За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 362
  • 734
  •   1
Отговори
# 585
Ориз варя в съотношение 1:4 или 1:5. Обикновено турският иска повече вода. Иначе напоследък пиле с ориз правя на фурна, като сварявам пилето предварително на котлона, измивам ориза, слагам в тавата, нареждам пилето отгоре и доливам с бульона от тенждерата. Тогава добавям 1:4 течност, но ние го харесваме да е малко по-рядко като консистенция.

# 586
Не става ли много воден - аз го правя 1:2, може много малко вода да добавя, най-много 1:2,5 и ми става добре ориза.
Пиле с ориз, за по-леко и бързо понякога правя на тиган - купувам пържоли от бутчета, може и от филе или смесено, нарязвам на хапки, задушавам на тиган до зачервяване, добавям измитият ориз, вряща вода от каната и задушавам 15 минути под капак на много слаб котлон. Гася котлона и оставям още 15 минути.

# 587
Не става ли много воден - аз го правя 1:2, може много малко вода да добавя, най-много 1:2,5 и ми става добре ориза.
Пиле с ориз, за по-леко и бързо понякога правя на тиган - купувам пържоли от бутчета, може и от филе или смесено, нарязвам на хапки, задушавам на тиган до зачервяване, добавям измитият ориз, вряща вода от каната и задушавам 15 минути под капак на много слаб котлон. Гася котлона и оставям още 15 минути.
Готвя все още малко по по-детски, дъщеря ми е малка и гледам да е добре сварено /разварено/. Иначе, може да носи и по-малко вода.

# 588
  • Варна
Здравейте, искам да попитам за един сладкиш от детството ми, и се надявам ако някой го разпознае по описанието ми, да ми услужи с рецепта. Майка ми го правеше в обикновена тава алпака 30см. Блата беше бял и някак въздушен. След като се изпечеше, го надупчваше или нарязваше (не съм сигурна). След това правеше нещо като шоколадова поливка, но не гъст шоколад, а беше рядко, и д него заливаше блата. По този начин заливката влизаше в процепите и ставаше шарено, и някак кекса стоеше мокър.

# 589
rozi4ka222, мисля, че описваш сладкиша "Жадната монахиня". Ето една рецепта, ето и едно видео.

# 590

Харесах си тази рецепта. Морковите ще ги накълцам в чопъра, фурмите ще заменя със стафиди, кокосовото масло с обикновено. Предполагам ще стане. Отгоре мисля да го намажа с разбита сладкарска сметана. Правили ли сте нещо подобно?

# 591
  • Sofia
...
Харесах си тази рецепта. Морковите ще ги накълцам в чопъра, фурмите ще заменя със стафиди, кокосовото масло с обикновено. Предполагам ще стане. Отгоре мисля да го намажа с разбита сладкарска сметана. Правили ли сте нещо подобно?
Не съм правила такова нещо... звучи ми като кюфте/запеканка от моркови. Мисля си, че е добре морковите да са настъргани, а не блендирани/на кубчета.

# 592
А вместо да заменяш разни продукти, защото просто не си направиш един традиционен морковен кейк? Аз лично не съм съвсем убедена, че кокосово и стандартно масло се заменят 1:1

# 593
Можете ли да ми предложите рецепта за такъв 🥕

# 594
  • Sofia
Снимката е линк.  

# 595
  • София

Пълнозърнест морковен кейк с мед

# 596
Правила съм подобна рецепта от индийската кухня, морковите трябва да са настъргани за да се получи плътно и да седи добре на форма. Кокосовото масло предполагам може да го замениш, но то също дава специфчна консистенция, дава и сочност защото има повече течност в него. Морковите на парчета, макар и дребни, ще се усещат повече като морков, няма да попие от сладкото и ще се разпада по-лесно. Стафиди също няма да са така лепкави като фурмите и няма да държат консистенцията. Медът вероятно помага малко, пробвай, все нещо ще излезе, кажи как е станало.

# 597
Купих ньоки. Видях рецепта с гъби. Правили ли сте?

# 598
  • In transit
Купих ньоки. Видях рецепта с гъби. Правили ли сте?
Ньоките са вкусни с гъби, с рагу, с масло и салвия, със сметана, със сметана и гъби. Както и да ги направиш няма да сгрешиш.

# 599
  • там където има винаги вятър
Здравейте, искам да попитам за един сладкиш от детството ми, и се надявам ако някой го разпознае по описанието ми, да ми услужи с рецепта. Майка ми го правеше в обикновена тава алпака 30см. Блата беше бял и някак въздушен. След като се изпечеше, го надупчваше или нарязваше (не съм сигурна). След това правеше нещо като шоколадова поливка, но не гъст шоколад, а беше рядко, и д него заливаше блата. По този начин заливката влизаше в процепите и ставаше шарено, и някак кекса стоеше мокър.

Мисля че  не е "жадната монахиня"  - той става "черен".

Имам точно тая рецепта - дупчи се с молив и се залива с крем, който е по-светъл от този за монахинята. По спомен се  прави с прясно мляко. А в блата има орехи. Ако искате мога да я погледна  довечера в къщи.

Общи условия

Активация на акаунт