COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 315 095
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 13 710
Гърция мен лично слабо ме интересува.
Вке пак не сме в темата къде в Гърция да летуваме.

# 13 711
  • София
За Гърция беше разговорът, не за българските власти.
За Гърция само ПСР/ваксина, боледували не признават. Ама и на обратно пак има изисквания, та затова коментираме антителата.

# 13 712
  • В заешката дупка
В Исландия гледат оптимистично на идващото лято от икономическа бледна точка. Исландия пострада много заради буквалния колапс на туристическия бизнес, който има огромен принос в икономиката на страната. САЩ и Великобритания традиционно са страните, от които идват най-много туристи. И сега с напредъка на ваксинацията точно в тези две страни, и това че Исландия беше от първите, които почнаха да допускат свободно влизане на ваксиниранирани, се забелязва раздвижване в туристическия сектор. Даже има индикации, че възстановяването ще стане по-бързо от очакваното от преди месец.

https://www.mbl.is/frettir/innlent/2021/04/29/landid_ris_i_ferdathjonustu/

# 13 713
Не знам какъв спад има, но и вчера научих за заразени блузки на мои познати. Изобщо не ми се вижда реална статистиката.

И около нас има повече болни, отколкото през ноември-декември. И на мен нещо не ми излиза сметката.

# 13 714
Не знам какъв спад има, но и вчера научих за заразени блузки на мои познати. Изобщо не ми се вижда реална статистиката.

И около нас има повече болни, отколкото през ноември-декември. И на мен нещо не ми излиза сметката.
Да, абсолютно. Дори по улицата засичам хора, които говорят за заразени. Мои познати са се и тествали, някак не мога да разбера какво се случва със статистиката.

# 13 715
Връщам се от гробищата.
Толкова много чакащи погребения за пръв път виждам... Sad
Автобусите на ГТ не могат да се доберат до спирката.
После някои оптимисти в темата пак да кажат, че всичко е нормално и всяка година е така.

# 13 716
Има ли някъде статистика или повече информация за протичането на Ковид при децата? Отначало изобщо не бяха засегнати, после с английския щам пишеха, че все повече деца са засегнати.. някой знае ли в моента горе-долу колко тежко протича болестта при деца?

Моите на 3 и 5 години ги задържах да не ходят на градина от миналия март месец. Вече и двамата с мъжа ми сме с 2 дози Пфайзер и съответно ще трябва да тръгнат на градина, но ми е притеснено за тях...

Ако някой знае нещо и би споделил, ще съм благодарна!

# 13 717
  • София
Все същата статистика има при децата. Само в началото в Китай казваха, че изобщо не боледуват и не са заразни, но като цяло наистина при децата е безсимптомно и в пъти по-леко от останалите детски болести и вируси, които ги мъчат. Рядко има Кавазаки и други проблеми. В статистиката на Щатите при милион и половина заболели деца има под 1% хоспитализации и над 10 щата без нито един случай с фатален край. В това чисто заболели са деца с онкозаболявания и други тежки хронични. Засега продължавам да го броя безопасен за децата. Не съм видяла данни, които да твърдят друго от нито една страна. Просто вече не се пее, че не са заразни. Заразни са, но все още статистиката показва, че е в пъти по-вероятно да се заразят вкъщи, отколкото в детската градина.

# 13 718
https://www.24chasa.bg/novini/article/9755238 Опашки от коли на "Кулата" заради фалшиви PCR-и

# 13 719
Преболедувал..също безплатно.
Абе, на повечето преболедували, лечението им излиза финансово на носа, та, не им е съвсем безплатно. Simple Smile

# 13 720
Тук днес имаше пресконференция на шведското правителството и Шведската агенция за обществено здраве, които  обявиха, че прогнозата за това кога на всички възрастни над 18 години ще бъде предложена доза ваксина срещу covid-19 ще бъде изместена напред, от 15 август до 5 септември.

Причината за промяната е, че Шведската агенция за обществено здраве препоръчва продължаване на паузата на ваксината Janssen за цялото население, според правителството.

- Ваксинацията е в разгара си в регионите, но поради факта, че употребата на ваксината Janssen  е спряна за хора под 65 години, то няма да бъде възможно да предложим доза ваксина на всеки възрастен до 15 август. В същото време е радостно да се отбележи, че повече от 80% от всички на възраст над 65 години вече са получили първа доза ваксина, три седмици по-бързо от определената дата, казва социалният министър Лена Халенгрен на пресконференцията.

