на силикона, ми не съм попаднала на добър, защото когато правя малките кексчета, малки мъфини формите са прекрасни, не се килват насам и натам и се измиват с препарат и топла вода перфектно, всичко е до качеството, попаднала съм на лошо такова. Ето тези силиконови форми са перфектни, показвам на снимка
Скрит текст:

# 616
  • Пловдив
Дайте идея къде да вложа едно мюсли, което мм не удобри Simple Smile  Някакви мъфинки или нещо като курабийки Rolling Eyes

# 617
Бисквити с две съставки

https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D0%B2%D0%BA%D0%B8

Само банани ти трябват щом имаш мюсли. Може да добавиш 1 яйце и 1/2ч. лъж. сода бикарбонат. Сместа трябва да е гъста. И да не се препичат, за да не станат много твърди. Всички добавки от рецептата можеш да използваш.
Слагала съм 1-2 с. лъж. тахан.

# 618
Искам да приготвя вита баница с кайма и зелен лук с Одрински кори (доста плътни, 8 броя в пакета). Ще използвам смляно месо от месарница, не готова купена кайма, ако има значение. Никога досега не съм правила баница с кайма. В почти всички рецепти, които прочетох, корите се навиват/редят само с каймата, а после се заливат със смес от яйца+мляко / яйца+газирана вода+мазнина. В някои рецепти изобщо нямаше нито газирана вода, нито сода. Тъй като корите са дебели, се притеснявам да не остане суха. Ще се получи ли добре, ако слагам вътре в корите и каймата, и яйца+мляко и така навивам? (Ще си оставя за намазване отгоре част от яйцата+млякото. Мазнината също е ясна, ще мажа хубаво корите, че са дебели.) Ако действам така, трябва да си сложа и сода, нали?
Ще съм благодарна за всякакви съвети и идеи, за повод е и ми се иска да е сполучлива. Благодаря предварително! Simple Smile

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 15:53 от Contempladora

# 619
Не мисля, че с кайма вътре, ще остане суха, а и тя си пуска мазнина. Бих заляла само отгоре със смес.

# 620
Забравих да уточня, че ще използвам смляно месо от месарница, ще си допълня поста, ако има някакво значение.

# 621
Аз си меля вкъщи, не купувам кайма. Зависи, месото по- мазни ли е? Не съм правила баница с кайма, само предполагам.

# 622
По-скоро е немазно, затова се чудя как да постъпя с рецептата. Не е спешно за тази вечер, така че ще изчакам още мнения. Simple Smile Благодаря, ‘Krist!

# 623
  • Sofia
Contempladora, аз бих запържила каймата предварително, така няма да е немазна. Като бих запържила първо бекон, после и лук, подправки, каймата, други съставки ако ще има и така готова бих завила плънката.  И отгоре бих поръсила мазнина и яйца с мляко. Сода не е необходима. Виж и тази рецепта за ориентир и идея (снимката е линк).

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 16:33 от Morena

# 624
Аз правя баница с мляно месо - смес телешко и свинско - и дебели кори - 3 броя големи, кръгли, печени на сач, 400 или 450 гр е опаковката. Вътре слагам мазнина, задушената кайма с подправки или гъби, евентуално и тънки резени кашкавал, отгоре нарязвам на парчета и поливам с поне 3 яйца и 3/4 кофичка кисело мляко. После с вилица минавам още веднъж по разрезите, за да нямам сухи парчета.

# 625
Не става ли странен вкуса с кайма и отгоре заливка яйца? Аз може би бих сложила само задушена кайма вътре, а отгоре примерно само малко газирана вода, за да омекнат корите.

# 626
  • Sofia
Въпрос на вкус - както винаги.
Кайма и яйца са много честа комбинация... руло Стефани, шотландски яйца, гнезда с яйца...

# 627
  • FRANCE
Баницата с кайма, първо запържвам леко каймата с подправки и евентуално лук (троловете мрънкат на лука) и за да не е суха доматен сос на цвят. Може и гъби за разкош. Отгоре поръсена с настърган кашкавал

# 628
За баница с кайма разбивам 2 яйца с кофичка кисело мляко, в което слагам 1/2 ч.л. сода и 5-6 с.л. олио. Задушавам глава лук, добавям каймата и подпрвки на вкус и запържвам докато остане само на мазнина. После всяка от корите мажа с четка с яйчено-млечна смес, слагам от каймата и настъргвам отгоре малко кашкавал или моцарела. Навивам и слагам в намазана с малко олио тава. Така процедирам с всички кори. Накрая заливам с останалата яйчено-млечна смес и слагам да се пече. По желание към края на печенето може да се наръси отгоре с настърган кашкавал.

# 629
  • Пловдив
Чудя се дали е най удачно да попитам в тази тема, но нямам никаква идея къде другаде. За първи път ще ходим на вила с децата. Вилата е споделена и сме наели само част от нея като е с обща кухня. Нямам никаква идея как да организирам изхранването при все че няма къде другаде де се храним. Вие какво приготвяте когато сте на почивка дайте идеи и препоръки за бързи рецепти.

Общи условия

Активация на акаунт