COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 060
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 330
Накратко, се дава право на избор от ваксинираните с първа доза АЗ.
Да, никой не може да знае, кой е застрашен и кой не.
Но хората с първа доза АЗ могат след 41 ден минимум да си поставят втора и получават сертификат
Хората с АЗ и желаещи втора доза пфайзер чакат 84 дни минимум и пак получават сертификат
Хората останали с една доза АЗ не получават сертификат.

# 12 331
голяма каша стана, нито има достатъчно данни дали се появяват случаи на рядката тромбоза след втора доза АЗ, нито данни какво се случва, ако втората е РНК... да се чудиш какъв избор да направиш

не дай си боже някой да "тромбозира" след Пфайзър като втора доза след първа АЗ, и да почнат да нищят дали има връзка с първата или просто си се случва при някои хора независимо от ваксината....

# 12 332
Уж щяло да има избор за втора доза между Астра Зенека и Pfizer - https://webcafe.bg/bulgaria/patsientite-shte-imat-izbor-vtora-do … irnk-vaksina.html

Да, след пълни 12 седмици и не казват 1 доза ли 2 дози ли, ще се пазят ли дози или който реши този вариант ще се реди в зелените коридори и системата заедно с тези с първа доза. С две думи нищо не казаха отново.

Не, изобщо няма да се занимавам с това, точно след Великден отивам за втора доза АЗ в 11-та седмица, според мен достатъчно време изчакахме. А РНК сигурно ще сложа наесен, то това пак е бустър.

# 12 333
https://www.dnevnik.bg/video/2021/04/19/4200433_na_jivo_vlastite … /?ref=home_layer2
Ето тук има видео от пресконференцията.
Не може да се записваш за втора доза ваксина, системата не го позволява.
Май месец се отварят зелени коридори за всички желаещи и ако са минали 84 дни от първата ти доза АЗ могат да ти сложат пфайзер. Няма вариант да ти слагат и два пъти пфайзер, ако имаш първа АЗ
Ако искаш втора доза АЗ и са минали повече от 41 дни, още утре отиваш и ти слагат и ти дават сертификат.

# 12 334
Тук е точка по точка дадено как да се действа.
https://m.offnews.bg/news/Zdrave_18753/Obiaviha-reshenieto-za-va … eneka_750165.html

# 12 335
За вторите дози и данните, съвсем скоро трябва да излезне британския седмичен доклад, където се надявам да има повече сложени втори дози и съответно повече информация. Особено сега се гледа всичко под лупа.
Засега от 1 милион втори дози има само 1 случай, но за него имат забележка, че има заболяване, което може да е причината за това. Засега е рано да се правят категорични заключения, но изглежда, че при втората доза рискът е по-малък.

Също така към края на седмицата се чака и доклад от ЕМА, за тях също ми се стори, че прочетох, че щели да дадат препоръки за втората доза.

# 12 336
  • София
Цитат

А РНК сигурно ще сложа наесен, то това пак е бустър.

Само, ако излязат бустерите на есен, което ми се вижда твърде рано.
Така самоволно да си се ваксинираме с квото си искаме в рамите на година, след приключени 2 дози - забрави да стане Grinning, хелле пък да си слагаш само 1 доза (реално трета за теб) от друга ваксина.
Изобщо...как си ги плещите тия неща Grinning

# 12 337
Цитат

А РНК сигурно ще сложа наесен, то това пак е бустър.

Само, ако излязат бустерите на есен, което ми се вижда твърде рано.
Така самоволно да си се ваксинираме с квото си искаме в рамите на година, след приключени 2 дози - забрави да стане Grinning, хелле пък да си слагаш само 1 доза (реално трета за теб) от друга ваксина.
Изобщо...как си ги плещите тия неща Grinning

Както всяка година мога да се ваксинирам с различни ваксини за грип, така няма проблем наесен да сложа бустър от друга марка ваксина. Нали не си въобразяваш, че оттук нататък цял живот ще можеш да слагаш само Астра Зенека, Файзер и т.н.? Спорът беше за първите две ваксини, след тях всяка следваща е бустър и е само по една. И при противогрипните ваксини е така.

Иначе казах 1 РНК бустър наесен, защото смята, че те ще излезнат с ваксини за новите варианти по-бързо от другите.

