За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 359
  • 734
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна и...духом на Босфора
Здравейте.
-За козуначени кифлички същото ли е тестото като за козунак,като количество ми трябват 10-12,не много големи.
И кога се слагат бадемите и захарта,отгоре?
-За силиконови формички със зайчета и морков ми трябва смес,да не е медена,
И колко трябва да се сложи във формата за да изпъкне хубаво заека?
За тукашния Великден в неделя искам да направя и да зарадвам малки дечица,близки:blush:

# 601
  • София-Младост
Въпросът не ебаш кулинарен, но има връзка.
Имам силиконова хорма за кекс...още след първия път много трудно се изми. Сега и отвътре и отвън някак лепне...отделно че и намаслена, кекса половината остава във формата...да я хвърлям ли...Или как да я почистя...не знам какво им харесват на тези форми. За мъфини-да, ама за кекс...предпочитам твърдите форми.

# 602
  • София
Здравейте.
-За козуначени кифлички същото ли е тестото като за козунак,като количество ми трябват 10-12,не много големи.
И кога се слагат бадемите и захарта,отгоре?
-За силиконови формички със зайчета и морков ми трябва смес,да не е медена,
И колко трябва да се сложи във формата за да изпъкне хубаво заека?
За тукашния Великден в неделя искам да направя и да зарадвам малки дечица,близки:blush:
За козуначените кифли е абсолютно също тестото, - козуначено тесто. След като втасат втори път се намазва с яйце, поръсва се със захар и се посипва с бланширани бадеми. Колко да се сложи - така че да има място да се вдигне по време на печенето, да не прелее формата.
Въпросът не ебаш кулинарен, но има връзка.
Имам силиконова хорма за кекс...още след първия път много трудно се изми. Сега и отвътре и отвън някак лепне...отделно че и намаслена, кекса половината остава във формата...да я хвърлям ли...Или как да я почистя...не знам какво им харесват на тези форми. За мъфини-да, ама за кекс...предпочитам твърдите форми.
Да ти кажа честно ненавиждам ги тези силиконови форми, не ми е ясно как другите действат с тях. Имам три такива, правят красива украса на печивото, но всеки път, ако не ги намажа достатъчно не мога нищо да извадя без да се е разтрошило, и второто е, че ако не ги измия в миялната си остават мазни, строших си ръцете последната форма да я търкам и пак стои като мръсна, мазна, и гадна. Не ми харесват и май ще вървят към боклука, освен това ако е по течна съставката формата ми се накланя в някаква си нейна посока и излиза печивото ми килнато на една страна, въпреки че винаги под формата поставям добра метална основа, ами не е моята форма за каквото и да било.

# 603
  • София
Набрах първия селски лапад и сега се чудя дали да го изпържа с яйца. Количеството е една шепа и не знам за какво да го употребя.

# 604
  • Варна
Лапад с ориз или в супа.

# 605
  • Варна
Mama iasi благодаря, аз вчера направих рецептата от линка на 2в1. Но наистина ако бях надупчила с молив, щеше да стане по - добре. Аз надупчиха с клечка и сякаш не ми се напои добре сладкиша, остана в средата сух.

# 606
Имам литър прясно мляко, което трябва да оползотворя днес. Крем карамел във форма за кекс, дали ще се получи? Дали ще излезе цял от формата?

# 607
  • София
Кое брашно е най-добър заместител на бялото брашно, в рецепта за мъфини, например?

# 608
  • Sofia
Кое брашно е най-добър заместител на бялото брашно, в рецепта за мъфини, например?
За кекс и мъфини се ползва по-нискобелтъчно брашно.

# 609
  • София
Имам литър прясно мляко, което трябва да оползотворя днес. Крем карамел във форма за кекс, дали ще се получи? Дали ще излезе цял от формата?
Би трябвало, ако не в тавичка също става

# 610
  • Пловдив
Имах някъде рецепта за домашна шунка от контра филе и съм я затрила...Ако някой има нещо подобно да взема да се пробвам Simple Smile

# 611
Има един блог Дзверски вкусно - там има много подобни рецепти.

# 612
Марчева, получи се във формичката. Благодаря Simple Smile

# 613
  • In transit
Само не го прави във форма с отделящо се дъно, че ще го събираш във фурната после. Ако е обикновена кексова става, но направи карамела в отделен съд и го сипи в тавата докато е горещ.

А сега видях, че вече си го направила даже. Simple Smile

Ала-Бала, пробвай да почистиш формата със спирт и салфетка. Преди това я измий още веднъж добре с препарат и гореща вода. Някои форми стават така, предполагам е от силикона, но не я хвърляй. Просто следващия път я намажи с мазнина преди да печеш в нея. Ползвам такива форми от години, наред с другите форми. Не съм имала проблем. Даже имам една за кекс, по-плитка дето ми е супер удобна и много лесно се вади кекса от нея. Може да я ползваш за студени десерти като панакота, семифредо, някое парфе.

# 614
И аз имам една кексова форма от силикон, но си се измива нормално и не я мажа с мазнина преди печене. Това, което не харесвам в нея е, че се разтяга настрани и тестото, вместо да бухне, върви настрани, особено ако втасва. Решила съм проблема като я слагам в метална форма със същата големина, която я държи. Ако сега трябва да я купувам, сигурно не бих я купила.

Общи условия

Активация на акаунт