- Това, че толкова много хора, над 80% над 65-годишна възраст, от най-уязвимите възростови групи вече са получили първата си доза, разбира се е изключително важно. Фантастичен крайъгълен камък по пътя към общество без коронарни ограничения, казва Лена Халенгрен.

Шведската агенция за обществено здраве издаде препоръка, че ваксината Janssen все още не трябва да се използва и следователно преразглежда прогнозата:

- Че всички възрастни може да са получили поне една доза ваксина до 5 септември, а не до 15 август,  казва Лена Халенгрен.

Тя казва, че прогнозата може да се промени както напред, така и назад във времето. Следващата прогноза идва след две седмици.

- Готовността за ваксинация обикновено е висока и обхватът на ваксинациите е добър във всички региони, казва Лена Халенгрен.

30% от населението на възраст над 18 години е получило поне една доза, казва тя.

Лена Халенгрен казва за неравномерната ваксинация в страната , че усилията трябва да бъдат засилени на всички нива, защото регионите с мигранстко население изостават с ваксинацията, а причаната е, че хората с мигрантски произход са скептични към ваксините.

Това, че повече от 80% от тези на възраст над 65 години са били ваксинирани с поне доза ваксина, сега също започва да се вижда в статистиката на заболяванията, казва Йохан Карлсон, който също споменава неравномерното покритие на ваксинацията.

- Нови доклади от FHM показват, че обхватът на ваксинацията се различава между различните групи в Швеция. Вчера успяхме да съобщим, че родените в чужбина хора не са ваксинирани в същата степен като хората, родени в Швеция, и вече знаем, че групите с чужд произход в много случаи също са били засегнати по-силно от пандемията на ковид, отколкото родените в Швеция хора. Хората с чужд произход са свръхпредставени в статистиките на заразените, хоспитализираните, в интензивните отделения и в смъртните случаи. Сега наблюдаваме и че при тях желанието за ваксинация е по-ниско в сравнение с хората, родени в Швеция.

- Да се ​​противодейства на тези пропуски е обща задача за регионите, Шведската агенция за обществено здраве и всички останали участници, казва Йохан Карлсън. - Трябва да ги мотивираме да се ваксинират, защото по време на цялата пандемия разбрахме, че на тези групи им е трудно да следват и спазват препоръките за ограничение на инфекцията и затова са свръхпредставени във всички статистики.

За спирането на ваксината Janssen:

- Това се дължи на предполагаемия повишен риск от необичайни, много необичайни сериозни странични ефекти, особено при по-млади хора, което означава, че областта на употреба на тази ваксина е много ограничена, казва Йохан Карлсън.

Координаторът на ваксините Рикард Бергстрьом:

- От няколко седмици сме в стабилна фаза със стабилни големи и надеждни доставки от Pfizer, Moderna и също от Astra Zeneca, въпреки че в случая с Astra Zeneca ще спрем доставките в полза на други страни от ЕС , казва Ричард Бергстрьом.

Но се изчислява, че Швеция ще има достатъчно ваксина Astra Zeneca за вторите дози. Но след като преминем към 4 фаза на ваксинация, при нея няма да използваме ваксината на Astra Zeneca. Така че ще спрем доставките тогава, защото няма смъсъл да ги трупаме тук на склад, след като няма да ги ползваме. Нека тези дози отидат в държави, които ще ги употребят.

Координаторът на ваксините казва, че ваксината Janssen няма да бъде изпратена до Швеция.

- Информирахме Комисията на ЕС и компанията производител, че няма причина да изпращат дози до Швеция, след като няма да ги ползваме, казва Ричард Бергстрьом. - Нека също тези дози отидат в държави, които ще ги използват и имат нужда. Ако ги получим, тук в Швеция ще стоят на склад, което в случая не е морално, защото цял свят се нуждае от ваксини.

# 13 721
Вчера си мислех и го коментирахме вкъщи - някакви мерки останаха ли изобщо? Публика по стадиони, отварят дискотеки и клубове, махат и зелените коридори в магазините. Нито една мярка май не остана. Вчера в рейса забелязах, че шофьора продаваше билети, а жената, която отиде да си купи билет беше без маска. Забележка няма изобщо или нещо подобно. Шофьорите знам не са задължени да носят маски, но вече и първата врата отварят и ограждения няма, продавайки билети контактуват с хората. Единствено в трамваите  са си в изцяло заградени и затворени кабинки.
Може би да са ваксинирани, знам ли.