Последна редакция: пн, 19 апр 2021, 17:35 от LillyM

# 12 338
Някои хора са добре информирани и дори да си сложат ваксина не биха принудили децата си.
А много добре информираните задължително ще ваксинират и децата си. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !
Вчера е починала от Ковид повторно заразена лекарка от Свиленград. Пък който иска, нека да си вярва, че няма вирус.
Много добре информираните знаят, че умрелите след повторно заразяване са в общи линии толкова колкото умрелите след ваксинация. Много малко.

# 12 339
  • София
Лил, какво общо имат ваксините за грип с тези за ковид, към момента? Повтарям - към момента.
Първо - няма ваксини за всички по света. Повтарям - по света. Преди да си експериментираш с 3, 4 или 10 дози в 1 календарна година, ваксините ще идат за хора, които нямат нито една доза.
Второ, все още подобни описани от теб схеми не са правими, не са и разрешени, мисля. Ако бъркам - поправете ме.
Трето, аз, естествено, не си въобразявам нищо. Но не си и въобразявам, че след няма и пет месеца ще хабя ваксини, само защото аз съм си решил.

Иначе, разбира се, че догодина ще можеш да се имунизираш с каквато ваксина поискаш, даже с антиген базирана (новаВакс или Санофи, като я одобрят Simple Smile ) Но този септември - много вероятно - няма да можеш да си сложиш РНК ваксина, след приложени 2 дози от АЗ март-май месец, тази година.

До септември - не се очакват, поне в България, нови бустери. Дотогава очакваме да имаме ваксини за ваксинация на прословутите 70% с 2 дози. Идните мсец-два-три се очаквали 1,5 млн Файзер, достатъчни за 750 хиляди българи. Както се досещаш, поне още 4 милиона, хипотетично, биха могли да искат да си сложат ваксини....

Последна редакция: пн, 19 апр 2021, 17:43 от Ronald

# 12 340
  • София
Аз викам да се наваксинираме първо с втора доза, да си спретнем флашмоба на Жълтите павета, пък после да я мислим... Grinning
Иначе, ако трябва да говорим сериозно, нека не забравяме, че няколко ваксини очакват одобрение, а Janssen e на педала за влизане в обращение. "Спутник" също ще бъде позволен според мен в един момент, макар че за него ще си плаща всеки толкова навит за нея. Пък и току-виж антигенните ваксини се окажат още по-по-най, знаем ли. Важното е ваксинацията да върви, хората да са съгласни с нея, добре информирани и спокойни. Всичко наведнъж, а не едно - за сметка на друго.

П.П.: Майка ми пък е твърдо решена да си сложи втора доза АстраЗенека далеч по-рано от посочените от министъра шест месеца, вече напира. Каква е тая страст за ваксини у тая жена, не знам направо...

# 12 341
Ваксините са си ваксини или пак те питам ти смяташ, че тези, които са сложили АЗ оттук нататък цял живот само АЗ ли ще слагат? Grinning

Иначе ЕС вече се канят да купуват милиарди бустъри с ъпдейти за новите вариант, според теб кой ще ги слага, само хората без нито една ваксина ли? Grinning

Виж, Роналд, отказвам се да споря с теб за глупости.

# 12 342
  • София
Със сигурност в един момент дори България ще има излишък от ваксини.
Но въпросните бустери, за които Лили пише, първо няма да се произведат с магическа пръчка, второ - имат етапи на одобрение и трето - с тях отново ще се ваксинират първо приоритетните групи.

Лили, ако прочетеш внимателно, написал съм ясно какво смятам, и то не е че цял живот слагаш една марка ваксина. Върни се да прочетеш пак, защото явно не дочиташ.

ЕС действително купуват бустери, забележи (пак си недочела) за 2022/2023 г..., в огромни количества, да.

# 12 343
Това не е вярно, доставките на бустърите ще започнат наесен като договорът е до 2023 година. И да, естествено, че има много неизвестни като това коя фирма ще бъде готова първа, ние в България ще имаме ли достъп до достатъчно бройки, приоритетни групи  и т.н. Аз просто казах, че възнамерявам да сложа такава при първа възможност. Не разбирам защо реши да се заяждаш?

# 12 344
Оставете Лили да се ваксинира с каквото иска.
Пък от фарма-фирмите трябва добре да я обезщетят, ако тя е първият човек в Европа извън клиничните изпитания, който ще се престраши да направи микса от АстраЗенека и иРНК ваксина.Stuck Out Tongue Closed Eyes

Скрит текст:
Лили, с най-добри чувства!
Разбираш от шега, надявам се.

Общи условия

Активация на акаунт