# 13 722
Преди две седмици бяха открити центрове за ваксинация както в Rinkeby, така и в Nacka (Rinkeby е най-голямото сомалийско-арабско гето в Стокхолм, а Nacka е един от най-богатите квартали в Стокхолм, населен предимно с етнически шведи). В четвъртък само една трета от часовете за ваксинация бяха резервирани в Rinkeby, докато в Nacka нямаше нито един свободен час.

Жителите в уязвими райони са особено силно засегнати по време на пандемията и поради това ще им бъде даден приоритет във всички фази на ваксинацията. Но часовете стоят празни и желанието за ваксинация не е толкова силно както при етническите шведи.

Магнус Тибърг е координатор на ваксинацията в регион Стокхолм.

Rinkeby-Kista е на дъното по отношение на дела на ваксинираните. Регионът знае, че това е зона, която е силно засегната по време на пандемията и трябва да бъде приоритет - защо има по-малък дял от хората, ваксинирани там?

- Сложно и предизвикателно е да се достигне с информация в уязвимите квартали. Положихме голям брой усилия по отношение на информацията, където например имахме здравни информатори на място в нашите уязвими области, казва Магнус Тибърг.

Само за информация ли става въпрос? Трябваше ли да направите нещо различно?

- Ние вярваме, че има няколко фактора. Мисля, че става въпрос за доверие във властите. Виждаме, че трябва да присъстваме с информация много повече в тези квартали. Отделно конспирациите процъфтяват в тези квартали, нужна е масирана информационна камапания на десетки различни езици. Наели сме медиатори и информатори, говорещи тези езици, които ще се опитат да убедят хората с чужд прозиход на разбираем за тях език защо е нужно да се ваксинират. Водим разговори и с религиозни местни лидери и имами, в които доверието е голямо, които да поемат също роля в информирането колко е важно да си ваксиниран. Ако не вярваш на властите, но вярваш в религиозния си лидер, това също е начин да мотивираме хората да се ваксинират. Трбява да използваме всички възможности.

Не е ли провал от страна на региона?
- Все още не виждам да сме се провалили, защото не сме приключили, ние сме в началото на ваксинацията. Ще трябва да работим усилено и дълго с ваксинацията, за да получим висок обхват на ваксинацията в целия регион. Не, все още не сме провалили и няма да се откажем да покрием с ваксинация и уязвимите квартали.

Според Шведската агенция за обществено здраве делът, който се ваксинира, е по-малък сред родените в чужбина.

Тъй като повече хора са ваксинирани, могат да бъдат изготвени статистически данни за обхвата в различни подгрупи. Шведската агенция за обществено здраве изготви доклад за обхвата на ваксинацията въз основа на страната на раждане. Резултатите показват, че обхватът на ваксинацията се различава между родените в чужбина и хората, родени в Швеция. Това се отнася както за групите, които са били ваксинирани по време на фаза 1, така и за групите, които в момента се ваксинират във фаза 2. Например, обхватът на ваксинацията сред хората на възраст над 80 години е най-висок сред хората, родени в Швеция (91 процента). Следват хората, родени в скандинавските страни (85 процента), в Северна Америка (81 процента) и в ЕС (77 процента). Най-ниският обхват на ваксинация се наблюдава сред хората, родени в Северна Африка (59 процента) и в останалата част на Африка (44 процента).

# 13 723
Франция освен, че е с вечерни часове до юни, едва след 15 май ще позволява на хората под 50 години, да се ваксинират.
Тук вече има възможност всеки над 18 години да си избере дори ваксината.
В България ако бяха въвели вечерни часове, щеше да стане революция.

# 13 724
но ми е притеснено за тях...Ако някой знае нещо и би споделил, ще съм благодарна!
Мога да ти предложа тази сравнително нова австрийска статия от медицински журнал. Може да се преведе с десен клик на мишката.

Скрит текст:
"През януари Австрийско сдружение за деца и младежи съобщи за над 25.000 заразени, от които почти 3.200 на възраст под 5 години и 22.000 на възраст между 5 и 14 години. 360 деца (1,4%) трябваше да бъдат хоспитализирани. SARS-CoV-2-асоцииран синдром на хиперинфламация (PIMS-TS, MIS-C) е диагностициран при 51 деца (0,2%). 26 деца (0,1%) трябваше да отидат в интензивното отделение: 5 поради / с COVID-19 и 21 поради / с PIMS-TS, MIS-C."

Очевидно от 25.200 заразени 1,4% са били в болнично заведение.

Общи условия

Активация на акаунт